Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagen klocka av Fabian, måndag v.7

Diskussion i 'Diskussion' startad av Fabian, 11 februari 2013.

 1. Fabian
  Trådstartare

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.576
  Från:
  Stockholm
  Dåså! Sista veckan på denna serie är kommen. Jag vill börja med att tacka skribenter och läsare. Kan lätt säga att resultatet blev bättre än vad jag hade tänkt mig och det har varit otroligt spännande att följa dessa två gångna veckor. Från Aurums nitiska vintagesamling till Davids äventyrslystna bildkavalkad. Att fria under vattnet är fanimej inte en vardag för många fiskar!

  Nog om ”the past” (även om min gamla historielärare alltid påpeka att ”utan kunskap om historien kommer vi bara göra samma misstag i framtiden” och det stämmer faktiskt väldigt bra) så är det dags att se framåt! Denna vecka kommer ni få följa två medlemmars samlingar, kanske forumets yngsta?

  Mitt namn är alltså Fabian och jag är ynka 20 år. En man (för det blir man väl när man får hår på pungen?) med jobb som butikschef och har redan vid ung ålder börjat intressera sig för klockor.

  Häromdagen blev en post mycket uppmärksam här på forumet med en tes och frågeställning om hur andra ställde sig mot att äga fin och dyr klocka när samhället ser ut som det gör med ”rädda-barnen-reklamer” var annan minut på teve och tiggare i varje gatuhörn. Jag är som sagt väldigt ung och är medveten om att jag redan äger klockor av högt värde. Men för att kunnat ha råd med dessa klockor har jag haft dubbla jobb, både heltidsjobb plus nattjobb (nåja bara en kväll i veckan men ändå!). Och jag skulle vilja citera gamle Cornelis Vreeswijk där han i sin sång ”Po Rom Pom Po’n” sjunger som första rad i första versen: medborgare börja spara. Nu tycker Cornelis även att det är okej att sno pengar från barnens besparingar för att kunna sticka iväg till Palmas eller Pamplona men jag menar mer att vill man någonstans så får man ta sig dit själv, och det är inte omöjligt. Och där slutar dagens lektion om privatekonomi och går vidare till det roliga!

  För 2.5 år sedan (ungefär precis då mitt intresse verkligen blev till liv) stod jag och en kompis och diskuterade vilken första riktiga klocka han skulle köpa. Han hade chans att köpa en fin Omega Ploprof 600m eller Rolex Submariner 16610. Jag menade strongt på att han skulle våga sig på grisjäveln Omega Ploprof medan min vän var något mer skeptisk, är det verkligen en sådan bra ”första-klocka”?

  Det hela slutade med att han köpte Submarinern och kände sig helnöjd! Likväl jag hoppade på tåget efter år och köpte en submariner, en Rolex 5513, R-serie från 87 med plexiglas och vitguldsindex. Min rolex var fantastisk, den var i ett mycket bra skick, indexen hade en härlig gulnad färg och trots sin vintagekaraktär gick den som tåget och jag var aldrig rädd för att låta den få dyka ner till sin favoritmiljö – under vattnet, som annars inte alltid är att rekommendera med äldre klockor. Men precis som min vän började jag att tröttna på min lilla ubåt. Rolex Submariner är en ikonisk modell. Den är fantastisk. Men på något sätt kändes det som jag ville ha något annat. När Min vän därför plötsligt dök upp med en härlig Ploprof hoppade mitt hjärta till. Den är så ful och snygg på samma sätt. Den är helt brutal och annorlunda men fortfarande så vacker och funktionell. När jag därför veckan efter fick möjlighet att själv få äga modellen kunde jag inte tacka nej.

  Nu sitter alltså jag och min vän med varsin ploprof och jag är iallfall helnöjd med min. En Submariner är fantastisk och jag vill äga en till i sinom tid men tyvärr var jag tvungen att låta den gå vidare (jag är ju trots allt bara 20 år och inte ekonomiskt oberoende) för att ha råd med mitt nyförvärv.

  Det jag gillar med min Ploprof är att jag hitills bara hört 2-3 kompisar som tycker den är fin, resten tycker bara den ser klumpig och ful ut. Och det är DET som är charmen med ploprof. Du ska inte gilla den om du inte har en jävla aning om vad det är. Till och med drinkluder på krogen kan känna igen din Rolex submariner, men det är få som lägger märke till en dunderklunp som Ploprof. Med det sagt menar jag inte att Submarinern är sämre en än Ploprof. Bara att jag tror jag var ute efter något mer annorlunda för stunden. Min Submariner kändes för självklar för min ålder. Såg mest ut som en snorunge som fått fin klocka i studentpresent och den stämpeln ville jag gärna försöka undgå. Här är alltså klockan som oavbrutet suttit på handleden sedan 2 veckor tillbaka!

  [​IMG]


  [​IMG]
   
  Affe och eriksson850 gillar detta.
 2. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.784
  Från:
  Vallentuna
  Riktigt fin grisjävel! Som 20-åring är det en mycket coolare klocka än vilken Rolex som helst!
   
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.603
  Från:
  Helsingborg
  Tack, ser fram mot fortsättningen.
   
 4. Isodor

  Isodor Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.267
  Från:
  sthlm
  Bra val.

  Har en en ny plopp inom familjen vilken är en riktig grisjävel. Finns få stöddigare dykarklockor ur klassiskt snitt och historia.

  Som du säger, inget ont om Sub's men satan vad den har blivit svensson på stureplan :) Kul med något annorlunda, speciellt i din ålder.
   
 5. carlanton

  carlanton Hedlund

  Inlägg:
  2.997
  Det är väl inte så konstigt att kunna köpa en dyr klocka när man är 20 med tanke på hur höga minimilöner vi har i Sverige. Alla mina kompisar har datorer, TV-apparater, bilar och annan tråkig skit till ett betydligt högre värde än mina två klockor, har man jobb handlar det bara om prioriteringar, men det förstår inte vanliga människor.

  Vill för övrigt också ha en plopp :(
   
 6. calzone

  calzone Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.848
  Trevlig läsning, Kul att du är nöjd med ploppen :D. Det är inte konstigt att äga dyra saker som ung har en kompis som ägde en tv-spels samling värd ungefär 500 k +- vid 18 års ålder !
   
 7. Bruset

  Bruset Rudi

  Inlägg:
  482
  Från:
  GBG
  kanoninlägg!
   
 8. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.784
  Från:
  Vallentuna
  Som pojkspoling har man sällan så mycket ansvar utöver sig själv så det är väl ofta då man kan lägga ut pengar på ren lyxkonsumtion. Önskar jag lagt pengarna för var 10:e öl i ett klocksparkonto från 15 års ålder fram tills ungarna kom. Jäklar vilken samling man skulle ha då! :)
   
 9. Camo00

  Camo00 Stig H Olsson

  Inlägg:
  7.193
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Dagen klocka av Fabian, måndag v.7

  Haha, lätt! Hade med största sannoklikhet varit miljonär då, med tanke på att man snittat 10-20 öl i veckan i drygt 20 år... :)
   
 10. Camo00

  Camo00 Stig H Olsson

  Inlägg:
  7.193
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Dagen klocka av Fabian, måndag v.7

  Tack för en trevlig tråd!! :)
   
 11. Ministern

  Ministern Founder

  Inlägg:
  18.063
  Re: Sv: Dagen klocka av Fabian, måndag v.7

  Det var en konsumtion vill jag lova :lol:
   
 12. Vintage92

  Vintage92 Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.880
  Härligt med en annan 20åring. Tack för en trevlig läsning, och jag som var inne på att köpa en sub.. :|
   
 13. Fabian
  Trådstartare

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.576
  Från:
  Stockholm

  haha men jag skrev ju att jag vill äga en submariner igen i framtiden men att jag nu var ute efter något annat. så fortsätt leta efter en årsklocka (sett din annons på K&S), även om jag sällan ser klockor från just 92. någon som vet varför?
   
 14. Vintage92

  Vintage92 Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.880
  Håller med! Letar som en galning efter en 92a men den ända som finns är en uppsjö av subs och gmt från 91 :'(
  Vad hände 1992?
   
 15. Helmeroni

  Helmeroni Algy

  Inlägg:
  177
  Grym klocka!
   
 16. naggge

  naggge Gullan

  Inlägg:
  1.267
  Kompisar och kollegor frågar ganska ofta hur jag kunde köpa en helt ny Rolex när jag är så ung.
  Mitt svar blir nästan alltid att jag får passa på innan jag skaffar fruga och barn som kommer medföra betydligt högre levnadskostnader. Då kanske jag inte har möjligheten att lägga pengarna på klocka. Lika bra att ha det avklarat så slipper man tjat i framtiden :)
   
 17. Aquaracer2

  Aquaracer2 Grodis

  Inlägg:
  10.729
  Från:
  Skärgården
  Den är fet!
   
 18. theargonaut

  theargonaut Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  10.225
  Från:
  Sthlm
  +1

  / TF theargonaut "You are not a beautiful and unique snowflake..."
   
 19. Charles_

  Charles_ Hedlund

  Inlägg:
  1.577
  Trevlig läsning Fabian! Ser fram emot fortsättningen :)
   
 20. Fifflio

  Fifflio Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  907
  Från:
  Örebro
  Riktigt rolig läsning ! Väntar med spänning på nästa inlägg !

  Och en sak till .....Riktigt fet grisjävel ;)!
   
 21. Målarn

  Målarn The Steak

  Inlägg:
  5.931
  Från:
  Förorten
  Trevlig läsning, tackar för det :mrgreen:
   
 22. BluesmanV8

  BluesmanV8 Hedlund

  Inlägg:
  2.481
  Men, kära du! Det handlar ju bara om att spara och prioritera. Köp din plopp! Nu! ;)
   
 23. paradis

  paradis Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.821
  Från:
  Malmö
  Jätte bra skrivet..tack.
   
 24. Fabian
  Trådstartare

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.576
  Från:
  Stockholm
  Tack för all respons! Även roligt att läsa om mångas åsikter kring klockköp vid ung ålder.
   
 25. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.509
  Fint! Även skönt att kunna känna sig gammal i klocksammanhang! Nu saknas bara de gubbigare dinkorn?
   
 26. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.893
  Tack för intressant läsning! Känner mig också lite gammal nu med mina 25 år.
   
 27. Ariste

  Ariste Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.346
  Härligt inlägg och jag ser fram mot att läsa ikapp övriga veckan!
  Det vill du inte veta...:)
   
Mårtenssons ur Brookfield