Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens Klocka av Af Sjodahl, Fredag V22.

Diskussion i 'Diskussion' startad av Affe, 30 maj 2014.

 1. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  [​IMG]


  "We want to be the first in the field and Rolex should be seen as the one and only–the best."
  Hans Wilsdorf: (1914)

  Historien om Rolex Tudor klockor


  Hans Wilsdorf; var en tysk urmakare, och grundaren av Rolex och Tudor, född 22 mars 1881 död 6 Juli 1960. Hans föddes i Kulmbach, Bayern och var föräldralösa som barn. Historien om Rolex är oupplösligt knuten till den visionära andan, Hans Wilsdorf och dess grundare hade.

  [​IMG]


  Hans arbetade under första delen på 1900-talet som korrespondens och kontorist i La Chaux-de-Fonds .

  År 1905, vid 24 års ålder, flyttar Hans Wilsdorf och grundar tillsammans med sin svåger Alfred Davis ett företag i London som specialiserat sig på distribution och produktion av högkvalitativa klockor. Firma heter Wilsdorf & Davis, och samarbetar med Hermann Aegler , en klocktillverkare tillhörande i Bienne.

  Bilden nedan är på skylten som var placerad på utsidan av dörren av Wilsdorf & Davis huvudkontor i London, England.
  [​IMG]

  Han börjar drömma om en klocka som bärs på handleden. Då tidens armbandsur blev inte särskilt exakt, men Hans Wilsdorf förutsåg, att de bara skulle kunna bli elegant utan tillförlitlig också. För att övertyga allmänheten om tillförlitligheten i hans innovativa beslut om klockor, utrustat han klockorna med små, mycket exakta rörelser som tillverkas av ett schweizisk urmakeriföretag hemmahörande i Bienne.

  År 1908 skapar han varumärket Rolex för att sälja sina klockor, under första världskriget , lämnar han England där han tillbringat dom senaste 15 åren. Flytten går till Schweiz på grund av krigstida skattehöjningar som tas ut på importerad lyx. År 1920 etablerar han i Montres Rolex SA i Bienne och namnet "Rolex" används för att det var lätt att uttalas på många språk samt att det var kort nog för att se bra ut på tavlan också. Slutligen så flyttade Wilsdorf sitt företag till Genève 1919, han etablerade den hög kvalitén, samt lägre priser och klockans varumärke.

  1908 Hans Wilsdorf registrerat namnet Rolex som varumärke för Wilsdorf & Davis Ltd, och bilden nedan är den officiella registreringen från 2 juli 1908.
  [​IMG]
  Tudor, öppnas som ett dotterbolag till Rolex 1946, efter bortgången av hans fru 1944, Wilsdorf väljer namnet Tudor för att han vill hedra Tudor perioden av England. Tudor klockorna använde "Tudor Rose" som emblem (logga) på tavlan som är den heraldiska emblemet, och har sitt ursprung från Tudor-dynastin i England. 1960 upphör Tudor med sitt berömda "Rose tecken" för istället böra använda the Tudor Shield loggan istället.

  Hans Wilsdorf stiftelse etablerade sig, där han lämnade alla sina aktier i Rolex, och såg till att ett belopp av företagets intäkter skulle gå till välgörenhet. Företaget är fortfarande en stiftelse i dagsläget. Wilsdorf avled i Genève den 6 juli 1960, 79 år gammal.

  Den största skillnaden mellan Rolex och Tudor sågs redan på 40-talet när den första Tudor Oyster introducerades. Inuti Tudor Oyster boett, satt det ett Ebauches SA, ETA i stället för en Rolex egentillverkade caliber. Genom åren, har Tudor Chrono modellerna stuckit ut eftersom dom från början tillverkades med ett valijoux urverk, men som nu har förbättrats med caliber som tillverkas för Rolex kronografera, inklusive dom exotiska tavlor som finns i Tudor Montecarlo-serien med olika färger och mönster.

