Laddar...
Nymans Ur 1851

Alex Proud tycker att vi är douchebags

Diskussion i 'Diskussion' startad av daviden, 21 juli 2014.

 1. daviden
  Trådstartare

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.406
  Från:
  Malmö
 2. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.307
  Från:
  Stockholm
  Alla har sina irrationella hobbys. Han som skrev texten kanske spenderar en halv sjuksköterskelön i månaden på surdegsbröd?
   
  per nordström, Rivalen, Josef B och 9 andra gillar detta.
 3. Kairo

  Kairo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  880
  Man behöver inte läsa mer än två stycken av texten för att inse att han är avundsjuk på de som tjänar mer och önskar att han inte blev journalist.
   
  paradis, Ninen79, yonsson och 3 andra gillar detta.
 4. jandan

  jandan Y-Wing pilot

  Inlägg:
  742
  Nä men vilken seriös herre... den stackarn...
  Han förstår att det är skillnad i kvalité mellan en dyrare bil och en billigare, men inte mellan en dyrare klocka och en billig.
  Visst finns det bättre och sämre dyra klockor, men det gäller bilar också.
  Han behöver nog lite utbildning, den herrn!
   
  meuller, Wii och ErikGBG gillar detta.
 5. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Tråkigt för folk som inte har pengar som måste vara avundsjuka på folk som har pengar...
   
 6. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.885
  Det har man läst tidigare!
   
 7. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.156
  Från:
  Göteborg
  Tråkigt att personer utan intresse för klockor alltid hakar upp sig på vad det kostar. Hur många gånger har man inte fått höra "har du en rolex? vad kostar den?" istället för "har du en rolex? Det är riktigt fina klockor" typ...
   
  Josef B, Frele, Ernesto och 2 andra gillar detta.
 8. Lage

  Lage Rebel soldier

  Inlägg:
  175
  Han skriver om klockor för 200 000 kr och uppåt och nämner flera gånger att en seamaster är rimlig. Texten handlar såvitt jag förstår om att man når en gräns där priset och kvalitet inte längre hänger ihop och där priset blir ett självändamål. De klockor som är vanligast på forumet faller knappast i den kategorin.
   
  morrism, yonsson, Papa Elrico och 2 andra gillar detta.
 9. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Alltså allt upp till typ miljonen är ju rimligt ändå egentligen. En strösslad platina-dinka blir ju rätt dyr liksom...
   
 10. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.307
  Från:
  Stockholm
  Men ändå ett ganska irrationellt köp. Men man är ju inte rationell så varför haka upp sig på det. Pengarna den kostar gör ju mer nytta vid köp än om man eldar upp de iallefall.
   
  Apansson gillar detta.
 11. Knight

  Knight Y-Wing pilot

  Inlägg:
  582
  Från:
  Stockholm
  Oavsett avhandlad prisklass på uren så är det väldigt tröttsamt och pretentiöst att skriva hatkrönikor om saker man inte förstår. Ska han inte dra den om meningen med livet också?
   
 12. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.107
  Att korrelation mellan pris och kvalité i klockbranchen knappast är 1 har han ju rätt i.
  Men det är knappast den enda branschen direkt.
   
 13. viktor.stefansson

  viktor.stefansson Stormtrooper

  Inlägg:
  346
  Från:
  Sandviken
  Rätt kass artikel. Känns som att han kunde ha valt vilken lyxartikel som helst för att se samma problem.

  Handväskor, mobiltelefoner, bilar. Allt har ju en produktionskostnad, och ju mer exklusivt det blir ju mer betalar man för exklusiviteten än för tillverkningskostnaden. Tror han är lite avundsjuk att han valde fel bransch (eller för att hans far inte köpte en dinka som ökat i värde, utan köpte en seamaster istället)
   
  David gillar detta.
 14. viktor.stefansson

  viktor.stefansson Stormtrooper

  Inlägg:
  346
  Från:
  Sandviken
  Å andra sidan så kan en fin klocka självklart vara en statussymbol för rika.

