Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagen Klocka av Affe, Torsdag V22.

Diskussion i 'Diskussion' startad av Affe, 29 maj 2014.

 1. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  [​IMG]

  "WE CHOOSE TO GO TO THE MOON"

  Denna klocka har förmodligen en av den Coolaste historien ever. klockan i sig är kanske inget märkvärdigt och speciellt, och fler klockor har nog ett mer avancerat urverk, men historien om denna smått legendariska klocka saknar motstycke. klockan jag pratar om, är naturligtvis klassikern the MoonWatch.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Omega Speedmaster, var/blev den första klocka som burits av en människa på månen.
  [​IMG]

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Omega Speedmasters historia går tillbaka till 1957, när den introducerades som en sport och racingkronograf, och besitter Omega position som officiella tidtagare för de olympiska spelen. Men även som svar på de specialiserade klockor från Rolex ex. Submariner, Milgauss och GMT-Master, Breitling med sin Navitimer och IWC Ingenieur som kom på femtiotalet.

  Denna första Speedmaster modell - Referens CK 2915 även känd som "Broad Arrow" - ritades av den schweiziska Claude Baillod och var redan med några av kännetecknen för modellen: triple-registrera kronograf layout, de med hög kontrast indexmarkörer, och den kupformade plexiglaset. Tavlan var ett exempel på perfekt balans och proportioner. Modellen hade raka bandhorn, breda pilformade visare, och bezeln som var i stål med graverat svart tryck. Boettens diameter var39 mm.

  [​IMG]

  Alla kronografer som testades var mekaniska hand vind modeller. Varken den första automatiska kronograf eller det första kvartsur skulle vara tillgängliga fram till 1969, långt efter det att rymdprogrammet var på gång.


  [​IMG]

  Tre år innan Speedmaster officiella kvalifikationer för rymdfärder, tar astronaut Wally Schirra med sin personliga Speedmaster CK 2998 ombord på Mercury-Atlas 8 (Sigma7) den 3 oktober 1962.

  Samma år, upprepas av Omega pressmaterial, fackpress, och NASA själv, ett flertal kommersiella kronograf armbandsur blev smygköpta från Corrigan s, en juvelerare från Houston kallas in för att utvärdera deras användning för Gemini och Apollo program.
  James Ragan, en före detta NASA-ingenjör ansvarig för Apollo "Flight Test Hardwere", har bagatelliseras den här historien, att kalla det för ett "fullständigt påhittat". Istället bjuds officiella varumärken in, begärda av piloterna som redan är bekanta med märkena, dom är dessutom anslutna till den växande astronautkåren. Varumärkena som är intressanta är, Breitling , Rolex och Omega, Longines, liksom andra som producerade mekaniska kronografer. Hamilton lämnar ett fickur men blir diskvalificerad. Dessa klockor får alla genomgå tester under extrema förhållanden. Väl där hamnade klockorna i en tortyrkammare där fyra snabbt försvann och de resterande sex testades tills tre återstod; Omega, Rolex och Longines klockorna. Rolexklockan stannade eftersom kronografsekundvisaren böjde sig under ett trycktest och Longines-kronografen blev två gånger av med glaset, både under över- och undertryck. Omegan stod kvar som segrare i testet och var därmed från och med den förste mars 1965 rymdprogrammets officiella kronograf  Kvalificeringsprov.


  • Hög temperatur: 48 timmar vid 160 ° F (71 ° C), följt av 30 minuter vid 200 ° F (93 ° C)
  • Låg temperatur: Fyra timmar vid 0 ° F (-18 ° C)
  • Temperaturcykeln i nära-vakuum: Femton cykler av upphettning till 160 ° F (71 ° C) under 45 minuter, följt av kylning till 0 ° F (-18 ° C) under 45 minuter vid 10 -6 atm
  • Fuktighet: 250 timmar vid temperaturer mellan 68 ° F (20 ° C) och 160 ° F (71 ° C) och relativ fuktighet av 95%
  • Syre miljö: 100% syre vid 0,35 atm och 71 ° C under 48 timmar
  • Chock: Sex 11ms 40 g chocker från olika riktningar
  • Linjär acceleration: 1-7,25 ginom 333 sekunder
  • Lågt tryck: 90 minuter vid 10 -6 atm vid 160 ° F (71 ° C), följt av 30 minuter vid 200 ° F (93° C).
  • Högt tryck: 1,6 atm under en timme
  • Vibration: tre cykler om 30 minuter vibrationer varierar från 5 till 2000 Hz med minst8,8 gimpuls.
  • Ljudnivå: 30 minuter vid 130 dB från 40 till 10.000 Hz.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  [​IMG]

