Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Gammalt pendelur - vill gärna veta mer om det!

Diskussion i 'Diskussion' startad av Underground, 12 januari 2013.

 1. Underground
  Trådstartare

  Underground Torpare

  Inlägg:
  4
  Hej!

  Vet inte om jag har hittat rätt forum för frågor gällande min nyligen införskaffade väggklocka, modell äldre - ursäkta isåfall... ;)

  Ställde följande frågor på ett antikforum, men har inte fått något svar än. Provar därför lyckan här också:

  [​IMG]

  Köpte ett väggur på annons härförleden som jag inte vet särskilt mycket om. Skulle därför vilja veta mer om detta underbara ur gällande ålder, tillverkningsland, var det kan ha suttit, eventuellt värde etcetera.

  Säljaren trodde det kunde ha varit ett stationsur eller från liknande instutition, ungefär från 1890-talet. Var inne och visade en bild hos en urmakare som snarare trodde på 1870-tal, av tyskt, engelskt eller amerikanskt ursprung.

  Klockans yttermått är 46 cm i diameter och "bakkroppen" är oktagonisk. Klockan ger ifrån sig ett endaste diskret "pling" varje halvtimma. Håller efter lite pendeljustering tiden extremt väl, ca 10 sekunders felmarginal/dygn.

  Kan överhuvudtaget ingenting om gamla klockor, så jag är verkligen tacksam på förhand för all information.

  Med vänlig hälsning
   
 2. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.158
  Från:
  Vallentuna
  Har tyvärr inga svar på dina frågor men måste säga att den var riktigt fin!
   
 3. Underground
  Trådstartare

  Underground Torpare

  Inlägg:
  4
  Tack, och ja, den är alldeles underbar!
   
 4. jabla

  jabla Förgöraren

  Inlägg:
  22.556
  Från:
  Helsingborg
  Ett foto från baksidan visandes urverket är till stor hjälp.
   
 5. Underground
  Trådstartare

  Underground Torpare

  Inlägg:
  4
  Okej, här kommer några bilder - hoppas det kan ge något:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tack så mycket för all input!
   
 6. jabla

  jabla Förgöraren

  Inlägg:
  22.556
  Från:
  Helsingborg
  Tyvärr så blev jag inte så mycket klokare men märkningarna på urverken bruka finnas på "baksidan" dvs den sida som är vänd bort från urtavlan. Det verkar ju bara vara 3 skruvar som håller fast verket i fodralet.
   
 7. Lodregulator

  Lodregulator Torpare

  Inlägg:
  25
  Grattis till en fin klocka! Jag gissade först på tyskt ursprung och 1910-20-tal, men när jag såg bilden på verket lutar jag mer åt sent 1800-tal. Jag tror inte att det är amerikanskt - deras verk brukar se annorlunda ut - utan snarare engelskt eller franskt. Jag har ett par liknande "stationsur" men de är bägge från 1910-20-tal och har tyska med tydlig märkning (Har för mig att det är Junghans-verk i bägge). På mina klockor sitter uppdragshålen längre ifrån varandra. Med äldre väggur är det ofta så att verken kan vara producerade i ett land och fodralen i ett annat. Frankrike hade en stor urindustri som massproducerade verk av hög kvalitet under 1800-talet, både fjäderdrivna och loddrivna. Sedan tog USA över med sina billigare och enklare verk, t ex Waterbury clock company som sitter i de flesta Amerikauren... Ursäkta slarvigt skriven text, men jag är lite trött :) /Mats
   
 8. Underground
  Trådstartare

  Underground Torpare

  Inlägg:
  4
  Tack för era svar, jabla och Lodregulator - och ursäkta att det har dröjt. Nu har jag fotograferat av baksidan av urverket och det verkar vara av fransk härkomst.

  Säger bilderna er något ytterligare? Kan man ponera att urverket är från senare delen av 1850-talet eftersom, som jag förstår det, urverket fick pris på någon utställning 1855?

  [​IMG]

  [​IMG]

  All input är som sagt mycket tacksamt!

  Mvh
   
Mårtenssons ur Brookfield