Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Samla på Stoppur hur hett är det?

Diskussion i 'Vintage' startad av Joshua3, 26 februari 2016.

 1. Joshua3
  Trådstartare

  Joshua3 X-Wing Pilot

  Hej KS!

  Jag har samlat endel på stoppur, men intresset verkar svalt på detta område, nån som har erfarenheter? Man kan ju få fina fungerade märkes stoppur till bra peng.. Men på ebay ibland ligger de väldigt högt och stor spridning i prisbilden.

  Nån med lite mer erfarenhet av stoppur? kanske lite historia till och med? var det skoltävlingar som fick dem till Sverige?
   
 2. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.037
  Jag har ingen som helst erfarenhet, men tycker det är kul att fundera lite på hur väldigt viktigt det var ex. vis på ett OS med korrekt tidtagning. Det måste ha legat mycket prestige i att bli utvald som oficiell tidtagare på ett OS "förr i tiden". All tidtagning skedde ju med mekaniska ur, på tiondels sekunder, kanske även hundradels ?
  Hur gick uttagningarna av tillverkarna ens till ?

  Jag röstar på hett!
   
 3. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  983
  Intressant var det för mig - en tid. Sedan tröttnade jag, det går ju inte att bära dessa ur som ett dagligt ur. Idag är jag ingen samlare i egentlig mening utan de ur jag köper är till för att brukas. Urverken i en del stoppur är fantastiska skapelser, med ett hantverk
  som är så vackert. Se exemplet nedan....
  Omega Olympic, Movement.jpg
   
 4. tdn-dk

  tdn-dk Y-Wing pilot

  Inlägg:
  751
  Från:
  Danmark
  Jeg samler på Omega Stoppur. Der fins så manga olika modeller. De anvendt til sport, industri, medicinal m.v.

  P1080830.JPG P1080850.JPG MG 1174.jpg MG 6301.jpg MG 6309.jpg P1050677.JPG
   
  JaTack, Weasel, Palenkovich och 16 andra gillar detta.
 5. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  983
  - Här är en bild på den läckra....... Omega-Olympic,-Dial-w-split.jpg
   
  eriksson850, Rossi, Martin Lovasz och 2 andra gillar detta.
 6. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  983
  - Bättre bild på verket.. Omega-Olympic,-Movement,-1,.jpg
   
  Måberg, Joshua3 och Martin Lovasz gillar detta.
 7. Matts

  Matts X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.913
  Från:
  Stockholm
  Jag tycker att det är lite kul men har bara köpt ett än då länge. Har bjudit på både Omegor och Heuers på kaplans men alltid fått stryk. Minns att det låg ett Heuer på blocket för hundra kronor och när jag ringde så sa ägaren att jag fick lägga ett bud men att de brukade gå för 7-8000. Han hörde av sig med jämna mellanrum och prutade ned sitt eget pris. Tror han var nere på 1500 när han slutade höra av sig. Sammantaget så tror jag inte att stoppur är lika hett som armbandsur från samma märken.
   
 8. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  983
  - Nej de är ju inte det av uppenbar anledning. Men fina ur och verk är det minsann. Här kommer en "August Ericsson" från omkring 1912-13 med ett Longines 19.73-verk.
  August Ericsson var född i Kristinehamn, Värmland 1842. Han dog 1915 i S:t Petersburg. Han var son till Erik.E som var urmakare och inflyttade till staden 1865. Han var också Amiralitets och hovurmakare i Ryssland och drev den största rörelsen i staden vid gatan "Nevski Prospekt". (Källa, Urmakare och klockor i Sverige och Finland, Pipping Sidenbladh och Elfström. Norstedts 1995)

  Vad jag kunnat utröna hade han också samarbete med den berömde Visbybördige Victor Kullberg som i London bedrev en mycket framgångsrik verksamhet med sina skeppskronometrar. Ericsson köpte Kullbergs kronometrar och applicerade sitt namn på tavlan som i detta fallet. Ericsson använde endast högklassiga grejer: Longines. Ulysse Nardin och IWC var andra tillverkare som användes.

  Jag blir varm i hjärtat när jag ser dessa fina ur, det händer inte lika ofta med nya ur kan jag säga. På detta forum är det paketöppningar med det ena fina uret efter det andra, men det berör inte på samma sätt. Vad gäller armbandsuren tycker jag de mindre tillverkarna gör ur som idag berör mig. Dornblüth är en av dessa. Jag tror att det börjar växa mossa på min hjärna......  Några bilder........ Aug.Ericsson,-Tavla.jpg Aug.Ericsson,-Baksida.jpg Aug.Ericsson,-verk.jpg Aug.Ericsson,-insida-verklock.jpg Aug.Ericsson,-verklock.jpg
   
  Senast ändrad: 29 februari 2016
  Matts, Weasel, Aurum och 1 annan gillar detta.
 9. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.245
  Från:
  Vallentuna
  Riktigt läcker!
   
 10. Aurum

  Aurum R6-H5

  Inlägg:
  13.515
  Grym! Visarna är helt underbara. Skulle däremot må bra av en liten rengöring?
   
 11. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  983
  - Absolut! Ja, det är bland de finaste visarna jag sett. Underbart vackra!
   
  Aurum gillar detta.