Laddar...
Erikson Urhandel

Auktionsbyråns ansvar- juridik och erfarenheter.

Diskussion i 'Diskussion' startad av RBJSWE, 16 juni 2016.

 1. RBJSWE
  Trådstartare

  RBJSWE Majsan

  Inlägg:
  285
  Har sökt, men ej funnit något svar. Hur ser en auktionsbyrås ansvar ut rent juridiskt när det kommer till att säkerställa äkthet av klockor? Får man sälja klockor som man vet är replicor utan att meddela detta? Hade kontakt med en auktionsbyrå idag som sa det att "vi gör ingen äkthetskontroll men utropspriset är en fingervisning". Väldigt motsägelsefullt enligt mig och uppenbarligen har man gjort en äkthetskontroll om man lägger ut en SMP med 300 i utrop...

  Vad har ni för erfarenhet av auktionsbyråer och äkthet? Vad säger (konsumentköps?)lagen? Står det Omega Seamaster och det visar sig vara en replika borde det väl vara grund till att få häva köpet trots byråns finstilta om "köparens undersökningsplikt"?

  Tack på förhand!
   
 2. rillesnille

  rillesnille Fru Storch

  Inlägg:
  1.097
  Från:
  Norrort
  Det är väl explicit kriminellt att sälja varumärkesförfalskningar?
   
 3. tissoter

  tissoter José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.112
  Från:
  Rolexfabriken
  Hej, då undrat man ju osökt vilken så kallad auktionsbyrå du besökte?
  Pratar vi om de stora auktionshusen så låter det väldigt märkligt om de skulle ha auktion på kopior.
   
  yonsson gillar detta.
 4. Oscaro

  Oscaro Gösta

  Inlägg:
  2.212
  Påpekades ju för inte så länge sedan en kopia som Sefina auktionerade ut via Kaplans där det explicit stod kopia.
   
 5. tissoter

  tissoter José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.112
  Från:
  Rolexfabriken
  Jo, men den försvann väl rätt snabbt vill jag minnas och skulle den blivit såld så har jag känslan av att köparen skulle fått tillbaka allt :)
   
 6. Oscaro

  Oscaro Gösta

  Inlägg:
  2.212
  Ja men som rillesnille säger så är det väl olagligt att ens marknadsföra och sälja kopior?
   
  tissoter gillar detta.
 7. hedbrg

  hedbrg Herr Storch

  Inlägg:
  732
  Japp, det är inte okej att handla med varumärkeskopior. För min del är det helt oförståeligt att auktionshusen inte måste ta större ansvar.
   
  tissoter gillar detta.
 8. Hr_Proos

  Hr_Proos José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.066
  Men hur går jag tillväga om jag skulle råka köpa en kopia från ett aktionshus? Har någon erfarenhet av detta?

  Edit; och jag vill naturligtvis häva köpet!
   
 9. DLWE

  DLWE Giraffen

  Inlägg:
  24
  Ganska knepig fråga. Auktionshusen säljer nog ofta varorna på kommission (d.v.s. köpavtal föreligger mellan köparen och auktionshuset) och ikläder sig därigenom ansvar för eventuella "fel" i klockan. Att det föreligger fel krävs att man ska kunna häva (eller göra andra påföljder gällande, exempelvis prisavdrag). Konsumentköplagen gäller alltså, förutsatt att köparen inte är näringsidkare. Konsumentköplagen (17 §) föreskriver bl.a. att: "Även om en vara har sålts i ”befintligt skick” eller med ett liknande allmänt förbehåll, skall den anses felaktig, om den är i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. När en begagnad vara har sålts på en auktion, där köpare har möjlighet att personligen närvara vid försäljningen, anses den såld i ”befintligt skick”. Vid tillämpning av första stycket skall hänsyn i så fall tas till utropspriset." Utropspriset blir nog därför i många fall avgörande för om man kan göra gällande fel, och således också om man kan häva köpet.
   
