Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Bröllop, Frukost och Paketöppning

Diskussion i 'Diskussion' startad av BCKSTRM, 16 oktober 2016.

 1. BCKSTRM
  Trådstartare

  BCKSTRM Friends of KS

  Inlägg:
  1.827
  Hej KS!

  Tänkte göra min första paketöppning, men ska börja med att spola tillbaka bandet lite, till 25 juni närmare bestämt...
  image.jpeg
  Det var nämligen då jag gifte mig. Jag valde blå kostym för att kunna köra bruna skor och brun klocka på dagen, och sedan svarta skor och matchande klocka på kvällen ;)
  image.jpeg
  Bröllopet var det perfekta bröllopet, med massa vänner, god mat och strålande solsken. Det var faktiskt en tropisk natt just den natten. Snacka om tajming :)

  Min fru, som är helt fantastisk, ville ge mig en riktigt fin morgongåva. Då klockor är mitt stora intresse ville hon såklart att det skulle vara en klocka. Det är dock inte helt lätt då jag är en vintagenörd och överlag inte har så mycket till övers för moderna klockor. De faller lixom platt för mig. Visst, jättefina, avancerade och bra på alla sätt och vis, men vi klickar helt enkelt aldrig. Samtidigt ville jag gärna ha en helt ny klocka just denna gång, så jag har funderat en del på varför jag tycker att moderna klockor är ”tråkiga”. Min slutsats är att jag söker originalitet, vilket man per automatik får med mögligt vintage, eftersom alla åldras olika. Jag gillar enkla, klassiska klockor som inte är för spexiga. Så en originell, enkel och klassisk klocka med bra urverk skulle nu hittas. Inte helt enkelt, men valet var på något sätt ändå så självklart.
  image.jpeg

  Idag till frukost blev det lite paketöppning av klockan som alltså aldrig kommer flippas, som skulle vara ny, men ändå originell och klassisk. Valet föll som ni ser på en Nomos. Jag har länge gillat Nomos för deras perfekt avväga klockor, enkla men ändå unika design och samtidigt riktigt bra urverk.

  Vad som gör just Nomos särskilt kul är att de, som ett av få märken, bygger 100% av klockan In-house. De flest mindre tillverkare med in-houseverk köper oftast in escapemekaniken, den kanske viktigaste delen av urverket då den driver urverket. Nomos har vad de kallar Swing System som alltså definierar urverkets robusthet, exakthet användarbarheten.
  image.jpeg image.jpeg
  Så vilken modell blev det då för mig?

  Nomos Metro 38 Datum. En för mig perfekt fusion av klassisk elegans och modern design, driven av ett riktigt bra urverk.
  image.jpeg image.jpeg

  Generell uppfattning om klockan
  Det sägs vara detaljerna som gör helheten. I detta fall är det verkligen helt sant. De små detaljerna, som utformningen av bandhornen, färgen på tavlan, den röda subsekunden, caseformen och att glaset är lite välvt, gör att klockan blir helt perfekt avvägd. Den passar till t-shirt såväl som kostym. En elegant, klassisk klocka i modern tappning. Precis vad jag var ute efter helt enkelt :)


  Urverk
  Som alla vet är ju urverket hjärtat i varje klocka. I denna klocka pumpar ett in-houseverk, Nomos Caliber DUW 4101. Verket är manuellt och utrustat med Nomos Swing system. Man kan tycka att in-house inte är så speciellt, men då missar man det faktum att de allra flesta mindre tillverkare köper in escapementmekaniken, då det är den som är det allra svåraste, och det som sätter precisionen. Det är just det som Nomos nu lyckats bygga själva trots att de inte är så stora. Alltså är denna in-house på riktigt, vilket är ovanligare än man tror. Vidare har verket datumkomplikation. Diametern är 32.1 mm och tjockleken är 2.8 mm. Gångreserven är ca 42 timmar.
  image.jpeg