  [​IMG]

  Den 1 mars 1965 var testresultaten färdig och endast Omega Speedmaster passerade. Vid den tiden skrev NASA: s testare, "Operativa och miljötester av de tre utvalda kronografer har slutförts, och, som ett resultat av testet, har Omega krono kalibrerats och utfärdas till tre medlemmar av Gemini Titan III besättningar
  [​IMG]

  Klockan har genomgott flertalet tester och är nu godkänd av NASA!
  [​IMG]

  Efter det att NASA godkänt klockan var det aldrig mer tal om motorsport, utan klockan var från och med då en rymdklocka och fick tillnamnet Professional efter att ha tagit sig genom testerna.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Den 20 juli, 1969 20:17:32... när Apollo 11 landar som första bemannade månlandning, så måste det verkligen vara en av de mest dramatiska och vetenskapliga bedrifter i mänsklighetens historia. Dom har nu uppfyllt John F. Kennedys löfte " WE CHOOSE TO GO TO THE MOON ".

  Neil Armstrong var den första att kliva ut på månens yta när han sätter ned foten på månen yta kl: 02:56:15 pm, 21 juli. Eftersom den elektroniska tidtagningssystemet på Lunarenheten inte fungerade korrekt, hade Armstrong lämnade sin klocka ombord som en tillförlitlig säkerhetskopiering. Nitton minuter senare får han sällskap av Buzz Aldrin, som bar sin Omega Speedmaster Professional, eftersom den var fastspänd med ett långt kardborreband runt dräktens ärm. Men andra ord blir Aldrins speedmaster den första klockan på månen någonsin. Klockan han bar, var en Omega Speedmaster Professional med Calibre 321.

  [​IMG]
  Buzz Aldrin.

  " Några månader efter detta uppdrag försvann klockan ifråga spårlöst under transporten till Smithsonian Institute, så ingen vet var den här obetalbara artefakten kan vara. "

  [​IMG] [​IMG]

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Nu finns det ju mängder av referenser på Speedmaster, och i flertalet caliber, dom tidigaste har ett caliber 321 urverk, detta gäller klockorna från 1957-1968, här har vi en brytpunkt under 1968 då dom även släpper sitt nya 861 caliber, även den är designad av Albert Piguet. Denna caliber sitter i mellen åren 1968-1997, även här har vi en brytpunkt, för samma år som 861 går i graven 1997, så kommer det samma år ett caliber 1861 urverk, som sitter i Speedmasters Moon Watch så sent som till igår, nu kan man även välja en Speedmaster chronograph 44,25mm men då med co-axialkronografverket caliber 9300.

  Finns ett gäng caliber till, 861/1861, 863/1863, 866/1866, men även Cal. 864, 865 och Cal. 867, men det får vi säga är en helt annan historia.

  Men, men varför valde jag att äga en Omega Speedmaster Moon Watch när min röda tråd är automatiska klockor, det kan man fråga sig. Vet att i början av mitt klockintresse och samlande så var det en Speedmaster med det automatiska urverket som gillades och skulle inhandlas, idag skulle jag nog säga blä och kalla den för fake trots att det sitter ett cal. Omega 3220. På den tiden runt år 2000, så valde jag bort eller tackade faktiskt nej åtskilliga gånger, när speemasters med både 321 cal och 861 cal, kom på tal, Vet att jag blev erbjuden att köpa dessa rariteter för 6500-9000kr, men det var många år sedan det som tur är, SUCK!

  Men varför gråta efter spilld mjölk! Nu när jag ändå valde att köpa ett av det mest klassiska ur du kan tänka dig, så var det många funderingar och tankar. Skulle jag köpa den lite mer av den riktiga Speedmaster, som var med på månen med sitt cal. 321 urverk. Dom lite äldre har även den snygga silverloggan ,eller kanske mellan varianten med sin cal. 861.

  Hmm...visserligen är jag fortfarande sugen på en Speedmaster årsklocka, som innebär att klockan är daterad 1966. Så småningom kommer det bli en sådan tror jag! Nu valde jag min Speedmaster Moon Watch på grund av den snygga bakboetten, en av dom coolaste bakboetter som gjorts i min värld. Urverket på denna är väl OK cal. 1861, inte lika magisk som cal.321 men den håller sin funktion, och för mer än godkänt!

