Laddar...
Erikson Urhandel

Black Bay går långsamt + boxfråga

Diskussion i 'Diskussion' startad av Scaramanga, 4 oktober 2013.

 1. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Blir lite irriterad. Köpte min BB för nån månad sedan. Då gick den inom spec, dvs -4/+14 sek/dygn. Mätte upp den till ca -3,7/dygn mätt över en vecka. Helt OK även om jag gärna sett att den gått lite för fort istället.

  Edit; Helt plötsligt så går den minus 10 sek/dygn. Både enligt mina egna mätningar och enligt Kello. Har inte dängt klockan i något eller utsatt den för nåt särskilt utan bara min normala användning. Jag är rädd om grejerna, alltid.

  Klockan är såld i Basel maj 2012. Rimligtvis så har jag har 2 års världsgaranti? till maj 2014. Borde bara kunna lämna in den till svensk AD för översyn.

  Problemet är bara att jag har 50 mil till närmsta AD :banghead:. Alternativet är då att skicka den, till Rob föreslagsvis, för ruckning. Nackdelen är ju att jag blir av med klockan ett tag och får bekosta frakt fram o tillbaka.

  Är jag helt dum i huvet om jag går till min lokala old-school urmakare och låter honom titta på den?

  Nån som har erfarenhet av att skicka till AD? Hur lång tid kan det ta?


  Funderar även på vad jag har för box egentligen, de BB´s som annonserats ut på slutet har en annan typ av inredning i boxen. Ska det vara att min är en tidig utgåva och man då hade andra boxar?

  Bild finns här;

  https://klocksnack.se/threads/tudor-black-bay.10699/

  OBSERVERA att jag inte vill kasta nån smuts på säljaren av klockan. :cool:
   
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.685
  Från:
  Jymden
  Men om spec är -4/+14 och den går -3,7, så är det ju inom spec...

  Du kan ju alltid regulera till den själv om du vågar.
   
 3. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Hade bråttom och missade ju det väsentliga i mitt inlägg, har nu editerat :bag:
   
  yonsson gillar detta.
 4. Nicklas.S

  Nicklas.S X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.016
  Jag köpte både en pelagos och en black bay just när dom släpptes.
  Pelagosen hade svart box (som din) och black bayen hade brun.
   
 5. Bomier

  Bomier X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.999
  Från:
  Bangkok
  Såhär ser min låda ut till Blackbayen.....

  [​IMG]

  Mvh
  Micke E
   
 6. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.438
  Från:
  Malmö
  Så ser min också ut.
  Behöver rucka min lite, har AD 5 min från hemmet. Är det en gratisgrej under garantitiden?
   
 7. Jonulf

  Jonulf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.629
  Från:
  Stockholm
  Tråkigt att den inte går som den ska men fy tusan vad fin BB:n är endå, måste ha en sån en vacker dag!:)
   
  Scaramanga gillar detta.
 8. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Ja det lät så när jag pratade med urmakaren Peter? hos Rob E. Svenskan var inte på topp men vi förstod nog varandra, över telefon.

  Googlade lite och konstaterar att Pelagos box är annorlunda idag. Hittade nån till BB i min typ av box och boxen är vanlig till Heritage Chrono.

  Min är som sagt såld i Basel i maj 2012 och det känns som att den är rätt tidig, kanske därför den har denna box. Eller så har AD´n fuckat upp bara ;)
   
 9. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Skulle jag föreställa mig. Annars inget stort belopp. Och med fem minuters avstånd, så är det väl inte mycket att fundera över...

  mvh A
   
 10. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.438
  Från:
  Malmö
  Tar en tur dit. :)
   
 11. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Hur länge har den dragit sig tio sekunder per dygn? Ge det lite tid. En klocka kan variera när den är ny (för bäraren) i någon mån (mindre så med Rolex nya balansfjäder, men här pratar vi ETA 2824).

