• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

NA-klocka 7 : Rolex Royal Giant Oyster ref. 4461/4377 (1945)

Le roi est mort, vive le roi!
Frankrike 1422

Kungen är död, leve konungen ! - utropades när Karl VII besteg tronen i Frankrike efter sin far, Karl VI som dog 1422. Utropet symboliserar att övergången av kungamakten är omedelbar. "Kungen är död" är tillkännagivandet av en monark som just har dött. "leve konungen!" hänvisar till arvingen som omedelbart träder till sin tron vid döden av den föregående monarken.

Citatet känns otroligt passande till just denna kronutsmyckade klocka. För så snart jag har gjort mig av med en Rolex så är nästa redan på tronen. Jag har haft både safirare och vintage, men det är vintage som är extra mysiga. Ingen klocksamling är komplett utan en vintage Rolex!




Min senaste vintage Rolex är en enkel variant som de flesta samlare inte titta skulle två gånger på. Eftersom det är en "tråkig" enkel modell och tavlan är "skadad". Själv bryr jag mig mindre om skicket och mer om historien på modellen eller det enskilda exemplaret.

Det är en Rolex Royal Giant Oyster med ref. 4461/4377. Serienumret är 337xxx, de tabeller jag hittar daterar den till 1945.

Jag har också hittat att Rolex ansökte om skydd av namnet "Royal Giant Oyster" i januari 1944 (Dowlings bok), så klockan är sannolikt från någon gång 1944-1945. Det gör att jag tycker den är mycket intressant i flera avseenden!

1. Tidig stötskydd. 1944-1945 hade inte ens militära armbandsur stötskydd, vilket de säkert skulle ha behövt. Men det här uret har! Stötskydd var ett radikal tekniksprång vid den tiden, som gjorde armbandsuret mycket mer mångsidigt och användbart. Vattentäthet och stötskyddad är egentligen allt du verkligen behöver för ett modernt armbandsur. (okej, skruvad krona och manuellt verk är ju inte idealiskt, när Oystern blev perpetual blev den fulländad…)

2.Väldigt tidiga moderna Mercedes-visare. Speciellt minutvisaren med parallella sidor måste vara en av de allra allra första av de numera så klassiska Rolexvisarna. Ser ut som på Rolex ”Athlete”-modellen. Minutvisaren skiljer sig från den trapetsformade minutvisaren med pennliknande spetsen vi ser på tidigare prewar bubblebacks.

3.Radikalt oversize. Den heter inte ”Giant Oyster" för ingenting ... Den mäter 34mm, som jämfört med Speedkings och BB: s från tiden som mätte in på 30-32mm är ett nytt koncept 1944-1945. Det motsvarar rycket från 40mm till 44mm på samtida dykare.

4.”Semi California”-urtavla, ganska coolt med siffror som är nedstämplade i urtavelplattan för att få i mer lysmassa för att ge extra hög läsbarhet. Se nedan.

Standard, Semi-California, California


Här Rolex patentansökan för California dial.



Något om stötskydd
Det är tyvärr väldigt vanligt att klockor från 30-40-talet som inte går har brutit balansaxeln. Balanshjulets axel sitter förankrad i båda ändar med mycket tunt material, i rubiner för minimal friktion. En smäll tvärs axeln kan lätt bryta någon av de små tapparna i ändarna, klockan stannar och en svår reparation väntar.



Det här var ett problem som har behövt lösas ända sen klockorna började bäras, och tappas. Breguet hade idéer redan runt 1790… som hade identifierat det vettigaste sättet att lösa det - att ändarna sitter i något som flexar lite för att minska G-krafterna vid en chock.



Ett av de första patenten var Incabloc som utvecklades i början av 30-talet och patenterades 1933. Det var dock svårt att få nån snurr på försäljningen. Klockindustrin är rätt konservativ. Mido Multifort var en av de första att utrustas med Incabloc. Men andra tillverkare (som Rolex i min klocka) experimenterade förstås friskt!



Man skulle kunna tro att militären var snabb att ta upp de nya idéerna men varken A.T.P, G.S.T.P eller W.W.W-klockorna hade några krav på stötsäkring över huvud taget. Det var först efter kriget som stötskydd blev något som hamnade i de flesta armbandsur

Rolex stötskydd i min klocka från 1945:


Patenten i Schweiz var bara på 15 år back in the day, så 1949 var det fritt fram… Många efterföljare dök upp som KIF och Etachoc som fick stort genomslag.


”Hela listan”…
http://uhrenliteraturshop.de/__uhreninfos/download/stosskurz.pdf

Stötskydden ser i princip likadana ut idag! 80 år efter Incablocs ursprungspatent.


Min Giant Oyster har riktigt bra skick på boetten, ingen pitting eller nåt! Inte helt säker på vad som händer runt index. Jag tror radiumet har ätit sig in i den omkringliggande lacken. Svårt sköön patina i alla fall. Inte ofta sedd.

Här ser man rätt tydligt vid 5 hur siffrorna är nedstämplade i tavelplattan.

Och kanske ännu tydligare här vid 11






Sometimes I reminisce...
När jag kammade igenom min photobucket hittade jag en hel radda gamla Rolex som passerat revy.
-Le roi est mort, vive le roi!
Enjoy:

Min första Rolex GMT 16750 WG-index, booring... höll på att knäcka Rolexspåret i min samling redan i begynnelsen...


Min mesta Rolex, mid-size YachtMaster - loved it


Min fulaste Rolex


Men blev rätt cool när jag fick bleka vridringen


På ”olongapo”! Fett!


Min Hockey-Rolex



Min tristaste Rolex, redial 6694


En favoritrolex. Ref.6084 (1953) Tavlan ser i princip identisk ut med den Hillary hade med sig på den framgångsrika expeditionen 1953. Automatic, Oyster, Shockproof! Armbandsuret är FÄRDIGT så som vi känner det idag!!!



En annan 6085 (samma klocka som 6084 fast refflad glasring)


Min minsta Rolex, 30mm manuell Oyster. Märkt med juveleraren Cooke and Kelvey Calcutta på tavlan. Indien var en skitstor marknad för Rolex på 30-talet, de hade agenter där innan de hade det i USA och Frankrike tex.

Ref 2280 är enligt Dowlings bok (p.43) den första moderna Oystern ”The two-piece [oyster] case was initially cushion shaped when it appeared as model no 2416 in 1930. It was the introduction, two years later, of model no 2280 that finally brought Rolex to the case design we still recognize.”


Issued! Inte vanligt på så gamla Rolex, utskriven till Brittiska/Indiska armén under andra världskriget.


En av vääldigt få klockor som jag faktiskt ångrar att jag sålt.

Här ovanpå ett Rolexrelaterat citat ur ”Across the river and into the trees” Hemingway (1950), en av de böcker jag läst flest gånger… ok, jag vet att jag är en old white guy…


Såhär bars den kanske ursprungligen, på fatstrap! (en av få stronkar jag faktiskt aaldrig provat)

Superbalance, tanken var att det skulle va strömlinjeformat tror jag, ingen vinnande teknologi…


Min första Gilt 5500-explorer (34mm), härlig! Lätt att drabbas av Gilt-feber…


Min andra Gilt 5500




Rolex Julannonser.
Jag tycker ofta att det är kul att para ihop mina klockor med nån form av tidstypiskt marknadsföringsmaterial.

Rolex körde förr i tiden alltid ”julannonser” för att sälja klockor runt juletid. Under kriget var det mer än bara en glättig annons, de tog tydlig ställning för de allierade. Ni kanske också minns Rolex kampanj till Allierade officerare i tysk fångenskap, "köp nu – betala sen"! (Rolex var dock inte ensamma om den typen av erbjudanden till officerare i fångenskap, men kanske mest känt idag)


Här en story om en Rolex som levererades till Stalag Luft III under kriget och som bars av en av de som flydde.
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/rolex-worn-during-world-war-2528085

Rolex var inte officiellt leverantör till de allierade såvitt jag vet, även om man sålde mycket till militärer både i Kanada och UK. Men julannonserna och ”köp nu – betala sen” var ett tydligt ställningstagande från Wilsdorfs sida. (ett undantag är möjligen det lilla Ostronet ovan till Indiska armén… vaf-n sålde jag den för…???) Kom ihåg att Wilsdorf var tysk men bosatt i London under en period.

Exempel på julannonser
1942:


1943:


Här har ni hela historien:
http://rolexblog.blogspot.se/2009/12/world-war-ii-rolex-christmas-messages.html

Här ligger min Giant Oyster på en Originalannons (som ovan från 1943) som sitter på väggen hemma.


Lådan som den ser ut idag, tack för uppmärksamheten och de glada tillropen! Det har varit en intensiv och rolig vecka!


/NiklasArvid

Tidigare inlägg:
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-6-minerva-kronograf-cal-13-20-ca-1935.47207/
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-5-eta-2893-2-gmt-“st-christopher“-2015.47154/
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-4-longines-27m-1949.47109/#post-1158640
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-3-yachttimer-eta7757-“sui-64”-1990-tal-2010-tal.47057/
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-2-jaeger-lecoultre-reverso-1972.47007/
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-1-omega-speedmaster-ref-2915-3-1959.46972/
https://klocksnack.se/threads/na-klocka-0-prolog.46970/

Fantastiska inlägg allihop, mycket läsvärt.
 

Affe

Una vida loca
2-Faktor
GRYM avslutning @NiklasArvid, du får se till att köpa på dig några flera klockor, så du kan fortsätta att leverera dessa underbara och hängivna trådar! Att du är en riktig eldsjäl och hängiven när det kommer till klockor är otroligt roligt att se. Beträffande den avslutande klockan du skrev om i inlägget, så var den riktigt nice, extra plus för att den hade arabiska siffror, för det gillar jag! Tack...för underhållningen!
 

Carolin

Cartier
Très bien!
images
 
Topp