Laddar...
Nymans Ur 1851

Citizen Ecozilla

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Jockinho, 22 september 2012.

 1. Jockinho
  Trådstartare

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.005
  Från:
  Motala
  Modellnamn:
  Ecozilla
  Tillverkare:
  Citizen
  Årsmodell:
  2000- och framåt.
  Urverk:
  Eco drive
  WR:
  300m
  Allmän beskrivning:
  Rejäl dykarkloss

  Mina intryck:
  Ecozillan är onekligen en av Citizens mest kända dykare tillsammans med den klassiska Aqualanden. Den har i klockvärlden ett relativt unikt utseende, där Seikos klassiska Tuna-serie är den som utseendemässigt kommer närmast. Zillan ser dock i mitt tycke ut lite som en Tuna på steroider.

  [​IMG]

  Dimensioner
  Bredd ex krona: 48mm
  Tjocklek: 19mm

  Ecozillan återfinns i tre olika varianter. Dels en i stål med gummi eller integrerad länk samt en titanversion som endast finns med gummiband. Det finns också en Autozilla, vilken är den automatiska versionen som emellertid ligger kring det dubbla i pris i jämförelse med Eco-drive versionerna. Ett pris som ändå verkar rättvist när man läser om den. Jag har ägt de båda Eco-drive drivna Ecozillas, den i stål är mer vanlig och går oftast finna kring 2000kr vilket får ses som ett fynd medan titanvarianten är mer ovanlig och betingar någonstans kring 2-3000kr beroende på skick. Även det prisvärt.

  Design
  Som sagt Ecozillan är en dykare med en väldigt egen design. Och den är som ni kan läsa stor. Med sina cirka 48mm på bredden och 19mm tjock är det en klocka som är svår att undgå. Men samtidigt bör man inte låta sig skrämmas av detta, i verkligheten känns inte Ecozillan så stor. Den relativt korta längden (lug till lug) på 48mm gör sitt, dessutom är tavlan ganska liten vilket gör att den upplevs mindre. Men trots detta, Ecozillan är ingen liten klocka och i stål med integrerat gummi är den rejält tung vilket får mig att undra vem som orkar bära länkvarianten. Titanvarianten väger lyckligtvis en hel del mindre.

  Funktion
  Funktionsmässigt fungerar det mesta bra. Bezeln snurrar till en början ganska glappigt men det blir snabbt bättre med tiden, jag anser den är lätt att greppa och kronan är en fröjd att skruva in och ut. Baksidan är riktigt vacker att beskåda.

  Urtavlan är svart med grå nyanser beroende på ljus. Inuti tavlan finns soljusceller vilka laddar upp batteriet. Ett tiotal minuter i stark sol laddar upp den för några dagar och efter ett par timmars användande utomhus är klockan laddad för flera månader. Ett i mitt tycke kul urverk som i praktiken fungerar riktigt bra. Men för att återgå till tavlan, den är riktigt fint gjord. Indexen är lätta att se och lumet är helt fantastiskt, vilket också gäller för visarna. På tavlan återfinns även datumvisning och här kommer en av klockans få förbättringsområden. Datumet borde antingen ha slopats eller gjorts större, det ser det lite klent ut.

  Band
  Ecozillan levereras antingen med ett integrerat gummiband eller en integrerad länk. Och här ligger också dess andra nackdel. Luggarna är speciella så för att kunna använda andra band behövs adapters. Dessa adapters finns numera i det lätta materialet titan (vilket innebär mindre vikt mot de föregående som var i stål) och passar alla versioner av Ecozillan såväl som Autozillan. Adaptrarna ser ut som de hör till klockan och passar den perfekt. Det finns även ett specialtillverkat läderband gjort för ett par år sedan av bandtillverkaren Delaurian. Detta läder är mycket ovanligt.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Orginalgummibandet är det dock inget fel på, det är ett riktigt stabilt gummi som hjälper balansera upp Ecozillans relativt tunga boett. Aningen stelt i början, men lyckligtvis långt ifrån Seiko ”Z-22stelt”. Spännet är välgjort och säkert. Även en extra bandlängd finns att tillgå vid nyköp, som kan användas för att kunna få på klockan över en våtdräkt.

  Summa summarum:
  Efter att ha haft både titan och stålvarianten kan jag varmt rekommendera Ecozillan. Det är en unik dykare som ger köparen väldigt mycket klocka för pengarna. De som räds stora klockor bör kanske undvika Zillan men för oss alla som gillar dykarklockor är denna nästan ett måste att ha testat. Inte minst då den nu har tagits ur produktion. Visst det må inte vara den vackraste klockan, den är snarare rätt ful, men på något sätt är den också helt fantastisk.

  När det kommer till stål vs. titanvarianten så är det en smaksak. Titanvarianten är lättare, några hundralappar dyrare och ser också väldigt annorlunda ut då titanet är mycket mörkare. Personligen föredrar jag titanvarianten men det baserar sig egentligen endast på att stålvarianten är något för tung för mig. Båda versionerna kan starkt rekommenderas.

  Positivt:
  - Unik design
  - Överlag bra finish
  - 300m vattenresistent
  - Eco-drive urverk
  - En framtida klassiker?

  Negativt:
  - Tyngden på stålvarianten. Den enda anledningen till att jag flippa den...
  - Datumet
  - Integrerat gummiband (trots att adapters finns att tillgå är detta ändå lite störande)

  Tack för titten :)
   
 2. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Bra recension! den är cool Ecozillan :)
   
 3. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.732
  Från:
  Stockholm
  En beaterklassiker! Kul att läsa lite mer ingående om den. Annars brukar den bara flasha förbi snabbt i dagensklockatrådarna!
   
 4. Riktigt fin, jag saknar faktiskt min som jag köpte av dig Jocke!
   
 5. Jockinho
  Trådstartare

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.005
  Från:
  Motala
  Mm och jag saknar dem med! Fast nu vet jag att stålisen är för tung men skulle behållt den i titan, autozillan är ju mer vanlig än den men inte lika fin i mitt tycke. Iaf väldigt prisvärd klocka tycker jag :)
   
 6. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Stadsholmen
  Jag skulle vilja byta originalbandet till något liknande Delaurian dvs utan adapters. Någon som vet vad det skulle innebära för mod? Sitter 4 skruvar i bakstycket, får en känsla av att man öppnar upp för infästningen där....?
   
 7. Jockinho
  Trådstartare

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.005
  Från:
  Motala
  En rätt rejäl mod vill jag lova (tyvärr). Jepp skruva bort dem och du öppnar upp, själva bandinfästet är böjt därav måste det till en del skicklighet att göra eget band. Hoppas du kan fixa det :) Min personliga uppfattning vore att den skulle vara perfekt med sina gömda bandhorn men ett helt rakt gummi, synd det inte finns.
  I annat fall är suppas väldigt bra och gör ingen större skillnad i storlek lr vikt.
   
 8. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Stadsholmen
  Tack för bra svar! Ser riktigt svårt ut så det lutar åt att lära sig gilla adaptern istället. Tror inte man kan gör något med bandhornen? som sitter i gummit. För lite plats för det och lite plats öht.

   

  Bifogade filer:

 9. Mikroskop

  Mikroskop Rebel soldier

  Inlägg:
  95
  Jag fick med 2 olika adaptrar när jag köpte den från masterkiller, en med solida öglor, passar ypperligt till nato, men ger en "glugg" i klockan då de är flata, de andra ser ut som på nedanstående bild. Stålvarianten gör sig ypperligt på ett mesh.


  [​IMG]
   
 10. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Stadsholmen
  Intressant att se adaptern. Har du möjlighet att lägga upp en bild på den andra typen
  också vore det kanon!
   
 11. Mikroskop

  Mikroskop Rebel soldier

  Inlägg:
  95
  Bild på de andra omonterat:

  [​IMG]
   
 12. Jockinho
  Trådstartare

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.005
  Från:
  Motala
  Fin på mesh! :) förövrigt var det där min första stålzilla (Masterkiller köpte den av mig).
   
 13. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Stadsholmen
  Tack för bild!
   
 14. Emil_G

  Emil_G f.k.a hastkista

  Inlägg:
  305
  Inte utan att man blir sugen, bra recension.