• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Äkta och falsk Tissot Squelette mina egna bilder för jämförelse

Nu är jag glad ägare till en äkta och arg ägare till en falsk.

Den äkta har ett blått armband (jag bytte ut det medföljande svarta).
Med denna tråd vill jag specifikt visa hur utförandet skiljer sig mellan just denna modell i äkta och falskt utförande. Och även att kopian är mycket lik vad detaljeringen av verket beträffar.
Något högst påtagligt är hur klarheten skiljer, dvs hur väl inkromet syns utan kontrastsänkande reflexioner och störningar i glaset.
Den falska har mycket slarvigare finishering på slipningarna på verket, skadade skruvar på baksidan och en skadad centrumdel på minutvisaren.
Vad som inte framgår mer än som en antydan för den fototekniskt insatte, är att det falska verket går i en lite högre frekvens än originalet. (Man kan faktiskt se detta även på stillbilden om man tittar noga :) )
I bilden på de fluoriserande visarna ser minutvisaren lite suddig ut, men det beror på att den hunnit röra sig lite under den långa exponeringstiden.
Det går att fånga upp finishskillnaderna än tydligare än jag gjort med dessa bilder, men de får duga just nu.
Klickar man på bilden så kommer man till originalet på Flickr.

Beträffande själva urverket så är det tydligen ett ETA fickurs-verk med ursprung i 50-talet. Sannolikt har det alltså sedan länge funnits kopior av verket, varför det kanske inte längre framstår som så jätte-orimligt att göra en "uppsågad" version även av kopian.
Notera även att indexen är betydligt klarare blå på originalet och att tandningen skiljer på kransen runt uppdragningsfjädern.

a by Lars Strömberg, on Flickr

b by Lars Strömberg, on Flickr

d by Lars Strömberg, on Flickr

e by Lars Strömberg, on Flickr

f by Lars Strömberg, on Flickr

c by Lars Strömberg, on Flickr
 
Senast ändrad:
En upptäckt jag gjort är att det är ett svagt sken nedåt mot urverket på den falska klockan. Jag har justerat bilden för att förstärka detta sken.
Det borde alltså betyda att den falska klockans visare är genombrutna även i den del där lysmassan finns. Annars borde det inte synas något återreflekterat ljus från urverket.
Det, i sin tur, borde kunna innebära att lysmassan lätt kan falla samman och lossna, eftersom den inte vilar på något underlag, utan enbart fäster mot visarens tunna kant.

d by Lars Strömberg, on Flickr
 
Tråkig historia...

Passar på att fråga eftersom jag antar att du kan modellen bra. Vad är storyn bakom den asymmetriska boetten? Ser lite knasigt ut. 🤔
 
Tillbaka
Topp