  [​IMG]

  Tudor har dragit fördel av deras direkta koppling till Rolex för att öka sin försäljning. Dessutom var Tudor tänkt som ett "andra" varumärke, vilket skulle resultera i mer rimliga priser än sin större och mer kända bror Rolex. Under en 9 års period såldes inte Tudor som varumärke i USA . Det finns ingen bra förklaring och anledning till varför, men det grundar förmodligen med att göra om ett beslut som fattades av moderbolaget Rolex .

  Franska flottan " plongeurs de Bord" använde Rolex Tudor klockor till sina dykare, de första Tudor Submariners köptes från Marine Natioinale i slutet av 60-talet. Dessutom var det samma modell som används av den amerikanska flottan för sin UDT och Navy Seals.

  Fram till 1990-talet så satt Rolexkronan (emblemet) som en del på alla länkar och kronan för inställningsmekanismen .

  År 1997 undertecknade Rolex ett avtal med den kända golfspelaren Tiger Woods för att göra reklam för Rolex Tudor Prince Chronograph.


  " Even when it has an aristocratic name of its own, a Tudor still remains a Rolex. "
  Mahatma Gandh

  Det var lite historia om Tudor det.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Min Tudor Snowflake 9411/0

  Men är denna en mögelklocka?!, jag måste erkänna att jag har fan inte det blekaste.

  Hur som haver banen kär, detta är den nyaste klockan i samlingen, köpt på grund av alla som postat bilder på sina Tudor klockor här på forumet, och på nått sätt så förknippar jag Tudor med Micke Ni. På sista tiden så har suget successivt blivit allt för stort och starkt för att jag skall kunna låta bli och köpa en, och när jag nu fick chansen att köpa på mig en svensksåld Tudor SnowFlake, med näst intill fullset så var det bara att ge sig in i leken med samlarna.

  Klockan jag pratar om, är köpt via Kaplans Klockkvaliten som gick av stapeln Lördagen 17 maj. Jag blev så förblindad av dess skönhet, visst klockan i sig, men kanske mer av alla tillbehören som följde med. Jag pratade med en bekant om klockan, och han sa att det bara är att lasta in kulor så att jag vinner, för det är så ovanligt att både innerbox och ytterbox följer med, att boken och Certet finns kvar men även extra plus på det skrivna kvittot.

  Jag var t.o.m. så tarv på klockan, så jag pratade med Kaplans Auktioner om att få vara med auktionen via telefon "online" så jag kunde följa budgivningen i realtid. Då jag bor lite för långt ifrån Stockholm för att kunna vara med på plats så va ju detta det bästa alternativet. När jag även skulle på Gtg här i Dalarna samma helg med ett gäng sköningar som jag tjatat om så länge så var det inte ens på tal att åka ner till Stockholm, för Gtgn ville jag inte missa för allt smör i Småland.

  Och det fick bli lite köp på vinst och förlust, trots att jag fick hjälp av både Aquaracer2, tack , för det och Tony Frank på Kaplans att få en hint om dess skick. Så kan det vara svårt att beskriva det via en telefonen, utifrån några bilder som jag kan se på datorn. Dessutom så har ju alla olika syn på bra, bättre, bäst när det gäller skicket på klockor, jag som är väldigt petig beträffande heirlines, och dings bedömer nog klockan helt annorlunda än dessa två eminenta herrar.

  Som ni ser så vann jag budgivningen, men inte utan problem, för i salen satt det någon/några till som var lika sugen på klockan som jag. Det var en härlig känsla att kunna vara med online, tjejen som var mitt ombud ringde upp strax innan, när man sedan hörde att klockan började gå för budgivning så började hjärtat att bulta det där lilla extra. Jag hade ett ledande bud när auktionen i salen började som jag lagt via datorn, sluttid - KL: 13.00. Tyvärr räckte det inte till då någon/några i salen också ville ha klockan, kanske tom någon här på forumet?! Men efter lite kamp, det tog 8 bud från att jag lagt mitt sista bud via datorn, så gav personen i salen upp, så visst var det lite coolt att höra auktionsförrättaren säger dom magiska orden; första, andra och tredje, och att i samma sekund bli ägare till min första Tudor!