  Men helt ärligt, skulle man köpa bara för att visa sig rik så finns det väl bättre saker att köpa än en klocka. De flesta människor har ju inte kunskap nog för att veta vad som är dyrt och vad som inte är det.
   
  Martinsthlm, Molle och B1884 gillar detta.
 15. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Det är väl det livet går ut på i ett västerländskt land, att man inte behöver vara speciellt rationell... :D
   
 16. China

  China Guest

  Det är väl det gamla vanliga gnället beroende på vad man nu tycker är dyrt. Dessutom seglar Alex iväg till lalaland när han resonerar kring hur mycket teknik eller urverk man får för £100,000, och antyder att man mest betalar för varumärket, vilket är långt ifrån sanningen i många fall. Småskaligt hantverk kostar, och många klockor är så pass okända bland allmänheten att statustänkandet faller, låt gå för att det ger status i snävare kretsar.

  Hur många som inte snöat in på klockor skulle t.ex. känna igen Grieb & Benzinger eller en Richard Mille..

  Men Omega och Rolex är dyrt och vräkigt, det vet väl alla?;)
   
  eriksson850, David, paradis och 12 andra gillar detta.
 17. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.705
  Helt ok med folk som inte "fattar grejjen", men som sagt lite enkelspårigt raljerande i artikeln. Det han talar om är ju riktigt dyra klockor i klassen 100 000GBP. Eftersom han inte verkar ha någon förståelse för hantverk, hur mycket det kostar att utveckla unika kalibrar mm, är det knappast konstigt att han resonerar som han gör.
   
 18. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  Vilken gnällig tönt. :bored:
   
  eriksson850, Ernesto och ErikGBG gillar detta.
 19. M021

  M021 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.253
  Valde Ap divern före nyinköpta "wolf of Wallstreet" Klockan tag 1000 idag, ville inte sticka ut på jobbet, sen kan man fråga sig om det är ett rimligt beslut av mig men bara där faller hans teori ganska tidigt, hos gemene man framstår nog hans Seamaster dom snobbiga än en t exvitgulds Panerai,
   
  hannes, Capo och Bojke gillar detta.
 20. point1

  point1 Stormtrooper

  Inlägg:
  292
  Från:
  Stockholm

  Har inget med inte ha pengar att göra. Det har nog mer att göra med avsaknad av intresse för den fina ingenjörskonsten, vackra urverk/klockor, sen finns det ju andra motivationer för att köpa en klocka beroende lite på vad det är för klocka, allt i från att ha den som ett smycke enbart till skryt. Men tror nog att många som har pengar väljer bort att köpa en klocka för att de kanske helt enkelt inte bryr sig om deras klocka har ett mekaniskt urverk utvecklad in-house osv.

  Jag har aldrig fått höra av någon person IRL att jag kunde köpa x för vad min klocka kosta, däremot har jag ett stort cykelintresse och då får man ju ibland höra men du kunde ju köpt en bil för dom pengarna osv. Så handlar nog om att folk helt enkelt inte kan sätta sig in i andras intressen.
   
  DonGiovanni, jbbs, yonsson och 1 annan gillar detta.
 21. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.681
  Från:
  Byn
 22. Aquaracer2

  Aquaracer2 Salacious B. Crumb

  Inlägg:
  10.599
  Från:
  Skärgården
  Jag brukar ställa ner biran och hänvisa till prioriteringar samt arbetslinjen när jante gnäller...
   
  hannes, Ministern, Norrlänningen och 3 andra gillar detta.
 23. Ernesto

  Ernesto AT-AT driver

  Inlägg:
  6.291
 24. Sputniq

  Sputniq Y-Wing pilot

  Inlägg:
  919
  Från:
  Göteborg
  Tja alla har ju sina prioriteringar och alla har även rätt att tycka vad de vill om hur folk spenderar sina pengar. Kan själv till viss del hålla med om kritiken att i vissa fall så får man väldigt lite i förhållande till vad man betalar, men detta är inte direkt unikt för klockor. Att betala 82:- för en öl ute tycker jag är en sämre investering.

