Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Tråden om militära klockor.....

Diskussion i 'Vintage' startad av hejo, 20 september 2012.

 1. URsinne

  URsinne Stormtrooper

  Inlägg:
  392
  Från:
  URskogen
  Jag tycker man kan se eller ana vad det nu än är även på den undre bilden på baklocket utifrån fast väldigt svagt, där ljuset inte reflekteras om man tittar noga. Vore bilden manipulerad borde det inte synas nåt alls? Möjligen en spricka men grundare än det ser ut på första bilden är min gissning. Bilder kan vara knepiga, både att ta och att läsa så man vet aldrig. Men frågan blir också varför den inte är manipulerad från första början på första bilden om det är en ohederlig säljare
   
  Hasse Varg gillar detta.
 2. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  13.775
  Ser inget som tyder på att något är fel på boettlocket? Manipulerad bild? Väldigt ovanligt att boettlock spricker och då borde man se det på baksidan med? Bruksrepor skulle jag snarare säga.
   
  Hasse Varg gillar detta.
 3. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Det blir oerhört underligt och förvirrande när du skriver påståenden och avslutar alla dessa med ett frågetecken. " Reporna" förekommer på en bild men inte den andra - frågetecken.
   
 4. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  13.775
  Det är frågande påståenden. Vad har du för belägg? Inga alls vad jag kan se? Vinklar och speciellt en genomskinlig skyddsplast gör att bilder ser olika ut. I vilket fall är det väldigt långsökt att påstå att det är sprickor?
   
 5. Hasse Varg

  Hasse Varg Stormtrooper

  Inlägg:
  457
  Från:
  Stockholm
  Har fått en del nya bilder från säljaren, bifogar en av dem. Han bedyrar att klockan är i "great condition" samt att det inte finns några sprickor i den. Han skriver vidare att det är en 49 år gammal militärklocka som enbart har "scuffs" (bör väl vara "repor" på svenska tror jag) samt givetvis "slit märket" (slippage mark) från ett verktyg. Ingen av bilderna visar på några sprickor och boettlocket ser mycket bättre ut utan skyddsplasten :) Jag väljer att tro på säljarens försäkran, han lovar mig fullständig returrätt om jag inte är nöjd med klockan så jag väljer att slutföra affären :)
  20161231_142147.jpg
   
  -JL-, Rholm, eriksson850 och 7 andra gillar detta.
 6. Grafton

  Grafton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.634
  Kul! Jag hade också kört. Pruta ner den till tusen pund jämnt. Håller tummarna!
   
  Hasse Varg gillar detta.
 7. Hasse Varg

  Hasse Varg Stormtrooper

  Inlägg:
  457
  Från:
  Stockholm
  Fick säljaren att stå för försäkrad frakt samt fick med ett NATO, kunde kanske ha prutat men jag upplever att klockan är relativt ovanlig samt att priset är rimligt :) Har väl i och med detta avslöjat vilken bra köpare (utläses: "dålig prutare") jag är så nu är det väl kört med att försöka pruta vid eventuella framtida affärer med någon här på tråden :D Säljaren har en Newmark chrono på gång för försäljning (är på service nu), skall försöka få honom att sälja den till mig :) Ser ut så här:
  newmark.jpg
  Gott Nytt År på er alla älskare av militära klockor!
   
 8. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Frågan är om Hasse ska köpa uret med utgångspunkt från de bilder vi sett tidigare, både med och utan defekter. Hur hade du gjort (frågetecken). Frågande påståenden är ju en rolig grej som jag sett att en del kvällstidningar pysslar med.......
   
  Senast ändrad: 31 december 2016
 9. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  - Då är det avgjort Hasse. Returrätt, det är bra det. Spännande att se uret när det anlänt.
   
  Hasse Varg gillar detta.
 10. Hasse Varg

  Hasse Varg Stormtrooper

  Inlägg:
  457
  Från:
  Stockholm
  Ni skall givetvis få se bilder på det :)
   
 11. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  13.775
  Tycker man ska köpa med den informationen man har, och inte den påhittade eller tillhöftade. Tycker man sig se sprickor i ett boettlock, vilket jag endast stött på en gång, ska man så klart undersöka det närmare. Du gjorde precis det du brukar anklaga mig för att göra, presentera något som en sanning utan belägg. Sedan lade du till foliehattmässig konspirationsteori på det. Forumet är till för olika åsikter och teorier, därför jag ifrågasätter det du skrev. Att du sedan försöker dig på någon härskarteknik fungerar sådär.
   
  Mr Chance och eriksson850 gillar detta.
 12. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Nu tycker jag att du satt på dig en alldeles för stor vapenrock pojk. Bilden är manipulerad (ingen foliehatt att vara kunnig och erfaren i ett bildbehandlingsprogram), en bild visar tydligt sprickor eller om du vill kalla det revor. Jag har sett flera baklock med liknande skador. (Jag kan ju ha större erfarenhet än dig och sett fler skadade boettlock/ militärur). Frågan är om man vill köpa ett ur som inte håller "budgetnivå" om bilder visar på skador. Och Hasse ville ha åsikter och erfarenheter. Det visas bilder med och utan skador, då blir det konstigt.

  Som sagt, frågan är om urets skador gör det värt att köpa. Nu har ju Hasse fått returrätt på uret och bestämt sig för att genomföra affären, så mina "konspirationsteorier," och ditt ifrågasättande av mina åsikter blir ju tämligen överflödiga.

  Slutligen tycker jag ditt skriftspråk behöver förbättras och att det skrivs antingen ett påstående eller en fråga och inte som nu, med ett påstående som avslutas med ett frågetecken.
   
  Senast ändrad: 1 januari 2017
 13. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.270
  Från:
  Stockholm
  På tal om skriftspråk så skriver man "Större erfarenhet än du". Mycket vanligt fel bland barn upp till mellanstadiet.
   
  Camo00, JoberMan, Mr Chance och 5 andra gillar detta.
 14. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  - Noterat, och har du något att tillföra när det gäller det aktuella uret? Det vore även roligt om du har någon anekdot från värnplikten att dela med dig, du kanske tjänstgjorde på samma förband som Aurum?
   
 15. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.270
  Från:
  Stockholm
  Nope. @Hasse Varg verkar ha kommit fram till rätt beslut. Ett repigt baklock på en gammal militärklocka är helt i sin ordning.
   
  JoberMan, Mr Chance, Per och 3 andra gillar detta.
 16. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  - Jo och med returrätt! Sådana repor kommer troligen inte från en "tomhylsa". Vad bar du för ur under din värnplikt Gummo?
   
  Senast ändrad: 1 januari 2017
 17. Moffan

  Moffan Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Från:
  Håbo kommun
  Du blir konstigare och konstigare för varje dag som går.

  @Hasse Varg - Grattis till en superfin klocka, ser fram emot fler bilder.
   
  Mr Chance, David, Aurum och 2 andra gillar detta.
 18. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.270
  Från:
  Stockholm
  Returrätt vid felaktig beskrivning ser jag som en självklarhet från seriösa säljare och det hade nog Hasse kunnat klara utan din "hjälp".
  Jag hade en Casio g-shock när jag tjänstgjorde som "Vedförsörjare".
   
  Seikosthlm, Grafton och Anders W gillar detta.
 19. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Jag fann denna gamla "stämpel" och ni som har ur med "Tre kronor" känner igen er. Proveniensen är intressant: Den har kommit från Civliförsvaret, till Räddningsverket men har hela tiden legat i Brännebronas mobförråd (lite norr om Götene), men tyvärr så vet jag inte så mycket mer vad den användes till. Kollegor sade att den användes till lacksigill på meddelanden på 50-talet, men det är inget jag tar gift på. Hoppas att denna lilla info kan vara till någon glädje.
  //S

  Nu kan ju dottern göra egna baklock :D

  Tre-Kronor.jpg

  Tre-kronor-lera.jpg

  Fakta om heraldiska vapen:
  Med ett heraldiskt vapen är det möjligt att profilera sig i bild på ett sätt som härstammar från medeltiden och som samtidigt uppfyller nutidens höga krav på effektiv visuell kommunikation. Heraldiken lyder vissa traditionella och internationellt accepterade regler beträffande heraldiska färger, former och kompositioner. Ett heraldiskt vapen beskrivs i ord och kan till skillnad från en logotyp avbildas på olika sätt av olika konstnärer med vägledning av vapenbeskrivningen. Tack vare denna flexibilitet har heraldiken kunnat överleva genom århundraden.

  Till en början syftade det heraldiska vapnet på en person eller en släkt men mycket tidigt förde även riken och städer vapen. Förutom stora och lilla riksvapnet har vi i Sverige vapen för landskap, län, kommuner och stift. Myndigheter och militära enheter har också vapen. Varje vapen kan användas i form av en flagga.

  Källa: riksarkivet.se

  Här är några bilder från boken, Svenska Försvarmaktens Fälttecken Efter Millenieskiftet, Christian Braunstein, MBE, Statens Försvarshistoriska Museer, Elanders 2004.

  _Tre-kronor-.jpg

  _Tre-kronor-2.jpg
   
  -JL- gillar detta.
 20. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  18.817
  För er information så var jag KB skytte på världens än stridande förband, bar Swatch. Det era krabbsaltare slår er alla på fingrarna!
   
