Laddar...
Erikson Urhandel

Att samla Breitling

Diskussion i 'Diskussion' startad av TiE, 8 september 2013.

 1. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Efter att ha utökat min samling (som jag lagt ut foto på tidigare) nyligen, med ett inköp av Ricrob,
  tänkta jag uppdatera fotot. Samtidigt funderade jag på att skriva några rader om min jakt på dessa klockor. Sagt och gjort. Några av er har nog redan läst det mesta då jag han lägga upp det på TTT först, men denna tråd är lite redigerad. Somliga kanske slutar läsa just här eftersom jag nämnde TTT
  men det tror jag inte. Vi är väl bröder i klockträsket!
  [​IMG]

  Nåja, till sak:
  Det finns väl inget roligare för en klocknörd än att äga en eller flera fullsettare där man även har ursprungskvittot från första ägaren. Det är ju dessvärre inte så vanligt när det gäller gamla klockor
  och tyvärr gäller det även för mina, dvs ont om dokumentation. (suck):(
  Klocksuget började på gamla dagar och 2008 letade jag efter något roligt. Utan att egentligen läst på så mycket hade jag fastnat för Breitling. Tyckte om deras bakgrundshistoria och ikonen Navitimer.
  Nu blev det inte en sådan utan av en slump fick jag tag på en Chrono Cockpit till ett riktigt bra pris via en näthandlare i Sverige. Denna modell är något mindre (39 mm)än Chronomaten och passar min handled bättre. Intressant med Breitling är att de märker klocka och metallarmbanden med tillverkningsvecka. I mitt fall är klockan märkt 3407 (vecka 34 2007) och armbandet 3607.
  [​IMG]

  Frugan hade sedan en tid tillbaka härjat runt på Ebay och när hon satt där och letade typiska fruntimmerssaker som kläder, skor, handväskor, smycken så passade jag på att leta bland klockorna.
  Som ni säkert vet så på ebay.co.uk finns det massor. Jag letade bland fickuren och där dök det upp en Breitling-Laederich hunter pocket watch i England i helguld som frestade rejält. Okunnig som man var så förstod jag inte skillnaden på Breitling och Breitling och det gjorde nog inte säljaren heller. Enligt Bretling själva kan denne herre ha varit farfar eller farbror till Leon, grundaren av Breitling som vi känner det i dag.
  Klockuslingen fungerade inte när jag fick hem den så det fick bli service och reparation hos bröderna Falk och numera fungerar den som den ska.
  Genom att leta på nätet på syskon till denna klocka som har daterats så kan man härleda denna till ca 1860.
  [​IMG]

  Suget efter något inte lika gammalt vaknade och från USA fick jag tag på denna gamla Kronograf. Serienumret daterar klockan till äldre än 1944 (listan på nummer börjar där i Benno Richters bok om Breitling). Klockor skall användas och i bland får man ångra den tesen. Upptäckte en dag att originalkronan var borta tillsammans med axeln!!! Tappad och hur jag än letade gick den inte att återfinna. Breitling kunde inte hjälpa mig (trots att den var nere i Schweiz och vände), inte bröderna Falk heller men tack och lov fixade Lindahls i Vetlanda det, dock utan Breitlingkrona. Men innan dess hade jag fotat klockan in och utvändigt och skickat till Bill Shaine (tungt Breitlingnamn) i USA för att få hans synpunkt på äktheten och han svarade :
  From what I can see, you appear to have a late 30's or early 40's legitimate Breitling. The Venus movement is appropriate, and appropriately not signed.
  The dial looks original, although the pictures are small, so it is hard to tell accurately.
  I get many of these emails, and, too often, the answer is not a good one, so I am happy to be giving you good news.

  Nu tickar den på så snällt igen.
  [​IMG]

  Ebayinköpen fortsatte. Denna gång med en renare kostym guldklocka från England igen. När jag väl fick hem den bad jag vår lokale urhandlare öppna den för en koll på urverk och serienummer som stod på insidan av boetten. Urverket var märkt Breitling och serienumret daterar klockan till 1945. Däremot tyckte han urtavlan var märkligt fin. Renoverad eller bytt?
  [​IMG]


  Efter allt detta under 2008 blev det lite andra klockköp men Breitlings Professional-serie lockade, speciellt B-1'an. Bjöd flera gånger men priset stack för det mesta över vad jag ville ge (visst är detta med budgivning ett gift, hjärtat rusar varje gång) Så en dag 2010 fick jag tag på en från USA, fungerarde perfekt efter service, batteribyte och trycktest. De är tunga, B-1orna.Och sportiga, så sportiga att sonen tyckte att den satt lika bra på hans arm och jag kunde inte annat än hålla med.:cool:

  [​IMG]


  Men nu var det ju som så att från början var det Navitimer 806 som hade trollbundit mig. Varför hade jag då ingen? Har väl tyckt att de varit lite dyra och eftersom jag helst velat ha en från 1955 (gissa varför) så var det inte lätt. 2013 gav jag upp tanken på en 55'a, fanns ju en på Chrono24 för 50 lakan om jag varit sugen. Då dök det upp en som siegel sålde på TTT från 1966 med en fantastisk tavla. Den fick det bli. Håller tiden fantastiskt bra.

