Laddar...
Nymans Ur 1851

Johannesens
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I tionde avsnittet av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi klockor och mode med Per Nilsson från King Magazine!
Fräsig klocka på armen i all ära, men stil är ju trots allt lite mer än så. Och vem kan vara bättre att ta ett snack om dettamed än modemagasinet King's välklädde chefredaktör.

Information om avsnitt 10 >>

Produktionsbolag: Lejon Media
Stäng notis
Klocksnack tillsammans med Nymans Ur 1851 i final!

Sveriges bästa poddar ska röstas fram - visst vore det fantastiskt roligt om vi som nykomlingar gick och vann i vår kategori?
Om du har lyssnat och gillat vad du hört, gå då genast in och rösta på oss här: Podcastpriset >>

Tack!

Sous Vide

Diskussion i 'Lifestyle' startad av BOTL, 28 mars 2016.

  1. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Måste börja laga vardagsmaten lite seriösare samt förenkla matlagningen när vi har lite gäster.
    Vad har ni för rekommendationer på inköp och erfarenheter?
    Vakuumpackare är ett måste och sån finns redan i hushållet. En OBH Nordica https://www.obhnordica.se/produkter/for-koket/vakuumforpackare-sous-vide/food-sealer-prestige

    Det finns två sätt,
    Cirkulator eller vattenugn. Jämnast är att använda cirkulator så vattnet pumpas runt och förenklar tillagning av lite större mängder. Dessa har jag läst gott om.


    Länk Anova: http://anovaculinary.com/pages/specs
    Länk Sansaire: http://sansaire.com/
     
    MrPlow och Veratio gillar detta.
  2. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Tydligen har Teknikmagasinet börjat sälja dessa rackare.

    Slog till och första försöket är igång
    image.jpeg image.jpeg image.jpeg
     
    Senast ändrad: 29 mars 2016
    Joakim, Icaras, Spencer och 5 andra gillar detta.
  3. Floduttern

    Floduttern Friends of KS

    Inlägg:
    2.160
    Från:
    Stockholm
    Jag har varit sugen på en rätt länge! Ska bli kul att se resultatet. :D
     
  4. joca

    joca Friends of KS

    Inlägg:
    1.921
    Från:
    Stockholm
    Spännande att höra om resultatet :)
     
  5. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Full rulle nu.

    image.jpeg
     
    joca, Veratio och Floduttern gillar detta.
  6. Veratio

    Veratio Bonde

    Inlägg:
    176
    Från:
    Malmö
    Skitkul! Sugen jag med, har kollat och läst en hel del. På Flashback (ja, jag vet...) finns en lång tråd, tror den hette "Vi som lagar mat med sous vide" eller något sånt, finns mycket matnyttigt där. Ska köpa en, men jag har köpförbud hemma just nu. Men när vi kommer hem från USA, då jäklar!

    Gillar den modellen du köpte, det är den jag har tittat på också. Snygg och fått bra kritik. Håll oss uppdaterade!
     
  7. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Själva maskinen har inte en hög finish, man känner att passformen på saker och ting inte heller är så bra men för 2000 så är mina krav på utseendet inte allt för höga.
     
    Icaras gillar detta.
  8. Thorn

    Thorn Friends of KS

    Inlägg:
    255
    Från:
    Göteborg
  9. Per

    Per Björklövens finest

    Inlägg:
    5.808
    Ziplockpåsar som sänks i vatten funkar ypperligt för hemma sous vide. Skulle inte köpa en vaakmaskin enbart för detta syfte..
     
  10. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Problemet med den du länkar till är att den inte cirkulerar vattnet och beroende på hur mycket du har i badet så kan det bli så att allt inte tillagas. Denna klarar av upp till 21 liter och cirkulerar 3L/min.

