Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Hjälp! Nya klockar går på tok för fort!

Diskussion i 'Diskussion' startad av Essen, 28 augusti 2016.

 1. Essen
  Trådstartare

  Essen Bonde

  Inlägg:
  113
  Hej! Fick igår äntligen en efterlängtad klocka! SteVral bronze Moray:)
  Den är tokfin men tyvärr solkas upplevelsen av att den går alldeles för fort, den är nu uppe i ca 10 min för fort första dygnet:(
  Vad kan det bero på??
  Den är alltså helt sprillans ny och urverket är ett Miyota 9015...
   
 2. CptSlow

  CptSlow Stadsbo

  Inlägg:
  250
  Från:
  Stockholm
  Låter nästan som om den blivit magnetiserad. Har den hamnat i närheten av något med en stark magnet?
   
 3. BCKSTRM

  BCKSTRM Friends of KS

  Inlägg:
  1.825
  Måste täckas av garantin?
   
 4. Rasmus Andersson

  Rasmus Andersson Stadsbo

  Inlägg:
  243
  Från:
  Norrköping
  12 månaders garanti på urverket enligt deras sida. Jag skulle kontakta företaget och skicka tillbaka den..
   
  Eurenius gillar detta.
 5. Essen
  Trådstartare

  Essen Bonde

  Inlägg:
  113
  Inte i min ägo, men man vet ju inte vad som hänt i frakten... Jo det är ju garanti och det ska täcka sådana fel... Ska kontakta de, men det hade varit väldigt gött att slippa skicka tillbaka den... Om den är magnetiserad, kan man inte bara gå till en urmakare här å be dom avmagnetisera den? Självklart efter samråd med tillverkaren...
   
 6. Niklas

  Niklas Friends of KS

  Inlägg:
  2.129
  Från:
  Stockholm
  Det borde väl fungera att gå till en klädaffär och låna deras avlarmningsutrustning som brukar sitta i bordsskivan vid kassan.
  Det är väl en avmagnetiserare? Eller är det en jättedum ide som gör mer skada än nytta?
   
 7. Kaha

  Kaha Bonde

  Inlägg:
  76
  Nej det går inte att avmagnetisera en klocka med en extern avmagnetiseringsapparat. Balansfjädern måste fixeras på något sätt , typ att man trycker in den in bit mjukt vax eller liknande.
  Det är rätt osannolikt att klocka blivit magnetiserad, troligare har det kommit smuts eller olja i balansfjädern.
   
 8. Undersköterskan

  Undersköterskan Präst

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Växjö
  Visst kan man avmagnetisera klockor med extern apparatur utan att på något vis röra urverket, det är ju praxis i branschen att börja med detta. Om det inte visar sig tillräckligt måste urverket monteras ner då balansspiral och andra komponenter kan behöva avmagnetiseras - man kan ju likställa det med en vanlig fullservice då urverket i samma veva bör ses över och oljas in på nytt efter en tvätt i ultraljudsbadet. Kostnaden blir ju då också därefter. Nåja, för oss med "Master Chronometer"-klassificerade urverk med co-axial gång från Omega existerar inte det problemet ;) I just det här fallet torde man helt enkelt byta urverket då servicekostnaden förmodligen överstiger kostnaden av ett nytt verk om det skulle visa sig vara kraftigt magnetiserat.

  Att balansspiralen är smutsig/har klibbat ihop sig är absolut också en mycket trolig bakgrundsorsak. Either way, klockan är ju sprillans och under garanti så det är inte mycket att fundera över; utnyttja garantin.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
  CCB, Camo00, Jonte73 och 4 andra gillar detta.
 9. Kaha

  Kaha Bonde

  Inlägg:
  76
  Man kan avmagnetisera en hel klocka om man är helt säker på att balansspiralen inte är magnetisk.
  Om balansspiralen är magnetisk är det stor risk att man skadar den permanent om man skull försöka avmagnetisera hela klockan!
  Avmagnetisering går till så att man utsätter objektet som skall avmagnetiseras för en stark magnetism som man man växlar polaritet på, fram och tillbaka med en sjunkande amplitud. Om man utsätter en magnetisk (eller magnetiserbar) balansspiral för detta så kommer den att börja svänga med magnetfältet, det är det som gör att det inte går att avmagnetisera den utan att plocka ut den. Ännu värre är balansspiralen kan börja svänga så mycket att den slår i sig sjävl och skadas!
   
