Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Använd eller oanvänd?

Diskussion i 'Vintage' startad av Aurum, 1 april 2016.

?

Använd eller oanvänd?

 1. Använd

  37 röst(er)
  97,4%
 2. Oanvänd

  1 röst(er)
  2,6%
 1. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
  Arsius11 och theargonaut gillar detta.
 2. K-S

  K-S X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.644
 3. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.900
  Kan inte boettformerna på Omega, men kan i varje fall se att någon har satt en för liten mejsel i minst en av verksskruvarna.

  Tavlan som sådan, med sina visare, är mycket elegant - men det är ju knappast något uttalande om huruvida den är oanvänd eller ej...
   
  Warwian, Matts, Arsius11 och 3 andra gillar detta.
 4. Jacob

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.530
  Är det mög eller skuggor vid bandhornens infästning på baksidan?
   
 5. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  - Med dessa lågupplösta bilder vill inte jag ge min bedömning. Bättre bilder är ett krav.
   
 6. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
 7. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  - Säljaren har bra omdömen och uret verkar ok. Dessutom läser jag nu att det erbjuds returrätt/garanti avseende beskrivningen, ser inga problem med denna säljare.
   
 8. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
  Inte riktigt det som var frågan här.
   
  vaniljglass gillar detta.
 9. North

  North Stormtrooper

  Inlägg:
  318
  Från:
  ☀︎ stockholm
 10. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  - Vad anser du? Din fråga blir ju rent hypotetisk. Med hänsyn till de bilder som erbjuds och att man inte sett det i verkligheten går det inte att avgöra. Du får lita på säljaren och returrätten. Hade jag velat haft uret hade jag litat på säljarens beskrivning, om det sedan inte stämmer i verkligheten returnerat det. Jag anser för övrigt att säljare som inte erbjuder returrätt ska man hålla sig borta ifrån. En seriös säljare står "bakom" det denne säljer.
   
 11. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
  Vill inte färga tråden allt för mycket men jag tror att den är polerad. Speciellt den andra. Ville att ni skulle se och tänka lite.
  Pratar fortfarande om objektet i fråga och inte säljaren. Kan du inte bilda dig en uppfattning från dessa bilder är det ditt svar helt enkelt.
   
  Weasel och BCKSTRM gillar detta.
 12. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  - Du kan mycket väl ha rätt i det du säger. Putsad/polerad..... Jag ser dock inga skador på dessa bilder. Har du något som du tycker "sticker ut"?
   
  Arsius11 gillar detta.
 13. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
  Färgen är det första, orörda blir dessa röd/roséguldsboetterna gula som man kan se på vissa bilder. Sedan är boetten lite väl mjuk i formen, iaf om man jämför med samtida Seamasters. Även verket är skruvat. Tyckte även att jag såg polerade repor på det andra uret, men sitter på mobilen nu.
   
 14. Aquaracer2

  Aquaracer2 Salacious B. Crumb

  Inlägg:
  10.531
  Från:
  Skärgården
  Det känns alltid som du har en baktanke när du frågar om något... det ser ut i spåren som någon skruvat i verket. Polering är inte min starka sida men den känns lite rund?
   
 15. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  - Jag kikade på det som såldes 6 mars (Cal 265) kan se några små repor vid övre högra bandhornet. Testade att öka skärpan på uret du ställde spörsmålet om. Upplösningen är tyvärr sunkiga 61k i original. 225560152_1a0f5ad9-f806-4324-8ff5-0b130cf4f9de.jpg
   
 16. Viken

  Viken Ewok

  Inlägg:
  41
  Tror inte den lämnade fabriken med den där poleringen, lär ha haft skarpare konturer mellan slipningen på boettens ovansida och kanter. Fel krona också? kanske inte finns något rätt eller fel men tycker mig ha sett den där refen med en större och plattare variant (och snyggare).
   
  Aurum gillar detta.
 17. poormans

  poormans X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.528
  fina klockor oavsett men det ser ut som beläggning i mellan bezle och boett samt en del märken så den är väl knappast oanvänd
   
  Viken gillar detta.
 18. Aurum
  Trådstartare

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.522
  Håller med, riktigt fina ur som står sig väl utan att dra till med NOS.
   
  Warwian och Viken gillar detta.
 19. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  5.241
  Från:
  Stockholm
  Fint skick, men visst är den använd. Hur har den annars fått sina beläggningar under bandhornen mot boetten? Även ovansida bandhorn visar spår på användning anser jag.
   
  Aurum gillar detta.
 20. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.285
  Från:
  Vettet.
  Någon har gjort märken i skruven för att lossa bom och krona . Så det stämmer mucket väl med att det kan vara fel krona som @Viken säger . Defentivt använd. Troligen inte servad då det inte finns några märken på skruvarna där? Är lite skeptisk till boetten oxå? Den ser polerad ut? Tycker alla linjer är utsmetade på nåt viss .
   
