Laddar...

Blancpain Fifty Fathoms Tribute to Mil-Spec

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 18 september 2017.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  IMG_0005.JPG

  Bakgrund

  Den första moderna dykarklockan lanserades av Blancpain 1953 på uppdrag av och utifrån krav ställda från franska militären. Klockan behövde ha envägsvridring med tidsangivelse och lysmarkering, stöttålighet samt en vattentäthet som klarar trycket av det då högsta rekommenderade djupet för dykning utan tryckkammare, alltså 50 fathoms (91,44m).

  Bevisligen har kraven stått sig ända tills idag då de är några av de krav som ingår i ISO 6425 vilket är nutidens ISO-krav för dykarklockor.

  Därtill bedömdes klockan behöva skruvad bakboett, dubbla packningar i kronan samt automatiskt urverk för att inte slita på kronpackningarna.

  IMG_4268.
  1957 lanserades Blancpain Mil-Spec 1 vilken hade fuktindikator på urtavlan. När fukt trängde in i klockan ändrade den vita delen på tavlan färg vilket visade att klockan inte längre var tät samt att det hade trängt in vatten. Modellen som recenseras här är alltså en hyllning till ursprungsmodellen med liknande utseende. Tribute to Mil-Spec är limiterad till 500 exemplar.

  1961 -SSIH (nuvarande Swatch Group) köper Blancpain.

  1981 JCB (Jean-Claude Biver) lämnar Omega och köper tillsammans med Jacques Piguet rättigheterna till Blancpain för CHF22000

  1982 Blancpain "Moon Phase" Blancpains reklam proklamerar:

  "Since 1735 there has never been a quartz Blancpain watch. And there never will be."

  Under 80-talet när de andra tillverkarna var övertygade om att kvarts skulle konkurrera ut de mekaniska klickorna storsatsade Blancpain på klockor med komplikationer.

  1985 Blancpain lanserar en Perpetual Calendar.

  1988 presenterar Blancpain 6st nya modeller vilka alla inom urmakarbranchen ansågs kräva stor kunskap: Ultraslim klocka, månfasklocka, evighetskalender, split-second kronograf, tourbillon och minute repeater. Detta gjordes givetvis för att visa att Blancpain var på banan igen samt att visa att de var hi end.

  1992 säljs företaget tillbaka till SSIH för CHF60 000000 men JCB fortsätter som chef fram till 2002 då JCB lämnar över till Marc Hayek.

  Därefter gick JCB över till Hublot för att rädda märket från konkurs och lyckas göra märket till en framgångssaga. Nu är JCB chef hos TAG Heuer och vi ser redan 2016 hur JCB ändrat märkets formspråk och inriktning.


  IMG_5370.JPG
  1999 lanserar Blancpain "Concept 2000": tre klockor i Fifty Fathoms-stuk, men det var inte förrän 2003 då Blancpain firade 50-års jubileum som de lanserade en 40mm Fifty Fathoms med safirglasinlägg i vridringen. Modellen var väldigt lik originalmodellen från 1953 men med nya materialval och uppdaterad teknik. De sålde slut snabbt och genast uppstod en efterfrågan på en ny olimiterad version i större storlek. Dessa begagnade kostar idag i runda slängar ungefär vad de kostade nya 2003.

  Blancpain besvarade efterfrågan på en större modell 2007 med att presentera 3st modeller; Fifty Fathoms Automatique, Fifty Fathoms Tourbillon och Fifty Fathoms Chronographe Flyback. Idag recenserad Fifty Fathoms Automatique (5015-1130-52)

  Mer historik kan läsas här:
  http://people.timezone.com/jmerino/history50.pdf

  Och här:
  http://www.watchtime.com/cms/wp-content/uploads/2013/10/WT_Spotlight_Blancpain_fin.pdf

  Fabriksbesök här:
  http://blog.dreamchrono.com/2014/04/blancpain-manufacture-factory-visit/
  Blancpain Fifty Fathoms Tribute to Mil-Spec
  DSC_0765.JPG
  Referensnummer: 5008-1130-B52A

  Officiella mått
  Diameter: 40,3mm
  Höjd: 13,23mm
  Band: 20mm "Sailcloth"
  Upplaga: 500 numrerade exemplar.
  Listpris: €13400 på sailcloth, €15200 på länk

  Uppmätt
  Diameter: 41mm inkl kronskydd (exkl krona)
  Diameter bezel: 40mm
  Tavla: 28,5mm
  Lug 2 lug: 46mm
  WR: 300m