  Ju mer jag använder den, ju mer kär blir jag i den, först så trodde jag att det satt i ett aftermarket safirglas då datum bubblan såg konstig ut, men efter närmare inspektion, så såg jag att det var ett plexiglas som satt i, och att det var små märken på bubblan som gjorde det svårt att se datumet tydligt. Då jag inte är den som försöker tänka negativa tankar, så försökte jag se det positivet istället. I och med att det sitter ett plastglas så går det att fixa själv, fram med 600 våtpapper och slipa försiktigt över bubblan, och där det behövdes för övrigt, sedan polerar jag med Autosol steg 2, steg 3 blir att polera upp plexiglaset med Häxans Silverputs och avslutar med plastic polish som man har till mobilskärmen. Tyvärr har jag inga bra före och efter bilder, men jag kan lova att det blev klockrent.

  Börjar med ett våtpapper 600.
  [​IMG]

  När det är klart, fram med lite Autosol.
  [​IMG]

  Steg tre, fram med Häxans silverputs.
  [​IMG]

  Avslutar det hela med finpolera upp den med Xerapol, som är gjord för att polera mobilglaset.
  [​IMG]

  Före.
  [​IMG]

  Efter, helt OK.
  [​IMG]

  Nu är den som ny, och kärleken till min Tudor är besvarad med ett perlonband i stället för länken. Länken får vara av till jag hittat en ny eller att jag får den skickad till någon som kan åtgärda stretchen och ändlänkarna som gör att den kommer sitta snyggare än vad den gör nu iaf. Refnr är 7836 och ändlänkarna är 380, känns som att det inte är det lättaste att få tag på en länk som inte är sliten till max. För övrigt så är tavlan grymt, grymt snygg i sin patina, den skrovliga eller bubbliga ytan s.k. moondial gör den cool. Den blekta bezeln gör den ännu coolare, men framför allt så är sprickan i timvisaren pricken över i:et. Boetten känns som att den är opolerad då luggarna är jämntjocka, även den fasade delen på undersidan av luggarna har kvar sin smaskiga form. Som det känns nu så är det bara en service som skall till invändigt, då kronan är lite grinig när man skall ställa tiden, däremot så håller den tiden väl, går inte många sekunder fel efter några dygn. Känns jäkligt bra, klockan förblir en keeper som inte kommer att få mycket tid i lådan. Känns som jag har tre schyssta sommar beaters nu!

  [​IMG]

  [​IMG]

  Schyssta luggar.
  [​IMG]

  Ser bra ut underifrån också.
  [​IMG]

  Härliga former.
  [​IMG]

  Inte så mycket stretch att tala om tycker jag
  [​IMG]

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  [​IMG]

  Masterkiller style.
  [​IMG]

  Kan inte annat en att älska denna tavla.
  [​IMG]

  Charmig spricka i timvisaren.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Meters First.
  [​IMG]

  Moondial månne?!
  [​IMG]

  Datum och bubbla är ett måste.
  [​IMG]

  [​IMG]

  ÖL, Tudor på länk + KS = sant.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  Tudor Submariner Ref.9411/0

  Mål Diameter: 39,5 mm
  Case Höjd: 13.5 mm
  Case Längd: 47,5 mm
  Lug Bredd: 20 mm
  Urverk: ETA 2784 17 juvel
  icke-hacking automatiskt. Quick-set datum,
  28.800 BPH, 42 timmars gångreserv
  Case material: Rostfritt stål
  Crown: Rolex "Triplock"
  Bezel: Dubbelriktad, inget klick
  Vattenskydd:200 meter

  Tudor Submariner Reference 9401/0 & 9411/0
  The next generation of Submariners, following the 7016/7021 are the 9401/0 and 9411/0. These watches feature an option of blue or black dials. They exist in various variations.