    Jag har aldrig ätit en bättre tillagad kyckling. Det doftar ljuvligt och dragonen har gift sig perfekt. Som persier är kycklig förmodligen det jag ätit mest av alla proteiner och detta var magiskt.
    Brännaren jag har är för vek för palla ge kycklingen en yta men en minut på varje sida i pannan gav den en fin yta. Detta rekommenderas starkt.
    image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
     
    Josef B, Icaras, Golbica och 21 andra gillar detta.
  11. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Inorgon blir det lax.
     
  12. Thorn

    Thorn Friends of KS

    Inlägg:
    255
    Från:
    Göteborg
    Den ska ha cirkulator. 9 liters kapacitet.
     
  13. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Ja men dåså, fördelen med denna är att man kan enkelt baxa med sig den.
     
  14. Thorn

    Thorn Friends of KS

    Inlägg:
    255
    Från:
    Göteborg
    Eller ställa undan. Hatar köksmaskiner som står framme.
     
    BOTL gillar detta.
  15. Per

    Per Björklövens finest

    Inlägg:
    5.808
    Sorry det lät drygt.. Trodde postaren ovan frågade om en vaakummaskin. Kanske borde ha kollat hans länk först. :)

    Ser fram emot fler inlägg. Klart trevligt sätt att tillaga mat.
     
    BOTL gillar detta.
  16. ZtaFfaN

    ZtaFfaN Stadsbo

    Inlägg:
    490
    Från:
    Tjockhult
    Ser härligt ut @BOTL ! Hur lång tid tog det? Temp? Är det rätt ordning att steka på kyllingen efter badet, eller blev det bara så? Lagar du i en plasthink!?:wideyed:
     
  17. Per

    Per Björklövens finest

    Inlägg:
    5.808
    Man steker på det till slut då köttet sällan ser vidare aptitligt ut efter att ha värmts till rätt stekgrad i vatten. Sen så är det ganska trevligt att få en stekyta.
     
  18. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Det där är min gamla proteinhink. Behållare som behållare, det som är bra med denna maskin.

    Jag ställde in den på 64C, två timmar och man ska ge den en yta. Hur bestämmer du själv, populärast är med en stor brännare.
     
    ZtaFfaN gillar detta.
  19. Ville_W

    Ville_W Friends of KS

    Inlägg:
    757
    Från:
    Skåne
    Behövs inte en massa grejer för att lyckats. Jag har kört med vanliga plastpåsar eller bett om att få köttbiten vacuumpackad i köttdisken . Nu senast i helgen, färdig vacuumpackad lammstek. 6-7 timmar i 62 graders vattenbad i ugnen och sen en dryg timme på grillen i låg temperatur. Kanonbra resultat, mört, härlig färg och massor med smak.
     
    eriksson850 och Per gillar detta.
  20. ZtaFfaN

    ZtaFfaN Stadsbo

    Inlägg:
    490
    Från:
    Tjockhult
    Håller med, jag tänker bara att när man kör t.ex. en hel entrecote i ugnen så steker man på den innan. Men ordningen kanske inte spelar någon roll när den ligger i vattenbad. Har själv en ångugn, den bleka färgen påminner om när jag lagar till kött i den.
     
  21. Per

    Per Björklövens finest

    Inlägg:
    5.808
    Tror det kan bli småläskigt att steka yta först och sen smygvärma det länge. Iofs har jag inte testat men jag kan inte se någon nytta i att börja i den änden. :)
     
    vonbahr gillar detta.
  22. ZtaFfaN

    ZtaFfaN Stadsbo

    Inlägg:
    490
    Från:
    Tjockhult
    Det låter som en vettig teori.

    Fan @BOTL ! Jag känner att jag fått feeling och måste köpa och testa nu! Det är ditt fel;)
     
    BOTL gillar detta.
  23. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Det är ok så länge du också blir nöjd. Jag är jätteimponerad av detta. Lax imorgon som sagt, håller er uppdaterad.
     
