Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk
Stäng notis
Klocksnackbloggen

Du har väl inte missat vi lanserat Klocksnackbloggen?
In, läs och diskutera gärna inläggen på forumet!

Klocksnackbloggen >>
Stäng notis
Nymans Ur 1851 & Klocksnacks Podcast
I 2017 års första avsnitt av Klocksnack - tillsammans med Nymans Ur 1851 pratar vi SIHH och Basel!
Det och ett enormt namedroppande av nya och gamla klockmodeller.

Lyssna på podden! >>

Produktionsbolag: Lejon Media

Våga köpa gammal klocka?

Diskussion i 'Vintage' startad av Johnny67a, 20 mars 2017 kl 17:58.

 1. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Nyupptäckt klockintresse har drabbat mig med stor kraft!
  Inser dock hur lite jag kan om klockor och hur mycket det är att lära.
  Har sett några vintageklockor som jag fallit pladask för. Omega Constellation och Longines Conquest. Båda är från 60-talet och i fint yttre skick.
  Min frågor är följande:
  - Hur vet man att man inte köper grisen i säcken. Vad ska man tänka på helt enkelt?
  - Kan en urmakare få fram reserdelar öht till en så gammal klocka när den går sönder?
  Tacksam för svar!
   
  BarbaBaba, Strindberg och theargonaut gillar detta.
 2. BarbaBaba

  BarbaBaba Y-Wing pilot

  Inlägg:
  609
  Från:
  Stockholm
  På din första fråga, det vet man ju lika lite som när man köper begagnad bilo_O. Man får gå på det skick man ser och på magkänsla. Sedan kan man ju alltid be att få se insidan/urverket för att göra en snabb bedömning av skicket där. Generellt sett är det lite så att ett bra yttre skick oftast betyder att den är allmänt välskött.
  På din andra fråga, ja oftast om det är dom stora etablerade märkena och det inte är någon limited edition eller dylikt. Glas brukar gå att byta mot icke original om storleken är rätt, även visare. Se främst till att boetten och tavlan är i ett skick du är nöjd med.
  Lycka till :)
   
  Johnny67a gillar detta.
 3. BarbaBaba

  BarbaBaba Y-Wing pilot

  Inlägg:
  609
  Från:
  Stockholm
  Och välkommen hit :)
   
  Johnny67a gillar detta.
 4. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.048
  Jag sa ju att du skulle gå vintage! ;)
   
  Johnny67a gillar detta.
 5. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Ha ha! Har redan konstaterat de var snyggare förr!;)
   
  Aurum gillar detta.
 6. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Tackar :)
   
 7. Joakim C

  Joakim C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  924
  Härligt! Välkommen och hoppas det blir ett livslångt intresse! :) Forumdeltagaren @Rivalen har gjort en mycket informativ sida om att köpa just begagnat. http://klockinfo.se Gamla ur har ju med den marknad vi har idag dragit till sig de sämsta av människor och ur som är lika illa beskaffade. Köper du på e-bay, se till att säljaren erbjuder returrätt, det gör de som är seriösa utan att ställa frågor om varför du vill returnera. Likaså gör handlare och där har du ju numera också hos auktionshus returrätt.

  Vidare är ju forum likt detta och andra värt att ställa sina spörsmål. Man bör vara medveten om att en del svar du kan få på olika forum är "färgade" av olika anledningar. En del har egenintresse i att haussa vissa fabrikat, och modeller. (De brukar ofta gå i polemik och säga att man är konspiratoriskt lagd, men du märker snart vilka dessa är).
  Constellation är en modellserie som är "lurig", länk till en bra sida om denna: http://www.timetotalk.se/klassiska-...uide-till-sakert-constellation-kop-t3460.html

  I övrigt är det ju bara att ställa frågor och en rejäl fördel är om det du undrar över bifogas av bra bilder.
   
  stelah, Rivalen och Johnny67a gillar detta.
 8. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Tackar för infon. Är inte helt lätt detta märker jag. Bara att sätta sig in i det så gott man kan med andra ord!:)
   
 9. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Tackar för infon. Ja det känns som med begagnade bilar. Magkänsla och sunt förnuft, samt införskaffa iaf basala kunskaper är det som gäller förstår jag.
   