  Hr_Proos gillar detta.
 10. poormans

  poormans Gösta

  Inlägg:
  1.925
  vad jag vet ifrån kaplans, stockholms auktionsverk med flera så säljer ingen kopior medvetet och man får pengarna tillbaka

  en kompis köpte en datejust med MOP tavla på en pantbanksauktion för en massa år sedan och när jag kollade på den hade den dels ett slowset 15xx caliber urverk i en quickset boett, tror det var en 16014 samt en aftermarket urtavla

  men han fick pengarna tillbaks utan problem tror dock att de sålde den i sin butik sedan
   
  Hr_Proos och tissoter gillar detta.
 11. poormans

  poormans Gösta

  Inlägg:
  1.925
  de flesta auktionshusen som kör online har 14 dagars ånger på köpen och det är väl inom lagen om distansavtal, jag tror tom att bukowski's market som höll ut längst har ångerrätt nu
   
  Hr_Proos gillar detta.
 12. Hr_Proos

  Hr_Proos José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.066
  Skönt att det ändå finns någon slags trygghet... men det är nog så illa att de sätter 300kr i utrop, då skriker det ju kopia.
   
 13. RBJSWE
  Trådstartare

  RBJSWE Majsan

  Inlägg:
  285
  Tack för svaret, DLWE. Så om auktionshusen är osäkra så kan man lägga ut en SMP för 300 kr och sen om den säljs för 15k och den visar sig vara falsk så kan dom hänvisa till utropspriset och att man "borde förstått"... Kanske... Då kan man väl å andra sidan hota med polisanmälan för brott mot någon varuintrångslag?
   
 14. Hr_Proos

  Hr_Proos José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.066
  ...eller häva köpet med lagen om distansavtal?!

  Edit; eller vad nu lagen heter.
   
 15. RBJSWE
  Trådstartare

  RBJSWE Majsan

  Inlägg:
  285
  Så även om man är på plats på auktionen så ska man buda online via mobilen. Ta klockan till en urmakare och om den är falsk hänvisa till distansavtalslagen. Vattentätt? :)
   
 16. Hr_Proos

  Hr_Proos José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.066
  Nu ska väl inte lagen missbrukas, är du på plats så kanske det är lite tveksamt att göra så. Men om du budar hem den via nätet borde förfarandet fungera. Eller vad säger ni?
   
 17. poormans

  poormans Gösta

  Inlägg:
  1.925
  jag vet att bukowskis kringgick ånger med att man kunde lägga bud hos dem IRL men de fick backa på den punkten så distansavtalslagen gäller och jag är rätt säker på att de flesta inte vill syssla med kopior,

  det blir ju bara en massa extra arbete att sälja något och sedan få det åter pga att det är en kopia, samt i slutändan en missnöjd kund
   
 18. DLWE

  DLWE Giraffen

  Inlägg:
  24
  Förutsätter nog att auktionsfirman vet att det är fråga om en kopia, vilket nog är svårt att visa.
   
  RBJSWE gillar detta.
 19. DLWE

  DLWE Giraffen

  Inlägg:
  24
  Kan bli svårt. Distansavtalslagen innehåller i 2 kap. 11 § punkten 10 undantag från ångerrätten för avtal som "ingås vid en auktion, om det är möjligt att delta i auktionen även på ett annat sätt än genom att använda ett medel för distanskommunikation". Avgörande bör alltså inte vara om du faktiskt deltar via distanskommunikation, utan att du har en möjlighet att fysiskt närvara.
   
  RBJSWE gillar detta.
 20. Hr_Proos

  Hr_Proos José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.066
  Har du rätt i.
   
 21. Oscaro

  Oscaro Gösta

  Inlägg:
  2.212
  Det är väl därför många auktioner är slagauktion och alla bud som du lägger online läggs sedan "live" i salen, på det sättet gäller inga distansavtalslagar.
   
 22. Anden

  Anden Herr Storch

  Inlägg:
  511
  Från:
  Lund
  Utan att ha gjort någon djupare juridisk analys i frågan skulle jag säga att befintligt skick inte är samma sak som varans äkthet. Såvitt gäller förfalskade varor har jag svårt att se att något auktionshus rättsligt skulle kunna neka hävning av köpet med hänvisning till befintligt skick eller utropspris.
   
Brookfield