  [​IMG]


  När jag nu trodde jag borde vara nöjd så kom då RicRob och tyckte att jag skulle köpa hans B-1'a som jag beundrade så, i avsaknad av min gamla. Så fick det bli. Tycker faktiskt bättre om den svarta urtavlan än den blå. Stållänken är märkt 4899 så det är väl från v48 1999, har dock inte fått bort läderarmbandet och därför inte kunna läsa av klockans märkning, troligt är att den är från 2000.

  [​IMG]


  I tomrummet mellan B-1.orna hade jag fixat en ersättare i form av Sjöö Sandström Skydiver.
  En katt bland hemelinerna. Och faktiskt en fullsettare då jag köpt den själv från Nymans.


  [​IMG]


  Så efter lite trixande samlades klockfamiljen för gruppfotografering för att sedan åter krypa in i säkerhet.

  Tänka sig att det går att samla på annat än Rolex, blir man impopulär då ?:oops:
  Och är det någon som orkat ända hit???

   
  Chris11453, Brutus, JensBP och 38 andra gillar detta.
 2. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.893
  Från:
  Småland
  Fantastisk samling och en mycket intressant beskrivning av dina Breitling!

  Den svarta 1944 chronon är helt magisk!
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 3. carlanton

  carlanton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.995
  Bra samling! Vad blir nästa köp?
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 4. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Fin samling! Tycker du ska slänga upp fler bilder och mer information om den där dressade rackaren från England och från 1945, den var riktigt riktigt fin. Schysstaste bratten jag har sett!
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 5. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.904
  Från:
  Helsingborg
  Fin samling och trevlig läsning.
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 6. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Breitling gör kanonklockor! Och fin samling du hade.. :)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 7. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Riktigt skön samling Tobbe! Din Navitimer var helt otroligt fin och det var kul att kika närmare på den när vi sågs sist! Kul läsning också, det är otroligt hur man kan dras in i saker. Tack för tipset om märkningen btw, hade ingen aning och nu vet jag hur länge min Headwind låg på hyllan från tillverkning till försäljning! ;)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 8. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.113
  Trevligt med någon som snöar in på Breitling! Hade två riktigt fina Breitlingkronografer tidigare som tyvärr nu är borta. De gav mycket glädje.

  Dock måste jag säga att jag misstänker starkt att de två gamla armbandsuren har ommålade tavlor. De håller inte den kvalitén som Breitlings tryck hade på den tiden. Sedan är avsaknaden av patina ett starkt tecken.

  Angående den där Breitlingexperten så skulle jag gärna vilja veta hur man kan tycka att Breitlingtexten på den svarta tavlan är rätt eller tidsenlig. Har tyvärr dålig erfarenhet av amerikansk breitlingexpertis då deras högst ansedda urmakare förstörde mitt ur.
   
 9. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Fantastisk samling, en hel del riktigt fina dinkor du har där.
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 10. Andy7750

  Andy7750 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.045
  Från:
  Västkusten
  Härlig samling, måste dock säga att Skydivern är den coolaste IMHO.

  /Andy7750
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 11. Grym brattesamling och gillar även Skydivern oxå...
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 12. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Får nog lugna mig nu. Behöver ingen dykare, chrono cockpiten klarar att bada med.:happyhappy:
   
  MKRGG gillar detta.
 13. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Som jag skrev misstänker jag också att 45:an har renoverad tavla. Mer fundersam på om inte kronografen är original. Inte så lätt att veta. Förstår din frustration om du skickat en klocka till så kallade experter och de sabbar den. Vad var det för urmakare? I närheten av Sacramento??
   
 14. UNO

  UNO Y-Wing pilot

  Inlägg:
  831
  Från:
  Bullshit City
  Grym samling men du saknar den Colt Chrono Quartz som sitter på mon handled när jag skriver detta..

  Breitlings Quartz är grymt bra liksom deras länkar som är branschens bästa.

