Laddar...
Nymans Ur 1851

Johannesens
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Kroppkakor

Diskussion i 'Lifestyle' startad av JoberMan, 14 juli 2014.

  1. JoberMan
    Trådstartare

    JoberMan Politruk

    Inlägg:
    3.252
    Från:
    Minsk, Vitryssland
    Det regnar på Gotland. Läge att laga kroppkakor med andra ord. En juste inramning är viktigt när man lagar kroppkakor. En samlingsplatta med bygdens son jazzsaxofonisten Lasse Gullin i cd-spelaren (Modern Sounds 1953 vol 2) och en trevlig klocka får stå för den.

    500g rimmat fläsk från glada grisar.
    [​IMG]
    Tärna fläsket och finhacka ett par justa lökar, lagom stora. Fräs tillsammans med ordentligt med nymalen kryddpeppar och lite mindre ordentligt med vitpeppar.

    Låt rinna av i ett durkslag och släng in i kylen så länge.
    [​IMG]

    Plocka fram den största grytan du hittar, fyll med vatten, salta och ställ på spisen.

    Ett drygt halvkilo kall kokt potatis av en mjölig sort. Färskpotatis funkar inte så bra, så köp så här års potatis i papperspåse.
    [​IMG]

    Pressa potatisen och knäck i ett par ägg.
    [​IMG]

    Nästa moment är så djävla kladdigt så jag lät bli att ta någon bild. Mät upp 2,5 dl vetemjöl och dra ihop med potatisen och äggen. Mät upp ytterligare 2,5 dl att ha till hands. Börja jobba ihop geggan till en hyfsat fast deg. Tricket är att tillsätta ytterligare mjöl tills degen slutat att vara så kladdig. Det är ingen exakt vetenskap utan ungefär som att blanda bruk, man märker när den är färdig.

    När degen givit upp och börjat bete sig som den ska så rulla ut den till en 20-25 cm lång rulle. Dela rullen på mitten och skiva sedan upp vardera hälft i 8-10 skivor.
    [​IMG]

    Ta ut fläsk/lökfräset ur kylen. Mjöla händerna lite lagom, fatta en degskiva, forma den till en liten skål, peta i fläsk/lök och förslut och rulla till en boll. Den första brukar se för djävlig ut, men efter ett par har man fått till snitsen.
    [​IMG]

    Nu har vattnet i grytan kokat upp. Dra ned värmen något och plumsa i kroppkakorna en efter en med en hålslev. De sjunker först till botten, men efter några minuter flyter de som sjölik till ytan. De är då färdiga och det är bara att plocka upp dem.
    [​IMG]

    Färdigt. Inte särskilt svårt men ack så gott.
    [​IMG]

    Servera tillsammans med rårörda lingon, skirat smör och en trevlig öl. I dag blev det Sleepy Bulldog Best Bitter från Gotlands bryggeri.
    [​IMG]

    Nu har det för övrigt slutat att regna.

    Trevlig sommar
    JoberMan
     
    -JL-, joca, Fryken och 95 andra gillar detta.
  2. leben

    leben El Patrón

    Inlägg:
    7.613
    Grym post!
     
    Bojke gillar detta.
  3. Bojke

    Bojke Fjunis

    Ser grymt ut!
    Edit: Bästa OT-tråden någonsin?
     
    Jakob B och krämbulle gillar detta.
  4. Randel

    Randel Friends of KS

    Jag hade aldrig ätet kroppkakor förrän mitt första besök hos mina (då blivande) svärföräldrar för knappt 10 år sedan. Jag var sjukt bakis, och det var en väldigt "speciell" upplevelse att äta kroppkakor i det tillståndet. Min fru är från Karlskrona, och där är de fullkomligt besatta av kroppisar. Och det roliga är att det alltid ska pratar om hur många man kommer att äta, hur många man faktiskt ätit hittills och hur många man tills sist lyckats äta.

    Jag har svårt för kryddpeppar vilket gör att kroppkakor passar dåligt in i min värld. Men, att skiva dem dagen efter och steka dem, för att till sist avnjuta dem med smör, grädde och lingonsylt är faktiskt vansinnigt gott :smug:
     
    80talisten gillar detta.
  5. ironcastle

    ironcastle Borgare

    Inlägg:
    751
    Från:
    Söder om Stan
    Det krävs så lite för ett skratt; "nästa moment är så djävla kladdigt så jag lät bli att ta någon bild" :)

    Underbar post! Smaklig spis!
     
  6. Aquaracer2

    Aquaracer2 Groda

    Inlägg:
    10.438
    Från:
    Skärgården
    Såå jäkla bra, bästa kroppkakorna återfinns hos Ninnis kroppkaksbod i Löttorp!!
     
    per nordström och Icaras gillar detta.
  7. Zacke

    Zacke Friends of KS

    Inlägg:
    2.114
    Från:
    Solna
    Å jag som har gått och längtat efter kroppkakor! Stort tack för receptet!
     
    per nordström gillar detta.
  8. krämbulle

    krämbulle Friends of KS

    Inlägg:
    3.388
    Bästa posten den här veckan! Kvalitetspost, tack för det.

    Och jag har inte ätit kroppkakor sen i Lördags. Hungrig. Blev grymt sugen på att göra egna och bär jag ska göra det vet jag vart jag ska läsa på! :)
     
  9. Onelund

    Onelund Biskop

    Inlägg:
    2.112
    Från:
    Småland
    Åh fan vad jag blev sugen på kroppkakor, vi borde ha en gtg med kroppkakstema, med tävling om vem sam pallar äta flest :)
     
    Grafton och Strindberg gillar detta.
  10. Gummo

    Gummo Joker

    Inlägg:
    8.448
    Från:
    Stockholm
    Tack för inspiration! I vveckan blir det en sväng till Ninnis kroppkaksbod :)
     
  11. callecalle

    callecalle Torpare

    Inlägg:
    23
    En favorit rätt!!
     
  12. MBx

    MBx Stadsbo

    Inlägg:
    329
    Vill ha kroppkakor och en Sub!:happyhappy:

    Tack för receptet.
     
  13. 80talisten

    80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

    Inlägg:
    6.761
    Från:
    Eskilstuna
    Fy fan vad du äger! Min favoritmaträtt...:)
     
  14. 80talisten

    80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

    Inlägg:
    6.761
    Från:
    Eskilstuna
    Det är nog förklaringen till att man avgudar denna maträtt, är själv från Karlskrona.. :)
     
    Randel gillar detta.
  15. daviden

    daviden Karl X Admin

    Inlägg:
    9.194
    Från:
    Malmö
    Vore det helgerån att slänga i knaperstekt bacon istället?
    Antagligen, men det bör testas.
     
    Molle, paradis och Icaras gillar detta.
  16. svesam

    svesam Friends of KS

    Inlägg:
    2.364
    Från:
    Höga Kusten
    Mums !!!
     
  17. 80talisten

    80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

    Inlägg:
    6.761
    Från:
    Eskilstuna
    Ja, typ. Det är kryddpepparn och fläsket som gör det så jäkla gott. Men jag har hört att skrärgådsborna i blekinge har lagt i ål, sjöfågel o.s.v. Så pröva du kan du nog göra... :)
     
    garfield gillar detta.
  18. vonbahr

    vonbahr Har fått baka en pizza på menyn

    Inlägg:
    2.054
    Från:
    Stockholm
    En barndomsvän till mig, hade i sin familj som någon slags tradition att alltid äta kroppkakor (köpta hos Konsum), med majonnäs och ketchup på onsdagar.. Första gången som jag blev bjuden på det visste jag inte heller vad exakt en kroppkaka var/är... Blev en smula traumatiserad.. Tack för att du klargjort det i din tråd. Verkar ju vara riktigt smarrigt ;)

    Trevlig sommar!

    //Björn
     
  19. Jakobb

    Jakobb Friends of KS

    Inlägg:
    2.082
    Sådärja! Älskar kroppkakor, skall testa hemma!
     
  20. Stomatologen

    Stomatologen Friends of KS

    Inlägg:
    4.767
    Intressant. Aldrig prövat kroppkakor men skriver ner det på sommarens att-äta lista :)
     
  21. lex

    lex Bonde

    Inlägg:
    169
    Kroppkakor är fina grejer!
     
  22. OskarK

    OskarK Friends of KS

    Inlägg:
    3.068
    Aldrig gjort själv. Måste testas! :)
     
  23. Holmqvist

    Holmqvist Friends of KS

    Inlägg:
    4.820
    Från:
    Södraste Sverige
    Så jäkla gott!! Trevlig post. :)
     
  24. Mkarlsson

    Mkarlsson Borgare

    Inlägg:
    749
    Från:
    Östersund
    Wtf.. sorry, men kroppkakor… Nu drar jag åt yonsson ´s håll och går med i OT upproret haha. Andra mattråden på en dag.
     
    yonsson gillar detta.
  25. Randel

    Randel Friends of KS

    Ja, då vet du ju vilket liv jag lever :D Åh, dessa kroppkakor...vi var på kroppkake-middag hos ett par vänner där mannen i huset är från Kristianopel. Jag åt väl kanske 4 stycken, men min fru fick i sig 9 stycken, varav hon åt den sista klockan 3 på natten, medan vi väntade på taxi. Hon stod i tamburen med en kroppkaka spetsad på en gaffel och goffade i sig, WTF?! Hon är annars inte alls en storätare, snarare tvärtom, men när det gäller kroppkakor går hon "all in" ;)
     
    eriksson850 och 80talisten gillar detta.
  26. Randel

    Randel Friends of KS

    Alltså, don't get your hopes up...Det är, öh, för att vara diplomatisk, väldigt "annorlunda". Tärnat, kokt fläsk med kryddpeppar, och slemmig, kokt potatis. Go figure :D
     
  27. Korsvold

    Korsvold Bonde

    Inlägg:
    60
    Som tillfällig kalmarit ska jag helt klart ge mig på det här, tackar för receptet!
     
  28. Fixoflex

    Fixoflex Friends of KS

    Inlägg:
    5.305
    Från:
    Småland
    Älskar kroppkakor! Vilken bild. Kroppkakor, lingonsylt, smält smör och röd sub!

    Smaskens!
     
  29. Compiss

    Compiss Friends of KS

    Inlägg:
    8.861
    Från:
    Den södra malmen
  30. Icaras

    Icaras Biskop

    Inlägg:
    2.889
    Från:
    De skånska skogarna
    Funderat på att testa men gillar i princip ingenting som är kokt förutom soppa :(. Vore det en dum idé att koka dem tills de poppar upp för att sedan placera dem i ugnen tills de får en ljust gyllenbrun färg. Något säger mig att det vore gott... :)