Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

OT: Oxfile - hur gör man?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Chuck, 12 januari 2013.

  1. Chuck
    Trådstartare

    Chuck Friends of KS

    Inlägg:
    4.999
    Debut ikväll med oxfile till mig o frugan. Hur tillagar man den bäst? Kom nyss hem med splajsans ny stekpanna med räfflor i som man tydligen ska ha enligt frugan :?

    Stekapanna: Check
    Ugn: Check
    Oxfile : Check

    Ska städa köket inför den stora kvällen, kommer tillbaka om 1 timme och då hoppas jag mästerkockarna of KS har postat något nyttigt :)

    tack på föhand!

    Cheers
     
  2. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.400
    Marinera med valfria kryddor. (tips: olivolja, vitlök, chili, soya, peppar)

    Stek yta på filén, inte bränt, men yta. Jag föredrar i smör för smaken, men se till att du inte bränner.

    In med steken i ugnen och vänta till 62 grader i mitten!

    Gör en sås på skyn med grädde och buljong!

    Voilá
     
  3. max

    max Dancing Queen

    Inlägg:
    2.210
    Från:
    Kungsholmen
    Är lite inne på den lätta maten för tillfället även om det egentligen är mer sommar men sensuell mat på tu man hand kan väl aldrig vara fel, Carpaccio är ju larvigt gott om du har en bra oxfile. In i frysen en liten stund, sen skär du tunna tunna skivor. Lägg en åt gången i en plastpåse och banka tunnare än lövtunnt.
    Sprid ut på en tallrik och ringla olivolja och balsamicoolja av bra kvalite över. På med plastfilm och in i kylen typ 20min, rosta pinjenötter å låt svalna och så strimlar du rödlök och basilika fint. Lägg över köttet på serveringstallrik, strö över tillbehören och välsköljd ruccola.
    Föreslår albe eller om du vill lägga lite mer, grattamacco att dricka till.

    Baka ett bröd till så är kvällen gjord.


    Annars steka å bryna som sagt, även om 62 är för högt, 58 max skulle jag säga, efter vila. Skulle nog bara peppra den lite och sen stekyta och ugnen, Och så en råraka och en kantarell eller svarttrumpetsvampssås till det och en chuvee anonym att dricka

    Satan va hungrig jag blev nu!
     
  4. Spencer

    Spencer Gustav II Adolf Admin

    Inlägg:
    18.702

    Helgerån att marinera oxfilé!
     
  5. Aron

    Aron Stadsbo

    Inlägg:
    243
    Från:
    Borås
    Jag tycker att det blir gott om man bara bryner till hela filebiten pannan snabbt och sen lite kryddor och smör på den och vira in den i plastfolie så det sluter helt tätt, sedan alufolie utanpå det. Släng in den i ugnen på ca75 grader till köttet har en inne temp på ca 45 grader, sen ta ut det ock låt ligga en stund så kommer tempen att öka lite till. Skär upp och ät med valfritt tillbehör, om man inte vill ha den alltför rare är det ju bara att låta den vara i ugnen lite längre. Dock tar ju det några timmar eftersom man ska ha så låg ugnstemp så kam
    Nike är lite sent att börja med nu.
     
  6. ZQT

    ZQT The Banker

    Inlägg:
    8.400
    En motivering?
     
  7. carlanton

    carlanton Biskop

    Inlägg:
    2.991
    Marinera oxfile? Varför?

    Det bästa är att salta mycket, klappa in den med olja, steka den runtom i en löjligt het gjutjärnspanna och sedan in i ugnen på låg värme och relativt lång tid. In med en stektermometer och vänta tills den är ca 47 grader inuti. Sedan tar du ut den och lindar in i folie och låter stå i 5-10 minuter. Är den redan i bit steker du varje bit i en superhet stekpanna (teflonpanna fungerar men klarar inte lika hög värme) ca 2.5 minuter (för en 2.5 cm tjock bit) på varje sida, låt sedan köttet stå enstund före servering.

    Annars är oxfile inte en jätterolig styckdel då den inte smakar så mycket. Rostas är min favorit när det inte finns tid för långa ugnsbak. Har du tid att fixa ett märgben kan man smaksätta oxfilen med märg! Löjligt gott.
     
  8. CaptainOats

    CaptainOats Friends of KS

    Inlägg:
    5.044
    Ska vara enkelt.
    Som många redan skrivit är att bryna den så den för färg, kör ordentlig värme så du får bra färg, var inte rätt där.
    Ordentligt med smör i pannan, när smöret slutat låta är det dags att slänga i hela biten i pannan.

    Sedan in i ugnen till önskad inner temp.

    Notera att när du tar ut den så bakar den till sig ca 2 grader extra, smörpapper ger bättre effekt än folie efter att den tagits ut ur ugnen och ska vila, låt den vila runt 10 min.
     