  [​IMG]

  För denna Speedmaster Apollo 11 30th limited edition med cal. 1861, tillsammans med min Rolex OQ är nog dom enda klockor som jag känner på rak arm att jag skulle kunna lägga ut lite slantar för att ha i samlingen, trots att dom inte har automatiskt urverk. I detta fallet och valet, så var priset helt avgörande, jag hade kollat av chrono24 utan framgång, priserna var ganska så höga generellt. Men en dag så var det en kille på blocket som skulle sälja sin Speedmaster, dock hade den inga tillbehör förutom boxen.

  Mejlade killen och sa att jag tar klockan om den finns kvar, när jag väl fick hem den så var förväntningarna stora på mitt första manuelle ur. Klockans skick såg bra ut, och hade allt som utlovat, var bara en sak som var fel. Sekundvisaren fastnade 20 över hela tiden, hörde av mig till säljaren, som var riktigt trevlig och hjälpsam en good guy. Han sa att självklart köper han tillbaka klockan, men skulle även betala reparationen ifall jag lämnade in klockan hos urmakaren i staden där jag bodde om det fanns någon. Sagt och gjort, vi kom överens om att jag skulle lämna in den till min urmakare, som tyvärr har gott i pension då det inte kom någon efterträdare. Fick tillbaka klockan efter 2-3 dagar då problemet var enkelt att lösa, var bara rikta sekundvisaren lite då den tog i tavlan eller om det var indexen. Efter det var gjort så har klockan gått prickfritt allt sedan dess. Det som är så kul med just Speedmaster är att den är riktigt snygg i det mesta, på länk, på läder och på NATO. är bara fantasin som sätter gränser.

  Favorit serien nummer 1.
  [​IMG]

  Prylar och klockor är kul.
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  Tack för lädretet Uffe det sitter som en smäck!
  [​IMG]

  [​IMG]  Vet att jakob.dala hade med sin Speedmaster i dagen klocka förra veckan, men min Speedmaster har en speciell plats i samlingen och så gillar jag den starkt. Nu hoppas jag ni har överseende med det kamrater.

  I morgon blir det mögel!

  Men tills dess så får ni ha en bra dag och kväll.

  Källor; timeandwatches, wikipedia och manolo.se
   
  Stroboman, Moody, Jokkmokkswe och 57 andra gillar detta.
 2. Rockenfeller

  Rockenfeller Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  999
  Från:
  Stockholm
  Fantastisk inlägg som vanligt Af Sjodahl, även en av mina favoritklockor.
   
  Affe gillar detta.
 3. luddviig

  luddviig Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Längtat hela dagen! Vad ska man säga, lika bra skrivet som vanligt med
  bra fakta osv! :)
   
  Affe gillar detta.
 4. Fixoflex

  Fixoflex Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.937
  Från:
  Småland
  Tackar för dagens klocka Sjodahl! Tycker inte det ser ut som en Speedy som Aldrin bär på bilden!:)
   
  Affe gillar detta.
 5. Jensab

  Jensab Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.183
  Från:
  Stockholm
  Tackar tackar, en av ikonerna jag aldrig ägt.
  Har iof en gul speedmaster auto i lådan men det är så nära jag kommer.
  /j
   
  Affe gillar detta.
 6. joh.jonsson

  joh.jonsson Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  915
  Från:
  Uppsala // Visby
  Underbar klocka! bra skrivet med detaljerna från NASA och deras tester av klockan! En sådan står garanterat på min lista, rymdnörd som jag är. kul att du gillar tintin, har raketen gaddad :)

  Edit,
  Uppe till vänster så ser du även nasas karta till månen med apollo raketens olika steg/dockningar. Nerd alert...
  image.jpg
   
  k0ltrasten, StarMan, paradis och 3 andra gillar detta.
 7. andheg

  andheg Hedlund

  Inlägg:
  2.103
  Som vanligt eminent presenterat, tackar. Den klockan gör sgi väldigt bra både på band och länk!
   
  Affe gillar detta.
 8. Stomatologen

  Stomatologen Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.929
  Från:
  Kiruna
  Klassisk klocka. Hur lång tid tar det för dig att skriva dessa mastodontinlägg Af Sjodahl?
   
  Affe gillar detta.
 9. chris.f

  chris.f Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  744
  Två tummar upp!:happyhappy:
   
  Affe gillar detta.
 10. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  30-40 min :D!

  Det tar ett bra tag, tyvärr är jag en sådan person som har svårt att göra saker/något halvdant!
   
  per nordström gillar detta.
 11. Tack för en trevlig läsning!
   
  Affe gillar detta.
 12. Ryttaren

  Ryttaren Hedlund

  Inlägg:
  1.828
  Från:
  Västerås
  Väldans trevlig läsning, nu är det bara en tidsfråga innan Speedyn ligger på ska-ha listan!
   
  Affe gillar detta.
 13. Guillbert

  Guillbert Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.005
  Blir perfekt att läsa detta när barnen somnat 19:30 :)
   
  Affe gillar detta.
 14. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  Haha...fan va coolt, king gjort allså. Är ingen rymd nörd som du jonsson, men jag finner det mycket intressant iaf, beträffande Tintin så sitter det nog i sedan barnsben. Mycket bra serie, har alla böcker av Tintin och Asterix och Obelix som jag också gillar som fan.
   
  eriksson850 och joh.jonsson gillar detta.
 15. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  6.116
  Fasiken, ska nog behålla min faktiskt. :)
   
  Affe gillar detta.
 16. Mekmek

  Mekmek Stig Helmers Mamma

  En sak gör mig extra glad efter läsning av din sedvanligt trevliga berättelse; att jag har en Speedy Pro. För annars hade jag jagat ihjäl mig efter en..:woot:
   
  Affe gillar detta.
 17. gurta_g

  gurta_g Rudi

  Inlägg:
  246
  Från:
  Linköping
  Bra skrivet, dröjer innan min speedy får lämna. Historien om första klockan på månen är för frän :)
   
  Affe gillar detta.
 18. Owaysis

  Owaysis Rudi

  Inlägg:
  384
  Jag älskar allt som har med månlandningen att göra och Speedyn är inget undantag. Riktigt bra skrivet, ser med stor glädje fram emot morgondagens klocka!
   
  Affe gillar detta.
 19. paradis

  paradis Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.823
  Från:
  Malmö
  Tack Af, för fin läsning, ock info. som jag inte visste om...........mycket bra skrivet,ock bilder............:) perfekt.
   
 20. Fixoflex

  Fixoflex Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.937
  Från:
  Småland
  Vad läckra speedmaster är! Enkelhet och funktion! Ju mer man funderar på en klockas uppbyggnad så hamnar man
  på något vis mot en speedy. En 321 vore mumma!
   
 21. HeliDive

  HeliDive Rudi

  Inlägg:
  268
  Tja, lite tjatigt kanske, men va' fan; längtar till i morgon!

  Underbara 'artiklar'! Bra jobbat! :)
   
  Affe gillar detta.
 22. You Can Call Me Al

  You Can Call Me Al Hedlund

  Inlägg:
  2.463
  Du är ju fan bäst alltså!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Affe gillar detta.
 23. Pelarn

  Pelarn Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.540
  Mycket bra! tack
   
  Affe gillar detta.
 24. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  Haha...NÄ! Du är FAEN bäst UFFE ;)!
   
  You Can Call Me Al gillar detta.
 25. Criss Cross

  Criss Cross Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.403
  Från:
  Stockholm
  Fylligt och intressant inlägg. Fin klocka också. Väntar själv in en Speedy Pro via posten.
   
  Affe gillar detta.
 26. svesam

  svesam Hedlund

  Inlägg:
  2.538
  Från:
  Höga Kusten
  Mycket bra skrivet om en ikon till klocka.

  Tackar :)

  /Daniel
   
  Affe gillar detta.
 27. garfield

  garfield Hedlund

  Inlägg:
  2.107
  You da man!! Härligt Af Sjodahl . ser fram emot imorgon och möggel!
   
  Affe gillar detta.
 28. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.914
  Grymt inlägg om en härlig klocka!!! Tackar! :)
   
  Affe gillar detta.
 29. BadkarsPiraten

  BadkarsPiraten Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.575
  Från:
  Ulricehamn
  Riktigt bra skrivet!
  Ha begäret bara växer och växer...
   
  Affe gillar detta.
 30. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tackar!

  Snart min vän, snart blir det mögel :D!
   
Mårtenssons ur Brookfield