Nymans Ur 1851

Den nya större mattråden

Diskussion i 'Lifestyle' startad av AdamST, 5 augusti 2016.

  1. Rock_N_Ron

    Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

    Maizena i krämen låter som en bra idé! Hade bara smör, äggula å citron i den enl receptet. Körde i vattenbad tills den tjocknade. Vågade inte köra för länge med risk för att skära den.
    (Luktade nästan bea en stund... :cool:)

    Marängen (äggvitan) var jättefast å fin innan sockret blandades i, men borde som sagt vispat längre efter det. Är inge' vidare på bakning. För mycket detaljer/exakta tider/temperaturer etc... Gillar mer att få slafsa på med känsla!
     
  2. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.013
    Från:
    Stockholm
    Är helt med dig där, matlagning är så mycket roligare för att man har mer svängrum att vara kreativ!
     
  3. Aboynamedsue

    Aboynamedsue Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.884
    Från:
    O
    Har svårt att få rätt konsistens när jag slår min bea. Det blir oftast för luftig och lätt för min smak. Är det bara att ha i mer smör för att få den tyngre eller är det ngt annat jag gör fel?
     
  4. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    Ja, mer smör men testa också att tillaga gulan lite längre. Den blir ofta fluffig innan den blir krämig när man värmer och vispar den
     
    Aboynamedsue gillar detta.
  5. Izze

    Izze Rebel soldier

    Inlägg:
    142
    Efterlyser chili cheese tops (likt mcdonalds) men på en "fin" restaurang och ingen snabbmats kedja.
    Hittar ni något åt mig så skänker jag en slant till BCF och bifogar beviset. ;)
     
  6. Tobias Eriksson

    Tobias Eriksson X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.086
    Då var det fondant fundering igen. Har kommit över två recept men vet inte vilket jag ska välja av dem....frågan är hur stor skillnad det egentligen kan göra iofs.
    Alt1:
    175 grader i ugn.

    Alt2:
    200 grader i ugn.

    Någon som kan ge ett tips på vilken väg man bör gå?
     
  7. ErikGBG

    ErikGBG X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.801
    175 låter spontant väldigt lågt för fondant
     
    Gummo och Tobias Eriksson gillar detta.
  8. Rock_N_Ron

    Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

    Jag har kört detta recept med bra resultat ett antal gånger.

    http://mittkok.expressen.se/recept/chokladfondant-2/

    Nyckeln är att hålla koll på grejerna när de är i ugnen. Tiden är ju olika för olika ugnar... Kanten ska kännas dom kaka, mitten ska vara mjukare. Låt vila ett par minuter innan di stjälper upp dom. I övrigt enl mina tips ovan.

    Lycka till!
     
    Tobias Eriksson och matalm gillar detta.
  9. Isodor

    Isodor Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.218
    Från:
    sthlm
    Provade på Operakällaren i helgen. Avsmakningsmeny, snuskig bra. Bättre än Matsalen.
     
    ErikGBG gillar detta.
  10. Gummo

    Gummo Joker

    Inlägg:
    9.257
    Från:
    Stockholm
    Punk Royale igår!
    En smakmässig överkörning och kul som satan. Nån servitris som borde söka jobb på försökringskassan istället men musiken var så hög att man ändå inte hörde vad hon sa.
     
    Oscaro och ErikGBG gillar detta.
  11. Tobias Eriksson

    Tobias Eriksson X-Wing Pilot

    Inlägg:
    2.086
    Tack, kör på den :)
     
  12. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.421
    Punk Royale, stökigt ställe hehe
     
    Gummo gillar detta.
  13. JesperF

    JesperF Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Kvällens renfilé IMG_20161008_184023.jpg
     
  14. Ruskprick

    Ruskprick Y-Wing pilot

    Inlägg:
    962
    Bra för inspirationen detta! :)

    Här är den senaste tidens fullträffar.
    Favoritpizzan: degen gjord på durumvete, kärnvetemjöl med fullkorn, olivolja och salt. Toppingen består av massvis med pesto (istället för tomatsås), mozarella, oliver, marinerade kronärtskockor, champinjoner och lite blandat kött. Sedan på med parmesan och ruccola och ringla lite olivolja över. Blev lite väl mycket topping men väldigt gott ändå.

    P1010032.JPG

    Och efter ett antal timmars traskande i skogen så är det aldrig fel med lite kantareller, har av någon anledning glömt av hur bra dessa svampar "gifter" sig med parmesan. Bara att steka bort vattnet, lägga i en klick smör och salta/peppra. Glömde dock att köpa något trevligt bröd till så fick rosta det jag hade.