  9. morrism

    morrism Friends of KS

    Inlägg:
    3.450
    Stek den i smaklöst kokosfett, enda fettet som klarar den höga värmen, känn på köttet, när det är spänstigt, inte mjukt eller hårt är den klart
     
  10. Chuck
    Trådstartare

    Chuck Friends of KS

    Inlägg:
    4.999
    Tack för er hjälp! Bjuder på ett oxshot som tack :cool:

    [​IMG]
     
  11. CaptainOats

    CaptainOats Friends of KS

    Inlägg:
    5.044
    jordnötsolja är rätt bra också.
    Brukar blanda smör och olja, smör ger en annan karaktär än olja.

    Se till att köttet är ordentlig rumstempererat innan bara, ej kallt
     
  12. bredbud

    bredbud Bonde

    Inlägg:
    73
    Marinera är ok om man kör den helstekt tycker jag. Brukar göra en pasta av olivolja,salt,peppar vitlök och valfria örter, timjan & basilika är gott. Bryn i rejält med riktigt smör, lågtemp i ugn, max 150 grader till innertemp ca 55, vila i folie 15 min ca. 62 som någon föreslog tycker jag är på tok för mkt, 55 blir medium till blodigt. Skurna bitar endast salt/peppar i rikligt med smör, in i ugn på 125 grader ca 15-20 min beroende på tjocklek.
     
  13. China

    China Guest

    Själv har jag en svaghet för chateaubriand, men den skall serveras på rostat bröd precis som på mitt gamla stamlokus Café New York. Fråga mig inte om receptet, jag har ingen aning.
     
  14. wayne

    wayne Friends of KS

    Inlägg:
    3.573
    Hel file utan svans & huvud. Snabbgrava 2 tim salt lite socker nymalen svartpeppar. In i ugnen på 75c i fuktig värme köttet ska upp på 52 c klart, låt köttet vila i folie i minst 30 min. En tryffelsky med rödvin å potatiskaka å jordärtskockpure samt lite rostade grönsaker till är inte helt fel.
    Själv så skippar jag kött i kväll och siktar in mej på en stoor burk Kalixrom.
    Trevlig kväll.
     
  15. wayne

    wayne Friends of KS

    Inlägg:
    3.573
    En till snabbfixat: Banka ut filebit ca 1cm tjock två handflator stor. Flingsalt nymalen svart å vitpeppar grilla i grillpanna tills första droppen köttsaft tittar fram. Lägg upp på kanskuret smörstekt franska toppa med 2msk löjrom finhackad rödlök runt romen tryck ner en äggula i sitt skal i romen. Sjukt enkelt vansinnigt gott.
     
  16. Crowolf

    Crowolf Guest

    Först öppnar du kon med ett snitt längs.......


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. Knät

    Knät Stadsbo

    Inlägg:
    408
    Från:
    Det mörka småland
    Chateaubriand är inget annat än svullostyle. 5-6 cm av mitt biten på oxfilén som steks på utsidan (ej den snittade). Dvs en dubbeltjock tournedos som inte steks på snittytan.
    Vad Café NY gjorde till vet jag dock inte.. Förklarade bara den namngivna biten..
     
  18. naggge

    naggge Friends of KS

    Inlägg:
    1.258
    Kör på samma sätt fast med smör. Kräver lite känsla men det lär man sig snabbt. Låter den självklart lagas färdigt 10 min vid sidan av.
    Brukar också snitta upp en vitlöksklyfta per två köttbitar att steka tillsammans med.
     
  19. micke_s

    micke_s Friends of KS

    Inlägg:
    2.394
    Från:
    Stockholm
    Enkelt - Stek på hög värme i panna för att ge yta, sen ugnen på 150c och ta ut när innertemperaturen är 56 grader, ta ut och låt vila i folie i 10 min. Perfekt i mitten tillsammans med en grym stekyta runt om!
     
  20. frere

    frere Biskop

    Inlägg:
    2.264
    Från:
    Uppsala
    Det här med smör och olja tycker jag är intressant, särskilt som det finns en färdig, välavvägd och extremt o-kreddig blandning färdig i mejerihyllan: jag har aldrig fått bättre stekyta än med bregott...
     
  21. China

    China Guest

    Möjligt, jag har som sagt ingen större koll. Men det var en upplevelse som jag inte glömmer i första taget. Kanske berodde det på Krimsekten som sköljde ner anrättningen. :D
     
  22. Knät

    Knät Stadsbo

    Inlägg:
    408
    Från:
    Det mörka småland
    Jag älskar Chateaubriand.. Perfekt som en tidig söndagsmiddag tillsammans med en flaska riktigt bra rött per skalle, lite lagom dekadent sisådär.. :D
     
  23. China

    China Guest

    Vi är på samma blad. ;)
     
Mårtenssons ur Brookfield