Laddar...
Nymans Ur 1851
Stäng notis
Klocksnackbloggen

Du har väl inte missat vi lanserat Klocksnackbloggen?
In, läs och diskutera gärna inläggen på forumet!

Klocksnackbloggen >>

Vad innebär "nyservad" för er?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Jacob, 29 oktober 2013.

 1. Jacob
  Trådstartare

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.528
  Om någon anger att klockan nyss är hemkommen från service i en annons, vad innebär det för er? Det verkar finnas en viss diskrepans på innebörden av begreppet...
  För min del innebär servad rengjord, oljad, ev. byte av delar, gångtestad etc. Sen om det är gjort hos AD eller "min urmakare" är en annan sak.

  Anledningen till frågan är att jag sitter och blir förbannad å en god väns vägnar som köpt en klocka som anges vara nyservad men där det senare framgår att endast en visare var bytt. Inget annat är gjort. Det kallade säljaren servad. Till saken hör att klockan inte heller går som den ska. :grumpy:

  Vad säger det eminenta forumet?
   
  Bauuer, JohanHLM, Jockinho och 2 andra gillar detta.
 2. Affe

  Affe Una vida loca

  Jag håller med dig på vad en service är i min värd, kan bara innebära rengjord, oljad, ev. byte av delar, gångtestad etc. Allt annat skulle jag säga är nonsens! Skulle rent ut sagt bli förbannad ifall jag köpte en klocka och den visade sig endast gjort byte av visare och sen påstå att detta är service.
   
  Wii, Nexus, China och 4 andra gillar detta.
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  25.301
  Från:
  Helsingborg
  Håller med Jacob om vad service innebär för mig plus att om det inte finns papper på vad som är gjort har det inte hänt.
   
  Ekmikael, Affe och Jacob gillar detta.
 4. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  8.965
  Från:
  Göteborg
  Då snackar vi att man tar isär urverket, gör rent skiten och eventuellt byter delar.

  En ruckning är t.ex inte en service.
   
  Wii, Bauuer, Ekmikael och 4 andra gillar detta.
 5. Ruskprick

  Ruskprick Y-Wing pilot

  Inlägg:
  959
  Nyservad= Genomgången (rengjord, oljad),allt skall gå som det skall (tidhållning, gångserverv) osv. Trycktest är väl lite i gråzonen (?) så kanske något man borde fråga om trots att det borde ingå i service av en del ur.
   
  Affe och Jacob gillar detta.
 6. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.128
  Från:
  BORÅS
  Tycker Rob E beskriver vad en översyn/servis är på deras hemsida. Finns det inget kvitto som styrker det borde man få kolla upp det vid ett ev köp. Tycker att allt annat är att luras. En servis går ju trots allt på ett ex antal tusen...
   
  China, Affe och Jacob gillar detta.
 7. Mkarlsson

  Mkarlsson Y-Wing pilot

  Inlägg:
  750
  Från:
  Östersund
  En service är ju precis vad ovanstående har skrivit men när det är mer regel än undantag att "den är servad enligt föregående ägare men finns ingen dokumentation på det" så måste man väl nästan för sin egen skull räkna med motsatsen...
   
  Affe och Jacob gillar detta.
 8. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.137
  Som 16610 skriver finns ju definitioner av vad service är, bland annat på Rob E:s web. Bara att läsa där, egentligen. Att hävda att en bytt visare är lika med att klockan är servad är ju ren bullshit.

  Imho.
   
  Affe, Jacob och 16610 gillar detta.
 9. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.539
  Från:
  Malmö
  Servad = fullservice = precis som du uppfattar det, att verkets monterats ner, rengjorts, oljats, kollats osv. Finns det ingen dokumentation = oservad (om man inte litar mycket på säljaren dvs)
   
  Affe, Jacob, komri och 1 annan gillar detta.
 10. Jacob
  Trådstartare

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.528
  Tack för er respons so far. Känns som vi är rörande eniga i den här frågan.
  Jag väljer i dagsläget att inte fördjupa mig i detaljer kring affären då frågan om hur det hela ska lösas "fortfarande lever", så att säga...
  Förutsätter och hoppas att det löser sig på ett sätt som visar att ärlighet varar längst.
   
  16610 och Affe gillar detta.
 11. TomasBc

  TomasBc Dirty rotten scoundrel

  Inlägg:
  857
  Jag håller med dig Jacob angående vad termen "nyservad" bör innefatta. Men jag kan även tycka att det är lite köparens ansvar att fråga vad det var som utfärdades under denna "service" också. Man kan alltså inte bara förutsätta att ALLT blev gjort om det står "nyservat" - tydligen..

  Men med en öppen dialog mellan parterna så går det mesta att lösa om båda har samma inställning.

  Lycka till!
   
 12. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.515
  Nja... Knappast kan man kalla något för service om det inte innehåller några moment för service? Minimum jag kan tänka mig är demontering av urverk, rengöring av alla delar, ihopsättning, ev. byte av trasiga delar, oljning, funktionstest. Kan något av detta tas bort för att ännu kalla det service? Knappast... bedrägeri kallas det då.
   
  China gillar detta.
 13. TomasBc

  TomasBc Dirty rotten scoundrel

  Inlägg:
  857

  I det här fallet där "nyservad" betyder "en ny visare" så är det helt klart något som gått galet i annonseringen. Jag pratade mer i generella benämningar av termen "nyservad".
   
 14. time2catch

  time2catch Stormtrooper

  Inlägg:
  233
  Från:
  hufvudstaden
  Om klockan jag ska köpa är "nyservad" anser jag att det ska finnas kvitto på en fullt betald serviceåtgärd och vem som har åtagit sig uppdraget. Garantin gäller alltså. Det ska även vara dokumenterat servicens omfattning.

  Tillsyn/översyn/fullt servad/yadayada utan dokumentation är för mig tomt bevis. Snacka kan vi väl alla göra?

  Har hunden ätit upp dokumentationen/kvittot? Upp till bevis, kontroll hos en auktoriserad urmakare. Delad betalning på kontroll mellan parterna? Om båda parterna är seriösa så kan man alltid komma överens om något.
   
  Jacob gillar detta.
 15. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.820
  Komplett genomgång av AD-urmakare, med papper på detta, det senaste halvåret. Givetvis har klockan inte använts sedan servicen.
   
  Jacob gillar detta.
 16. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.900
  Håller med det du skriver. Dessutom ska det ha skett inom rimlig närtid, 3-6 månader skulle jag säga. Mer 3 än 6.

  A
   
  Jacob gillar detta.
 17. gruby

  gruby Dexter Jettster

  Inlägg:
  2.325
  Håller med dig Jacob och sedan bör det finnas en tidsfrist, jag skulle inte kalla en klocka för nyservad om det passerat 1år sedan service. Tidsmässigt är väl ca 6mån = nyservad då man talar om 5års service intervall
   
  Jacob gillar detta.
 18. China

  China Guest

  Instämmer, frågan är varför en del säljare svänger sig med "nyservad" om det t.ex. handlar om visarbyte, en ny packning, nytt glas etc. etc. En service är en total genomgång inklusive trycktest och kontroll av gångavvikelser, AD/urmakare lämnar också som regel en garanti på utfört arbete. Det är nog dags att klockköpare i allmänhet börjar ställa lite krav, det är inget lotteri att köpa begagnat av en ärlig säljare.
   
  _jonte, Jacob och sunkan gillar detta.
 19. Ninen79

  Ninen79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.109
  Från:
  Stockholm
  Är det bara jag som inte gillar när en säljare skriver att klockan är servad enligt förra ägaren men tyvärr inget kvitto på det?
   
  Bolio och Obeedoobe gillar detta.
 20. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.958
  Från:
  Västerort
  Då är den inte servad IMHO. Som någon skrev ovan, finns det ingen dok så har det inte hänt. Vem skulle köpa en bil som är "nyservad" om det inte finns spec och kvitto på det? Känns som ett svagt argument för att kunna hålla emot prutande...
   
 21. Ninen79

  Ninen79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.109
  Från:
  Stockholm
  +1
   
 22. Jacob
  Trådstartare

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.528
  Tack för all input i ämnet! :)
  Jag vet att säljaren i denna tråkiga historia sett denna tråd. Det innebär att vederbörande nu vet vad som förväntas av medlemmarna på detta forum när man anger att något är nyligen servat.

  Vilket i sin tur innebär att vi andra kan slippa framtida "missförstånd" - oaktat hur just denna affär löser sig.
   
 23. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.609
  Klassiker. Ska man serva eller köra in i kaklet? Själv har jag inget bestämt svar på den frågan. Jag tycker det är himla svårt att tänka mig att min Speedy som används 2-6 dagar per månad ska in på service samtidigt som den som köptes samtidigt och bärs varje dag. Där har ju biltillverkarna listat ut att den fulingen går inte längre. Man har miltal/serviceindikatorer kombinerat med tid om mil inte når upp.

  Men det som verkligen irriterar mig är känslan av att AD ständigt säger servicebehov. Och det är för oss som inte är supertekniska otroligt svårt att stå emot. Men jag är övertygad om att det är ett standardsvar. Ser de verkligen om en klocka gått tre vs fem år så enkelt? Finns en gångavvikelse är det ju en sak. Men även då så har jag funderat på om det inte är så att gångavvikelsen kommer av det dagliga bärandet. Så även en normalt använd klocka har en gångavvikelse efter tre år. Eller är jag ute och cyklar på det sista?
   
Mårtenssons ur Brookfield