Laddar...
Nymans Ur 1851

Råd, första klockköp

Diskussion i 'Diskussion' startad av 97522583, 8 mars 2016.

 1. 97522583
  Trådstartare

  97522583 Ewok

  Inlägg:
  34
  Hej, novis på forumet och skulle behöva bolla tanken med några som har erfarenhet av klockor så därför vände jag mig hit. :)

  Är inne på min första klocka. Har haft intresse flera år men aldrig riktigt tagit tag i det. Läst diverse forum o rådgivningar och kommit fram till att jag vill köpa från AD, jag har smala handleder så det har gjort att jag tittat och provat på klockor som är på 40mm eller mindre.

  mina två huvudfrågor är eg
  1. Dels lite med hur mycket tjockleken påverkar (tycker ni som använder dagligen) intrycket. Har provat klockor och har svårt o göra egen bedömning.
  2. Funktioner, jag vill inte ha ngn renodlad kostymklocka men ändå stilrent. Tänker ffa om alternativ 3 och 4 nedan är för mycket. Tycker själv kronografer känns ibland ''mycket'' eller vad man ska kalla det även om det onekligen är något speciellt med kronografer. Grovt letar jag efter klockans motsvarighet till ett par bruna halvbrogues från crockett and jones.

  Dom klockor jag har funderat på mest är eg 4 st (alla med brunt läder):

  Master ultra thin.
  http://www.jaeger-lecoultre.com/content/dam/rcq/jlc/10/53/29/2/1053292.png.crop.full.high.png

  master moon ultra thin i stål. (medveten om att att orginalet är i svart armband men går ju att fixa utan problem från JLC)
  http://images.static.watchclub.com/...er-moon-ultra-thin-full-set-59991-402x402.jpg

  Master Calender i stål (medveten om armband måste ändras)
  http://people.timezone.com/staff/Parr/SIHH2013/JLC/JLC20.jpg

  Master chronograph i stål. (medveten om armband måste ändras)
  http://i76.photobucket.com/albums/j5/_PSAN_/Ure/JLC2_zpsait134gi.jpg

  Prismässigt kan jag väl sträcka mig lite högre om det är något som jag verkligen gillar.

  Andra märken och förslag är såklart välkommet.

  Väl mött
  /J
   
  theargonaut, Osclat, Gummo och 2 andra gillar detta.
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  31.329
  Från:
  GBG
  Välkommen! Mycket bra! Klart du ska ha en JLC, du har lyckats pricka rätt direkt så uteslut alla andra dumma förslag du kan få här nedan. :D

  1: Angående tjockleken är det en smaksak. Tunna mekaniska klockor är coola för att de är jobbiga att tillverka men alla de du nämner (förutom kronografen) skulle jag klassa som tunna mekaniska klockor. En tunn klocka är inte heller alltid en bekväm klocka, jag tycker en för tunn och för lätt klocka kan sitta lite för klistrad på handleden vilket är ganska obehagligt.

  2: Detaljer sticker ut mer på bild än IRL, personligen tycker jag MUT Moon är rätt tråkig IRL men grym på bild, den blir för detaljlös IRL och det blir för mycket tomrum på tavlan IRL.

  Master Calendar (vilken lär bli min nästa "dyra" klocka) tycker jag är precis lagom avvägd både storleksmässigt och detaljmässigt IRL. På mig sitter den klockrent och jag upplever den absolut inte som tjock.

  En sak man inte bör glömma är att JLCs ljusa tavlor är ganska tråkiga i butiksljus medan de är grymma i vanligt dagsljus, om det finns möjlighet sp studera tavlorna i vanligt dagsljus.
   
  stelah, MariaE, 97522583 och 2 andra gillar detta.
 3. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  31.329
  Från:
  GBG
  image.jpeg
  Bjussar på en inspirationsbild.
   
  Choppe, Andyrew, MariaE och 2 andra gillar detta.
 4. LJS

  LJS Rebel soldier

  Inlägg:
  74
  Personligen tycker jag dressur ska vara tunnare. När en JLC till exempel överstiger 12mm blir det lite för mycket. Detta kan ju självklart se olika ut från modell men även hur din handled ser ut. Av dessa så skulle jag lägga mina riksdaler på Master Calendar, den såg väldigt imponerande ut när jag såg den i person (genom monter, men i alla fall) :angel:
   
  97522583 gillar detta.
 5. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.163
  Från:
  Stockholm
  Välkommen @97522583 ! Du har nog valt KS jobbigaste nick men verkar ha prickat in fina klockor. Lyssna på @yonsson han verkar ha kloka åsikter denna gång men prova, prova och prova så hittar du rätt!
   
  yonsson och 97522583 gillar detta.
 6. Calfen

  Calfen Y-Wing pilot

  Inlägg:
  776
  Från:
  Högalid
  JLC är ett kul val men testa alla modeller väl innan köp då måtten på klockan mer är en riktlinje tex så upplever jag ap roo 42 mm större än hublot Classic fusion 45 mm :)
   
 7. FrankyFourFingers

  FrankyFourFingers AT-ST driver

  Inlägg:
  1.144
  Från:
  Marseille
  Skönt med månfas på sin första klocka, jag gillart.
   
