Laddar...
Nymans Ur 1851

Erikson Urhandel
Stäng notis
Important watches på Stockholms auktionsverk

Important watches nu live på Stockholms Auktionsverk, och klockexpert Per Ekelund finns på plats på visningen den 14-15 oktober.
Ta gärna med egna klockor om du är intresserad av en värdering eller försäljning.

Välkomna!
Mer information i tråden >>

Rare and important. på riktigt.

Diskussion i 'Diskussion' startad av NiklasArvid, 27 maj 2016.

 1. NiklasArvid
  Trådstartare

  NiklasArvid Gandhi

  Inlägg:
  3.563
  Tänkte först lägga den här tråden i vintage men sen tyckte jag att det kanske kan var kul för er som inte är där varje dag att se vad vi roar oss med i den oasen.

  På sistone har jag börjat haja hur det går till när man får en klocksamling. Jag har i 15 år mest varit en brukare av vintage och inte riktigt förstått hur folk kan ha armbandsur liggande i en låda eller stående i en display case typ utan att använda dem så mycket.

  Men varannat år eller så numera, så snubblar jag över (...nåja, jag trålar ebay och auktioner online rätt finmaskigt rätt ofta...) något riktigt fint! Som kanske egentligen inte lämpar sig för dagligt bruk, men som jag ändå känner att jag måste äga... dvs jag bygger en ”samling”...

  Nu dök det upp en till sån! Goldsmith & Silversmith HS11, 1935-1940 kanske.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Vad är det som är så speciellt med denna då att den har potential att bli en keeper? Egentligen två saker den militära märkningen och boettens konstruktion.

  Klockan ser mycket modest ut vid en första anblick. Vit porslinstavla, antagligen hade den lume ursprungligen, som tvättats bort. Kantig boett 28x37mm 16mm luggar, 8mm tjock. Inte helt olik många ur från tiden.

  Här en annons från 1915 med en liknande tavla, ”ideal watch for naval and military services”

  [​IMG]

  En betydligt senare annons under WW2 från Taubert/Borgel, just den här boetten på bilden är faktiskt ganska vanlig från en hel radda med småtillverkare, men inte riktigt likadan som min.

  [​IMG]  Men nu till detaljerna


  Militära märkningen

  Några kanske minns listan på Brittiska marina märkningar:

  [​IMG]


  Vad är då denna HS11 ”standard issue wristwatch”?... ....ja vi har väl alla sett HS8orna (omega fulmetallarna för FAA-flygarna, piloter och navigatörer) HS9orna (t.ex. de vittavlade Lemaniakronograferna från kärnreaktorubåtarna) och HS10orna (...Rolex för dykbefäl, typ Dowling-nivå...) men här har vi en enkel pre-war HS11!  HS8 gammelflygare frå Fleet Air Arm (Marinflyget, hangarfartyg etc) jag hade, sjukt mysiga:

  [​IMG]

  [​IMG]  Typisk HS9-kronograf från Lemania, vet inte så mycket om dem.

  [​IMG]

  [​IMG]  HS10 Rolex för dykbefäl (nördar känner igen bakgrunden...), det här är ju ur som genom sin raritet och coolness kostar astronomiska summor idag.


  [​IMG]

  [​IMG]


  Jag har kollat på en hel del filmmaterial från Royal Navy WW2 på sistone som research i samband med (well, typ efter...) köpet av den här klockan... Min slutsats är att man aldrig ser några vanliga sjömän bära armbandsur, bara höga befäl har armbandsur. För en vanlig sjöman var det antagligen inte värt besväret att ha klocka ombord, den hakar i och går sönder, det finns fasta klockor på väggen som ändå är mycket exaktare.

  Mitt ur är alltså märkt med HS11. G&S Ltd. är förkortning för Goldsmith & Silversmith, jag har bara sett ett par HS11 tidigare, med betydligt högre förrådsnummer. Jag gissar att den är 1935-1940, en uppfattning som delas av en som vet mycket mer än jag.

