Laddar...
Nymans Ur 1851

Citizen Eco Drive Promaster Chronograph JR4045

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Mikroskop, 10 juni 2013.

 1. Mikroskop
  Trådstartare

  Mikroskop Rebel soldier

  Inlägg:
  95
  Bild lånad från watchhub:
  [​IMG]
  Min bild och klocka
  [​IMG]
  Modellnamn:
  JR4045
  Tillverkare:
  Citizel
  Referens:
  JR4045
  Årsmodell:
  2010+
  Urverk:
  ?
  WR:
  200m
  Bandändar:
  22mm
  Allmän beskrivning:
  Multi-ana-digi-gmt-quartz med larm.
  Mina intryck:
  En stor klocka med runt 45 mm utan knappar och strax under 200 gram på länken. Vridring som går lätt (lite för enkelt) att vrida år båda hållen (man har blivit lite vilsen med bara motsolsvridning från Seikos dykare). Klockan visar normalt anlog tid för vald tidzon (stora visarna) och timmar in på dygn på den lilla övre vänstra. Den högra övre (0-60 graderad) används vad jag har kunnat finna till ned-/upp- räkning.
  Lumen är ok på tim/minutvisare och markörer, den analoga klockan stannar innan lumen är slut, se mer nedan.
  De båda lcd-bitarna nedtill är för diverse funktioner som väljs med den traditionella "klockinställaren" (mitten till hö) i "stängt" läge, såsom världstid, starttimer för kappsegling, tidtagning, nedräkningstimer , 2 st alarm, datum och tidsinställning.Klockan är utrustad med Citizens Eco-drive vilket innebär att den är laddar ett "batteri" med solceller. Upp till fyra års klocktid i mörker enligt reklamen på en fulladdning. Klockan har två "energisparlägen" efter ett par minuter slutar den analoga delen att fungera och senare även den visningen av den digitala.
  För att börja från början har denna klocka fler och mer komplicerade funktioner än den behöver. Det är lätt hänt att man kommer åt någon av de tre funktiponsknapparna och helt plötsligt visar inte klockan aktuell tid (tidzon) utan någon annan eller står i lcd-fönstervisningsläge (12:00).
  Klockan är begåvad med en energisparfunktion som gör att den analoga klockdelen går ned i sparläge (stannar) efter ett par minuter utan ljus (ex. under en skjortärm) detta resulterar i ett anigen förvirrat ögonblick när klockan rusar framåt för att visa aktuell tid när man tittar till på den, kan bli en aning irriterande om man ser på klockan ungefär varje halvtimme.
  Klockans funktioner (vilka välj med "klockinställaren"):
  Racetimer:
  Visas i både lcd samt högra lilla visaren och sekundvisaren går baklänges, ställs in med "klockinställaren" i utdraget läge till förutbestämda tider (5,10 15 20 etc minuter).
  Nedränkningstimer som piper till vid vid varje nedräknad minut samt de sista 10-15 sekunderna. Funkar som den ska även om funktionen har blivit en aning ointressant iom GPS i båtar, om man strikt ska se det som en kappseglingsklocka.
  Tidtagning
  Tidtagning med tim/min/sek/hundradelar, med mellantid, visar åtgånga minuter även på den högra analoga visaren.
  Timer:
  Valfri nedräkningstimer, tid väljs med klockinställaren.
  Alarm 1 & 2
  Två alarmtider som kan väljas för för både tid och tidzon.
  Set
  Inställning av tidzon
  Time
  Visning/val/inställning av tid
  Cal
  Visning/val av datum
  Övriga funktioner:
  Klockan har en visning av kryssvinklar etc för segling, användningen av dessa har blivit en aning förbrukade iom gps och plotter, även vid kappsegling. Är nog mer kul att ha på klockan för att visa att man kappseglar på kontoret än på vattnet. Har själv haft svårt att finna att klockan skulle tillföra något i taktiken vid kappsegling mer än nedräkningstimern innan start.
  Slutsatser:
  Helfestlig klocka (som egentligen mer är en ), funkar nog bäst som beater, som man kan bli sittande och "ratta" ett par timmar innan man är hemma på funktionerna. Definitvt användbart är nedräkningstimern för pasta/ris och alarmen för väckning/påminnelser. Seglingsfunktionerna såsom racetimern är nog mer att betrakta som kul iom intåget av gps/plotter.
  +
  Håller tiden, även enkelt att växla tidzon
  Eco-Drive,solcellsladdad
  Alarm
  Nedräkningstimer
  Vattentät till 200m
  Analoga klockan stannar vid mörker trots lume.
  -
  Lätt att komma åt funktionsknapparna vilket kan resultera i oönskade tidsskift.
  I vissa lägen svåravläst tavla
  Väl lättrörlig vridring (åt båda hållen)
  Quartz!, tråkigt med hoppande visare
   
  Smulan gillar detta.
 2. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.013
  Från:
  Stadsholmen
  Vilken bra recention :) Håller med om att det är lätt att komma åt vissa knappar av misstag. Jag såg till att bandet var lite tajt så klockan inte gled ner mot handleden. Säkert bättre för det som bär klockan på höger hand. Men visst är det väl bara sekundvisaren som stannar i energisparläge 1, eller?
   
 3. Mikroskop
  Trådstartare

  Mikroskop Rebel soldier

  Inlägg:
  95
  På zulu, det är väldigt trångt mellan boett och bandstift, knappt så att bandet går in.
  [​IMG]
   
 4. Mikroskop
  Trådstartare

  Mikroskop Rebel soldier

  Inlägg:
  95
  Visst är det så att det bara är sekundvisaren och lcd som slocknar/stannar i viloläge 1.