Laddar...
Nymans Ur 1851

Billig automat, dyr quartz

Diskussion i 'Diskussion' startad av Babinus, 26 mars 2015.

 1. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  En nyfiken kuriosafråga bara för lite mer värdelöst vetande:

  Vad kostar de billigaste automatiska klockorna och de dyraste quartzklockorna? Ungefärligt. Då menar jag nyköp, inte begagnade.
   
 2. Mr_Jonas

  Mr_Jonas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.880
  Från:
  Göteborg
  Billigast: Någon hundralapp på ebay för en skitklocka från Kina.
  Dyrast: hur mycket vill du betala? Man kan strössla en quartzklocka med diamanter...
   
  yonsson och adress gillar detta.
 3. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  Om vi begränsar oss till någorlunda kända märken från antingen Europa eller Japan då? Och inte går sönder inom ett år eller två.
  Vem har sagt att jag vill betala den? Fast vill någon ge mig den så inte tittar jag en given häst i munnen.

  Vi begränsar frågan till en specifik modell utan speciellt efterarbete. Om jag fyller bagaget i min bil med diamanter blir den dyrare än en Ferrari, men det räknas väl inte riktigt.
   
 4. tissoter

  tissoter Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.104
  Från:
  Rolexfabriken
  Det lät som du var intresserad? Billigaste automat, några dollar i kina. Men när det gäller dyrast så någon mille säkert
   
 5. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  Inte av att köpa. "En nyfiken kuriosafråga bara för lite mer värdelöst vetande" skrev jag.

  Jo, det har jag redan fått svar på, men ett någorlunda känt europeiskt eller japanskt märke då? Av acceptabel kvalitet.
   
 6. BadkarsPiraten

  BadkarsPiraten Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.356
  Från:
  Ulricehamn
  Vi kan väl iallafall säga att du får en begagnad Rolex Oysterquartz för runt... 20k lappen?
  Och en likväl begagnad Rolex Datejust för runt samma peng.

  Men du kanske menade nya?
   
 7. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.074
  Babinus gillar detta.
 8. Ale

  Ale Stormtrooper

  Inlägg:
  370
  Som sagt, frågan är meningslös.

  Hur långt är ett kort snöre, och hur kort är ett långt snöre?

  Man kan bara befara den högst generellt. Dyrare märken tenderar att jobba mer med mekaniska verk, och billiga skräpmärken mest med quartz-verk. Men det behöver inte vara så.
   
  Rookien gillar detta.
 9. morrism

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Babinus gillar detta.
 10. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  Ditt svar är jag jättenöjd med. Tack.

  Till övriga vill jag bara säga att den nördiga frågan ställdes för att få en uppfattning om det verkligen är en knivskarp bred gräns mellan de båda världarna. Något det tydligen inte är. Man kan alltså inte generalisera så enkelt som automat = dyrt, fint och quartz = billigt, ofint.

  Intressant att prestigemärken som Cartier och Breitling fortfarande verkar tillverka rätt dyra quartzur utan att de nödvändigtvis är strödda med diamanter. Det trodde jag inte.

  Nybörjarfråga, ja, men även Usain Bolt tultade omkring i blöjor med ostadiga steg en gång. Dumma frågor krävs om man ska komma upp ur novisträsket.
   
  Vesper och Ale gillar detta.
 11. morrism

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465

  Jag tycker också det var lite intressant, många märken har quartz i dam-uren, och mekanisk i herr-uren, men de kan trots det ligga i samma prisklass.
   
 12. Niklas

  Niklas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.554
  Från:
  Stockholm
  Tex. Audemars Piguet har quartz i många av sina dam-modeller.
  Billigaste quartz Royal Oak runt 100,000 upp till över 800,000 (strösslad).
   
  Babinus gillar detta.
 13. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  Att damur oftare har quartzurverk, kan det möjligen ha att göra med att de ofta är mindre och att det därmed är svårare att tillverka mekaniska urverk i hög kvalitet?
   
 14. morrism

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Dels det och att kvinnor anses (ganska sexistiskt) inte bry sig så mycket om innanmätet att de har lust att dra upp klockan, eller att de är för dumma för att förstå att klockan inte gått sönder för att den stannat.
   
  jabla gillar detta.
 15. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.074
  Ingen dum fråga alls tycker jag. Om man bortser från design och varumärke så är det som kostar i en klocka utsmyckning och ingenjörskonst. Quartz har sin beskärda del av ingenjörskonst. Läs bland annat om quartz-historien här: http://people.timezone.com/library/cjrml/cjrml0001
  och en utmärkt jämförande recension av två Gran Seiko quartzare skriven av yonsson ("Mr. Seiko") : https://klocksnack.se/threads/jämförande-recension-grand-seiko-sbgx061-vs-sbgx083.13726/
   
  DB15, Oskiva, Ingeröd och 1 annan gillar detta.
 16. Rey

  Rey Y-Wing pilot

  Inlägg:
  800
  Från:
  Östersund
  Damklockor hos high-end märkena tenderar att kunna ha kvarts ur i sig och ändå kosta skjortan. Såg en dokumentär någon gång där de snackade om klockor och detta fenomenet kom på tal, killen som hade en klockbutik som var intervjuad sa då att det ofta hände att män först köpte en mekanisk klocka till sina fruar för att det är mer hantverk bakom etc. men att det efter några månader ofta hände att de kom tillbaka för att byta ut den mot en kvarts modell.
  Detta eftersom kvinnor till skillnad från män oftare varierar sina smycken och då kan klockorna ofta bli liggande mer än power reserv tiden och då måste den ständigt dras upp igen vilket inte verkade så populärt.

  Så det finns ju helt klart en marknad för det verkar det som, vissa köper ju klockor för att de identifierar sig med statusen bakom dessa o skiter helt enkelt i vad som är inuti uret så länge det är en äkta produkt. Folk betalar ju överpriser för allting så länge sakerna förmedlar att de just är dyra och bra saker.
   
 17. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.134
  Mycket konstiga svar här. Ingen av de dyra kvartsarna som givits som exempel är dyra på grund av urverket utan i samtliga fall är de dyra på grund av materialval och "design". Med andra ord är det smycken utrustade med ett kvartsurverk. Det gör hela diskussion jättemärklig.

  Vore mer intressant om du frågar efter det billigaste mekaniska urverket kontra det dyraste (odekorerade) kvartsurverket. Jag tror att utfallet blir ganska annorlunda då.
   
 18. Babinus
  Trådstartare

  Babinus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  677
  Jag tycker inte att det är så märkligt. Hur stor del teknik kontra accessoar kombinerat med märkesmagi som gör en klockas värde är ju rätt intressant och svaret blir nog inte helt lätt och entydigt. Jag tycker att många svar är intressanta.

  Jag tycker att jag klargjorde i mitt tredje inlägg att det var just så jag menade. Med metaforen att om jag fyller bagaget i min bil med diamanter blir den dyrare än en Ferrari, men att det räknas inte.

  Jag vet inte vad du menar med ett annorlunda utfall? Jag tycker att många har förklarat just dina tankegångar, men också klargjort att förutom urverk så spelar också utsmyckningen roll. För att inte tala om varumärkets magi och att för många är det bara det som gäller.

  Jag tycker att det är intressant att få lite tankegångar om hur betydande själva urverket är i värdet, jämfört med just utsmyckning och märkesmagi.
   
Mårtenssons ur Brookfield