  Urverk
  DSC_0867.JPG

  Blancpain cal 1151
  100 timmar kraftreserv
  Frekvens: 21600 vph
  Antal fjäderhus: 2st
  Antal juveler: 28
  Antal delar: 210

  Urverket cal 1151 är utvecklat, (mestadels) tillverkat och monterat in house. Många delar finisheras individuellt för hand på traditionellt vis och även verktygen som urmakarna använder är traditionsenligt tillverkade för hand hos Blancpain, varje urmakare har såklart sin egen uppsättning med personliga verktyg. En urmakare sätter ihop och justerar respektive klocka från start till mål. Givetvis finns ett visst samarbete mellan de olika tillverkarna inom Swatch group och Frederic Piguet som från början tillverkade urverk åt Blancpain är nu under samma tak som Blancpain.

  Urverket är automatiskt med 2st fjäderhus vilka tillsammans ger en kraftreserv på imponerande 100 timmar (4 dygn). Urverkets frekvens är 21600 vph. Enligt internetz används den äldre versionen Cal 1150 även av Vacheron Constantin, Breguet och Audmars Piguet, då är urverket däremot begränsat till att ha 70 timmars gångreserv.

  Urverket är som sagt en vidareutveckling av den tidigare versionen cal 1150. Cal 1151 har fritt liggande balanshjul med ruckningsmekanism för justering av gång via skruvar på balanshjulet.

  Enligt flera recensenter syftar denna lösning till att minska att stötar påverkar gången. Jag frågade en kunnig Swatch-urmakare om detta och han menade att det inte har med stötar att göra. Anledningen är att det blir färre saker som stör ballansfjädern och därmed urverkets precision om ruckningsmekanismen finns integrerad i balanshjulet. Skillnaden på gången mellan olika positioner blir helt enkelt bättre.

  Cal 1151 har framförallt två tydliga uppgraderingar. Den första är uppgraderingen är en spiralfjäder i kisel vilket förutom bra gång medför att urverket blir väsentligt mindre känsligt för magnetism. En för somliga positiv effekt av detta är att urverket inte behöver kapslas in och att bakboetten kan ha glasinlägg utan att det magnetiska skyddet påverkas. En annan positiv effekt av kiselspiral sägs vara god stöt-tålighet.

  Den andra tydliga uppgraderingen är den nya rotorn vilken är i solitt 18k guld och har en finish av NAC, en platinalegering. Rotorn och urverkets generellt diskreta finish ger ett robust intryck och utseendet är i mitt tycke ett diskret långfinger till industrin, där flärd och guld ofta används för att imponera på kunderna.

  Urverket är justerat utifrån 6 positioner, på hemsidan står det däremot 5 positioner. Tidhållningen har hittills varit väldigt bra, de första fem dygnen har inte klockan dragit sig en enda sekund.

  Mer om urverket och om Nivarox som är inblandade i detta system (från samma moderbolag Swatch Group) går att läsa här:
  http://www.ablogtowatch.com/inside-nivarox-the-heart-of-the-swiss-watch-industry/

  Och här:
  http://forums.timezone.com/index.php?t=tree&th=1521718&mid=5237146&rid=0&rev=&reveal=
  http://www.watchprosite.com/?page=wf.forumpost&fi=4&ti=439061&pi=2634866


  Boett
  DSC_0828.JPG
  Boetten på Tribute to Mil-Spec är väldigt lik den hos vanliga Fifty Fathoms. Största skillnaden är att Mil-Spec är 40,3mm istället för 45mm som hos standardmodellerna. Kronskyddet har ändrat form till ett kantigt utseende, men utöver ovan nämnda skillnader och glasbaksida är det till synes inget som skiljer. Faktum är att boetten tycks vara identisk utseendemässigt med Fifty Fathoms Concept 2000 samt specialutgåvan som lanserades med safirinlägg i vridringen 2003.

  DSC_0834.JPG DSC_0835.JPG
  På boettens långsida står BLANCPAIN graverat och kronan har ett upphöjd ”B”. Hela boetten ger ett rundat intryck och i kombination med kupad vridring och ett kupat glas blir klockan allt annat än platt och tråkig.

  DSC_0852.JPG
  Den signerade kronan är ser proportionerlig ut på bild men är ganska liten vilket gör hanteringen lite osmidig vid urskruvning och inskruvning. Uppdraget är silkeslent och precisionen vid inställning av tid är bra. Något som säkert kan förvåna många är att urverket inte har hackfunktion, sekundvisaren går däremot att bromsa/stanna via ”mottryck”, precis som på en Seiko med 7s26-urverk. Fattigt med urverk utan hackfunktion? Det kanske man kan tycka men det gäller även El Primero och många modeller från exempelvis Patek. I praktiken blir det inget bekymmer i och med att det ändå går att få sekundvisaren att stanna.