  Sen är jämförelsen mellan bilar helt meningslös. Italiensk läderklädsel är inget som man direkt man behöver i sin bil, och att ha 400 hk betyder inget annat än att du drar mer bensin än en bil med 190 hk - hastighetsbegränsningarna gäller alla... Hans argument är ju att man får en helt annan kvalitetskänsla vilket även gäller för klockor.
   
 25. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Tunn artikel. Finns all anledning att hålla ett kritiskt öga på lyxkonsumtion, dit klockor hör. Utan att det finns givna svar på alla frågor så är det inget konstigt att ifrågasätta konsumtion av vissa varor som kostar 50-100-200-1000-2000 tkr. Jag ser inget konstigt att ibland reflektera över dessa typer av frågor. För mig själv och för andra.

  För mig resulterar alltså inte funderingarna i några klara och tydliga svar. Men går det att försvara sin fjärde Rolex för 50 tkr när barn dör av svält? Eller skulle det verkligen hjälpa att avstå från att köpa sin fjärde Rolex? Kan man kanske klara både och? Både köpa sin fjärde Rolex och förbättra världen?

  Men denna artikel var verkligen tunn. Fylld av bristande logik. Konstiga jämförelser och märkliga slutsatser. Det är väl ganska uppenbart att pris och kvalitet inte automatiskt hör ihop? Men ofta finns en kvalitetsaspekt i basen på höga priser. Och det är det samma för bilar, väskor, kläder och klockor.

  Och när han tar fram Seamaster som exempel så plaskar ha så kraftigt i medelklassdammen att man knappt ser något för allt stänkande. En "banker" köper en klocka för 1000 tkr. En kommunaltjänsteman(som kanske hans far är) köper en Seamaster och de spenderar kanske samma andel av sin lön på klockan? Men ändå blir det fel när bankiren slantar upp men rätt när fadern gör det samma. Kanske borde fadern avstått sin Seamaster då marginalerna inte är på hans sida utan bankirens? Bankiren kan redan efter några år luta sig tillbaka och leva ett kommunaltjänstemannaliv om han vill. (Okey, här överdriver jag lite. Men ändå...)

  Så denna medelklassman plaskar runt i dammen och skvättandet döljer den riktiga frågan som också inbegriper honom. Det handlar om vilka löner olika arbetsinsatser ger. Och ska vi dra det till sin spets så kanske den medelklassjournalist skulle vara tvungen att dela med sig om vi ska nå gudomlig rättvisa. Och då blir det jobbigt. Riktigt jobbigt. För så var det ju inte tänkt. Det var inte alls tänkt att just denna man skulle dela med sig. Det var de andra de var fel på. De ovanför honom. För de under honom. De ser han inte för allt plaskande.
   
  eriksson850, Nexus, Aquaracer2 och 2 andra gillar detta.
 26. Norrlänningen

  Norrlänningen AT-ST driver

  Inlägg:
  1.024

  Nåja, så är det definitivt inte.
   
 27. Sputniq

  Sputniq Y-Wing pilot

  Inlägg:
  919
  Från:
  Göteborg
  Nähä..?
   
  Bojke och vistor gillar detta.
 28. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.960
  Från:
  Jymden
  Han har ju dock en poäng i att allt dyrare än en seamaster är "för dyrt i förhållande till vad man behöver". Å andra sidan listar väl en seamaster på 60 nu? :)
   
 29. Norrlänningen

  Norrlänningen AT-ST driver

  Inlägg:
  1.024
  Mina pengar, mina beslut. Du har ingen som helst rätt att tycka något alls om mina inköp.
   
 30. davhei

  davhei Stormtrooper

  Inlägg:
  491
  Från:
  Stockholm
  Jag tror du missförstått, folk har rätt att tycka precis vad de vill om dina beslut och även att framföra sina åsikter. Om du väljer att bry dig eller inte är en annan sak... ;)
   
  Andyrew, Bojke och Sputniq gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield