För er som missade förra veckans vintips finnes tråden här
Nu närmar sig julen med stormsteg och vad passar bättre i vinterrusket än en härlig, julig fiskgryta på saffran och grädde!
Till detta matchar vi ihop ett fantastiskt vitt vin, rättare sagt Chablis Premier Cru Beauroy (nr 90168), Ett fruktigt friskt vin från Domaine William Fevre. Vin i sig passar utmärkt till skaldjur och fisk med sin höga fruktsyra och sina djupa inslag av örter, äpplen och mineraler. Detta vin kan med fördel lagras för den som önskar en mognare smak på sina viner. Då rekommenderar jag att lagring sker i mörk, kall vinkällare alt. vinkyl utan display-belysning. Det speciella med veckans vin är att för enkelhetens skull har jag valt ett av mina favoriter som inte kräver en privatimport eller beställning på systembolagets hemsida.
Veckans röda matchar vi ihop med Ett kraftigt kryddat lammrack samt en Dijon och sötpotatis-stomp med en reducering som enda sås. Till denna smakkombination slår vi till med ett Don Jacobo Gran Reserva (nr.2378) från 2008. Producenten Bodegas Corral härstammar från Rioja som var den första regionen i Spanien som fick DO-status (med DO menas Denominación de Orígen) och höjdes sedan upp 1991 till DOC som är lite bättre, lite finare . Don Jacobo är baserat på druvorna Tempranillo, garnacha, mazuelo och graciano och har en mogen doft med toner av dill, choklad och kryddor, som ett ordentligt Rioja har.
Till smaken är Don Jacobo ett mustigt vin med noter av vanilj-ek och tunga röda frukter.
Don Jacobo kan också lagras med dricks med fördel även nu. Vinet i sig är redan bra moget och önskar man en ännu mognare ton på det så rekommenderas givetvis lagring!
Hoppas ni har en underbar klock- och vin-vecka framför er önskar Sommeliern!
Nu närmar sig julen med stormsteg och vad passar bättre i vinterrusket än en härlig, julig fiskgryta på saffran och grädde!
Till detta matchar vi ihop ett fantastiskt vitt vin, rättare sagt Chablis Premier Cru Beauroy (nr 90168), Ett fruktigt friskt vin från Domaine William Fevre. Vin i sig passar utmärkt till skaldjur och fisk med sin höga fruktsyra och sina djupa inslag av örter, äpplen och mineraler. Detta vin kan med fördel lagras för den som önskar en mognare smak på sina viner. Då rekommenderar jag att lagring sker i mörk, kall vinkällare alt. vinkyl utan display-belysning. Det speciella med veckans vin är att för enkelhetens skull har jag valt ett av mina favoriter som inte kräver en privatimport eller beställning på systembolagets hemsida.
Veckans röda matchar vi ihop med Ett kraftigt kryddat lammrack samt en Dijon och sötpotatis-stomp med en reducering som enda sås. Till denna smakkombination slår vi till med ett Don Jacobo Gran Reserva (nr.2378) från 2008. Producenten Bodegas Corral härstammar från Rioja som var den första regionen i Spanien som fick DO-status (med DO menas Denominación de Orígen) och höjdes sedan upp 1991 till DOC som är lite bättre, lite finare . Don Jacobo är baserat på druvorna Tempranillo, garnacha, mazuelo och graciano och har en mogen doft med toner av dill, choklad och kryddor, som ett ordentligt Rioja har.
Till smaken är Don Jacobo ett mustigt vin med noter av vanilj-ek och tunga röda frukter.
Don Jacobo kan också lagras med dricks med fördel även nu. Vinet i sig är redan bra moget och önskar man en ännu mognare ton på det så rekommenderas givetvis lagring!
Hoppas ni har en underbar klock- och vin-vecka framför er önskar Sommeliern!