  [​IMG]

  Så en klocka utskriven före eller i absoluta inledningen till andra världskriget till en officer i Brittiska Royal Navy, rätt coolt.  Boettkonstruktionen

  Det mest spännande, förutom den militära märkningen, är boetten! Byggd av Francois Borgel som var mycket framgångsrika med vattenskydd 1920-1945

  [​IMG]

  Patentet (CH156807 GB385509) på de decagonala skruvade bak- och framboetterna är från 1932. Vid det laget hade Taubert köpt Borgel, men använde fortfarande FB-märkningen.

  [​IMG]

  Det var en mycket lyckad konstruktion som såldes till bla Patek Philippe och deras första generation av vattentäta grejor.

  Det här är alltså farsan till alla de där nu så himla poppis patekerna, eller kusinen? ...eller båda kanske... mycket inavel i schweiziska klockindustrin på den tiden...

  [​IMG]

  [​IMG]

  Schweiziska patenten var korta på den tiden (15 år tror jag) så efter 1947 var det ju fritt fram att kopiera lösningen utan att blanda in Borgel/Taubert...

  Mycket intressant läsning här:

  http://www.vintagewatchstraps.com/waterproof.php

  http://www.vintagewatchstraps.com/borgel.php

  http://www.vintagewatchstraps.com/taubert.php

  David Boettcher skriver att han inte sett något ex med både decagonal fram- och bakboett, well här är den!  Periodkorrekt stronk, tavla och annat

  Armbandsuren jag sett på Royal Navy-officerarna är i princip utan undantag med vita tavlor.

  Bruce Fraser som skriver under Japanernas kapitulation 1945 för UK ser snarast ut att ha en sån oxiderad ”gun metal”-boett? Rätt stor också. Killen bakom har en liten nätt sak med ljus tavla. På skinnstronkar. Oftast ser man dem på tunn mörk läderstronk, gissar på gris.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ett par andra höjdare med en 16mm stronk och vita tavla.

  [​IMG]


  Bertram Ramsay (1) som organiserade räddningen i Dunkirk, landstigningen på Sicilien och D-Day... Logistikgeni #1... Han har en äldre ”trench watch”, antagligen Borgel-boett...

  [​IMG]

  [​IMG]

  Här det mest intressanta jag hittat. En video på Youtube om HMS Ark Royal.

  Om man skärper ögonen lite ser det här befälet på HMS Ark Royal väl ut att ha nån kantig bezel ändå??? Det är nog min klocka helt enkelt...

  [​IMG]

  [​IMG]


  Enligt olika källor har också bonklip varit populärt just hos sjöofficerare.

  [​IMG]


  Jag tror att detta ex också har tillbringat mycket tid på ett metalllband liknande Bonklip/Bamboo, finns mycket tydliga bruksspår mellan luggarna. Äntligen får jag rätt klocka att testa mitt Bonklip/Bamboo på!

  [​IMG]


  Tavlan är i porslin i typisk 30-talsstil. En porslinstavla är ju som en porslinstallrik, den kan se i princip ny ut fast den är 100 år gammal. Går att tvätta utan problem. Lumen på min är nog borttvättad, den såg antagligen ut från fabrik som den här JW Benson fr 1937 som har en väldigt lik tavla. Man lämnar ju inte öppna visare om man inte ska ha lume i dem.

  [​IMG]

  Nackdelen är att porslinstavlorna är mycket tunnare än en porslinstallrik så de kan spricka och falla i bitar, min har lite sprickor och bortfall vid 11.


