Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Bråkmakargatan/OT-forum - behövs det?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Denke, 21 december 2012.

  1. Denke
    Trådstartare

    Denke Drottning Kristina Admin

    Inlägg:
    12.246
    Från:
    Stockholm
    Det lackar mot jul! Fridens, försoningens och lugnets högtid. :D

    I julens mysiga anda har vi beslutat att temporärt stänga Bråkmakargatan, vars existens vi både fått både ris och ros för.

    Tanken med Bråkmakargatan var att vi där kunde lösa konflikter och tjafs helt utan moderation istället för att ta det i de vanliga forumen. Men Bråkmakargatan visade också att det kan finnas ett behov av att få ge utlopp för extrem-OT och trams som inte alls passat i de vanliga forumen.

    Från Partiledningen ställer vi därför frågan rakt ut till alla medlemmar: behöver vi ett separat underforum för OT och/eller bråk?

    :mrgreen:
     
  2. 80talisten

    80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

    Inlägg:
    6.761
    Från:
    Eskilstuna
    Tillbaka med bråkardelen!! Gillade forumdelen skarpt faktist :)
     
  3. Viggen

    Viggen Guest

    Inte för bråk, men det var kul att ha en OT-avd där man bara kan snacka om allt möjligt. Dessutom hann jag inte skriva av receptet på Whiskey-knäcken! Jag kräver att receptet postas på nytt om inget annat. :)
     
  4. easy rider

    easy rider Dead Man Walking

    Inlägg:
    5.869
    Tycker inte det behövs ett bråkforum men en OT-del kan vara kul!
     
  5. Rossi

    Rossi Präst

    Inlägg:
    1.073
    Jag röstar för en OTdel.
     
  6. Behövs det? -Nej, bråk får man ta på Flashback det här är ett klockforum...
     
  7. Pleximannen

    Pleximannen Stadsbo

    Inlägg:
    360
    Behövs bråkmarkargatan? Kanske inte men jag kan tycka att man kan ha kvar forumet och flytta trådar dit om/när de spårar ur, istället för att låsa eller ta bort.

    Det stör inte mig med OT i huvudforumet. Om man sprider ut på för många underforum så tror jag att det blir lite tystlåtet. Så länge OT inte tar överhanden så tycker jag att det mest är bra att det är lite fritt och livligt. Hellre det än ett dött forum.
     
  8. max

    max Dancing Queen

    Inlägg:
    2.210
    Från:
    Kungsholmen
    +1
    Jag trivs bäst här under korkeken med allt precis som det alltid varit.... eller nåja de månader forumet varit öppet iaf


    Whiskyknäcken, som jag iof bara la upp för att jävlas med denke men är grymt god och görs varje jul till min sons stora glädje kommer det ett recept på här.

    Gör aldrig mer än en sats åt gången, vill du ha mer, gör fler gånger.
    ca 120 små knäckformar
    2 dl socker
    2 dl ljus sirap
    2 dl vispgrädde
    ½ dl rökig whisky, typ Laphroaig 10årig (ger en liten röktouch)/ardbeg ten (ger en kraftigare rökskjuts)
    1 msk smör
    hackad sötmandel 3msk-2dl beroende på smak, brukar köra 2dl då jag gillar mkt mandel i, motsvarar ung 100gram oskalad hel mandel

    • Skålla och skala mandeln och hacka till önskad storlek
    • Sprid ut knäckformar på en plåt/form (smöra plåten/formen först så slipper du att knäckformarna ramlar omkull)
    • Blanda socker, sirap, grädde och whisky i en stor och vid kastrull (gärna en sauteuse).
    • Lägg i en stektermometer (de digitala är kanon för ändamålet!)
    • Koka knäcken under omrörning(träslev) till 125 C om du vill ha en mjuk knäck (i rumstemperatur) eller 132 för seg knäck. Smeten sväller mycket upp till omkring 110 grader och lugnar sedan ner sig.
    • Lyft av kastrullen, blanda i smör och mandel.
    • Häll upp smeten i små knäckformar (brukar ta knäcksmet på en tesked och sen putta ner den i formen med en andra tesked för att få så lite kladd som möjligt
    • Låt knäcken svalna
    • När du är färdig så fyller du kastrullen med vatten, slänger i träslev och skedar som gått åt, ställer på plattan och låter koka upp så löses all återstående knäck upp och du slipper diska.

    Lycka till!
     
  9. BluesmanV8

    BluesmanV8 Biskop

    Inlägg:
    2.474
    Öppna upp igen och släpp själarna fria...!
     
  10. Viggen

    Viggen Guest

    Tack så mycket Max! Du har nu räddat min jul. :D
     
  11. Camo00

    Camo00 Friends of KS

    Inlägg:
    6.368
    Från:
    Malmö
    Re: Sv: Bråkmakargatan/OT-forum - behövs det?

    Kallar man det för Bråkblabla och gör en grej av att släppa reglerna så uppmanar och lockar det kanske fram onödigt dåliga sidor och meningslösa trådar?

    Det finns ju inbyggda problem i internet-forum jämfört med diskussioner ansikte mot ansikte och konflikter blir ofta onödigt långdragna, elaka eller fulla av missförstånd. Personligen är jag INTE intresserad av den låga nivå som fått många siter att stänga ner eller kraftigt begränsa sina kommentarsfunktioner!!

    Samtidigt måste alla få tycka olika och missförstånd få uppstå. För hård censur ger inte heller någon optimal miljö. Någonstans mitt emellan?

    Vad gäller OT måste det få finnas utrymme! Men kanske med fördel i en separat forum-del så att Diskussion handlar om klockor?

    Tack för ordet... :)
     
  12. yonsson

    yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

    Inlägg:
    28.389
    Från:
    GBG
    Tack Max!!! Jag tänkte precis gå bananas, för jag hann inte heller skriva av whiskeyknäck-receptet och jag har planerat att testa det imorgon med en asrökig whiskey, som är något av det rökigaste man kunnat beställa in till systemet. :ugeek:

    Bråkmakaregatan, Nej tack!
    OT-forum, Ja tack!
     
  13. Granger9050

    Granger9050 Bonde

    Inlägg:
    153
    Svårt att säga om det behövs. Personligen tycker jag det varit kul för folk har släppt sig lösa på ett underhållande sätt.
    Några övertramp har jag inte hittat. På ett alternativt forum förekom det som bekant en hel del diskussioner som spårade ut totalt. Det visar ju sig också att det i detta forum finns en mängd alternativ kompetens , som jag läser med stor förtjusning. Jag tycker att Bråkmakargatan kan vara kvar för alternativa trådar - mat, dryck och bilder på cabbar o annat som bidrar till à long life and a merry one.
    Granger
     
  14. theargonaut

    theargonaut Friends of KS

    Inlägg:
    8.654
    Från:
    Sthlm
    +1
     
  15. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.399
    Nä, håller också med. För resten av dösnacket finns Flashback!
     
  16. max

    max Dancing Queen

    Inlägg:
    2.210
    Från:
    Kungsholmen
    Så lite, lycka till. Ska själv göra en vända imorgon då min mor ringde och frågade om inte de kunde få en bytta :)

    Hehe Octomore? Galet! Syrran köpte en flaska när vi besökte destilleriet för några månader sen, sanslös whisky även om jag tycker deras Black art 3 är den bästa whisky som någonsin tillverkats, fantastiskt destilleri på alla plan.
    Sonen och frugan vill ha knäcken med Laphroig 10 medans jag gillar den med lite lugnare ardbeg ten, får se vad det blir i år.


    Denke: ursäkta att jag lånar ett hörn av din fina tråd.
     
  17. yonsson

    yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

    Inlägg:
    28.389
    Från:
    GBG
    Nope, en Ballechin Whisky. Det var den rökigaste de fick in på hela året det året jag när fick den (för typ 6 år sedan). Minns inte vad den hade i PPM, men läste en recension där smaken beskrevs som en blandning av cykelstång och tjära. :D Det finns säkert rökigare, men det behövs inte.

    Ska nog göra en sats med den och en med Bowmore imorgon. Eller eventuellt en med Laphroig tripple wood. Har inte riktigt bestämt mig ännu.
     
  18. Davvan

    Davvan My Kung Fu is stronger than yours!

    Inlägg:
    4.913
    Från:
    Fettefleur......
    Vilket svagt ledarskap!!!! Låt d va kvar....bara namnet är fantastiskt......behövs subforumet....nej........behövs KS.....nej......men det är jävligt kul......så släpp nu lite på svångremmen......

    Sätt Ricrob som moderator för den delen så är det löst....
     
  19. leben

    leben El Patrón

    Inlägg:
    7.613
    ta bort det
     
  20. frere

    frere Biskop

    Inlägg:
    2.258
    Från:
    Uppsala
    +2!

    Hellre än ett nytt subforum för OT skulle jag se att man gick åt andra hållet och bakade ihop Vintage med Diskussion...

    Bråkdelen kan jag ha eller mista, jag har inte för avsikt att hänga där.
     
  21. RicVin

    RicVin Mr fredagsmys

    Inlägg:
    9.547
    Ärligt.. Jag visste inte ens att det fanns några inlägg där... :cool:
     
  22. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.399
    Fan jag har ju letat efter Ballechin i hela Europa, var köper du den? Vilket fat?
     
  23. Camo00

    Camo00 Friends of KS

    Inlägg:
    6.368
    Från:
    Malmö
    Re: Sv: Bråkmakargatan/OT-forum - behövs det?

    Skippa sockret också så kan Du både tugga det och laga båten ... :shock:
     
  24. theargonaut

    theargonaut Friends of KS

    Inlägg:
    8.654
    Från:
    Sthlm
    Yeah! Ricrob for president!
     
  25. max

    max Dancing Queen

    Inlägg:
    2.210
    Från:
    Kungsholmen
    http://www.thewhiskyexchange.com/twesea ... =ballechin
    Bra sida med snabba och smidiga leveranser.

    De versioner av Ballechin jag provat har varit riktigt trevliga, ligger runt 50ppm vilket är ordentligt rökigt. Laphroaig ligger väl runt 30-35 tror jag.
    Octomore ligger på 167ppm :eek: så man skulle troligen bli trött på det snabbt om man kokade knäck på den :lol:
     
  26. Ricrob

    Ricrob Friherre

    Inlägg:
    6.255
    Hahaha! Boy's, vad har jag gjort för att förtjäna denna ära?! Eller vänta nu, är det en ära..? :lol:
     
  27. David

    David Bödeln

    Inlägg:
    5.740
    ++ på allt, precis så.
     
  28. Denke
    Trådstartare

    Denke Drottning Kristina Admin

    Inlägg:
    12.246
    Från:
    Stockholm
    Vi tycker att detta är väldigt bra poänger som rimmar rätt väl med hur vi tänkte när vi öppnade Bråkmakargatan. Då kör vi såhär:

    Bråkmakargatan är stängt, men kan öppnas igen om det spårar totalt i en tråd i de vanliga forumen, som en ren säkerhetsventil. Då och endast då öppnas Bråkmakargatan för postningar i den aktuella tråden.

    OT etc är det bara att rulla som vanligt. :mrgreen:

    Klart som korvspad!
     
  29. Aquaracer2

    Aquaracer2 Groda

    Inlägg:
    10.438
    Från:
    Skärgården
    Jag röstar för att Ricrob ska moderera en bråkdel.
     
  30. max

    max Dancing Queen

    Inlägg:
    2.210
    Från:
    Kungsholmen
    Uppdaterat recept med bilder från dagens vända :)

    Recept på Whiskyknäck, ca 100-120st

    Gör aldrig mer än en sats åt gången, vill du ha mer, gör fler gånger.
    Små knäckformar
    2 dl socker
    2 dl ljus sirap
    2 dl vispgrädde
    ½ dl rökig whisky, typ Laphroaig 10årig (ger en liten röktouch)/ardbeg ten (ger en kraftigare rökskjuts)
    1 msk smör
    hackad sötmandel 3msk-2dl beroende på smak, brukar köra 2dl då jag gillar mkt mandel i, motsvarar ung 100gram oskalad hel mandel
    [​IMG]

    • Skålla och skala mandeln och hacka till önskad storlek
      [​IMG] [​IMG]
    • Sprid ut knäckformar på en plåt/form (smöra plåten/formen först så slipper du att knäckformarna ramlar omkull)
      [​IMG]
    • Blanda socker, sirap, grädde och whisky i en stor och vid kastrull (gärna en sauteuse).
      [​IMG]
    • Lägg i en stektermometer (de digitala är kanon för ändamålet!)
      [​IMG]
    • Koka knäcken under omrörning(träslev) till 132 C för seg knäck, eller lite mer för hård knäck. Smeten sväller mycket upp till omkring 105 grader och lugnar sedan ner sig.
      [​IMG] [​IMG]
    • Lyft av kastrullen, blanda i smör och mandel.
      [​IMG]
    • Häll upp smeten i små knäckformar (brukar ta knäcksmet på en tesked och sen putta ner den i formen med en andra tesked för att få så lite kladd som möjligt
      [​IMG]

      När du lessnar på att fylla knäckformar så häller du resten på ett bakplåtspapper, bara att skära i kuber med en kniv då det stelnat.
      [​IMG]
    • Låt knäcken svalna på baklongen eller i kylen
      [​IMG]
    • När du är färdig så fyller du kastrullen med vatten, slänger i träslev och skedar som gått åt, ställer på plattan och låter koka upp så löses all återstående knäck upp och du slipper diska.
      [​IMG][​IMG]
    • Plocka fram finwhiskyn och bjud på din knäck
      [​IMG] [​IMG]

    Lycka till!
     
Mårtenssons ur Brookfield