Laddar...
Nymans Ur 1851

Att handla tax free

Diskussion i 'Diskussion' startad av yonsson, 11 november 2012.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.704
  Från:
  Jymden
  Hur funkar det när man handlar tax free i BUTIKER (på plats, inte via internet) utomlands? Blir tullverket notifierat på något sätt, eller ansvarar man för det själv? Butikerna brukar väl be om passnummer? -Själv brukar jag betala skatten i butiken istället, men det kanske är dumt?
   
 2. Porsan

  Porsan Capitão de mar e guerra

  Inlägg:
  4.067
  Från:
  De sju haven...
  Beror ju på i vilket land du handlar, är deras moms lägre än den svenska, vilket den är i 99% av fallen åker du ju ändå på att betala mellanskillnaden om du mot förmodan åker in i den svenska tullen. Personligen skulle jag chansa.
   
 3. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.704
  Från:
  Jymden
  Men tullverket blir inte notifierade per automatik via att butiken reggar mitt pass vid köpet?
   
 4. Josef B

  Josef B Bestraffaren


  Det hände en nära kompis till min brorsa i Schweiz, han hade köpt en JLC, kom hem till Sverige, tullen väntade på honom och han fick betala moms. Så kan det gå när man försöker med ett klipp :)
   
 5. Fryken

  Fryken Kamrern

  Inlägg:
  3.355
  Från:
  STOCKHOLM
  De reggar väl knappast passet vid köp? Varför skulle de göra det? Möjligtvis på flygplatser att de vill se boardingpass, men om man läser Porsans recension av Schiphol verkar det ju inte spela någon roll där om man flyger inom eller utanför Schengen så då har väl inte ens boardingpasset någon betydelse? Jag VET dock inte hur det fungerar men detta är vad jag tror.

  Sen verkar ju t ex Radiotjänst känna av när man köper ny tv på kortet men jag är rejält tveksam till att Tullverket får en blänkare när man köper klocka på Bahamas. :)
   
 6. Fryken

  Fryken Kamrern

  Inlägg:
  3.355
  Från:
  STOCKHOLM
  Hur hade de koll på det???
   
 7. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Jag vet faktiskt inte hur det kunnat hända? Har butikerna skyldighet att rapportera när det kommer utlänningar som betalar med kort? Vet inte, men jag ska fråga brorsan om detaljer.
   
 8. Porsan

  Porsan Capitão de mar e guerra

  Inlägg:
  4.067
  Från:
  De sju haven...
  Hur hade de koll på det???[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

  Har hört detsamma om just Schweiz faktiskt, så det är nog lite beroende på vilket land det handlar om, tror inte att Tullverket per automatik får informationen. Dessutom tror jag inte att denna typ av införsel är prio för tullen om dom inte får ett direkt tips. En annan sak är om man tex mellanlandar hur ska dom veta när man faktiskt ankommer och dessutom hinna få fram foto etc, verkar lite långsökt.

  När det gäller typ Schiphol så är momsen registrerad på kvittot så den biten är lugn, anledningen till att dom vill se boardingkort där är för att man endast får handla som avresande eller i transit, ankommande till Holland får inte handla.
   
 9. Fryken

  Fryken Kamrern

  Inlägg:
  3.355
  Från:
  STOCKHOLM
  Fråga gärna brorsan. Det känns helt sjukt att de står och väntar på flygplatsen som att man skulle ha högsta prio på interpols lista. Så länge man inte har box+kvitto med sig måste det ju ändå vara omöjligt att bevisa något?
   
 10. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Fick reda på att butikerna måste rapportera när det gäller stora köp, pga skattefusk. Däremot så verkar det vara enklare om man betalar cash. Och om han hade kommit in i Sverige via båt så hade det gått också. Hur allt gick till, visste de inte.
   
 11. cab

  cab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.227
  Har också just hört om detta om Schweiz. När jag handla i Hong Kong var det ingen som kolla iaf.
   
Mårtenssons ur Brookfield