  BarbaBaba gillar detta.
 10. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.536
  Från:
  Stockholm
  Det är en svår fråga att svara på hur man inte köper grisen i säcken. Men som någon skrev, har den ett bra skick på utsidan så är den troligen välskött. Men var observant på om den är väldigt kraftigt polerad och/eller ommålad tavla, sånt kan indikera att det är en ganska sliten klocka som fått lite make up för att se bättre ut än den är. (att visare och krona är bytta är inget konstigt, det görs ganska regelbundet vid service)
  Även det här att köpa säljaren, verkar han seriös och någon som bryr sig om sitt rykte eller är det någon okänd säljare på Blocket. Är det bara rent säljsnack från säljaren och han samtidigt försöker prata bort och avfärda eventuella brister på klockan så är det en lite varningsklocka för mig. En 40 år gammal klocka har vart med om en del som sätter sina spår och är inte "som ny". Samt om priset är allt för bra, då bör man fråga sig själv varför.
  Tavlan, boett och övrigt yttre kan du googla fram bilder på för att se om de ser rätt ut men själva urverket är svårare. Men du kan börja med att dra upp klockan och se om det känns någorlunda ok. Dyrare klockor har jag vart med om att lämna in till en urmakare (som är kunnig på det märket) som fick öppna och bedöma om det var något helt galet eller om den ser godkänd ut. Ingen garanti men de kan se om verket är nära att totalt haverera eller om det till och med skulle sitta fel verk i.

  Men magkänsla och sunt förnuft. Är det för bra för att vara sant så är det troligen något som är fel samt googla och läs på lite om modellen du är ute efter. En ommålad tavla exempelvis behöver inte var fel men priset ska vara därefter. Om en säljare försöker kränga en klocka med ommålad tavla som "mint condition" så skulle jag inte handla där men är han bara ärlig så är det en annan sak.
   
  stelah och Johnny67a gillar detta.
 11. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Tack för det utförliga svaret. Jag suger åt mig som en svamp. Svårt veta vad korrekt pris är har jag insett. Sett flertal Omega från 60 talet med guldboett för 20- 25000. Man undrar om det är rimligt för en 60 år gammal klocka?
   
 12. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.048
  Är 1,5 miljoner rimligt för en 50 år gammal sliten klocka, som inte ens är i guld?

  Beror på modellen, posta länkar på grejer du gillar!
   
  eriksson850 gillar detta.
 13. BarbaBaba

  BarbaBaba Y-Wing pilot

  Inlägg:
  609
  Från:
  Stockholm
  När det gäller just Omega Constellation så finns den i både stål, goldcap och guld, där solid guld ligger där någon stans... om det är rimligt är ju en annan femma ;)
   
 14. cjperry

  cjperry AT-ST driver

  Inlägg:
  1.052
  Från:
  Norr
  Eller 110 miljoner för en som är 75 år(PP 1518) ;)

  @Johnny67a
  Fråga gärna här på forumet när du hittar något av intresse, många hjälper glädligen med mer info och kunskap.
   
 15. stelah

  stelah X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.376
  Ett bra sätt att inte bli lurad är att ha gott om tid och inte vara i behov av att fatta snabba beslut. Hur fin och unik den klockan är som du står inför så finns det andra om du inte hinner med. Ett bra sätt att köpa bra grejer men som är dyrare är att köpa av handlare som handlar med vintage och som vågar ge garanti. Då tar både du och handlaren en risk och det kan vara en bra balans. Kaplans i Stockholm har mycket äldre ur t ex. En annan som jag köpt några vintageklockor av är

  Edwalls Ur
  Drottninggatan 14, 702 10, ÖREBRO
  019 611 00 94

  Jag har ingen aning om vad de har idag, men de har två urmakare som drivit butiken i decennier. Jag tror det är Örebros äldsta klockbutik. De är fd Rolex-återförsäljare så de har kunnandet och många gamla reservdelar till Omega och mycket annat. De ger 1 års garanti på alla vintage de säljer och de är bra att ha att göra med. Jag har ingen koppling alls till dem, men jag gillar äldre oberoende hantverkare som kan sin sak.

  Lycka till!
   
 16. Johnny67a
  Trådstartare

  Johnny67a Ewok

  Inlägg:
  13
  Det finns folk till allt så helt osannolikt är det inte!;)