  97522583 gillar detta.
 8. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  31.329
  Från:
  GBG
  Det beror ju på vad det är för typ av klocka, tycker inte min JLC-kronograf är för tjock men den manuella evighetskalendern ser ju alldeles för tjock ut (i alla fall på bild).
  image.jpeg
   
  Richispice och Gummo gillar detta.
 9. 97522583
  Trådstartare

  97522583 Ewok

  Inlägg:
  34
  Till alla först: Tack för sån fin respons, trodde inte jag skulle få sånt positivt bemötande med tanke på jag är ny här.

  Tack, kul att höra från folk som har ungf samma smak som en själv. Hur ser du på lädret? Har generellt väldigt väldigt väldigt svårt för svart läder (exkl begravning) men kanske bara jag som är för ortodox med färger?

  Eller hur, allt är bra, framåt framåt!
   
  FrankyFourFingers och Gummo gillar detta.
 10. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Kobra Kai

  Inlägg:
  31.329
  Från:
  GBG
  Jag gillar svart läder. Gör man inte det så kan man ju precis som du säger att byta ut det lätt. Jag har nog aldrig köpt en klocka utan att byta till annat läder/länk/gummi, en del i charmen är ju att jaga den perfekta matchningen.

  Logistiskt vore väl brunt läder till ljus tavla och svart läder till svart tavla. Det enda negativa med dressklockor är väl att de bör sitta på läder för att se bra ut, exempelvis kronografen ovan kan man ju köra på läder, canvas eller nato utan att det blir knas och därmed kan man variera sig lite. Med enbart en dressklocka blir man ju lite begränsad.
   
 11. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  981
  - Du får bestämma dig om du vill ha ett elegant ultra-tunnt ur eller en annan typ av ur. Ett ultra-tunnt ur kommer du att uppleva som en integrerad del av din hand. Tyngdpunkten är låg, verket lätt. Det är en väsentlig skillnad att bära ett ultra-tunt gentemot ett konventionellt ur. Dessutom är det urmakarkonst på hög nivå att tillverka ett dylikt ur. Endast de bättre tillverkarna pysslar med det. Välj ett bra band och justera det rätt så sitter det skönt på handleden. Någon skrev att det kan sitta klistrat på handleden, då är det inte rätt justerat, eller så har det ett dåligt band. Jaegers ur är under 10 mm i tjockleck (handuppdragna verk är ännu tunnare) Så kallade "dress-ur" kan folk kalla nästan vad som helst som burits med kostym och det tycker jag per definition är en dålig benämning.

  De Jaeger-uren du pekar på är otroligt vackra, och brunt läder på ljus tavla som föreslagits eller svart läder med svart tavla är fint. Blancpain är ett annat fabrikat som gör fina ur. (Visar en bild på mitt Ultra-tunna ur). Servicekostnad tycker jag du ska ta med i beräkningen och den är väsentligt dyrare på verk som är "in-house".

  På-armen.jpg
   
  David Eriksson och yonsson gillar detta.
 12. Nicbex

  Nicbex X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.040
  Av alternativen tycker jag att du ska köra på Master Calendar, den är riktigt vacker och datumfunktionen är praktisk; dessutom av någon anledning så passar den rent estetiskt på urtavlan. Annars delar jag Yonssons åsikter, tunnare och tunnare är inte nödvändigtvis bättre. Tjockleken kommer inte att vara ett problem på någon av de där klockorna :) Bra val!
   
  yonsson gillar detta.
 13. Airman

  Airman AT-ST driver

  Inlägg:
  1.466
  Nu äger jag ingen JLC men kan nämna att jag allt som oftast använder ett svart läder från Bulang & sons till min Rolex datejust 16200. Nu har den grå urtavla visserligen och jag tycker det passar otroligt bra. Men som sagt, allt är en smaksak.
  Bjuder på två armbandsbilder.
  DSC_0210-01.jpeg
  DSC_0232-01.jpeg
   
 14. Richispice

  Richispice X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.052
  Från:
  Stockholm
  Välkommen till KS @97522583

  Av de fyra klockorna du föreslagit så skulle jag gå på nr 2 med månfasen om budgeten tillåter. Ett fantastiskt fint ur.
   
 15. 97522583
  Trådstartare

  97522583 Ewok

  Inlägg:
  34
  Tack för feedbacken. Återkommer med bilder när allting är klart. Blir väl prel juni/juli när man har lite mindre på jobbet och slipper stressa och kan tänka igenom allt ordentligt.
   
  yonsson gillar detta.
 16. 97522583
  Trådstartare

  97522583 Ewok

  Inlägg:
  34
  edit, uppdaterar när jag faktiskt fått den.
   
  Senast ändrad: 14 augusti 2016
 17. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.321
  Från:
  Sverige, stockholm
  Vi väntar med spänning. Alltid kul när någon köper något nytt. Välkommen.
   
Mårtenssons ur Brookfield