    ZtaFfaN gillar detta.
  24. Ville_W

    Ville_W Friends of KS

    Inlägg:
    757
    Från:
    Skåne
    Förvisso inte riktigt sous vide men mycket snarlikt brukar göra med tjocka revben. Packa dom i grillfolie och kör dom på c:a 85 grader i ugnen i 8-10 timmar, gärna under natten. Har man en bra ugn med jämn temperaturreglering så kan man även här köra med vakuumpackade. När dom är klara i ugnen låter man dom kallna. Sen framåt kvällen är det bara att krydda och pensla på rikligt med glace och sen på grillen. Mer möra och smakrika revben finns inte.
     
    Grafton gillar detta.
  25. MartinL

    MartinL Bonde

    Inlägg:
    88
    Från:
    Linköping
    Jag skulle rekommendera en lös doppvärmare, fördelaktigt att själv välja storlek på vattenbehållaren efter hur mycket som ska tillagas. Finns ofta en mängd varianter av "food grade" plastbehållare på stormarknaden/Ikea/Biltema för småpengar. Själv köpte jag en OBH Nordica 7946 för något år sedan och är extremt nöjd. Det är sannolikt någon maskin byggd för laboratorium från början, byggd som en stridsvagn och inte alls plastig som många hushållsmaskiner för konsumentmarknaden annars kan vara. Dessutom ha de flesta stora kedjor maskinen och du kommer undan relativt billigt, mellan 2200 och 2500 kr. Andra fördelar är att både värmeelementet och cirkulationspumpen är riktigt kraftiga samt att den är hyfsat tyst när den går. Köp!

    En sous vide-tråd utan är länk till www.douglasbaldwin.com räknas inte. Karln är sous vide-jesus och den enda som jag sett skriver korrekt källhänvisning till vetenskapliga artiklar enligt universitetsstandard i sina recept, bara det! Sidan innehåller allt du behöver veta om tillagningsprocesser, temperaturer, tider och hygien och säkerhet.

    Stek alltid efter vattenbadet annars blir stekytan blöt och förlorar helt sin krisp och delvis sin färg. För att få ner stektemperaturen (vilket är fördelaktigt, du vill bara ha yta men inte tillagning) kan du pensla ett mycket tunt lager glukossirap innan stekning. Jag har alltid använt tokvarm stekpanna med lite olja i och det funkar bra.

    Min favorit är lax tillagad vid ca 51 grader ca 30 min, galet gott och omöjligt att få till utan vattenbad. Men imorgon blir det billig icke hängmörad entrecote som jag tänkte slänga i ett halvt dygn på 54 grader, återkommer med bilder.
     
    Icaras, Grafton, ozzyozzy och 3 andra gillar detta.
  26. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Idag blir det fläskfile, 2 bitar. Kameran strular på min jääävla iPhone så det går sådär att dokumentera.
    Maskinen inställd på 70c och det tog cirka 20 min för den att värma vattnet från 15c. Köttet låg ute en timme och kryddades med timjan, salt och peppar och lite olivolja. Kör i vakuum och ligger nu i badet.
    För att underlätta för maskinen har jag dragit folie på hinken så den kan jobba ifred utan att all värme avdunstar.
     
  27. MartinL

    MartinL Bonde

    Inlägg:
    88
    Från:
    Linköping
    Du får målande beskriva hur gött det blev istället för bilder! Tips, testa 65 grader i 2-3 timmar istället.
     
  28. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Min fru och jag har lyckats bli magsjuka ett par gånger, jag vågar sällan gå ner i temp och kör alltid medium på nöt. Frugan är väldigt känslig om det "känns" som den är "rå" och därav alltid safe på temp.
     
  29. MartinL

    MartinL Bonde

    Inlägg:
    88
    Från:
    Linköping
    Magsjuka när ni kört sous vide? Personligen tycker jag både kyckling och fläsk känns helt tillagat vid 65 grader men det är ju så klart en smaksak.
     
  30. BOTL
    Trådstartare

    BOTL Friends of KS

    Inlägg:
    760
    Från:
    Gefle
    Nej vi har precis skaffat Sous Vide.
     
    MartinL gillar detta.