• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Ormet

Panerai
2-Faktor
Är inte ens i närheten av denna nivå men använde mig idag utav en del av de tekniker som han utför.
Dricker kaffe dagligen men på grundnivå. Använder mig utav en mockamaster och dricker färdigmalet kaffe, oftast skånerost/arvid nordqvist EKO. (Har pitchat en kaffekvarn till sambon men hon delar inte intresset av en riktig kopp.)

Så dagens kopp bryggdes på följande vis:
4,5 koppar vatten, 0,5 kopp till blötning utav filter.
4x7g kaffe.
Vid bryggning så rörde jag om en del i filtret (utan tidtagning) och fick till den platta packningen utav kaffet när det runnit igenom.
Resultat: överraskande bra, bad sambon smaka och hon tyckte det smakade mer beskt och starkt.. Jag själv tyckte mig känna ett mycket smakrikare kaffe.
Kul! Har testat ett par gånger och har väl tyckt att det blir bättre, har dock slutat med det då jag lika gärna kan brygga manuellt :)
 

RicVin

Dirty Grandpa
Forumpersonal
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Helvete va långt bak i flödet denna tråd låg.. Inte OK!!
Köpte denna på flygplatsen i Helsingfors. Ingen lysande affär kanske men riktigt gott är det!!
image.jpeg


Kaffet alltså.. Klockan fanns sen tidigare...
 

Urfunktion

Cartier
2-Faktor
Ps. Mitt första Johan & Nyström inköp var en påse La Bomba, det är drygt 10 år sen nu. Sedan dess har smaken ändrats, men jag kan fortfarande uppskatta en efter-maten-espresso på en lite kärvare blandning, då och då.
 

Urfunktion

Cartier
2-Faktor
He he, nej jag menar att Min kaffesmak har ändrats... Jag har nog aldrig haft en påse kaffe mer än kanske 10 dagar. Jag gör av med nästan 1 kg finkaffe i veckan.
 

Rholm

Cartier
image.jpeg

Bortskänkes till Sthlm
Totalt 10 espressokoppar i bra skick.
Gärna symbolisk slant till BCF.
Leverans eller hämta i Söder om Söder.
 

Floduttern

Audemars
Pledge Member
2-Faktor
Fick en aeropress i julklapp, mycket mer tidseffektivt än min vanliga press. Nördade ner mig och köpte till en wilfa WSCG-2 idag, riktigt nöjd med den än så länge.

Kör inverterad med aeropressen och den verkar ge en renare smak än pressen. Är nog mycket tack vare filtret, nån som testat stål/koppar filter istället?
 
O, vad det kan suga i kaffetarmen med alla härliga bilder.
Kör med sedan länge utprovat kafferecept, Zoegas (vad annars) mollbergs blandning i moccamaster.
 

Isodor

Audemars
Bumpar lite!

Landade en Rancilio Rocky kvarn igår.

Babysteps..
Ska komplettera med en Silvia espressomaskin inom snar framtid.

Nu är det preliminärt för brygga med moccamastern.

Ska prova mig fram en del, men tänkte höra om någon vill tips om malnivå samt om ni har något favoritkaffe att köra dripcoffee med? Har alltid kört Zoega Hazienda. Gillar lite mörkare rost och fruktigt.. Gärna "tropisk" smak :)
 

Sledger

Cartier
Bumpar lite!

Landade en Rancilio Rocky kvarn igår.

Babysteps..
Ska komplettera med en Silvia espressomaskin inom snar framtid.

Nu är det preliminärt för brygga med moccamastern.

Ska prova mig fram en del, men tänkte höra om någon vill tips om malnivå samt om ni har något favoritkaffe att köra dripcoffee med? Har alltid kört Zoega Hazienda. Gillar lite mörkare rost och fruktigt.. Gärna "tropisk" smak :)

Kul! Rocky är bra om du ska skifta mellan olika malningsgrader. När jag körde brygg så importerade jag kaffe från Vietnam och sålde i butiker så jag körde självklart med det. :) Det var en blandning Arabica och Robusta 70/30. Köpte jag kaffe i vanliga butiker så blev det oftast Zoega Mollbergs Blandning. Prova Musetti som säljs på Willys. Bästa stormarknadskaffet tycker jag. Ska du köpa lite finare så är Johan & Nyström riktigt bra. Stort urval av olika rostningar och deras beskrivningar brukar stämma bra. http://johanochnystrom.se/kaffe/brygg
Bor du i Stockholm så finns det ju många små kafferosterier, så googla på kafferosterier stockholm så lär du få ett antal träffar. Där får du absolut nyrostat och kan leta riktiga guldkorn.
 

Isodor

Audemars
Kul! Rocky är bra om du ska skifta mellan olika malningsgrader. När jag körde brygg så importerade jag kaffe från Vietnam och sålde i butiker så jag körde självklart med det. :) Det var en blandning Arabica och Robusta 70/30. Köpte jag kaffe i vanliga butiker så blev det oftast Zoega Mollbergs Blandning. Prova Musetti som säljs på Willys. Bästa stormarknadskaffet tycker jag. Ska du köpa lite finare så är Johan & Nyström riktigt bra. Stort urval av olika rostningar och deras beskrivningar brukar stämma bra. http://johanochnystrom.se/kaffe/brygg
Bor du i Stockholm så finns det ju många små kafferosterier, så googla på kafferosterier stockholm så lär du få ett antal träffar. Där får du absolut nyrostat och kan leta riktiga guldkorn.

Tack för tipsen!

Landade Rancilio Silva V5 idag faktiskt. Måste prova mig fram med lite malningsgrader etc..

Vilken Musettikaffe rekommenderar du, någon i synnerhet? Köpte något ekologiskt nu till att börja prova med iaf.
 

Sledger

Cartier
Tack för tipsen!

Landade Rancilio Silva V5 idag faktiskt. Måste prova mig fram med lite malningsgrader etc..

Vilken Musettikaffe rekommenderar du, någon i synnerhet? Köpte något ekologiskt nu till att börja prova med iaf.

Aah! Välkommen in i espressoträsket. :)
Nu vet jag inte om du dricker ren espresso eller mjölkdrinkar? Musetti har en sort med arabica och robusta som ser ut så här.

Musetti_01.jpg


Det är bra drag i den och jag tycker den passar väldigt bra till latte och andra mjölkdrinkar. Den går bra att köra ren espresso på också men kan kännas lite för mycket för många. Musettis ekologiska är mildare och passar bra för rena espressoshots men jag tycker den blir lite klen när man kör med mjölk.

Själv så gör jag mest latte så det är nästan uteslutande den varianten som är på bilden.

Kolla på http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/ så finns det en hel del att prova. De skriver ut rostdatum på de flesta så man vet att man får fräscha grejer. :)
Jag vet många som är nöjda med Mokambo Argento men jag har aldrig provat den. Innehåller 70% robusta så det är nog bra bett i den.
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/mokambo-argento-0-5-kg/

Om du vill köpa ekologiskt så finns det ju en hel del att välja på. Jag har provat bl a dessa två och tycker de är fina.
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/single-estate-brygg-espr/select-origin-eko-peru-500-gr/
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/fto-espresso-500-gr-eko/

Är en djungel med kaffebönor och det är ju väldigt individuellt vad man tycker smakar bra och det kan ta lång tid innan man hittar sin favorit. Resan dit är väldig god i vilket fall som helst. :)
 

Triumf

Rolex
2-Faktor
Vad säger panelen om sånt där presskaffe? (Hette det french press?)
Då jag har ett så pass litet kök har jag inte plats för någon maskin ståendes..

•Blir det ok kaffe? Vilken ska man ha?
•Ska man då mala egna bönor som ni pratar om, eller är det inte lönt?
•Om jo, finns där någon lite behändig bra malare, som man lätt kan flytta på (ha i ett skåp och ta fram vid användning)?
 

JLC

Panerai
2-Faktor
Kör kvarn med malskivor samt espressobryggare från Rancilio (rocky, Silvia). Men köper faktiskt mina bönor på Willys. Ett italienskt märke som heter Musetti. Brukar köpa Musetti Dolce på 1kg påsar som brukar vara hyffsat nyrostade (man kan kolla på förpackning när rostning gjordes) och kostar bara runt 120kr påsen.

Kör granulitet 10 på kvarnen men skalor är olika så det säger kanske inget.
Brygger i ca 13-15 sekunder.

Min favorit är att skumma arlas latte mjölk och droppa i några droppar äkta ren lönnsirap innan jag vispar/skummar. Först kaffet sedan ringa i den skummande mjölken... mums!
 

JLC

Panerai
2-Faktor
Aah! Välkommen in i espressoträsket. :)
Nu vet jag inte om du dricker ren espresso eller mjölkdrinkar? Musetti har en sort med arabica och robusta som ser ut så här.

Musetti_01.jpg


Det är bra drag i den och jag tycker den passar väldigt bra till latte och andra mjölkdrinkar. Den går bra att köra ren espresso på också men kan kännas lite för mycket för många. Musettis ekologiska är mildare och passar bra för rena espressoshots men jag tycker den blir lite klen när man kör med mjölk.

Själv så gör jag mest latte så det är nästan uteslutande den varianten som är på bilden.

Kolla på http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/ så finns det en hel del att prova. De skriver ut rostdatum på de flesta så man vet att man får fräscha grejer. :)
Jag vet många som är nöjda med Mokambo Argento men jag har aldrig provat den. Innehåller 70% robusta så det är nog bra bett i den.
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/mokambo-argento-0-5-kg/

Om du vill köpa ekologiskt så finns det ju en hel del att välja på. Jag har provat bl a dessa två och tycker de är fina.
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/single-estate-brygg-espr/select-origin-eko-peru-500-gr/
http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/espressoblends/fto-espresso-500-gr-eko/

Är en djungel med kaffebönor och det är ju väldigt individuellt vad man tycker smakar bra och det kan ta lång tid innan man hittar sin favorit. Resan dit är väldig god i vilket fall som helst. :)
ja, precis de musettipåsarna som jag reffade till i mittinlägg! hann inte se att du redan lagt upp ditt inlägg... grymt!
 

Sledger

Cartier
Vad säger panelen om sånt där presskaffe? (Hette det french press?)
Då jag har ett så pass litet kök har jag inte plats för någon maskin ståendes..

•Blir det ok kaffe? Vilken ska man ha?
•Ska man då mala egna bönor som ni pratar om, eller är det inte lönt?
•Om jo, finns där någon lite behändig bra malare, som man lätt kan flytta på (ha i ett skåp och ta fram vid användning)?

Press är bra och enkelt. Dricker man inga mängder och inte har så mycket plats är det nog bästa alternativet, tillsammans med aeropress som nog är snäppet vassare. :) Om du oftast bara gör kaffe till dig själv så köp inte för stor presskanna. Finns i många olika storlekar. Finns de i metall som agerar termos också.

Kolla på Kaffecompagniet. De har ganska bra urval.
http://www.kaffecompagniet.se/bryggning-av-kaffe/presskanna/

Till press så ska det vara grövre malning än brygg så kvarn är att föredra. Kvarnar anpassade för espresso kan oftast inte mala för press. Om du vill slippa stora maskiner och det ska vara lätt att ställa undan så finns det bra manuella kvarnar. Hario Skerton är riktigt bra. De har även en Slim ifall du maler väldigt lite. Maler man grovt så går det ganska snabbt på en manuell.

Bild lånad från nätet.
file.jpg
 

Triumf

Rolex
2-Faktor
Press är bra och enkelt. Dricker man inga mängder och inte har så mycket plats är det nog bästa alternativet, tillsammans med aeropress som nog är snäppet vassare. :) Om du oftast bara gör kaffe till dig själv så köp inte för stor presskanna. Finns i många olika storlekar. Finns de i metall som agerar termos också.

Kolla på Kaffecompagniet. De har ganska bra urval.
http://www.kaffecompagniet.se/bryggning-av-kaffe/presskanna/

Till press så ska det vara grövre malning än brygg så kvarn är att föredra. Kvarnar anpassade för espresso kan oftast inte mala för press. Om du vill slippa stora maskiner och det ska vara lätt att ställa undan så finns det bra manuella kvarnar. Hario Skerton är riktigt bra. De har även en Slim ifall du maler väldigt lite. Maler man grovt så går det ganska snabbt på en manuell.

Bild lånad från nätet.
file.jpg
Super, tack! Ska absolut kika på det :happyhappy:
 
Topp