  DSC_0856.JPG
  Vridringen vilken som sagt lanserades 2003 och då var den första i sitt slag påminner om de akrylöverdragna vridringsinlägg som användes på Blancpain Fifty Fathoms under 50- och 60-talet.
  Under det "repfria" safirglaset skyddas markeringar i superluminova. Mil-Spec har ett inlägg som är väldigt likt det på Concept 2000 men Milspec har markeringar även för 0-15min, precis som den stora vanliga modellen av Fifty Fathoms.

  Känslan i vridringen är fantastisk, 120 distinkta klick och inga som helst glapp åt något håll. Färgen på vridringen är svart, de många reflektionerna som kameran återger luras lite. Det kupade glaset har enbart antireflexbehandling på undersidan men reflektionerna är ändå få.


  Bakboett
  DSC_0869.JPG
  Ni vet nog vid detta laget att jag inte är någon förespråkare av glasbaksida eftersom jag varken tycker det är snyggt eller bekvämt.

  DSC_0867.JPG
  Urverket på denna klocka däremot riktigt snyggt utfört och när jag blickar in genom glaset är det är lätt att drömma sig bort till urmakarbänkar, de schweiziska bergen och det de vita rockarna. Det vore roligt att få reda på hur många timmars kärlek som ligger bakom finisheringen på just min klocka. Personligen behöver jag inte en glasbaksida för att fastna i dessa dagdrömmar om hantverket som ligger till grund för finishen, men givetvis underlättar det.

  I ytterst få fall tycker jag att glasbaksida är befogat men detta är ett sådant fall.


  Band och spänne
  DSC_0877.JPG
  Tribute to Mil-Spec kommer på sailcloth, nato eller länk. Länken ser ut att vara samma modell som användes till Concept 2000 och det numera kultförklarade sailclothbandet är en 20mm/18mm version av det band som används till 45mm Fifty Fathoms. Sailclothbandet kommer verkligen till sin rätt tillsammans med 40mm-boetten. Till den större boetten känns bandet lite för mjukt och klent vilket ger en känsla av att klockan är topptung men till den mindre boetten blir bandet kanon.

  DSC_0899.JPG
  Det är däremot väldigt kort till min 18cm handled.
  Natobandet är nyutvecklat och har tyghällor till skillnad mot det svindyra natoband som introducerades med Blancpain FF Bathyscaphe. Jag har inte testat originalnatot men klockan sitter riktigt bra på mitt modifierade Zuludiver-nato.

  Värt att nämna är att bandstiftslösningen är ytterst märklig samt att bandstiften (1,3mm) sitter väldigt nära boetten. Detta medför att man behöver pressa dit även ett tunt natoband. På den större boettversionen har Blancpain löst detta problem med en fasning i boetten men det har de alltså inte valt att göra på denna boett.


  Lyspasta
  IMG_9769.JPG

  IMG_9830.JPG
  Lyspastan är superluminova vilket vi alla vet innebär OK men inte märkvärdigt bra lysförmåga. De målade indexen medför givetvis att lysförmågan blir sämre än på klockans storebror vilken har en tjockare och bredare mängd lyspasta. Vridringen och tavlan har olika färg på lyspastan vilket jag i vissa fall hade stört ihjälp mig på, här tycker jag det funkar. En rolig detalj är den extremt tunna kanten av vit färg ytterst på tavlans markeringar. I kombination med en blank och något upphöjd lyspasta ger det lite djup till tavlan. Givetvis har Blancpain tagit inspiration från vintagemodellerna när de fattat dessa beslut.


  En närmare titt
  DSC_0891.JPG
  Tribute to Mil-Spec är en modell man troligtvis inte tröttnar på att studera i detalj. I de flesta ljusförhållanden ter sig både tavla och vridring kolsvarta medan solljus ger ett spännande ljusspel som får tavlans diskreta sunbursteffekt att framträda. I vissa ljusförhållanden näst intill försvinner den tryckta texten på tavlan och det enda som syns är tavlans spegelblanka yta.