  Camo00 och nissehult gillar detta.
 10. Essen
  Trådstartare

  Essen Bonde

  Inlägg:
  113
  Jag tackar ödmjukast för alls svar, de är mycket informativa... Jag har kontaktat företaget och inväntar svar...
  Jag tycker att det hade varit väldigt skönt att slippa skicka tebax klockan hela vägen till USA:( Är det någon som har varit med om att åtgärda garantier hos lokal urmakare istället för leverantören?? Långskott kanske...
   
 11. Mw79

  Mw79 Friends of KS

  Inlägg:
  2.351
  Från:
  Stockholm
  Hade vart trevligt att kunna lösa det utan att skicka tillbaka den men tyvärr tror jag få företag går med på att låte någon oberoende part ta hand om garanti ärenden om det inte är någon som de har samarbetat med tidigare. Även om du är helt ärlig så är inte alla det och det öppnar upp för att någon ska blås de med påhittade fakturor. Men du kan inte få mer än ett nej så självklart kan du fråga men gör inget innan du först får ett ok från säljaren så du inte riskerar att förvanska garantin.
  Däremot så är det inge snack om att de ska åtgärda felet om den går så mycket för fort.
   
  Essen gillar detta.
 12. Claes

  Claes Torpare

  Inlägg:
  35
  Första dygnet? Ge det lite tid först innan du går i garantitankar
   
 13. NickL

  NickL Stadsbo

  Inlägg:
  378
  Så fort ska inte ens en ny klocka gå, nåt är fel.
   
  Eurenius gillar detta.
 14. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Friends of KS

  Inlägg:
  2.936
  Från:
  Prettogettot
  Har sett relativt seriösa urmakare köra hela klockor i avmagnetiserare utan någon direkt felsökning innan. Hur åtgärdar man ifall balansspiralen är magnetisk? Kan det vara så att delen är mycket billigare än själva arbetet så det ändå är värt att dra en chansning?
   
  Scaramanga gillar detta.
 15. Essen
  Trådstartare

  Essen Bonde

  Inlägg:
  113
  Jo, nån minut hade jag kunnat acceptera, men inte mer än 10!
   
 16. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  28.371
  Från:
  GBG
  Spännande, det har jag aldrig hört tidigare! Om man hackar klockan innan då? Då stannar väl balansfjädern och kan icke vibrera sönder?
   
 17. Essen
  Trådstartare

  Essen Bonde

  Inlägg:
  113
  Uppdatering: precis som ni säger så tar de självklart tillbaka klockan på garanti-fix... Men jag är ändå fundersam, den blev med största sanolikhet magnetiserad i posten påväg till mig... Om jag skickar den till Usa å sen tillbaka så finns ju risken att precis samma sak händer igen... Dessutom finns risken att förlora klockan i postgången...
  Ställde frågan om det var ok att göra service här i Sverige istället å svaret var typ om du har en pålitlig urmakare som kan demagnetisera den + regulera och trycktesta till 1000 m så kör, men om de klantar sig så gäller inte garantin längre (föga förvånande)...
  Vad säger ni? Vad hade ni gjort? Känns surt att lägga pengar ur egen ficka på service, samtidigt vill jag bara ha den fungerande och slipppa vänta och oroa mig över posten...

  Någon som har tips på pålitlig urmakare i Göteborg?
   
Mårtenssons ur Brookfield