Laddar...
Erikson Urhandel
Stäng notis
Klocksnackbloggen

Du har väl inte missat vi lanserat Klocksnackbloggen?
In, läs och diskutera gärna inläggen på forumet!

Klocksnackbloggen >>

Ingen retur då servicen omfattas av garanti?

Diskussion i 'Diskussion' startad av mannis, 6 juni 2016.

 1. mannis
  Trådstartare

  mannis Rebel soldier

  Inlägg:
  120
  kan någon förklara för mig varför man inte skulle kunna returnera då? Garantin följer väl klockan och inte den betalande personen av servicen? Eller?
   
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  30.831
  Från:
  GBG
  Vad menar du? Knasar klockan så kan man ju utnyttja garantin istället för att tjöta på tidigare ägare. Ser inga konstigheter med det så länge klockan funkar som den ska när den byter ägare.
   
  finnirgens gillar detta.
 3. tissoter

  tissoter X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.949
  Från:
  Rolexfabriken
  Mycket vanligt här på KS, precis som yonsson säger så gäller orginalgarantin om det skulle bli problem vilket kanske är främsta orsaken till en retur. Är man inte nöjd med modellen får man väl sälja vidare.
   
  Erik1, Guskleto, Wiliamo och 1 annan gillar detta.
 4. mannis
  Trådstartare

  mannis Rebel soldier

  Inlägg:
  120
  Ah, nu är jag med! Tankevurpa från min sida:)
   
  Camo00 gillar detta.
 5. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  9.460
  Från:
  Kina
  Kan väl iofs vara märkligt om man tänker att man vill ha modellen men när klockan anländer så är skicket sämre än beskrivet. Märkligt att inte retur skulle finnas bara för garanti gäller.
   
  Lundgren, Arsius11, finnirgens och 19 andra gillar detta.
 6. Guskleto

  Guskleto Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.343
  Från:
  The sky
  Flera högupplösta bilder eller köpa på plats såvida man inte köpt säljaren. Sen tror jag att de flesta säljare hade tagit en retur trots att det står något annorlunda i annonsen om något inte stämmer. Bara för att KS tvingar en att ange sättet för retur så innebär det inte köplagen inte gäller.
   
 7. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.565
  Kan du inte bena ut det? Om någondera parten ger den andre bättre villkor vid en överenskommelse, än vad som finns i köplagen, så gäller väl det?
   
 8. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  30.831
  Från:
  GBG
  Håller med, ger alltid några dygn vid dyr klocka och oftast även på billiga klockor.
   
  eriksson850 och Compiss gillar detta.
 9. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  30.831
  Från:
  GBG
  Lagen gäller ju alltid.
   
 10. M.L.

  M.L. X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.548
  Från:
  Jorden
  Fast köplagen är dispositiv (kan avtalas bort).
   
 11. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  30.831
  Från:
  GBG
  Kände när jag skrivit det där att jag inte borde skrivit något. :D
   
  leben, Compiss och M.L. gillar detta.
 12. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  950
  - Jag ger på E-bay 14 dagar enligt policyn och på Tradera 7 dagar. Det är ju distansköp och tycker dessutom det är viktigt att vara ansvarig och stå för det jag säljer och att köparen blir nöjd. Genom åren har det varit ett fåtal returer och jag ifrågasätter inte varför köparen returnerat. Har inte stött på problem som att uret varit i förändrat skick när jag fått det i retur.
   
  tissoter, Zalath, Ministern och 1 annan gillar detta.
 13. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Det här har diskuterats tidigare och jag står fast vid att det är en märklig formulering. Säljaren borde skriva att retur inte ges eller retur ges med viss tid, istället för att blanda in garantin i samma villkor. Garanti är bara en utfästelse tillverkaren gör för att garantera produktens funktion och täcker absolut inte exempelvis kosmetiska defekter annonsören missat att skriva/beskrivit felaktigt. Har jag exempelvis köpt en klocka som påstås vara i toppskick och sedan när klockan är i min hand upptäcker en stor ding hjälper det mig näppeligen att garanti finns. Det hjälper heller inte om säljaren skadat klockan på ett sådant sätt att garantin inte gäller.

  Jag kan inte se det på annat sätt än att formuleringen är ett sätt att få "ingen retur" att framstå som ett mjukare villkor än vad det faktiskt är.
   
  alex_c, yonsson, Camo00 och 1 annan gillar detta.
 14. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  950
  Antingen erbjuder du returrätt - eller inte. Det är det viktiga och en personlig utfästelse. Formuleringen är mer än märklig och en seriös säljare håller inte på med liknande otydliga meningar.
   
  Camo00 gillar detta.
 15. daveid

  daveid Stormtrooper

  Inlägg:
  339
  Min uppfattning är att man syftar på att funktionsfel omfattas av garantin och att man därför inte kan returnera pga eventuella framtida fel som kan uppstå. Om en köpare väljer att få klockan skickad till sig så får man ju komma överens om något men om man köper klockan f2f och har beskådat klockan så finns det ju ingen anledning till en eventuell retur när klockan är under garanti.
   
 16. Guskleto

  Guskleto Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.343
  Från:
  The sky
  Jag tycker angivande av retur skapar förvirring. Som säljare kan man syfta på ingen retur om klockan fungerar. Som köpare kan man tro att det handlar om kosmetiska detaljer. Oavsett vad man angett som villkor för retur gäller köplagen.
   
 17. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Som är dispositiv och alltså, vilket redan konstaterats i tråden, kan avtalas bort.
   
 18. Guskleto

  Guskleto Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.343
  Från:
  The sky
  Så du menar att utfästelsen "ingen retur" inte ger dig rätt att häva köpet vid ett senare tillfälle om förutsättningarna finns för det?
   
 19. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Köplagen är till fullo dispositiv ja (3 §). Inom avtalslagens gränser (tänker på framförallt 36 §) är det möjligt att välja vilka delar av köplagen som ska eller inte ska tillämpas.

  EDIT: Läste din fråga igen nu, ser att jag inte svarade på det du frågade. Jag skulle inte läsa ut att ingen retur innebär ingen hävning, tolkar det som ångerrätt.
   
  Senast ändrad: 7 juni 2016
 20. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.565
  Kan man avtala bort, enligt avtalslagen, på ett sådant sätt att villkoren för ena parten blir sämre än vad köplagen skulle gett?
   
 21. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Ja, om det inte är oskäligt enligt avtalslagen. För tydlighets skull får uttrycket "retur" antas vara ångerrätt, och det är ju något utöver vad köplagen erbjuder.
   
 22. Guskleto

  Guskleto Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.343
  Från:
  The sky
  Det är för mig obegripligt hur du kan tro att texten "ingen retur" i annonsen innebär att köplagen inte blir tillämplig. För mig är det en självklarhet att jag trots det kan åberopa t.ex. prisavdrag eller hävning om nu förutsättningarna för det är uppfyllda.
   
  Rivalen gillar detta.
 23. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.565
  Om retur är bättre än köplagen så är jag med. Kan du bara för tydlighets skull knåpa ihop ett möjligt avtal, för klockköparsituationen, där någon part blir sämre lottad än under köplagen? Jag har inga krav på att du måste ha prick rätt. Mer intresserad att få en bild av hur du tolkar det. Kan inte tillräckligt om juridiken, men är intresserad.
   
 24. Guskleto

  Guskleto Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.343
  Från:
  The sky
  Det där med retur är lika kul som placebo.
   
 25. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Läs min edit från 3 min innan du svarade :)
  Det går väl att hitta på vad som helst, frågan är så hypotetisk.

  "Köparen har endast rätt att reklamera fel i vara inom en vecka från det att han tog emot klockan" :)
   
 26. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.565
  Och köplagen säger vad för den situationen?
   
 27. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.907
  Två år. Men lagen är i sin helhet dispositiv alltså kan man avtala t.ex. att fel bara får göra gällandes för något specifikt fel. Vanligen säljs begagnade produkter i "befintligt skick" och säljs en klocka i befintligt skick kan fel enligt köplagen bara göras gällande om: 1. varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet,
  2. säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet, eller
  3. varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta.

  Exempelvis skulle man kunna avtala bort 1-3.

  Avtalslagen är dock stommen för alla avtal och i den finns det begränsningar, bland annat kan man inte skriva hur oskäliga avtal som helst, beroende på styrkeförhållandena mellan parterna m.m.

  Nu är det här ett forum för klockentusiaster med god stämning så det lär rimligen aldrig ingås några sådana avtal, det här är bara kuriosa :)
   
  Kai Kobra och Rivalen gillar detta.
 28. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  950
  Jag sammanfattar: köp inget ur på distans om det inte erbjuds returrätt, i övrigt så köp av en säljare med goda referenser vid en "stäm träff" affär.
  Låter det gott nog?
   
Mårtenssons ur Brookfield