  Tavlans yttre kant och sekundvisarens tipp döljer sig under glasets kupade kant när synvinkeln är direkt framifrån vilket ger en häftig effekt. Glasets reflektioner gör att det ibland ser ut som om tavlan inte är helt platt. De platta visarna glimmar till ganska bra och jag tycker att de storleksmässigt harmoniserar bra med indexmarkeringarna.

  DSC_0884.JPG
  Datumfönstret och fuktindikatorn är roliga att studera. Den andra siffran på datumskivan är större än den första vilket medför att datumen alltid fyller upp hela det fasade asymmetriska datumfönstret. Fuktindikatorns vita del har en struktur som gör att den inte alltid ser helt perfekt och vit ut.


  På handleden
  IMG_9587.JPG IMG_9603.JPG IMG_9600.JPG
  På handleden skiljer sig Tribute to Mil-Spec ganska mycket mot den större modellen. Mil-Spec känns lagom tunn och väldigt smidig, den glider lätt in under skjortan och den känns aldrig klumpig eller i vägen. Viktmässigt finns det givetvis ingenting att klaga på och de korta bandhornen gör att även personer med mindre handleder kommer tycka att modellen är väldigt bekväm. Den topptunga känslan hos den större boetten är som bortblåst på gott och ont.

  IMG_9994.JPG IMG_9985.JPG IMG_9993.JPG
  Jag har provat modellen på sailcloth och nato och den sitter väldigt bra på båda typerna av band. Personligen gillar jag Mil-Spec bättre på nato eftersom det gör att den känns något större.


  Sammanfattning
  DSC_0828.JPG
  Jag var ju väldigt kär i min 45mm Fifty Fathoms och ha-begäret för Mil-Spec smög sig fram någorlunda diskret efter lanseringen för att senare öka till någon typ av besatthet. 40mm är på gränsen till för litet för min smak men alla genomtänkta detaljer och det oklanderliga utförandet gör att modellen upplevs som allt annat än liten och intetsägande. Denna storlek är även bättre för mig vid dagligt bruk och klockan är aldrig obekväm.

  Målade index istället för applicerade samt färgerna och fuktindikatorn medför att modellen känns rolig samtidigt som den i många ljusförhållanden faktiskt känns ganska diskret. Förbättringsområden finns alltid och i Mil-Specs fall gäller det ett alldeles för kort originalband och för kort avstånd mellan boett och bandstift.

  Jag tycker att Blancpain lyckats bra med att få Mil-Spec att upplevas väldigt toolig men samtidigt high-end. En "liten" dykarklocka med stor närvaro.
   
  Senast ändrad: 9 november 2017
  Streptokocker, Sonnyboy, JDH och 113 andra gillar detta.
 2. EmilW

  EmilW Titan

  Inlägg:
  188
  Måste säga att jag tycker dina recensioner är oerhört intressanta, spännande läsning och snygga bilder. Grym recension värdig en fantastisk klocka! Tack för att du delar med dig.
   
  yonsson gillar detta.
 3. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  Trevligt, tack!
   
 4. Dennta

  Dennta Guld Premium

  Inlägg:
  4.252
  Från:
  Örebro
  Som vanligt ett oklanderlig recension! Kul läsning!
   
  yonsson gillar detta.
 5. Dixie

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.377
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Som vanligt kul läsning när du skriver @yonsson men måste säga att denna klocka sticker verkligen ut från mängden. Perfekt läsning när man stödvilar med dotterns nap time
   
  Simpatico och yonsson gillar detta.
 6. JesperO

  JesperO Silver

  Inlägg:
  1.665
  Grymt som vanligt J - utomordentligt skrivet, finfina bilder.
  Rätt schysst klocka också :)
  Tack!
   
  yonsson gillar detta.
 7. GlennG

  GlennG Tantal

  Inlägg:
  356
  Tack för intressant läsning. Klockan ser fantastisk ut!
   
  yonsson gillar detta.
 8. Yrsnö

  Yrsnö Tantal

  Inlägg:
  606
  Stort tack för en väldigt välskriven recension och grattis till en mycket vacker pjäs! :)
  Tycker 40mm sitter riktigt bra på din handled, men tror du i förlängningen att du kommer behålla båda dina FF?
   
  yonsson gillar detta.
 9. sherwan

  sherwan Silver Friends Of KS Premium

  Inlägg:
  2.518
  Från:
  Stockholm
  Jäkla fina bilder, påminner om när man va liten och "läste" Playboy ;)
  [​IMG]

  Underbart jobb & tack.
  Ska läsa texten/novellen senare på väg hem ifrån jobbet ;)
   
  yonsson gillar detta.
 10. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  Tackar! Den stora såldes i samband med att denna beställdes.
   