  2824:an har större variation än Rolex övriga verk och såväl aktivitetsnivå (hur mycket klockan rörs) som energinivå spelar roll. Håller du för övrigt klockan uppvriden? Precisionen påverkas av hur väl klockans fjäder är spänd.

  mvh A
   
 12. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.557
  Om du har garanti och klockan öppnas av en icke-auktiriserad urmakare är det stor risk att din garanti förverkas.
   
 13. China

  China Guest

  Nja, det beror väl på vilken grad av ETA 2824-2 som man diskuterar. Kronometern har väl inga större skillnader när det gäller positionskänslighet och tidshållning?

  Sedan hänger det ganska mycket på hur pass väl justerat/regulerat urverket är, kanske går det att skrämma upp en standardgrad av ETA 2824-2 till en tidshållning på under +- 2 sek/dag. Men vad vet jag....

  https://klocksnack.se/threads/timegrapher-1000.7152/
   
 14. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Hmm, tror inte vi motsäger varandra, men när jag läser om vad jag skrivit så inser jag att jag förmodligen inte är helt enkel att begripa... (och kanske blir jag inte det nu heller... så ha överseende och kommentera gärna så kanske vi kan komma fram till något totalt sett begripligt...;) )

  Mina erfarenheter (och i viss mån endast min uppfattning, då jag inte är någon urmakare) är att ETA-verken gott och väl kan ruckas att gå väl inom den så kallade COSC-standarden, i statiskt läge, med fullt dragen fjäder (för optimal kraft till balansfjädern). Och jag jämför i tanken ETA 2824 med Rolex 3135. Det borde jag ha klargjort. Min jämförelse baseras också på egna upplevelser av just Tudor/ETA 2824 samt andra ETA 28XX vis-a-vi Rolex 15XX/30XX/31XX, men av förklarliga skäl inga stora volymer... utan bara mina egna klockor/verk som jag från tid till annan följt upp och "experimenterat" lite med.

  Vad jag försökte beskriva var hur precisionen och gången påverkas av yttre krafter samt fjäderns kraftreserv, som till exempel handledens kraftigare rörelse vid joggning (som kan få klockan att avvika mer än man kanske väntar sig), eller hur gången påverkas då fjädern närmar sig slutet av sin kraftreserv, eller hur precisionen är en funktion av frekvensen - men där tänkte jag fel, då ETA-2824 har samma frekvens som till exempel Rolex 3135. Annars medför ju högre frekvens en högre tålighet mot stötar och en högre stabilitet. Kvarstår ju också breguetspiralen som jämförelseobjekt (men det är kanske inte intressant i det här fallet).

  Min tanke till Scaramanga var att kanske har han mätt gången vid såväl full kraftreserv som vid nästan tom. Och då skiljer det. Till exempel så jämförde jag en gång Rolex 3000 med Rolex 3186 och kaliber 3000 är mer känslig för förändringen i kraftreserven än vad 3186 är. På liknande sätt då jag följde upp ett 2824, som levererade +/- 0 på handleden med full kraftreserv och som tappade flera sekunder per timme mot slutet av sin kraftreserv. Vidare så är mina kaliber 30XX och 31XX (särskilt 3186 med parachrome bleu-fjäder) så gott som okänsliga vid en joggingtur - till skillnad mot äldre 15XX (men vi pratar förstås enstaka sekunder... inget dramatiskt). Min upplevelse är också att ETA 2824 lättare påverkas av position, precis som Rolex 1570, till skillnad mot de alldeles nya Rolex. Dock med precision inom COSC!

  Med detta sagt, så föreslår jag Scaramanga lite tålamod med precisionen.

