Laddar...
Nymans Ur 1851

Johannesens
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

En röd biff och ett rött vin

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Malmoo, 9 maj 2015.

  1. Malmoo
    Trådstartare

    Malmoo Bonde

    Inlägg:
    126
    Det är lördag, inga gäster på gång och inget sug att lämna huset.

    Det får bli en gammal klassiker på matbordet. Varnar för många bilder! Men någon kanske uppskattar det hela. Och recepten och råvarorna är de som fanns till hands, så ni behöver inte nämna att man inte kan ha vanlig lök i bean etc, jag freestylar.;)

    Steg ett, häll upp ett glas av favoriten.
    image.jpg


    Fram med proteinet och låta det ligga ut minst 1 timme, jag brukar köra minst två timmar och saltar så fort jag bara kan. Saltar man nära inpå så är det bäst att salta precis innan stekning. Men det absolut bästa är att salta minst en 45 innan stekning, då hinner de vätskor som dras ut av saltet återhämta sig innåt i köttet igen.
    image.jpg

    Börja med tomatsalladen
    image.jpg

    Låter kanske konstigt med Perstorp 24%, men det är delikat i små mängder.
    image.jpg

    Ut i trädgården för lite örter som behövs.

    image.jpg

    På med fritösen så den är redo( och ja det är köpepommes)

    image.jpg

    Fram med basen för bean, koka ner och i med det hela i kastrullen med gulorna.

    image.jpg

    image.jpg

    Vispa ihop äggen och vätskan till en krämig konsistens. Här är det dags att få ihopa det hela med massa härligt smält smör. Var försiktiga i början bara så blir det nog bra.
    image.jpg

    Fram med lite kryddor och smaka av såsen, finns inget rätt eller fel. Här kör man efter sin egen smak och tycke.
    image.jpg
    image.jpg

    Fram med sparrisen och bryt av det träiga nere på nederdelen.
    image.jpg

    Nu är det dags att titta tillbaka på våra fina köttbitar, dra fram den svarta pepparn och kör en liten runda.
    image.jpg

    Nu är du värd en liten flaska under en femminuters paus.
    image.jpg

    Nu börjar det närma sig. Fram med stekpannorna och värm upp det rejält, fläkten på max och njut av lukten.
    image.jpg

    När det gäller tillagning finns olika skolor, jag är en vändare. Jag tycker att värmen fördelas mycket bättre när man vänder ofta och resultat bli mycket bra. Avsluta med lite smör när det närmar sig slutet.
    image.jpg

    Om ni inte redan har en så investera i en snabb och pålitlig termometer. Det är en av de bästa köksinvesteringarna jag gjort.
    image.jpg

    Låt köttet vila lite och ta en smygtitt.
    image.jpg

    Skär bort kappan, servera upp det på en stor tallrik. Duka, kalla ner frugan och se till att uscado kassan fylls på.
    image.jpg
    image.jpg
    image.jpg

    Trevlig helg KS.
     
    Golbica, Galaxy, Folke08 och 71 andra gillar detta.
  2. Sond

    Sond Friends of KS

    Inlägg:
    5.596
    Att köttet tar tillbaka vätskan efter ett tag om man saltar i god tid känns mystiskt. Är du säker på det?
     
    Malmoo gillar detta.
  3. Chuck

    Chuck Friends of KS

    Inlägg:
    4.961
    Har lust att tända grillen nu ffs, såg skitgott ut!! Har du recept för bean man kan få ta del av?

    Har funderat på fritös, vilken rekommenderar du för hemmabruk?

    Cheers Chuck
     
    Malmoo gillar detta.
  4. Per

    Per Björklövens finest

    Inlägg:
    5.789
    It does. Jag föredrar dock att salta just innan tillagning ändå. Tror det kvittar vilken skola man kör så länge man inte kör mittimellanvarinten. :)

    Någon duktig kock kan säkert tipsa mer men trådstartarens tillvägagångssätt är inte helt knäpp. Såg verkligen kanongott ut.
     
