Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Ärvda fickur

Diskussion i 'Vintage' startad av Kettil, 19 juli 2014.

 1. Kettil
  Trådstartare

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
  Dessa kommer från min farfars samling.
  Zenithen är inköpt på Fritz Olsson Luleå omkring 1937 för 110 kronor, den andra tidigare, antagligen i slutet av tjugotalet. Omegan användes dagligen medan Zenithen mest har legat i lådan. Efter att Farfar gick bort 1971 så är de väl på sin höjd provdragna någon gång i decenniet. De har väl inget större värde, men det är trevligt att de fortfarande är i sådant fint skick. Farfar var minst lika klocktokig som jag är. Det känns bra, för generna rår man ju aldrig på.. ;)

  Jag vet inte mycket om fickur, men Omegan torde väl vara en s k "rödtolva". Zenithen ser dock ut att ha en mindre väl arbetat verk, materialet påminner om det man ser i billigare 70-talare.

  Om någon vill berätta litet mer så mottas detta med största intresse :)

  [​IMG] [​IMG]

  "Rödtolva"
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG][​IMG] [​IMG] Zenith [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  ( ping China ;) )
   
  eriksson850, jabla, Strindberg och 3 andra gillar detta.
 2. Exxet

  Exxet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  752
  Kettil gillar detta.
 3. Onelund

  Onelund X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.112
  Från:
  Småland
  Vilka vackra ur, riktigt fina detaljer.

  Vårda dem väl
   
  Kettil gillar detta.
 4. Warwian

  Warwian Y-Wing pilot

  Inlägg:
  586
  Från:
  Göteborg
  I Omegan ser det ut att sitta ett av Omegas välkända fickursverk på 19 lignes. Dessa verk erhöll bland annat omfattande beröm under världsutställningen i Paris år 1900. Jag misstänker att medaljerna på innerlocket erhölls just vid denna världsutställning.
  Det som gör ditt exemplar extra spännande är att det är av graden C (verken graderades från A till D, där D var högst). Urverket är alltså ett snäpp mer påkostat än de flesta man stöter på. Verken som föll under grad C utrustades med 15 till 19 juveler, varav många satt i skruvade fattningar (vilka minskade risken för skador vid montering av rubinerna), samt temperaturkompenserande balanshjul (bimetalliskt, delat balanshjul) med viktskruvar och Breguet-spiral. Värt att nämna är också ditt verks underbara stjärnformade ruckarm för finruckning. Verken av grad C justerades enligt uppgift till en gång på under 1 minuts gångavvikelse per vecka och kunde fås med gångcertifikat vid efterfrågan. Av serienumret att döma producerades verket år 1916, vilket stämmer väl överens med det troliga inköpsdatum du uppgett.

  I din Zenith sitter också ett fickursverk på 19 lignes, närmare bestämt ett 19-34-3-T med 16 juveler. Zenith gick över 3 miljoner i serienummer någon gång på 30-talet, vilket stämmer väl överens med när klockan var köpt. Ett exakt datum är dessvärre svårt att ge. I övrigt är det ett mycket trevligt urverk med ett för tiden högt juvelantal och relativt högklassig finish. Urverket kanske inte ser så fräsigt ut som Omegan vid en första anblick men jag skulle vilja påstå att det rör sig om en i stort sett likvärdig finish och kvalitetsgrad. Titta bara på arbetet som lagts på exempelvis centrumhjulets innerkant och "ekrar". I övrigt har detta verk också ett temperaturkompenserande balanshjul med viktskruvar och Breguet-spiral samt rubiner i fattningar (dock ej skruvade sådana). Värt att nämna är också Zeniths utsökta patentruckning som man aldrig tröttnar på.
  Slutligen tyckte jag att det var lite roligt att Zenithens innerlock också pryds av en mängd medaljer från världsutställningen i Paris år 1900, precis som din Omega. Värt att poängtera är dock att dessa givetvis erhölls långt innan detta verk tillverkades och att de tilldelades till någonting annat som Zenith tillverkat. Att de sitter på innerlocket av din klocka är i marknadsföringssyfte.
   
  eriksson850, yonsson, Strindberg och 9 andra gillar detta.
 5. Kettil
  Trådstartare

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
  Stort tack för din trevliga och kompetenta information! :)
   
 6. Kettil
  Trådstartare

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
 7. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.657
  Från:
  Vallentuna
  Vackra skapelser! Synd att jag aldrig skulle få för mig att bära mina.
   
  Kettil gillar detta.
 8. Kettil
  Trådstartare

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
  Har du lagt upp dina här? I s f länka pls ;)
   
 9. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.657
  Från:
  Vallentuna
  Kettil gillar detta.
 10. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.922
  Från:
  Helsingborg
  Fina släktklenoder Kettil!
  Tror min pappa har sin farfars fickur någonstans, måste fråga.
   
  Kettil gillar detta.