Laddar...
Nymans Ur 1851

Johannesens
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Ett besök på världens bästa restaurang - Osteria Francescana!

Diskussion i 'Lifestyle' startad av AdamST, 1 juli 2016.

  1. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    När jag började intressera mig för avancerad och fin matlagning för många år sedan var det rätt naturligt att jag började läsa om Massimo Bottura. Den bästa kocken i Italien, ledare för den moderna mattrenden i Italien, och hans Osteria Francescana ansågs då vara en av världens bästa restauranger. Att äta där blev en avlägsen dröm, men att jag skulle dit om jag fick chansen var självklart, Botturas passion och glädje över maten är inte som någon annans! Så kom det sig att vi skulle till Italien nu i sommar, och genom tur/ödet lyckades jag komma fram och få bord (det är bara 24 platser per kväll och en servering). Någon månad senare blev restaurangen utsedd till den bästa i världen, efter att ha legat tvåa året innan. Igår fick jag äta på min drömrestaurang, och träffa och prata med min stora idol Massimo Bottura, som inte bara var så härlig som han framstår på film, utan otroligt mycket varmare och passionerad i verkligheten.

    Nog sagt om det, menyn kan man bara vara helt säker på samma dag som man besöker restaurangen, och här var vår:
    image.png
    Vi valde "Tradition in evolution", de rätter som restaurangen är mest känd för (även om jag ville ha de mer experimentella rätterna..)
    image.jpeg
    Först var ett perfekt surdegsbröd med olivolja från Toscana
    image.jpeg
    Perfekt bröd, riktigt mjukt och fuktigt ända ut till den stenhårda skorpan.
    image.jpeg
    Första välkomsträtten var macarons fyllda med hare och chips med 40-månaders parmesanost. Sprängfyllda med smak, som att äta ragu som smälter i munnen!
    image.jpeg
    Andra välkomsträtten var "Memory of a mortadella sandwich". En kräm av mortdallea med rostat bröd. Konsistensen påminde om paté, men väldigt mycket godare.
    image.jpeg
    Första rätten är "Croccantino of foie gras", eller som min pappa sa: "det är ju en 88!" Ankleverglass med en flytande kärna av 40-årig balsamvinäger och rullad i hasselnötter och mandel. Så in i helvete gott, obeskrivligt perfekta smaker!
    image.jpeg
    Nästa var "An eel swimming up the Po River". Ålen är glaserad och servades med en koncentrerad äppelsås och polenta. Jag har aldrig ätit så god fisk, någonsin. Jag blev verkligen helt knockad av hur den smälte i munnen, och den feta fisken kombinerat med det syrliga äpplet gjorde denna rätt till min favorit från hela kvällen. Jag drömde om denna ål i natt, drömskt!
    image.jpeg
    "Pasta and beans". En symbol för Massimos liv där botten är hans tid i Frankrike hos Alain Ducasse och består av en kräm av anklever, mitten är hans mammas influenser genom det klassiska och består av pasta och bönpuré, och toppen är ett skum som representerar framtiden och hans tid med Ferran Adria på el Bulli. Explosivt kraftiga smaker, en riktig vinnare!
    image.jpeg
    Signaturrätten som fick mig att börja nörda om molekylär gastronomi: "Five ages of Parmigiano Reggiano in different textures and temperatures". Rätten har EN ingrediens: parmesanost. Osten kom i form av puré, sufflé, sås, skum, och krisp. Alla är olika texturer och temperaturer, men också speciellt utvalda lagringstider för att skapa en perfekt helhetsbild. Så jävla gott.
    image.jpeg
    Den bästa biten på lasagnen; "The crunchy part of the lasagna". Massimo brukade stjäla den brända kanten på lasagnen när han var liten, denna rätt ska bara smaka som den kantbiten. Som dem bästa lasagne man ätit, fast i en helt annan form. Rätten ser så anspråkslös ut, men är verkligen som musik för själen!
    image.jpeg
    "Beautiful, psychedelic spin-painted veal, not flame grilled". Psychadelic för att det inte är kalvkött, och köttet är trots utseende och smak inte grillat. Köttet var perfekt, och denna rätts signum är att kocken (för oss Massimo själv) målar tallriken med såserna på känn, alla våra tallrikar såg olika ut! Som moderna konst i matform, och vilka smaker sen!
    image.jpeg
    "Caesar salad in Emilia". En ceasarsallad som är uppbyggd inifrån och ut. Fantastiska fräscha smaker, och en kaxig rätt att servera tills man tar första tuggan :)
    image.jpeg
    "Sweet potato ravioli from Modena to Mantova" En söt ravioli med fyllning av sötpotatis. Doften av vanilj, kaffe, och choklad när denna kom in var berusande. Mycket spännande och ännu godare!
    image.jpeg
    "Oops I dropped the lemon tart". Den rätt spm gjorde Massimo till världskändis. Den ska visa det vackra i något krossat, och består av mascarponeglass, citron- och citrongrässabayonne, och ett kex på smör. Detta är restaurangens signaturrätt, och den levde upp till mina enormt höga förväntningar.
    image.jpeg
    Till sist de bästa tryfflarna jag ätit. Magi i chokladform!