    DSC_0509.JPG
     
    zippan, Rock_N_Ron, Simpatico och 7 andra gillar detta.
  15. Ruskprick

    Ruskprick Y-Wing pilot

    Inlägg:
    962
    Detta blev en favorit när jag åt i stort sett bara baljväxter, grönsaker och protein.
    Bönor, grönkål, champinjoner, bacon, salt, peppar och olivolja :) Blir väldigt gott tillsammans!

    DSC_0286.JPG
     
    Aquastaren och AdamST gillar detta.
  16. JesperF

    JesperF Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Jobbar, egentligen slutat nu men är delaktig trots det, som restaurangchef sen en tid tillbaka så blir en hel del avsmakningar och även matlagning i min vardag såklart. Ska försöka slänga upp lite trevliga bilder :)
     
    AdamST gillar detta.
  17. JesperF

    JesperF Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Sotad tonfisk är alltid trevligt! IMG_20161001_174200.jpg
     
    Aquastaren, AdamST, Veratio och 5 andra gillar detta.
  18. 16610

    16610 Rebel Commander

    Inlägg:
    11.185
    Från:
    BORÅS
    Önskar få tips om bra restauranger i Jönköping? Kött-fisk. Någon som har tips?
     
    matalm gillar detta.
  19. Dronten

    Dronten Stormtrooper

    Inlägg:
    434
    Från:
    Linköping
    Idag testar jag något nytt, champagnesås. Till lax, stompad potatis med persilja och citron samt lite spenat och ugnsrostade körsbärstomater.
    _M3B1451 as Smart Object-1.jpg
     
    Aquastaren, AdamST, Sledger och 3 andra gillar detta.
  20. Rock_N_Ron

    Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

    Har Myllemäki kvar sin lite utanför centrum? Har för mig att den heter/hette Sjön(???). Åt där för 2-3 år sedan. Riktigt bra!
     
    ErikGBG gillar detta.
  21. Zingo

    Zingo Y-Wing pilot

    Inlägg:
    681
    Från:
    Sthlm
    Tror den såldes för något år sedan!?
     
  22. JesperF

    JesperF Rebel soldier

    Inlägg:
    64
    Väldigt trevligt upplägg! Vad är champagnesåsen baserat på?
     
    Dronten gillar detta.
  23. Dronten

    Dronten Stormtrooper

    Inlägg:
    434
    Från:
    Linköping
    JesperF gillar detta.
  24. Arnholm

    Arnholm Stormtrooper

    Inlägg:
    436
    Från:
    Spawnpoint
    Arnholms bananpannkakor leker man inte med.

    -2 bananer. Lagom stora.
    -3 ägg. Också lagom stora.
    -1 msk grovt rågsikt (annat grövre mjöl funkar också)
    -2 msk havregryn
    - en nypa salt

    Mosa bananerna. Blanda med äggen. Rör i de torra ingredienserna.

    Stek i smör på medelvärme. I min stekpanna får det plats 4 pannkakor varje runda, totalt blir det 8-10 pannkakor. Ringla ljus sirap över de färdiga pannkakorna för lite sötma.

    Servera med skivad banan, hallon, blåbär, nutella, keso, kvarg eller något i den stilen.

    IMG_0859.JPG
     
    Andersson_, Aquastaren, Clark Kent och 1 annan gillar detta.
  25. Syven

    Syven Y-Wing pilot

    Inlägg:
    901
    Sjön finns kvar under annan ledning.
    Det var riktigt bra senast jag åt där.
    Iberica pluma rekommenderas om ni har vägarna förbi.
     
  26. Ruskprick

    Ruskprick Y-Wing pilot

    Inlägg:
    962
    Rock_N_Ron, almeyero, Aquastaren och 1 annan gillar detta.
  27. almeyero

    almeyero Y-Wing pilot

    Inlägg:
    869
    Från:
    Förorten
    Finns inget godare än det här.

    IMG_9787.JPG
     
    Ruskprick gillar detta.
  28. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.926
    Ser spännande ut! Finns det här att pröva nånstans i Stockholm eller måste man göra själv för att det ska bli bra?
     
    almeyero gillar detta.
  29. almeyero

    almeyero Y-Wing pilot

    Inlägg:
    869
    Från:
    Förorten
    Allra bäst blir det självklart hemma men i Stockholm finns det massor av restauranger som serverar detta som är riktigt bra. Jebena i Rådhuset och Gojo Fasika i Skanstull tycker jag är dom absolut bästa. :)
     
    Oscaro gillar detta.
  30. Oscaro

    Oscaro X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.926
    Ska pröva i helgen! Vad heter det förresten? Kan vara bra att veta :D