  Mallory strök ju med, (Everest Expedition 1924, yep, de hade syrgas redan då, detta är sista bilden) men hans kropp hittades 2002 och hans armbandsur var relativt intakt, Borgel-boett fr 1924, porslinstavla, visarna bortrostade, men lumen delvis kvar. Originalstronk i gris med tydliga sömmar, grisskinn är mer stabilt i vatten tror jag och extremt slitstarkt, därav populariteten back in the day.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Rolex använde också Borgel-boetter inledningsvis i en liten serie runt 1920 (Dowling p41 något förvirrat) även om de i sitt marketingmaterial gärna hävdar att det var de som uppfann skruvad framboett och bakboett och skruvad krona...men jobbade samtidigt hårt på att ta fram Oystercaset och kronan och marknadsföra det (2)


  ----------------------------------


  (1) Bertram Ramsay

  Allen Packwood, Director of the Churchill Archives Centre, said: “Ramsay had a really interesting and quite different career path. He walked away from the Navy in 1935 and ended up on the retired list – before coming back out of the wilderness at the start of World War Two.

  “He eschewed normal career advancement to specialise in logistics but these are exactly the skills needed when we get to the Second World War. He oversaw the Dunkirk evacuation, then worked under Eisenhower as part of the team that devised Operation Torch to liberate North Africa in 1942 and the invasion of Sicily in 1943. So by the time we get to June 1944, he is the go-to man for complex naval operations; although nothing he had done was anything like as complex as D-Day itself.”

  See more at: http://www.cam.ac.uk/research/news/d-days-forgotten-man#sthash.HGrvPt53.dpuf


  (2) Klocka i guldfiskskål... 1851

  I Waterproof-länken kan man läsa:
  http://www.vintagewatchstraps.com/waterproof.php

  The world's first waterproof watch

  The earliest evidence which I have found of a truly waterproof watch is this report of a watch exhibited at the Great Exhibition in London in 1851. The watch by W. Pettit & Co. of 2 Crombie's Row, Commercial Road East, London was exhibited performing suspended in a glass globe filled with water and, according to the "Official Descriptive and Illustrated Catalogue of the Great Exhibition", surrounded with gold and silver fish.

  Rolex ikoniska marketingploj med guldfiskskålen var alltså uppfunnet av en engländare 1851, typ 80år tidigare...

  ur utställningskatalogen:
  [​IMG]

  Ur samtida press
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Senast ändrad: 27 maj 2016
  klocknooben, Highvalley, Wi och 117 andra gillar detta.
 2. Molle

  Molle Kambei Kobra Kai

  Inlägg:
  4.236
  Jäklar, nu snackar vi nörd-nivå-deluxe :)
  Mycket intressant. Tack!
   
  Seikosthlm, yonsson, Maro och 1 annan gillar detta.
 3. Denke

  Denke Drottning Kristina Admin

  Inlägg:
  12.155
  Från:
  Stockholm
  Häftigt! :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 4. demondave

  demondave Borgare

  Inlägg:
  948
  Från:
  Ack Värmeland du sköna
  Vilket jäkla inlägg, grym klass!

  Grattis!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 5. Clark Kent

  Clark Kent Präst

  Inlägg:
  1.020
  Imponerande minst sagt, helt fantastiskt att du har fått fram så mycket information.
  Har bara snabbläst igenom en gång, men det där blir kvällslektyren inklusive alla länkar :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 6. willbur

  willbur Friends of KS

  Inlägg:
  1.362
  Från:
  Stockholm
  Mysig läsning såhär på fredagsmorgonen! Bra jobbat
   
  NiklasArvid gillar detta.
 7. kexet77

  kexet77 Bonde

  Inlägg:
  121
  Från:
  Sthlm
  Mycket trevlig fredagsläsning! Tack!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 8. paradis

  paradis Friends of KS

  Inlägg:
  3.711
  Från:
  Malmö
  Otroligt fin vintage samling , som måste ha tagit tid .Mycket vackert .
   
  NiklasArvid gillar detta.
 9. ahlqvist

  ahlqvist Bonde

  Inlägg:
  118
  Väldigt intressant inlägg, är sånt här som drar en mer mot vintage!:)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 10. jhellstrom

  jhellstrom Friends of KS

  Inlägg:
  189
  Från:
  Småland
  Tack för ett intressant inlägg. Passade utmärkt till morgonkaffet!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 11. Spencer66

  Spencer66 Gustav II Adolf Admin

  Inlägg:
  18.652
  Tack för spännande och bildande inlägg!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 12. Patrik J

  Patrik J Friends of KS

  Inlägg:
  1.070
  Från:
  Västerbotten
  Tack för det! Briljant inlägg som vanligt. Och fantastisk klocka givetvis. :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 13. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  5.732
  Snyggt! Kvalitetsinlägg :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 14. krämbulle

  krämbulle Friends of KS

  Inlägg:
  3.340
  Det är precis pga. såna här poster jag älskar KS. Tack @NiklasArvid det här krönte KS-veckan.