    Sammantaget är det mitt livs bästa middag, min största matupplevelse, och samtidigt är det en dröm som inte bara levde upp till förväntningarna, utan också sprängde alla förväntningar gång på gång. Otroligt bemötande från servisen, grymt vin, och konst helt i min smak. Världens bästa restaurang, åk hit för i HELVETE! :)

    Ciao på er vänner!
     
    Weasel, Chrisse, stoffe56 och 156 andra gillar detta.
  2. gruby

    gruby Friends of KS

    Inlägg:
    2.220
    Tung recension!
     
    AdamST gillar detta.
  3. Greven

    Greven Friends of KS

    Inlägg:
    2.636
    Från:
    Stockholm
    Låter som en fantastisk upplevelse! Tack för att du delar med dig.
     
    AdamST gillar detta.
  4. cab

    cab Friends of KS

    Inlägg:
    3.045
    Det blir mycket disk i köket där.. :D
     
    Icaras, RBJSWE, Stenman och 2 andra gillar detta.
  5. JonasF

    JonasF Stadsbo

    Inlägg:
    209
    Från:
    Skurup
    Wow, verkar helt fantastiskt, uppskattar att du delar med dig.
     
    AdamST gillar detta.
  6. Dru

    Dru Stadsbo

    Inlägg:
    215
    Härligt läsning!
    Dessutom bra kvalitet på bilderna jag måste jag säga. 5 av 5 pitepaltar i betyg!
     
    Veratio och AdamST gillar detta.
  7. aosehus

    aosehus Friends of KS

    Inlägg:
    1.499
    Från:
    Zürich
    Härligt!
     
    AdamST gillar detta.
  8. Strindberg

    Strindberg Biskop

    Inlägg:
    1.836
    Glad för din skull, grattis!
    Och tack för väl skriven rescension! Vad dricker man till?
     
    AdamST gillar detta.
  9. Oscaro

    Oscaro Biskop

    Inlägg:
    1.690
    Underbar recension och kan bara instämma! Helt otrolig upplevelse där och Massimo är oerhlrt sympatisk. Han kommer fö till Stockholm senare i sommar pga ett projekt som en bekant till mig styr upp. Ska få pröva lite andra av hans rätter då :)
     
    MariaE, tobb3 och AdamST gillar detta.
  10. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    Vi drack en flaska vitt från Toscana och en flaska rött från Piemonte, eftersom vi körde bil var inte paketet ett alternativ :)
     
    Kottich gillar detta.
  11. tobb3

    tobb3 Bonde

    Inlägg:
    119
    Från:
    Stockholm
    MEN ALLTSÅ...är ju inte alls avundsjuk! riktigt kul att se bilder på alla rätter också :)
     