  Weasel, Kowalski, Viken och 3 andra gillar detta.
 21. Kowalski

  Kowalski Rebel soldier

  Inlägg:
  68
  Definitivt hanterad bortom vad som kan kallas NOS, jag skulle inte ens våga kalla den opolerad. Fejkspännen är väldigt o-NOSigt också...
   
  Aurum gillar detta.
 22. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.245
  Från:
  Vallentuna
  Kan inte boettens linjer men bandhornen är ju väldigt runda. Kanske skall vara så även om jag aldrig tidigare sett det. Tavlan är suspekt opatinerad men kanske kan vara så om den legat i ett bankfack sedan den var ny. Jag skulle inte lägga mina slantar på den iallafall.
   
  Kowalski gillar detta.
 23. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.412
  Från:
  Sthlm
  Kan inte modellen alls, men känns lite för jämnrund i formerna för att vara opolerad. Glasringen känns inte alls så skarp som den förhoppningsvis var från början.
   
  LongCon och Gummo gillar detta.
 24. Kowalski

  Kowalski Rebel soldier

  Inlägg:
  68
  Det där med tavlan är ju en poäng, den där sorten är ju galet vackra men verkar ju höra till de känsligaste som gjorts, brukar ofelbart vara lite småsunkiga. Lurar man sig inte lite på att guldbandhorn har en lägre höjd i profil än motsvarande stål/goldcap-variant?
  Kan det vara en bankfacksprinsessa som bara varit ute på en handfull konfirmationer och nån enstaka begravning och nu har fått lite snabbfix för att bli "NOS"?
  Fin - absolut, NOS- nä.
   
  LongCon gillar detta.
 25. Patrik J

  Patrik J AT-ST driver

  Inlägg:
  1.209
  Från:
  Schtaaan
  Bara en fråga apropå, och helt utan värdering, som säker någon urmakare kan svara på. Kan en en skruv få märken när den skruvas i? Med andra ord; kan en klocka vara NOS och ända ha märken på skruvarna?
   
 26. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.516
  Från:
  Östersund
  Som flera varit inne på är det inget orört exemplar. Boetten är för rund.
   
 27. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.610
  Uppgiften att bandet inte är original motsäger ju utsagan om NOS så djupare än så behöver ju egentligen inte analysen gå...
  Tavlan kan dock vara NOS ifall den är fabriksrestaurerad alternativt är den väldigt väl renoverad. Även med detta beaktat är säljarens förväntade pris väldigt rimligt...
   
  Denke gillar detta.
 28. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  985
  En JPEG-bild i denna mycket låga upplösning (Traderas programvara verkar vara förstörande för bilderna när dessa läggs in) blir "mjuk" och utan kantskärpa. Det vore intressant om de som påstår att detta ur inte är NOS kommer med evidens för det, posta gärna referens bilder. Jag publicerar nedan bilder i samma storlek men olika upplösningar samt med och utan skärpa pålagd, här får ni en uppfattning om bildbehandlingen / upplösningens betydelse. Utgångsmaterialet i dessa bilder är fotograferade i RAW (råfiler) Här är alltså förutsättningarna för att få högupplösta och skarpa bilder mycket goda. Det är ju nog så viktigt om du ska sälja ett bättre ur på distans eller nätauktion. Jag vill påpeka att en hyfsad kompaktkamera, inställd på hög upplösning (JPG går alldeles utmärkt), ett program där du kan lägga på skärpa (finns bra fria program) och du klarar dig gott och väl.

  Naturligtvis finns det inget som motsvarar att se uret i verkligheten men bilder som är av bra kvalitet gör ju att trådar liknande denna blir något kortare!


  En bild med 3Mb pixlar upplösning. Skärpa pålagd.
  Omega-3Mb.jpg
  Här är samma bild i 97Kb upplösning. Notera detaljerna eftersom bilden är hårt komprimerad. Omega-1.jpg
  Denna bild är 1,5Mb utan någon skärpa pålagd
  Omega-1,4-ej-skärpa.jpg
  Den sista bilden är säkert den som kommer närmast den i kvalitet som det pratas om i denna spekulativa tråd. 116 kb och ingen pålagd skärpa. Omega-112k,-ej-skärpa.jpg 116
   
  Arvis gillar detta.
 29. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.107
  Från:
  Fettefleur......
  Klart hanterad, om än i nästan oanvänt skick!
   
 30. cjperry

  cjperry AT-ST driver

  Inlägg:
  1.065
  Från:
  Norr
  Skruvarna i urverket har sett lite action och boetten ser för rund ut så helt oanvänd tror jag inte att den är.
   
  Warwian gillar detta.