  Tavlan
  En klocktidning jag läste nyligen skrev att Nomos tavelfärger är att betrakta som en egen komplikation. Jag förstår verkligen vad de menar, för tavlan är helt förtrollande. Så enkel, men ändå så levande. Vit, men lite krämfärgad, om än kall i tonen. Finishen är lite som sammet, vilket är lite svårt att beskriva, men fantastisk att titta på. Datumvisningen är vid kl 6 och ganska stort, vilket är väldigt trevligt. Tavlan har målade index vid samtliga timmar, svartoxiderade visare, samt en röd sekundvisare – stilrent men lagom kaxigt. Jämfört med den förra modellen har den ingen gångreservsindikator och texten är centrerad, vilket jag uppskattar. Den blir enklare och bättre avvägd enligt mig.
  image.jpeg

  Case
  Caset är 38.5 mm, vilket är lite större än jag normalt sett bär, men det känns perfekt avvägt i detta fall. Höjden är 7.75 mm, vilket upplevs väldigt tunt och smidigt, trots att casets form är ”högt” på ett sätt. De väldigt speciella bandhornen adderar verkligen till klockans unikitet och gör att den inte upplevs stor och klumpig, trots att jag är van vid 35 mm vintage ;) Vidare är glaset försiktigt välvt vilket gör att den inte upplevs platt och död, som jag upplever alla moderna ”thin”-modeller jag provat. Kronan är väldigt nätt och trevlig och kompletterar caset bra. Den har see-through case-back, vilket jag verkligen uppskattar, så man kan se det fina verket jobba. Vattentätheten är 3 atm, men jag köpte inte heller en dykarklacka.
  image.jpeg
  image.jpeg

  Band
  Klockan kommer på ett 19 mm Horween Shell Cordovanband med snabbkoppling – en häftig detalj som gör bandbyte lätt. Tyvärr finns det dock inga andra band att köpa… även om jag är lite inne på ett ljusblått Hèrmesband ;)

  Tillbehör
  Kommer i en enkel träbox och ett handskrivet papperscert. Personligen tycker jag det är skönt, i tider av Omegaboxar man måste hyra förråd för att kunna husera. Här är klockan i fokus, inte annat trams.

  Så, sammanfattningsvis tycker jag det är en grym klocka som förtjänar alla hurrarop den får av diverse experter. Nedan är några fler bilder!
  image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
  Tack alla som läst, och naturligtvis, tack till min underbara fru!

  PS: de uppenbart stulna bilderna är tagna från Nomos. Tror inte de blir ledsna över reklamen de fått ;) Ds.
   
  Senast ändrad: 16 oktober 2016
  Erik.W, Baloo, M74 och 117 andra gillar detta.
 2. Dru

  Dru Stadsbo

  Inlägg:
  214
  Härlig läsning!
   
 3. Undersköterskan

  Undersköterskan Präst

  Inlägg:
  1.169
  Från:
  Växjö
  Otroligt fin, grattis till både klockan och giftermålet.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
 4. Jimpa

  Jimpa Friends of KS

  Inlägg:
  569
  Från:
  Mälardalen
  Grattis!
   
 5. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Friends of KS

  Inlägg:
  4.510
  Från:
  O
  Toppenöppning!
  Grattis till bröllopet och kul att det blev en Nomos. Har sneglat på dem under några år, men ännu inte haft nöjet att prova på armen.
   
 6. Hebbe

  Hebbe Friends of KS

  Inlägg:
  4.930
  Grattis till bröllopet! O grattis till klockan!
   
 7. Greven

  Greven Friends of KS

  Inlägg:
  2.632
  Från:
  Stockholm
  Bra paketöppning! Gratulerar till klockan och giftemålet.
   
 8. mickeheterjag

  mickeheterjag Bonde

  Inlägg:
  126
  Från:
  Stockholm
  Kul läsning och fin klocka!
   
 9. mattande

  mattande Post nr 1 miljon? Oui, ce fut moi!