  Rolex & Omega har numera länkar som Breitling...kort sagt Breitling visade vägen där.
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 15. carlanton

  carlanton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.995
  Tycker för övrigt att B-1:an är en av de tuffaste klockor som gjorts. Hade den bara varit vattentät till 100 meter hade jag kört den som OWG-klocka.
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 16. KMS

  KMS X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.116
  Från:
  GBG
  Kul läsning å coola klockor!
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 17. Vnagenius

  Vnagenius Stormtrooper

  Inlägg:
  287
  Från:
  Halmstad
  Trevlig läsning och schysst samling!
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 18. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.113
  Vet inte var jag skall börja men det är många fel på den tavlan. BREITLING i versaler? För breda linjer i trycket, inte den smäckra elegans man brukar se. Ocentrerade index på kronograftavlorna? Lysmassa på visare men ej på tavla? För moderna visare. Tavlor från 40-talet är inte perfekt matta idag.

  Det var denna herren som jag blev rekommenderad på breitlingsource.com:

  Craig Bergsma
  http://www.chronodeco.com
   
 19. Bolio

  Bolio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  782
  Från:
  Norrland
  Riktigt trevlig läsning och den lilla antydning till skam du lagt in i din beskrivning ;) bara för att det är Brietling du snöat in på kan du helt lägga ner, grym text fina ur och ett genuint intresse är absolut inget att skämmas för snarare tvärt om. Hatten av för dig och dina ur.
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 20. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.533
  Kul att läsa! Ett märke jag gillar mer och mer. Bjuder på en bild av familjeklenoden. [​IMG]
   
  Bojke, ErikGBG, Aquaracer2 och 2 andra gillar detta.
 21. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.657
  Från:
  Vallentuna
  Skulle jag köpa en modern klocka hade jag hellre köpt Breitling än Rolex. Kul samling! :)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 22. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.227
  Från:
  Gbg
  Du skall ha kudos för detta inlägg Tobbe! Av förklarliga skäl känner jag igen mig över märkesgränserna:)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 23. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981

  Tycker inte att du behöver börja någonstans. Har inget behov av att gå in i en diskussion om tavlans äkthet. Jag var själv lite osäker på klockan om jag skulle slänga ut pengar på en reparation. Har hittat dokumentation på urtavla från 1936 som har BREITLING i versaler och utan B-loggan över, men eftersom urverket är omärkt ville jag kolla med någon med erfarenhet. Jag tyckte jag fick ett tillräckligt säkert svar för att vilja fortsätta investera i klockan. Ingen som har hanterat klockan, inklusive Breitling själva har sagt att den inte skulle vara äkta.
   
 24. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.113
  Jaja, huvudsaken är väl att du är nöjd och att du inte säljer den som original. Hur är boetten märkt? En av mina kronografer saknade märkning på verket med. Det verkar inte varit så noga med ståluren under 40-talet. Skulle gärna se den Breitlingen från 1936. Hur såg kronan ut som satt på från början? Vad jag vet fanns det inte märkta kronor förrän långt senare?

  Som en sidnot såg jag att experten du kontaktade säljer ommålade tavlor utan att annonsera det, lite tråkigt.
   
 25. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981

  Om du har Richters bok om Breitling finns foton från 1936 års katalog på sid 17. Längst ner till vänster finns klockan. Typsnittet är dock något anorlunda. Min krona hade B-loggan. Kan hålla med om att de inte förkommer på bilder från den tiden men hittar ett foto
  som fanns på watchuseek: Breitling Chronomat-a short history, part 1. Första fotot är på en 1940's Chronomat som har denna krona. Det fastställer dock inte exakt när klockan är från eller om kronan är original. :happyhappy:
   
 26. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.113
  Intressant, har läst artikeln ett par gånger men lade aldrig märke till kronan. Min var omärkt:

  [​IMG]

  Har tyvärr inte boken, skulle vara kul att se då jag inte har stött på någon i det vilda.
   
 27. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981

  Snygg Chronomat, och den har du inte kvar?
  Kan försöka fixa ett foto senare. Det börjar bli sent....
   
 28. JoakimH

  JoakimH Stormtrooper

  Inlägg:
  203
  Från:
  Bohuslän
  Fin samling! Breitling för mig är nästan synonymt med klockor med UTC, så kanske en sådan nästa ggn? :)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 29. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.540
  Från:
  Höga Kusten
  Härlig läsning och fina ur!
  Är själv såld på Breitling, skönt att inte vara ensam :)

  //Daniel
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 30. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  Härlig samling! Flera där jag skulle kunna 'tänka mig' ha! :)
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield