Laddar...
Nymans Ur 1851

Är det en ny trend som är på g, med återupptagna urverk från förr?

Diskussion i 'Diskussion' startad av fc2, 20 januari 2014.

 1. fc2
  Trådstartare

  fc2 Gullan

  Inlägg:
  1.082
  Hej

  Mycket intressant nyheter för alla vintage-älskare. För någon vecka sedan kom Zenith med en underbar kronograf som hade en version av den ursprungliga El Primero i sig och idag nås vi av nyheten att Montblanc gjort en mono-pusher krongraf med ett urverk som har sin grund i 40- och 50-talets Minerakronografer.

  Är detta början på en ny trend? Vågar vi hoppas på att fler följer efter med bland annat Omega 321 och Longines ZN13? Eller är det så att detta är rätt sätt att göra homage:er och att intressera vintagekategorin och inte göra som Omega och släppa modeller som ser ut som de gjorde för med med 7750-varianter i.

  Länkar till Montblanc:en och Zenith:en:

  http://www.hodinkee.com/blog/introducing-the-montblanc-meisterstck-heritage-sadfss

  http://www.hodinkee.com/blog/introducing-the-zenith-el-primero-410-a-new-take-on-the-70s-classic

  fc2
   
  Aurum gillar detta.
 2. Spindel

  Spindel Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.156
  Intressant :)

  Frågan jag givetvis ställer mig är om det verkligen var bättre förr? Vill vi inte ha någon form av teknikutveckling även för mekaniska urverk?
   
 3. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.558
  Från:
  Jymden
  Njae. Nu tycker jag de fular lite. Bara för att man slutar producera en klockmodell och sedan startar en ny är det väl inte samma sak som att man återuppväcker ett gammalt urverk. Zenith förädlar ju sina urverk. Det är ju inte samma el primero-urverk i kronograferna idag som det var från första början. Urverken utvecklas ju. Det är väl snarare så att urverket i länken är en förädling av ett äldre urverk vilket är väldigt vanligt hos i princip alla tillverkare.

  Edit: Det samma gäller ju den andra klockan:
  "The 13.21 here is a modern adaptaion of the Minerva 13.20 that you find in many of their watches from the 1940s and 1950s."
   
 4. Ulf L

  Ulf L Algy

  Inlägg:
  60
  Från:
  Stockholm
  Utseendemässigt går det väl just nu lite retro-mode i klockvärlden, och det kan ju ha synpunkter på om man vill.
  Men vad gäller urverken är det väl så att de flesta tillverkare undan för undan blir tvingade att utveckla sina egna verk, då Swatchgroup successivt drar in på försäljningen av standardverken till sina konkurrenter.
  Många tillverkare har nog dessvärre vaknat försent och kommer få problem inom kort att leverera, då man förlitat sig på att kunna köpa ETA verk.
  Den som lever får se vart vi hamnar.
   
 5. fc2
  Trådstartare

  fc2 Gullan

  Inlägg:
  1.082
  Frågan är bara hur pass mycket denna 13.20 skiljer sig från 13.21. I mina ögon verkar skillnaderna inte vara så värst stora. Detsamma med den El Primero som Zenith nu ska ta upp igen. Där är väl den stora skillnaden att man la till dag/datum.
   
 6. fc2
  Trådstartare

  fc2 Gullan

  Inlägg:
  1.082
  Utvecklingen sker väl främst på två områden (om jag får spåna lite friskt); 1. att ta fram ett urverk som är billigt att producera och som kan produceras i stora mängder samt 2. på materialsidan med anti-magnetiska urverk, kiselfjädrar mm.
   
 7. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.558
  Från:
  Jymden
  Enligt Zenith själva har de utvecklats en hel del även om specifikationerna är desamma. Du kan läsa om det på deras hemsida. Det är väldigt vanligt att urverk uppgraderas utan att man byter man på dem eller för den delen talar om för kunderna att man har uppgraderat urverket.
   
 8. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Nä usch... Gör man sig detta besvär med att "återuppliva" gamla urverk (kul idé i sig), och sen sätter dem i moderna oversize-boetter (41 resp 42mm), känns det bara fel. Fail! :wtf:
   
 9. fc2
  Trådstartare

  fc2 Gullan

  Inlägg:
  1.082
  Hellre 42mm med gamla verk än 42mm med något nytt 7750. Sedan fanns det en del 40-42mm på den tiden. Navitimern (Venus 178) och Speedmastern ligger båda i denna region vilket även Daytonan och säkerligen någon Valjoux 72 Longines gör.
   
 10. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Nja, står ju till och med så här i artikeln om Zenith'en "One of the more notable updates is to the case size: at 42mm, the new model is substantially larger than its more modestly-sized predecessor, which clocked in at 38mm."
  Så här såg originalet ut, fin och balanserad med sina 38mm:
  [​IMG]

  Sen fanns det ju såklart stora kronografer på denna tiden. men ska man göra en nyversion/tribute eller vad det nu heter av en klassiker så känns uppgradering till 42mm väldigt märklig.
   
 11. fc2
  Trådstartare

  fc2 Gullan

  Inlägg:
  1.082
  Håller med, trodde dock du syftade på kronografer i allmänhet.
   
  _jonte gillar detta.
 12. garfield

  garfield Hedlund

  Inlägg:
  2.107
  Jag gissar (utan att veta säkert) att det är som med många andra produkter, tex bilar, att det sker kontinuerlig förbättring som dock inte är så omfattande att den leder till att verket / bilen är en helt ny modell. Ta introduktionen av Rolex Parachrom Blu fjäder som skall vara en betydande förbättring avseende stöttålighet och antimagnetism men som inte ledde till byte av verksreferens i något fall såvitt jag vet.
  mvh
  garfield
   
 13. SenorE

  SenorE Rudi

  Inlägg:
  229
  Nygammalt verk eller ej, den där Zenithen är ju helt fantastisk!
   
Mårtenssons ur Brookfield