    Joakim och Malmoo gillar detta.
  5. CaptainOats

    CaptainOats Friends of KS

    Inlägg:
    5.044
    Tror Heston kör det också med att salta en bra stund innan så det funkar.

    Såg gott ut iaf!
     
    Malmoo gillar detta.
  6. gruby

    gruby Friends of KS

    Inlägg:
    2.216
    Nu är jag hungrig men också nyfiken: ormbandet på Monaccon, vart fick du tag på det?
     
    Malmoo gillar detta.
  7. wayne

    wayne Friends of KS

    Inlägg:
    3.557
    Ser bra ut men du måste jobba lite mer på uppläggningen;)
    Visst ja du hade ju fullt upp med att ta bilder så det är förlåtet, kör hårt.
     
    Malmoo gillar detta.
  8. Roxen

    Roxen Stadsbo

    Inlägg:
    256
    Från:
    Danderyd
    Ser fantastiskt ut! Min prestation blev en smått förkolnad Gotlands-entrecôte...
     
    Malmoo gillar detta.
  9. luddviig

    luddviig Borgare

    Inlägg:
    932
    Från:
    Norrköping
    Bra jobbat, ser jätte gott ut! :)
     
    Malmoo gillar detta.
  10. Malmoo
    Trådstartare

    Malmoo Bonde

    Inlägg:
    126
    Jag är själv ingen expert, men jag tycker det smakar bättre och är inte bara salt på ytan utan känns som att saltet tränger in i köttet.
    Om det är placebo tänker jag inte diskutera ;). Men en av mina favoritsidor har nämnt det tidigare, ca 2.5 cm per dygn penetreras av saltet. Om ni inte har varit på hemsidan så rekommenderar jag en titt, den täcker det mesta som behövs inom grillens/köttets konst.

    http://amazingribs.com

    Hittade även den här sidan som visar en kort timelapse av saltning. Kanske inte säger så mycket men alltid kul att titta på en bit kött.
     
    Grafton och Sond gillar detta.
  11. Malmoo
    Trådstartare

    Malmoo Bonde

    Inlägg:
    126

    Det finns ju massa olika recept som alla har samma riktlinjer, men jag tycker om mycket syra i min så det är mer vinäger än vanligt och att den ska vara lite krämigare/tjockare.

    Mängderna är ca, :)

    1. 500 gram osaltat smör. (saltat går bra, extra saltat kan gå bra, men för att få rätt saltmängd vid avsmakningen så är egentligen osaltat bäst. Men jag älskar salt och kan utan problem köra extra saltat oxå men då väljer jag att inte alla salta vid slutet.)

    Smällt smöret i en kastrull.

    2. 5 styck ägg, ju finare ägg ju finare bea.

    Separera gulorna från vitorna och sätt gulorna i en kastrull.

    3. 4-5 schallotenlök (jag tog 3 mindre gula i detta fall)
    1 dl vinäger (helst dragonvinäger)
    0.5 dl vatten
    ca 1-2 matskedar torkad dragon
    ca 1-2 matskedar torkad körvel
    1/2 tesked vitpeppar

    Hacka löken, och koka upp alla ingredienserna ovan. Koka ner tills en tredjedel av vätskan är kvar.
    Sila ner vätskan i gulorna som du har i den andra kastrullen.

    4. Vispa ihop gulorna och vätskan under värme. Den ska blir krämig och tjock som en vaniljsås. Här är ett vattenbad enklast beroende på spis. Lite enklare att hålla koll på värmen. Det får inte bli för varmt för då sitter du med en äggröra i kastrullen.

    5. Nu är det dags att få ihop smöret med "vaniljsåsen". Smöret ska vispas ihop med äggen, börja med små mängder, när du ser att det går att öka på tempot så går det bra att göra så. Gäller att få en så kallad emulsion (kan ha fel här) :woot: ju mer smör, ju tjockare kommer din bea vara.

    6. smaka av den med lite örter. Jag brukar köra det som finna på plats här hemma. Fransk dragon, slät och krusig persilja blev det igår. Sen är det jäkligt gott att hacka i dragonen som ligger i vinägern.

    smaka av med lite salt vid behov, vitpeppar, cayenne, samt lite "hot sauce" (shriracha igår).