  Vet inte om detta bidrar alls... Tackar China, för påminnelsen om att ETA gott och väl levererar med precision! Samt länken. Hjälp mig gärna med en replik eller så!

  mvh A
   
  China gillar detta.
 15. China

  China Guest

  Nej då, vi motsäger väl egentligen inte varandra.:)

  Men faktum är att de flesta moderna urverk faktiskt kan fås att prestera inom COSC standarden, om man bortser från temperaturskillnader ( som är något av en akilleshäl för billigare urverk/lägre grader). Du har helt rätt i att ett ETA 2824-2 av lägre grader har en större variation i tidshållningen när kraftreserven gått ned, men frågan är hur mycket det påverkar i praktiken om klockan används vardagligen, och kraftreserven inte går ned nämnvärt. Vad jag säger mellan raderna är att mycket påverkas av hur skickligt en justering/regulering är utförd. En faktor är givetvis hur positionskänsligt ett urverk är, och jämför man t.ex. en omodifierad standardgrad av ETA 2824-2 med valfri caliber från Rolex, så är det inget snack om att Rolex ligger på topp.

  Men jämför man med ETA:s kronometrar så är inte skillnaden så stor alla gånger, beroende på hur mycket krut olika tillverkare lagt på justering/regulering av urverken. Går vi upp ett snäpp så är ETA 2892-A2 enligt många professionella bedömningar likvärdig eller t.om. bättre presterande än många inhouse calibrar. Nåväl, man kan stöta och blöta vilka tekniska lösningar som är bäst, men sett till tidshållning så finns det många urverk som utan svårigheter presterar inom ramarna för COSC, oavsett om det är Schweiziska urverk eller inte.

  http://www.chronometrie.com/eta2892/eta2892.html
   
  acce1999 gillar detta.
 16. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Hej hopp!

  Bra. Låter snarare som om våra resonemang kompletterar varandra.

  Kul med länken. En favorit. Undrar om inte jag bytte några mail med mannen som satte upp siten en gång i tiden. Jag kan minnas fel, dock. Artikeln som sådan är dock rekommenderad läsning för alla som har åsikter och idéer om "ETA vs Rolex".

  Blev ju ett intressant utbyte här, tycker jag!

  mvh A
   
  wundlander och China gillar detta.
 17. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Rejält uppdragen och buren all vaken tid; - 10 sekunder senaste dygnet, igen.

  Hade en Squale för 3 papp med 2824 och den gick +/- 1 sek men var knappast top grade.

  Vad drygt, skicka till AD eller go local?
   
 18. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.685
  Från:
  Jymden
  Alltid AD om den är under garanti. Det kan ju vara något i urverket som behöver bytas ut.
   
  jabla gillar detta.
 19. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Sant! Vem rekommenderas? Rob E eller Nymans eller....

  Drygt att skicka bara.
   
 20. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Kör på Rob, alltid bra service från dem. Äsch, att skicka den med värde kostar 200 kr cirkus och tar en dag att nå fram.
   
  yonsson gillar detta.
 21. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Ringer Rob på måndag!
   
 22. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417

  Dom har öppet idag med :)
   
 23. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Jag skulle hellre bita i det sura och skicka klockan till Rob E än att låta "gubben på hörnan" öppna den.
   
  morrism gillar detta.
 24. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.685
  Från:
  Jymden
  Utifrån de omdömen som lämnats på KS så kan jag inte ens se att det är något val. Du ringer ju såklart och pratar med dem innan du skickar klockan.
   
 25. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Ringde. Inga problem, bara att skicka ned den så kollar de på den.

  Strålande :)
   
  yonsson gillar detta.
 26. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Sådärja. De ringde från Rob E i morse och berättade att klockan var framme så nu får vi se vad doktorn säger. Hoppas den hinner tillbaka innan badsemestern....
   
 27. ... annars kan du köpa min Aqm2 som du visat intresse för, den går bra!
   
 28. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Ja det är ju samma typ av verk i båda :)
   
 29. Scaramanga
  Trådstartare

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Hurra!

  Igår kom den tillbaka från Rob E :)

  Ruckad och avmagnetiserad. Jäklar vad jag gillar denna klocka!

  [​IMG]
   
  Seikoman87, vikgul, yonsson och 1 annan gillar detta.
 30. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.685
  Från:
  Jymden
  Scaramanga
  Skönt! Gick det på garantin? Återkom gärna med resultatet.
   
Mårtenssons ur Brookfield