  Yrsnö gillar detta.
 11. Wamba

  Wamba Diamant Premium

  Inlägg:
  7.282
  Den är så fin
  Sjukt bra recension med
   
  yonsson gillar detta.
 12. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Silver

  Inlägg:
  2.408
  Fantastiska bilder och bra recension, tackar.
  Väldigt coolt och speciellt med rotorn som är i guld men ser ut som typ...bly? :-D
   
  yonsson gillar detta.
 13. Cristian

  Cristian Silver Premium

  Inlägg:
  2.159
  Från:
  Tayrona
  Bra skrivet! Sjukt fina foton!
   
  yonsson och Bottega gillar detta.
 14. bbits

  bbits Brons Premium

  Inlägg:
  1.204
  Från:
  Stockholm
  Tack för en kanonrecension av en kanonklocka...
   
  yonsson gillar detta.
 15. Fixoflex

  Fixoflex Diamant Premium

  Inlägg:
  6.051
  Från:
  Småland
  Tackar för inblicken i FF världen yonsson!
   
  yonsson gillar detta.
 16. P-vakten

  P-vakten Guld Premium

  Inlägg:
  4.058
  Från:
  Stockholm
  Tack för ännu en välskriven recension! Säger det igen - @yonsson for pres!
   
  yonsson gillar detta.
 17. Ceramic

  Ceramic Tantal

  Inlägg:
  546
  Mycket bra :)
   
  yonsson gillar detta.
 18. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.633
  Superbra som vanligt. Märks när någon lägger lite jobb inför och på en text. Bra foton också.
  Otroligt grym klocka även.
   
  yonsson gillar detta.
 19. Pete11

  Pete11 Silver Premium

  Inlägg:
  2.196
  Mycket bra genomgång av Blancpains moderna historik och bra recension. Uppskattar framförallt styckeindelningen :) Trivsam kvällsläsning.
   
  yonsson gillar detta.
 20. evki

  evki Brons

  Inlägg:
  1.316
  Sjukt fin klocka! Stort grattis. Gillar rotorn i svart guld.
  Sailcloth is da strap!
   
  yonsson gillar detta.
 21. Johan86

  Johan86 Tantal

  Inlägg:
  339
  Riktigt fin klocka! Med ett så vackert urverk kan man leva med en glasbaksida. Det jag undrar över är varför den inte har hackfunktion? Uppenbart är det inte för att spara pengar.
   
  yonsson gillar detta.
 22. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  Det kanske har med platsen att göra? Det är ju ett "ultratunt" urverk, kanske har med det att göra, vet faktiskt inte. Många high end-urverk har ju inte det så det borde finnas någon teknisk förklaring. @Echo Delta vet säkert.
   
 23. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.239
  Från:
  Storbritannien
  Det finns ingen rak anledning varför eller inte, men det är en smaksak!
  FP 1185, som sitter i AP ROC har till exempel inte det!
   
  yonsson gillar detta.
 24. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  De flesta Patekerna har väl inte heller haltningsfunktion? De kanske tycker att det räcker med att man ändå kan bromsa sekundvisaren till halt. Med tanke på att min MilSpec gått +-0 sekunder på 5 dygn är det ju en ickefråga, men det vore ändå intressant att veta om det fanns något direkt syfte med att välja bort funktionen.
   
 25. Andy7750

  Andy7750 Silver Premium

  Inlägg:
  2.824
  Tack för intressant läsning om en mycket fin klocka :)
   
  yonsson gillar detta.
 26. Simpatico

  Simpatico Silver

  Inlägg:
  2.330
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  En drömklocka.
  Mycket bra jobbat, som alltid när du skriver här.
  Grymt trevlig skriven recension och fina bilder.
  Genomarbetat och ett stort nöje att läsa.
   
  yonsson gillar detta.
 27. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.239
  Från:
  Storbritannien
  Tveksamt att det finns ett specifikt syfte, men smått irriterande att inte kunna sekundställa den.
   
  yonsson gillar detta.
 28. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.579
  Från:
  Jymden
  Ja, men med lite teknik går det ju. :)
   
 29. chris.f

  chris.f Tantal

  Inlägg:
  744
  Tack för en grym recension!
   
  yonsson gillar detta.
 30. Moody

  Moody Silver

  Inlägg:
  2.870
  Fantastisk recension som alltid, tack och grattis till en klocka som verkligen sticker ut i mängden!
   
  yonsson gillar detta.