    Sen njut.

    När det gäller fritös så går jag efter så stor som möjligt, för så lågt pris som möjligt.
     
    max, Grafton, Sullstrom och 2 andra gillar detta.
  12. Malmoo
    Trådstartare

    Malmoo Bonde

    Inlägg:
    126
    Nu har det gått så många år, men jag är ganska säker på att det är ett originalband som var på när klockan köptes.
     
  13. Malmoo
    Trådstartare

    Malmoo Bonde

    Inlägg:
    126

    Haha jag håller med, men är väl därför jag inte jobbar i ett kök. Sambon tycker det är lagom kul och nördigt att behöva vänta på maten bara för att jag ska fota klockor och maträtter stup i kvarten.

    Men ja du har helt rätt, ingen kanonuppläggning. :woot:
     
    wayne gillar detta.
  14. gruby

    gruby Friends of KS

    Inlägg:
    2.216
    :( men tack för svar.
     
  15. Mkarlsson

    Mkarlsson Borgare

    Inlägg:
    749
    Från:
    Östersund
    Fyran vad gott det såg ut..
     
    Malmoo gillar detta.
  16. HateWinter

    HateWinter Friends of KS

    Inlägg:
    1.256
    Snyggt. Nu blev jag hungrig :D
     
    Malmoo gillar detta.
  17. Emil_G

    Emil_G f.k.a hastkista

    Inlägg:
    258
    Mycket trevlig tråd, ser fantastiskt gott ut.
     
    Malmoo gillar detta.
  18. walle77

    walle77 Borgare

    Inlägg:
    680
    Det där ser riktigt gott ut! Gärna mer sånt här :)
     
    Malmoo gillar detta.
  19. MBx

    MBx Stadsbo

    Inlägg:
    329
    Rätta takter!:) Ser väldigt gott ut.
     
    Malmoo gillar detta.
  20. joca

    joca Friends of KS

    Inlägg:
    1.913
    Från:
    Stockholm
    Såg mycket trevligt ut!
    Schyssta bilder!
     
    Malmoo gillar detta.
  21. slimjim

    slimjim Rösten från Bro

    Inlägg:
    5.154
    Upp med hakan! Bandet verkar fortfarande sitta på denna modell. Kontakta AD för att kolla om du kan köpa ett löst.
    image.jpg
     
    Malmoo och gruby gillar detta.
  22. Aquastaren

    Aquastaren Präst

    Inlägg:
    1.060
    Från:
    Stockholm
    Mycket vällagat skulle jag säga!
    När får man komma över?
     
    Malmoo gillar detta.
  23. Sullstrom

    Sullstrom Friends of KS

    Inlägg:
    1.405
    Från:
    Västerås
    Såg ju magiskt ut! Blev genast hungrig, inte bra!
     
    Malmoo gillar detta.
  24. Grafton

    Grafton Biskop

    Inlägg:
    2.167
    Nästa GTG hemma hos Malmoo, ffs!
    Tack för trevlig tråd! Det blir helt klart en köttbit på tallriken i morgon!
     
    Malmoo gillar detta.
  25. Joakim

    Joakim Borgare

    Inlägg:
    884
    Yes. Osmos
     
    Malmoo gillar detta.
  26. Fan vad hungrig jag blev! :)
     
    Malmoo gillar detta.
  27. Kom nyss tillbaka från Jensens Böfhus för att stilla köttbehovet.... Borde gått på McDonalds istället.
     
    Malmoo gillar detta.
  28. Mrsheepshooter

    Mrsheepshooter Präst

    Inlägg:
    1.081
    Från:
    Stockholm.
    Wow, magisk tråd! Men fan vad hungrig man blev då... :)
     
    Malmoo gillar detta.
  29. Taxman

    Taxman Friends of KS

    Inlägg:
    1.770
    Jäklar, det där ser ruskigt gott ut!
     
    Malmoo gillar detta.
  30. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.399

    Ja fan Jensens är väl ingenstans man går för att äta kött..?
     
    Randel, Josef B och carlanton gillar detta.