    AdamST gillar detta.
  12. tobb3

    tobb3 Bonde

    Inlägg:
    119
    Från:
    Stockholm
    haha nu vet jag inte hur många ni var men 2 flarror vin och sen köra ? :cigar:
     
  13. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    De som körde fick inget alls :D
     
  14. tobb3

    tobb3 Bonde

    Inlägg:
    119
    Från:
    Stockholm
    Stackarna :D
     
    AdamST gillar detta.
  15. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    Verkligen, vinet var också fantastiskt :)
     
  16. mikjon

    mikjon Bonde

    Inlägg:
    116
    Från:
    Vadstena
    Underbart finns inget mer att säga
     
    AdamST gillar detta.
  17. 16610

    16610 Baron

    Inlägg:
    10.788
    Från:
    BORÅS
    COOLT!

    Lätt avis. Tack för att du dela.
     
    AdamST gillar detta.
  18. JesperO

    JesperO Präst

    Inlägg:
    1.065
    såg ju lätt fantastiskt ut...
    tack för att du delade med dig!
     
    AdamST gillar detta.
  19. Fryken

    Fryken Kamrern

    Inlägg:
    3.340
    Från:
    STOCKHOLM
    Häftigt!
     
    AdamST gillar detta.
  20. Jonaz

    Jonaz Biskop

    Inlägg:
    1.871
    Från:
    Göteborg
    Härligt, fantastiska bilder dessutom!
    Parmigianorätten hade man ju viljat prova!
     
    AdamST gillar detta.
  21. RosaCasio

    RosaCasio Stadsbo

    Inlägg:
    374
    Från:
    Malmö
    TIPS
    Netflix - Chefs Table S1 E1
     
    Poppe, PIC och Martin. gillar detta.
  22. pjmb

    pjmb Stadsbo

    Inlägg:
    437
    Från:
    Stockholm
    Fan vad grymt! Nu är man avis...
     
    AdamST gillar detta.
  23. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.399
    Mkt bra
     
    AdamST gillar detta.
  24. M021

    M021 Friends of KS

    Grymt!!!
     
    AdamST gillar detta.
  25. demondave

    demondave Borgare

    Inlägg:
    977
    Från:
    Ack Värmeland du sköna
    Blev du mätt? :D

    Så jäkla avis, måste varit en grym upplevelse!

    Fick för övrigt, på en fira-en-affär-middag i Italien höra från chefen för leverantören (65-årig, otrolig stilmedveten mafiosoutseendetyp) att det bara vara att hälsa la Polizia från honom om vi blev stoppade, appropå vinpaketet :)
     
    AdamST gillar detta.
  26. vonbahr

    vonbahr Har fått baka en pizza på menyn

    Inlägg:
    2.071
    Från:
    Stockholm
    Tack adam :)
     
    AdamST gillar detta.
  27. dauit

    dauit Friends of KS

    Inlägg:
    647
    Från:
    Luleå
    Jag anses inte vara en finsmakare eller har varit på riktigt fina restauranger trots att farsan är en gammal fine dining-kock(30 år sedan). vi har dock alltid haft god och bra tillagad mat hemma under min uppväxt.

    Till frågan, för en som är novis inom fine dining tror du att jag skulle uppskatta det?

    Grymt reportage också!
     
    AdamST gillar detta.
  28. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    Min lillasyster som är 8 var med, slickade varje tallrik :) Extremt lättillgänglig mat som bara är så magiskt god!
     
    dauit gillar detta.
  29. AdamST
    Trådstartare

    AdamST Biskop

    Inlägg:
    3.992
    Från:
    Stockholm
    Mycket mätt faktiskt, det är inga putteportioner med allt sammanräknat :D Haha polisen och Italien är ju inte alltid helt rättssäkert ;)
     
    demondave gillar detta.
  30. theargonaut

    theargonaut Friends of KS

    Inlägg:
    8.670
    Från:
    Sthlm
    Härlig recension! Fem köttbullar av fem möjliga :) Kommer förmodligen bli svårt att överträffa eller?

    Tack, nu blev jag hungrig :)

    Tack
     
    AdamST gillar detta.