  Seikosthlm, JesperO, Gummo och 2 andra gillar detta.
 21. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  10.814
  Från:
  烏普薩拉
  Jo ser ut som en lackstämpel, använde en liknande själv för någon vecka sedan...
  IMG_20161223_194919.jpg IMG_20161223_213423_251.jpg

  Kan väl inte ha varit allt för ovanlig när det skulle skickas brev inom försvaret förr i tiden?
   
  Grafton gillar detta.
 22. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.270
  Från:
  Stockholm
  Äsch. Inget som slår ärevördige Jocke-C på fingrarna! Han verkar vara en välutbildad, stridserfaren militär och språkvårdare samt internationell klockexpert på en och samma gång. Dessutom alltid trevlig, saklig och ödmjuk.
   
 23. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.113
  Från:
  Fettefleur......
  Glöm inte fd värderingsman......med världsomspännande kontaktnät.....
   
  Seikosthlm, frere, yonsson och 5 andra gillar detta.
 24. Hasse Varg

  Hasse Varg Stormtrooper

  Inlägg:
  457
  Från:
  Stockholm
  Tack @Moffan :) Självklart kommer det bilder på klockan när jag väl har fått den!
   
  Moffan, krämbulle, Aurum och 1 annan gillar detta.
 25. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  13.775
  Kan bara beklaga att du med all din erfarenhet inte kommit längre i dina "värderingar". Har du svårigheter att tyda bilder kan du fråga oss, metallsprickor i ett boettlock som endast finns på utsidan av ett repat boettlock är något av ett unikum. Skulle du kunna lägga ut orden om hur dessa skapas och hur vanligt förekommande de är? Har du även svårigheter att tyda min text är det bara att fråga, jag hjälper dig gärna även där.
   
  Seikosthlm, JoberMan, Mr Chance och 4 andra gillar detta.
 26. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Nu har ju Hasse bestämt sig och har returrätt, det som syns på bilden existerar ju uppenbart där. Det kanske är plasten som är "skadad". Det blir spännande när uret anländer och vi hoppas verkligen att det vi ser på bilden inte finns...

  Skada.jpg
   
 27. Storbamsen

  Storbamsen Ewok

  Inlägg:
  5
  Från:
  Stockholm
  Jag körde ovanstående bild i tre olika analysverktyg som är specifika just för att upptäckta manipulerade bilder. Nu är jag långt i från en bildexpert och verktygen är inte 100% men den verkar vara kosher. Den är omsparad med lägre jpeg-kvalité än originalet. Detta ger en pixlad och dålig bild och kan se manipulerad ut vid en snabbkoll men jag antar att han gjorde det för att minska storleken på bilden för att anpassa den för mail. Summa summarum så är bilden troligtvis okej.
   
  Senast ändrad: 1 januari 2017
  Camo00, Weasel, Per och 8 andra gillar detta.
 28. Joakim C

  Joakim C AT-ST driver

  Inlägg:
  1.027
  Intressant! De verktyg som finns på nätet "online" säger inte mycket eftersom bilden är omsparad som du säger och inte i original. Däremot finns det program att köpa (kostsamma). Hur de fungerar har jag inte prövat. Vilka verktyg/program har du använt?
   
 29. Storbamsen

  Storbamsen Ewok

  Inlägg:
  5
  Från:
  Stockholm
  Jag använde mig av:
  http://fotoforensics.com/
  http://www.imageforensic.org/
  och min favorit: https://29a.ch/photo-forensics/#forensic-magnifier
  Alla är online och som jag skrev tidigare så är dom inte 100%. Trots att den blivit sparad med 85% jpeg-kvalité så borde det finnas några ELA / NA spår. Nu förutsätter jag att personen som skickat bilden inte är en ninja på bildmanipulering och Photoshop (vilket inte ens verkar vara programmet som han har använt sig av för att förminska och sparat bilden med). Bilden kan vara manipulerad men troligtvis inte. För att bestämma det med absolut säkerhet behövs det andra program.
   
  engst gillar detta.
 30. Ragge

  Ragge Stormtrooper

  Inlägg:
  430
  20170101_230741.jpg
  Fjolårets sista köp kom hem. En så kallad Mig chronograph. Hör till instrumenteringen i diverse ryska plan och helikoptrar, bl.a Mig- 21, 23, 25 och 29 och Su 27. En stadig pjäs! Stället snickrade jag till av en stålgalge och Seamastern är med som storleksreferens. Mobilbilden är garanterat omanipulerad. ;-)
   
  Camo00, NiklasArvid, eriksson850 och 17 andra gillar detta.