Laddar...
Erikson Urhandel

Boetter och gängor

Diskussion i 'Diskussion' startad av mouqvist, 13 oktober 2014.

 1. Läste Pistol-Petea tråd om service av en Revue-Thommen och kom på att jag hade hamnat tidigare i följande dilemma före klockköp.
  Skulle köpa en Breitling Headwind vars krona var lite defekt.
  Ringde AD som berättade att man värsta fall skulle även behöva byta boetten om gängan var paj då denna är fastsvetsad på boetten.
  Jag undrar om de flesta klockmodellerna är byggda på det här sättet, det vore ju vettigare med en gänga som går att avlägsna från boetten!?
  Hur är det med Omega, Tudor och Rolex modeller t.ex?
   
 2. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.653
  Från:
  Helsingborg
  Rolex har utbtytbar kronhals (gängad).
   
 3. Pistol_Pete

  Pistol_Pete Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  832
  Från:
  Världsmedborgare
  Har för mig att Rolex har patent på sin gängade kronhals, vet inte hur det ser ut för andra tillverkare.
   
 4. rogart-63

  rogart-63 Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.314
  Från:
  Vettet
  En del har kronhals som är pressad dit och den går naturligtvis att byta . Varför ska man behöva byta boetten om den är svetsad . Borra bort skiten och svetsa dit en ny . Med en lasersvets borde det vara lätt fixat .
   
  jabla och eriksson850 gillar detta.
 5. Matts

  Matts Hedlund

  Inlägg:
  2.342
  Från:
  Stockholm
  När jag jobbade inom industrin ( för väldigt länge sedan)fanns det något som hette "helicoil" som användes när en invändig gänga tog "slut" . Man borrade helt enkelt ett större hål, körde i en specialgängtapp och sedan gängade man i helicoilen och så hade man tillbaka den ursprungliga gängdiametern. Annars måste väl borra ur och pressa i en bussning funka i de flesta fall?
   
 6. Helicoil är definitivt ett sätt att göra det. Gäller att man är försiktig dock när man gängar om för själva "coilen" för risken är rätt stor att man 1.bryter av gängtappen. 2. Drar sönder de nya gängorna för coilen och det är inte jätte häftigt att behöva köra dubbla coils plus att risken är stor att det inte finns så mycket material kvar att borra i om man är nära kanten.

  Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
   
  jabla gillar detta.
 7. Matts

  Matts Hedlund

  Inlägg:
  2.342
  Från:
  Stockholm
  Minns att det var lite "tricky" med helicoilerna när man hade hål som inte gick rakt igenom materialet, byggde JAS delar på Ericsson så cheferna blev inte så glada om man fördärvade prototyperna genom att ha av gängtapparna i hålen. Var väl inte helt gratis, kostade väl säkert som en sån där dyr Daytona på Kaplans;) Tur det fanns gnistmaskiner iaf.
   
 8. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.653
  Från:
  Helsingborg
  Känns som helicoil funkar bättre ju större dimension det är.
   
  Matts gillar detta.
 9. Ja, det är oerhört pilligt i mindre storlekar och frågan är om det ens finns de dimensioner som skulle behövas I detta fall, svårt att tro det.

  Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
   
Mårtenssons ur Brookfield