  Inlägg:
  579
  Från:
  Hälsingland
  Stort grattis till bröllop och en trevlig klocka! Och tack för kul läsning :)
   
 10. Josa

  Josa Friends of KS

  Inlägg:
  50
  Mazal Tov!
   
 11. jarrebarre99

  jarrebarre99 Biskop

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  GBG
  Dubbelt grattis!
   
 12. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  28.433
  Från:
  GBG
  Nice, bra val! Säker på att de gör fjädern också? ;)
   
 13. Ivar31

  Ivar31 Bonde

  Inlägg:
  51
  Stort grattis och tack för trevlig läsning!
   
 14. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  8.456
  Från:
  Stockholm
  Schysst dinka och stort grattis till giftermålet! Tycker att jag känner igen klockan på bilden från den stora dagen ;) Körde också Omega när jag gängade mig. Den enda klockan hag ägde då var en SMP 300 från 1999 och det är ju en fantastisk kostymklocka :banghead::banghead::banghead:
  Ditt val känns betydligt bättre!
   
 15. nissehult

  nissehult Friends of KS

  Inlägg:
  3.259
  Trevlig läsning. Grattis till klockan. Och frun.
   
 16. Loshin

  Loshin Stadsbo

  Inlägg:
  336
  Från:
  Göteborg
  Tack för en bra paketöppning och grattis till giftermålet.
  Grym klocka, kul med mer Nomos på forumet.
   
 17. Niklas

  Niklas Friends of KS

  Inlägg:
  2.139
  Från:
  Stockholm
  Föredömlig paketöppning!
  Grattis till klockan, frun och alltihopa :)
  Riktig fin! (Klockan alltså, även fast jag är övertygad om att du är nöjd frun också)
   
 18. jabla

  jabla Förgöraren

  Inlägg:
  22.568
  Från:
  Helsingborg
  Dubbelt Grattis! och tack för en trevlig öppningstråd.
   
 19. Andy7750

  Andy7750 Präst

  Inlägg:
  1.444
  Från:
  Kungälv
  Stort grattis, bra val av klocka.
   
 20. paradis

  paradis Friends of KS

  Inlägg:
  3.753
  Från:
  Malmö
  Grattis till Bröllop ock klockan .
   
 21. alfie

  alfie Bonde

  Inlägg:
  165
  Stort grattis! Både till giftermålet och en jäkligt snygg klocka
   
 22. Mekmek

  Mekmek Friends of KS

  Man gratulerar til både fin klocka och fru :)
   
 23. Palenkovich

  Palenkovich Friends of KS

  Inlägg:
  2.826
  Tackar för en mycket intressant och personlig paketöppning. Stort grattis i efterskott till giftermålet och ett grattis till en synnerligen elegant klocka!
   
 24. Chami

  Chami Friends of KS

  Inlägg:
  1.586
  Grattis till både klocka och fru :)
   
 25. willbur

  willbur Friends of KS

  Inlägg:
  1.402
  Från:
  Stockholm
  Trevlig läsning! Grattis till er båda :)
   
 26. månljus

  månljus Borgare

  Inlägg:
  995
  Från:
  Stockholm
  Riktigt fin! Stort grattis gånger två!
   
 27. Simpatico

  Simpatico Friends of KS

  Inlägg:
  1.600
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Stämmer in i kören av hyllningar och grattis.
  Tackar för en fin och personlig text, mycket trevligt.
  Grattis i dubbel bemärkelse.
   
 28. MJ24

  MJ24 Friends of KS

  Inlägg:
  5.301
  Stort grattis...till allt!:)
   
 29. toftich

  toftich Friends of KS

  Inlägg:
  1.040
  Från:
  Göteborg
  Grattis x2!!
   
 30. Wboy

  Wboy Friends of KS

  Inlägg:
  543
  Grattis. Bra fru!
   
Mårtenssons ur Brookfield