Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Fickur

Diskussion i 'Vintage' startad av lappbarry, 12 juni 2016.

 1. lappbarry
  Trådstartare

  lappbarry Torpare

  Inlägg:
  15
  Nån vet nåt om detta Fickur Havila ?
  Värde? Årtal? Märkt 0.800 image.jpg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
   
  eriksson850 gillar detta.
 2. eriksson850

  eriksson850 Friends of KS

  Inlägg:
  9.802
  Från:
  烏普薩拉
  Känner inte till märket men verket ser välarbetat och fint ut med patentruckning. 0,800 betyder att boetten är tillverkad i silver med en silverhalt på 80%. Det här är vad som kommer upp på mikrolisk.

  IMG_20160612_230937_132.JPG

  @Warwian kan säkert berätta mer. :)
   
 3. lappbarry
  Trådstartare

  lappbarry Torpare

  Inlägg:
  15
  Tackar
   
 4. Warwian

  Warwian Stadsbo

  Inlägg:
  485
  Från:
  Göteborg/Borås
  Jag ber om ursäkt för segt svar. Har tyvärr helt missat att jag blivit pingad i en del trådar.
  Havila Watch Co. tycks ha bedrivit verksamhet i såväl Tramelan-Dessus som Geneve. Sannolikt skedde tillverkningen i Tramelan och i Geneve fanns kontorslokaler från vilka administrativa uppgifter sköttes. Jag har väl egentligen inget konkret belägg för detta, men att pryda urtavlor med Geneve på urtavlan sågs väl i någon mening som en statussymbol och många tillverkare hade således ett liknande upplägg med någon slags verksamhet också i Geneve (många av Havilas ur bär just Geneve på urtavlan).
  Det mest intressanta med fickuret ovan är dess patentnummer, CH9293, som tycks ha sökts år 1903 och registrerats år 1908. Patentet var specifikt för två urverk, sannolikt Havila kaliber A (som ditt) och kaliber B (som också går att finna). Då ordvalet är "Depose 9293" med det schweiziska korset bör din klocka ha tillverkats mellan att patentet söktes och faktiskt registrerades, således mellan 1903 och 1908 (kanske?). Värde? Mellan 100-500 kr (likt din annons på Tradera korrekt reflekterar ;)). Kanske blir svårsåld med reservationspriset?

  Urverket är annars av förhållandevis god kvalitet med Breguet-spiral, skruvade fattningar, centrumsten, patentruckning och vad som ser ut att vara en bimetallisk kompensationsbalans av traditionell Earnshaw-typ.