  9401/0 – Produced circa. 1975-76. Non-Date. Blue or black dial with "snowflake" markers and hands.
  9411/0 – Produced circa. 1975-76. Date. Blue or black dial with "snowflake" markers and hands.
  94010- Produced circa. 1976-83. Till circa 1980 (the introduction of 5 digit serials, reverted) had the "Snowflake" design. From circa. 1980-83 – Triangle markered dials.
  94110 – Produced circa. 1976-83. Till circa 1980 (the introduction of 5 digit serials, reverted) had the "Snowflake" design. From circa. 1980-83 – Triangle markered dials.

  [​IMG]

  Denna Tudor Submariner finns även utan datum men kallas då för 7016/0. Jag gillar ju datum så för mig är det inte något alternativ, men efter jag sett Davvans fina snöflinga utan datum, med blekt ring och skön patina, så förstår jag folk som älskar dom.

  [​IMG]

  Tudor Submariner Ref.7016/0
  Mål Diameter: 39,5 mm
  Case Höjd: 14 mm
  Väska längd: 46,5 mm
  Lug Bredd: 20 mm
  Urverk: ETA 2483 25 juvel
  icke-hacking automatiskt. 18.000 BPH, 42
  timmars gångreserv
  Case material: Rostfritt stål
  Crown: Rolex "Twinlock" skruva ner
  Bezel: Dubbelriktad, inget klick
  Vattenskydd:200 meter

  Yes! Äntligen klar trots strul, jag var klar och skulle bara förhandsgranska, hur det såg ut. Då försvinner allt som jag skrivit, och det är bara att sätta igång från början. Som tur så har jag det sparat i word.

  Det var fredagsklockan det, tänk att det skall vara så svårt att korta ned inläggen, men jag hoppas att det uppskattas i viket fall som helst. Imorgon så blir det mera kul, så vi syns i morgon, HäppÅer!  Källor; wikipedia, interwatches.com och rolexblog.blogspot.se.
   
  Spincini, Magnlar, christian-h och 54 andra gillar detta.
 2. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.261
  Man kan riktigt känna spänningen i luften när du följer auktionen på telefon. :D Tack för ännu ett mycket intressant och välskrivet inlägg!
   
  Affe gillar detta.
 3. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.934
  Tack för trevlig läsning återigen!
   
  Affe gillar detta.
 4. Kson

  Kson AT-AT driver

  Inlägg:
  5.260
  Mycket kul att få läsa om dina klockor :)
   
  Affe gillar detta.
 5. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.404
  Från:
  Orten
  Underbar story med stor nerv i att få följa med innan och under auktionen:)
  Grattis till vinsten, mycket bra val av klocka Af Sjodahl !
  Tack för dagens klocka!
   
  Affe gillar detta.
 6. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Det har sagts tidigare men förtjänar att nämnas igen. Det här är riktigt bra, jag som nybörjare uppskattar verkligen det här och jag lär mig mycket:happyhappy:
   
  Affe gillar detta.
 7. emilarne

  emilarne Y-Wing pilot

  Inlägg:
  664
  Stiligt! ribban är satt bra högt nu...
   
  Affe gillar detta.
 8. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Tackar sjodahl för ännu ett reportage! Har aldrig provat xerapol! Är det en höjdare?!

  Grattis till din flinga!
   
  Affe gillar detta.
 9. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.826
  Från:
  Västerås
  Riktigt kul att läsa Af Sjodahl .Du får gärna posta bild på tillbehören och då främst boxen. Saknar den till min och skulle vara kul att se hur den ser ut. Vad börjar ditt S/N på? Min ska vara en 76:a och har 841xxx.
   
  Affe gillar detta.
 10. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tackar!

  Det var kul som bara den, tjejen som hjälpte mig, viskade hela tiden höjningen i telefonen. Så när det klubbades, 1.2 3:e så var man helt skakig av anspänningen. hade även telefonkontakt på dom andra 2 klockorna, men där var det ingen som bjöd över i salen, så dom fick jag direkt . Den är trevlig, skall försöka unna mig en service i höst, har ingen lust att lämna bort den över sommaren.
   
  WilhelmV och paradis gillar detta.
 11. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tackar!

  Det funkar bra, det eller märket "Displex" brukar jag avsluta, som finpolering med. Sen gör det väl inte jätte stor skillnad kanske, men det känns bättre att göra det än att låta bli, om du förstår vad jag menar Haha :D .
   
  Fixoflex gillar detta.
 12. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.826
  Från:
  Västerås
  ...och ett stort jäkla grattis såklart till en av de charmigare vintagedykarna, önskar jag hade en blå istället :D
   
  Affe gillar detta.
 13. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.899
  Från:
  Kiruna
  Härlig läsning så här dags på fredagen!
   
  Affe gillar detta.
 14. Floduttern

  Floduttern X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.320
  Från:
  Pescespada Island
  Bra skrivet! En av mina favoriter, och så slapp man jobba en stund. Det blev riktigt snyggt med ett perlon på. :cigar:
   
  Affe gillar detta.
 15. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  TACK!

  FAN! Som jag skrev, så fick jag strul när jag skulle förhandsgranska inlägget, innan jag postade det. Allt försvann och jag fick börja om, stressen gjorde att jag glömde lägga in några bilder ser jag nu, bland annat just den bilden. Min är från 1978 och serienr börjar på 843... .

  [​IMG]
   
  jakob.dala, paradis och Ryttaren gillar detta.
 16. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.826
  Från:
  Västerås
  Kanon, tackar!
  Shit vad gött med alla dom originaltillbehören...keeper som sagt :)
   
  Affe gillar detta.
 17. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.806
  Från:
  Malmö
  Tack för intressant läsning, ock Grattis till Tudor, ser mycket bra ut...........:)
   
  Affe gillar detta.
 18. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.247
  Från:
  Fettefleur......
  Så ska en hyllning till Flingan skrivas!!!!
  Den är super.....min 94010 har serie nr 937.... Ca 1980...
   
  Affe gillar detta.
 19. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  Tackar för det Davvan!

  Den är riktigt trevlig, en service på den och den blir Top Notch :cigar:! Nu är det bara en 1675/3 som fattas så är jag nöjd för det här året, tror jag iaf :D .
   
  Jensab gillar detta.
 20. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  Snyggt som bara den! Och vilken härlig rysare med kaplans.
  /j
   
  Affe gillar detta.
 21. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.901
  Bra skrivet, som vanlig! :)
   
  Affe gillar detta.
 22. per nordström

  per nordström Stormtrooper

  Tack för en trevlig läsning!
   
  Affe gillar detta.
 23. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Fuck me! Ännu ett välskrivet å trevligt inlägg!
  Tack Af Sjodahl
   
  Affe gillar detta.
 24. OskarK

  OskarK Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.301
  Tack för trevlig läsning! :)
   
  Affe gillar detta.
 25. Rockenfeller

  Rockenfeller Y-Wing pilot

  Inlägg:
  999
  Från:
  Stockholm
  Här får man ju all information man behöver och lite till :) riktigt snajsig tudor! Passa mycket bra med Perlon må jag säga.
   
  Affe gillar detta.
 26. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Härlig läsning som vanligt, älskar verkligen Tudor! :)
   
  Affe gillar detta.
 27. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  bilderna funkar inte för mig.
   
  Affe gillar detta.
 28. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.832
  Från:
  Helsingborg
  Tack för att du finns Af Sjodahl när man sitter på ett försenat tåg till Lund. :)
   
  Affe gillar detta.
 29. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  Hoppas det är tillfälligt då! Tror att alla andra kan se bildern iaf, hoppas jag :bookworm:!
   
 30. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Såg nu att det var tapatalk som jävlas med mig.

  Nu ska läsas!
   
  Affe gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield