Nymans Ur 1851

Den nya större mattråden

Diskussion i 'Lifestyle' startad av AdamST, 5 augusti 2016.

  1. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    Bror på HRC skalan på stålet. På japanska knivar slipar den inte då stålet är för hårt. På mjukare stål slipar dom marginellt. Kan jämföras med kanske 20 000 grit på slipsten dvs är kniven i behov av slipning är keramikstav meningslös
     
  2. Odi et Amo

    Odi et Amo Rebel soldier

    Inlägg:
    98
    Bakad potatis!
    När fantasin och tiden tryter så tycker jag att det kan vara gott.
    Vad brukar ni ha till?
    Tonfiskröra är ett säkert kort men lite inspiration skulle vara kul.
     
  3. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Blir lite som att köra på en grov slipsten, om man använder diamant och inte fixar eggen med finare sten mao?
     
  4. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    Mjo men framför allt sliter man ner kniven i onödan tycker jag. Ofta behöver den bara rätas upp. Jag slipar Mina kanske 1 gång per månad och sen bryner dom 2-3 ggr om dagen. Hade jag haft ngt grövre bryne hade jag inte haft nån kniv kvar.
     
    stigge gillar detta.
  5. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    @ErikGBG
    Som många andra kör jag med vanliga svensson knivar (typ global, sabatier och wmf)
    Det funkar såklart men suget efter finare finns.
    Hur pass känsliga är kolstål/pulverstål?
    Funkar det t ex att klyva en hummer eller det då att föredra det tjockare europeiska knivarna?
     
  6. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    Ju hårdare desto känsligare. Större chans för flisor osv. Mjukt europeiskt stål passat bäst till sådant.
    Jag har typ hälften stainless/kolstål utav mina knivar och kolstål är grym när det kommer till skärpa. Men kräver lite mer underhåll då det lätt rostar
     
    stigge gillar detta.
  7. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Så behålla svensson knivarna är att rek för grovgörat och komplettera med något roligare i kolstål eller ngn blandning som inte rostar lika lätt
     
  8. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    13.727
    Keramen är fortfarande hårdare än stålet så effekten lär vara den samma, bara lite långsammare. Men kul att man fick lära sig något nytt, trodde inte man kunde böja tillrätta eggen så lätt. Verkar so de keramiska är en hybrid, lätt slipade och tillräckligt hårt för att kunna böja tillbaka eggen.
     
  9. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    Slipeffekten är i princip obefintlig. Effekten kommer av att man böjer tillbaka eggen. Räcker med 5 drag på varje sida utan eggen med en hyfsat nyligen slipad kniv medan med en slö går det i princip inte att få vasst med keramisk stav, det är inte tillräcklig friktion helt enkelt
     
    zippan gillar detta.
  10. Zingo

    Zingo Y-Wing pilot

    Inlägg:
    681
    Från:
    Sthlm
    Mycket info att ta in om knivslipar! :)
    För en som kör Svensson knivar (a.k.a. Global), vad ska man köpa för slip? Gärna exakt märke och modell. Har kollat på:
    IMG_0651.JPG

    Eller
    IMG_0650.JPG

    Har sedan tidigare vanlig skräpstål bryne.
     
  11. zippan

    zippan Stormtrooper

    Inlägg:
    451
    Från:
    Skåne
    Jag har den övre till mina knivar från Global. Fungerar alldeles utmärkt.
    Köp ett keramiskt bryne också, valfritt för en hundralapp och använd för underhålla eggen innan användning.
     
    Zingo gillar detta.
  12. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.307
    Från:
    Bjärred
    Fyllde år igår. Förutom presenterna jag köpt till mig själv, så hade frugan övertygar svärmor att köpa ett sous vide paket. Kul!
    Bil till att engagera sig ytterligare i en tråd här på lifestyle.
     
    zippan gillar detta.
  13. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.307
    Från:
    Bjärred
    Dåligt med inspiration, men bakad potatis är en av otroligt få rätter jag inte äter. Tycker verkligen inte om det.
     
    Odi et Amo gillar detta.
  14. mlundstrom

    mlundstrom Stormtrooper

    Inlägg:
    476
    BAra provklämt på global och de kändes inte så sköna i handen, brukar hacka rätt mycket grejer så då är passformen viktig för mig.
     
  15. Vincent

    Vincent Stormtrooper

    Inlägg:
    301
    Från:
    Västkusten
    @Veratio @zippan @stigge hur har det gått med era kolstålspannor? Min har både slagit sig och får allt att bränna fast haha. Följde ändå någon guide på youtube med linfröolja och hela köret, starta på ytterst svag värme etc men all olja hamnar ute i kanterna.
     
  16. Viktor.L

    Viktor.L Stormtrooper

    Inlägg:
    356
    Såhör har jag bränt in mina pannor, fast på vanliga spisen inomhus. Dock med brandvarnaren borta... Fungerat ypperligt!
     
  17. zippan

    zippan Stormtrooper

    Inlägg:
    451
    Från:
    Skåne
    Har inte hämtat ut min ännu. Återkommer om någon vecka eller två.
     
  18. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Slagit sig, oj, det låter inge bra
    Har inte dragit igång min ännu.
    Blir till helgen.
    Tänkte nog bara köra in de som tillverkaren säger, är trots allt bara en stekpanna och jag gissar att det bör räcka
    med lite olja och sedan köra och använda den så blir den bättre och bättre med tiden. Tar ju tid för en gjutjärnspanna att blir bra också.
    Man att den har slagit sig låter ju värre :confused:
     
  19. Vincent

    Vincent Stormtrooper

    Inlägg:
    301
    Från:
    Västkusten
    Läst lite om det och det verkar som att den slår sig ganska lätt
     
  20. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    13.727
    Det som är svagheten med kolstål jämfört med gjutjärn, de slår sig och håller inte lika jämn värme. Men inoljningen är den samma, låter som du haft för mycket olja. Ska bara vara ett tunt lager, kan det runna ut i kanterna är det för mycket olja. Applicera oljan med papper/tygduk. Värm upp på max värme så det börjar ryka, när det inte ryker längre är det färdigt. Upprepa tre ggr.
     
  21. Vincent

    Vincent Stormtrooper

    Inlägg:
    301
    Från:
    Västkusten
    jo det gjorde jag så den är mörk stekpannan men när jag väl ska steka i den kan jag ha mer olja i?
     
  22. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    13.727
    Jaha, det var en syftning på när du använder den, då är jag med. Jo man ska ha riktigt med stekfett och inte flytta på köttbiten förrän den är färdig att vändas. Släpper nämligen efter ett tag. Fastnar det ändå har du nog för hög värme, eller för lite fett under köttet. Vilket då kan bero på att den är för skev...
     
  23. Viktor.L

    Viktor.L Stormtrooper

    Inlägg:
    356
  24. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Stockholm
    Käkade nyligen denna fantastiska variant på Linje Tio i Stockholm, det är vitello tonnato, men under det tunna kalvköttet har de dessutom lagt kalvtartar. Det råa köttet matchade perfekt med tonfisken, och kapris är sällan fel heller. Magiskt gott, och någon variant på detta kommer jag börja mecka med hemma :) IMG_5304.JPG
    @Edin vad menade du för recept? :) Det har helt undsluppit mig!
     
    Ministern, Edin, Veratio och 1 annan gillar detta.
  25. Älvkvarn

    Älvkvarn Rebel soldier

    Inlägg:
    77
    Min ser ut som på kitchenslabs hemsida, dvs nästan svart över allt. Däremot så har jag fått bubblor i det svarta så dom går sönder och sedan kommer det "silvriga" stålet fram igen tills jag bränt in den igen. Någon som upplevt detta?
     
  26. Veratio

    Veratio Stormtrooper

    Inlägg:
    223
    Från:
    Malmö
    Fy satan så gott det ser ut!!
     
  27. Edin

    Edin Y-Wing pilot

    Inlägg:
    517
    Från:
    Midsomer Wreath
    Din rödbetsrisotto. :)
    [​IMG]
     
  28. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Stockholm
    Kan inte rekommendera restaurangen nog, topp fem i Stockholm enligt mig :)
    Aa juste ja! Jag återkommer till dig så snart jag är hemma i Stockholm igen så jag får fatt i receptet :) I Princip är det en vanlig risotto som man färgar med reducerad rödbetsjuice, men det är lite meck till som gör den speciell :)
     
    Edin gillar detta.
  29. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    13.727
    Vilken panna utgick du ifrån? Låter som att den inte var ren eller att det var för tjockt lager olja.
     
  30. Älvkvarn

    Älvkvarn Rebel soldier

    Inlägg:
    77
    28 cm, De Buyer Mineral B-pannan. Kan vart för tjockt lager olja i början. Tänkte först att jag kanske fick bort för lite av bivaxen, men kan väl inte vara det?