  Kvalitetspost som vanligt och jag lärde mig massor. Och nu måste jag läsa på om både Mallory och Ramsay känner jag.

  ...och så vill jag ännu mer ha en ubåts Lemania än tidigare.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 15. Mcgregor

  Mcgregor Friends of KS

  Inlägg:
  1.379
  Tack för en helt grym paketöppning. Klocksnack när det är som bäst!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 16. Stefanweei

  Stefanweei Biskop

  Inlägg:
  2.308
  Från:
  Göteborg
  Boom! Vilken inlägg!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 17. ozzyozzy

  ozzyozzy Friends of KS

  Inlägg:
  370
  Kul inlägg, att tråla efter issued-klockor är ju en djungel minst sagt och då blir man lite extra glad när man får lära sig något nytt!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 18. theargonaut

  theargonaut Friends of KS

  Inlägg:
  8.502
  Från:
  Sthlm
  Grattis till cool klocka, och stort tack för fantastiskt bra inlägg!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 19. MrJon

  MrJon Bonde

  Inlägg:
  193
  Från:
  Jönköping
  Kul läsning. Imponerande att göra så mycket research utifrån en klocka. Gillade delen om märkning på engelska militärur, aldrig sett det innan
   
  NiklasArvid gillar detta.
 20. 16610

  16610 Baron

  Inlägg:
  10.772
  Från:
  BORÅS
  Häftigt! Tack för intressant inlägg.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 21. EssexX

  EssexX Bonde

  Inlägg:
  152
  Förbluffande bra och intressant. Stort tack!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 22. BoEtt

  BoEtt Borgare

  Inlägg:
  682
  Från:
  Örebro
  Kan bara säga att jag bara älskar sånt här... nörderi at its finest!
  Mycket bra jobbat, tack för all info!!!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 23. eriksson850

  eriksson850 Friends of KS

  Inlägg:
  9.715
  Från:
  烏普薩拉
  Grymt inlägg, tack för det! :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 24. Casual Bum

  Casual Bum Stadsbo

  Inlägg:
  292
  Makalöst trevligt, man häpnar över entusiasmen och detektivarbetet. Nördigare blir det knappast. Härligt! :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 25. Maro

  Maro Friends of KS

  Inlägg:
  2.806
  Från:
  Varberg
  Magi! Jag har inte hunnit läsa allt, men det är sjukt kul att läsa! Stort tack!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 26. Empa

  Empa Friends of KS

  Inlägg:
  1.151
  Grattis till klockan och stort tack för ett bra och nördigt inlägg :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 27. virrooo

  virrooo Präst

  Inlägg:
  1.469
  Inte oväntat att du levererar ett så bra inlägg! Tack :D
   
  NiklasArvid gillar detta.
 28. Bingoraalf

  Bingoraalf Biskop

  Inlägg:
  2.406
  Från:
  Malmö
  Tack för läsningen :) häftig klocka som jag inte hade en aning om att den fanns
   
  NiklasArvid gillar detta.
 29. Affe

  Affe Una vida loca

  Inlägg:
  8.886
  Från:
  En annan del av Söping
  Fantastisk läsning, fantastisk historia beträffande klockan, GRYMT bra jobbat där och stort GRATTIS till klockan @NiklasArvid!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 30. JoberMan

  JoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.240
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Tack för mycket intressant tråd. Inser också det omöjliga i att se värdig ut i vita kortbrallor.
   
  leben, isbjörn, Casual Bum och 1 annan gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield