Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens Klocka av Af Sjodahl, Tisdag V22.

Diskussion i 'Diskussion' startad av Affe, 27 maj 2014.

 1. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  [​IMG]

  IWC, International Watch Company, är väl mest känd för sina flygar ur (Fliegeruhr) .

  [​IMG]

  IW3253.
  [​IMG]
  IW3706.
  [​IMG]
  IW 5002
  [​IMG]
  IW3717
  [​IMG]


  Men har gjort åtskilliga klassiker genom tiderna. För vem kan ha missat deras ur, IWC Grande Complication, Da Vinchi med evighetskalender, Portuguese Chronograph, Deras Novecento Perpetual automatic Rectangular och sist men inte minst Ingenieur.

  IWC Grande Complication.

  Finns med Platinum.
  [​IMG]

  Och i 18ct gult guld.
  [​IMG]

  Da Vinchi med evighetskalender, som görs i materialen 18ct roséguld och i stål.
  [​IMG]
  Novecento Perpetual automatic Rectangular.
  [​IMG]

  och Portuguese Chronograph.

  [​IMG]


  För mer än 140 år sedan började företaget en historia som fortfarande pågår än idag. Vid sin ålder av 27 bast, hade den amerikanske ingenjören och urmakare Florentine Ariosto Jones varit biträdande chef och chef för E. Howard Watch och Clock Co i Boston, då ett ledande amerikansk urmakari. I en tid då de flesta människor försöker finna lyckna i väst, gick Jones i motsatt riktning.

  Hans resa tog honom över Atlanten till Schweiz, där lönerna var fortfarande förhållandevis låga. Hans plan var att kombinera den enastående hantverk av de schweiziska med modern ingenjörsteknik från utlandet och hans egen pionjäranda för att tillverka högkvalitativa klockor för den amerikanska marknaden. Men de yrkesarbetare i Genève-området och de avlägsna dalarna i västra Schweiz bemötte hans planer med skepsis. Sedan 1700-talet, hade dom arbetat från sina hem eller i små verkstäder. Jones, å andra sidan, drömde om att bygga en modern fabrik med centraliserad produktion.

  Det var då som Jones råkade träffa på en industriman från Schaffhausen vid namn Heinrich Moser. Vid denna tidpunkt, så hade Schaffhausen redan en långvarig klocktillverknings tradition. Den första klocka som någonsin nämns i journalerna, gjordes redan på 1409-talet vid Rheinau kloster, tio kilometer längre ner i Rhen. Det hade tagits fram för kyrkan St Johannes i Schaffhausen.

  Det finns också offentliga register över urmakare "skrået" i staden redan 1583, och det var också hem till den berömda Habrecht familj av urmakare, som byggde en av historiens mest framstående astronomiska klockor för katedralen i Strasbourg. Ändå var det Jones plan att tillverka relativt stort antal högkvalitativa klockor i egen regi för att exakt samma toleranser som möjliggjort dessa klockor som gjorts i Schaffhausen för att bli känd över hela världen.

  [​IMG]
  IWC fabriken i Schaffhausen.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Försäljnings historia
  Företaget började föra detaljerade register för varje klocka som lämnade fabriken 1885. Sedan dess så tas uppgifter om kaliber och material som används upp i bokföringen.
  Vid senare modeller, inkluderas även referensnummer, leveransdatum och namnet på den auktoriserade återförsäljaren. Mot en liten avgift, kan ägaren få exakt information om sin klocka, så länge klockan är minst tio år gammal.

  Företaget hävdar att dess serviceavdelning har reservdelar, och är i stånd att reparera och underhålla klockor från varje epok sedan IWC stiftelse 1868.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Som sagt var, bara ortens namn "Schaffhausen" ,där allt började en gång i tiden fick i alla fall mig att gå igång och vilja köpa en IWC klocka. För enda sedan man började intressera sig om klockor, så har man lärt sig att IWC står för hög kvalité på sina ur. För den oinvigde klockentusiaster så är nog IWC lägre rankat en ROLEX, fast det gäller nog dom flesta andra klockmärken också. Bland klockintresserade och samlare så håller märket hög status trots att det ibland diskuteras beträffande deras urverk. Här går säkert vissa åsikter isär, vissa hävdar att det är fel att kalla sina urverk för inhouse, då det är ETA-verk i grund och botten. ETA-verken köps in inplastade från ETA, vi byter ut en liten skruv här och en liten sten där, vips så har vi fått ett inhouseverk istället. Oavsett vilket, så vet dom flesta att ETA gör riktigt bra urverk, riktiga B23 motorer, dessutom är dom väl beprövade och lättare att få reparerade, så det så.

  Det var inte lätt att välja klocka när det väl var dags att köpa sig sitt första IWC ur. Dom har ju hur mycket godis som helst, och är väl så dyra som Rolex. Så här gällde det att köpa något som var lite kul och helst lite udda. En riktig beater var det väl inte tal om, men jag ville ändå ha något som såg rejält ut. Ett tag var jag inne på ett dykarur, men nej det vill jag inte ha, lite senare är jag inne på någon enkelt och klassiskt en (en IWC Porofino IW353304, men nej inte det heller. Det jag fastnade för var deras fantastiskt fina Fliegeruhr, det var ett sånt ur som jag skulle köpa.

  Fanns flertalet att välja på, visst var deras chronografer riktigt coola IW3713 och IW3706, men jag hade redan en Breitlig Chronomat så det gick bort. Sedan tittade jag på något mer klassiskt, då med renare boett och läderarmband på SPITFIRE Mark XV IW3253, men den kändes alldeles för tråkig. Visst hade jag tittat på Portuguesen, men den gick helt bort då den bara var vatten tålig till 30m, nu har jag gått och blivit badkruka så nu är Portuguesen ett alternativ i framtida klockinköp. Framför allt deras Boris Becker Edition IW371430, som har grön tavla och grönt armband, den är för jäkla snygg.

  Portugues Boris Becker.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Efter att jag tänkt till lite vad jag behövde utöka samlingen med så var det så klart en GMT klocka som skulle inhandlas, då jag för tillfället är ute och reser mycket och det kan vara bra att ha två tider på klockan. Eftersom dom inte har så många att välja på så var valet enkelt, jag skulle köpa på mig en SPITFIRE UTC IW3251. Men dom nya var så tråkiga med sina upphöjda index (arabic) så valet blev att kolla av begagnat marknaden efter föregångaren IW3251-001 med målade siffror istället som jag tyckte var trevligare, allt var snyggare på den enligt mig själv.

  [​IMG]

  Satt länge och letade runt, tyvärr var dom inte alls för vanliga ute på begagnad marknaden här hemma i Sverige när det begav sig. Så jag satt på Chrono24 och kollade läget flera gånger om dagen, men så en dag, strax före JUL 2006 får jag en förfrågan från en kille på dåtidens största klockforum via ett mejl, att hans polare behöver pengar för att köpa på sig en ny klocka. Han ber mig återkomma snarast möjligt om jag är intresserad, då han låg bra högre i pris mot likvärdig klockor på chrono24. Så jag skickade ett mejl, med ett motbud där jag skrev att jag tar klockan om han matchar priserna på Chrono24.

  Samma dag så får jag svar att hans polare accepterar budet, lyckan hade inga gränser när jag läste mejlet att jag precis köpt på mig min första IWC klocka, redan då var box, cert och tillbehör viktigt när jag handlade klockor. Denna klocka hade det man kan önska sig, ett litet problem dock kvar stod. Jag skulle iväg och jobba i USA och skulle åka någon dag före Ny År, skulle jag hinna få klockan innan dess. Hmm...jag överförde pengarna i princip samtidigt som jag läste mejlet med kontouppgifterna, här var det snabba ryck som gällde. Samma dag som han har pengarna på kontot så skickar han klockan.

  Jag ber han skicka klockan till mina dåvarande svärföräldrar för det är där jag skall fira Julen tillsammans med dåvarande tjickset, innan jag åker iväg och jobbar i Sarasota (Florida).
  Lyckan var total, när budbilen dyker upp med en leverans under mellandagarna med klockan min. Jag hinner få klockan med en dag tillgodo, när jag åker iväg till Arlanda så sitter klockan som gjuten på armen, tiderna är redan inställda på svensk och Florida (Sarasota) tid -6 timmar.

  Jag har haft klockan sedan 2006, den har genomgått en service 2010 då det blev invändigt och polering då jag använde den flitigt under några år. Det här är en klocka som jag älskar för sin design, för vem säger nej till att ha en Jususfisk på kronan (är icke troende), men det är ju helt galet briljant, sen är den så snygg med sin bananformade/kurviga GMT tid, sina svärdvisare och lätt kupade glas, dom målade siffrorna, men även den lilla texten TZC Automatic gör det där lilla extra så det pirrar till i kroppen på en.

  [​IMG]

  Likheterna är slående iaf.

  [​IMG]
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Fakta.

  Märke: International Watch Company (IWC)
  Refenr: 3251-001
  Urverk: Automatiskt
  Caliber: ETA-2892-A2
  Bottenmaterial: Stål
  Strl: 39mm
  Tjocklek: 12,5mm
  Vikt: 88g
  Glas: safirglas
  Armand: länk eller läderrem, är bara humöret som avgör.
  Bandstift: 20mm
  Vattentäthet: 60m

  [​IMG]
  Hur den visar GMT tiden är magisk.
  [​IMG]
  Så snygg med sina arabiska siffror till index.
  [​IMG]
  Boetten känns fetare än vad den är.
  [​IMG]

  [​IMG]
  Skulle behöva sig ett riktigt flygplan istället.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Gillar verkligen svärdvisarna.
  [​IMG]

  Jappididoo! det var tisdags klockan det, nu går vi mot lilllördag och halvtid av dagens klocka, imorgon skall vi lukta på en klassiker.

  Väl mött då mina vänner!

  " Jag hoppas du kryar på dig Ariste, ser verkligen framemot att du kommer att skriva dagens klocka när du mår bättre. "
   
  Salesmayne, 14060M, Cristian och 91 andra gillar detta.
 2. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Härlig läsning Tack och bock:)
   
  Affe gillar detta.
 3. andheg

  andheg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.099
  Fantastisk bra sammanställt, fantastiska bilder, texter och historier...keep it up man!
   
  Affe gillar detta.
 4. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.416
  Stabilt!! Intressant läsning!
   
  Affe gillar detta.
 5. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.104
  Jösses vilken mastodontpost!! Bra jobbat! Härlig läsning och en jättefin klocka. Hade en 3717 som tyvärr fick vandra vidare, men saknaden är stor.

  Tack för läsningen. :)
   
  Affe gillar detta.
 6. hejo

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Hatten av, bara att tacka och bocka!
   
  Affe gillar detta.
 7. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.860
  Bra skrivet som alltid av dig!
   
  Affe gillar detta.
 8. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.970
  Gedigen genomgång.

  Första IWCen i dagens klocka :)
   
  Affe gillar detta.
 9. [​IMG]
   
  Affe gillar detta.
 10. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.837
  Från:
  Småland
  Vilket inlägg sjodahl!

  IWC:s "enkla" pilotklockor är mycket sevärda! Snacka om en beater!
   
  Affe gillar detta.
 11. per nordström

  per nordström Stormtrooper

  Trevlig läsning och en grym klocka!
   
  Affe gillar detta.
 12. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.521
  Från:
  Malmö.
  Fantastisk! Top Notch!
   
  Affe gillar detta.
 13. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.118
  Från:
  Stockholm
  Håller med, saknar min gamla 37171!
  Grymt reportage.
  /j
   
  Affe gillar detta.
 14. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Tack! Håller med om gmt-visningen, coolt.
   
  Affe gillar detta.
 15. cab

  cab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.220
  Tack för trevlig läsning.
   
  Affe gillar detta.
 16. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.156
  Från:
  Göteborg
  Gött mos! :) IWC är coola klockor! Har själv ägt en 5001.
   
  Affe gillar detta.
 17. Floduttern

  Floduttern X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.312
  Från:
  Pescespada Island
  Bra skrivet! Riktigt snygga klockor där. :)
   
  Affe gillar detta.
 18. Palenkovich

  Palenkovich Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.862
  Du fortsätter leverera! Tack för skön läsning!
   
  Affe gillar detta.
 19. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca  Tack!

  [​IMG]
   
  stelah och Icaras gillar detta.
 20. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.303
  Bra jobbat, intressant märke och fin klocka du har. En vintage Ingenieur är lite av en graal så mer jesus-fiskar åt folket!
  Tack för att du delar med dig och tack för omtanken!
   
  Affe gillar detta.
 21. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Riktigt bra skrivet, jätte fin klocka också! Ser fram emot imorgon ;)
   
  Affe gillar detta.
 22. Holmqvist

  Holmqvist AT-AT driver

  Inlägg:
  5.243
  Från:
  Södraste Sverige
  Kanonläsning igen! Tack!
   
  Affe gillar detta.
 23. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Amazing! Grymt sugen på en IW3717 nu bara för det...:)
   
  Affe gillar detta.
 24. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.707
  Härlig läsning :)
   
  Affe gillar detta.
 25. Jens

  Jens Greedo

  Inlägg:
  3.083
  Från:
  Mordor
  En vansinnigt cool klocka! Tack för lektionen buddy!


  J
   
  Affe gillar detta.
 26. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tack själv.

  Kul men skrämmande! Haha...håller med dig, fler jusus-fiskar åt folket iwc är jätte trevliga klockor och en vintage ingenieur skulle inte sitta i vägen. Självklart, så får du en tanke av mig klockbroder.

  Mvh // Af Sjodahl
   
  Ariste gillar detta.
 27. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Vilket genomarbetat & bra inlägg. Och cool klocka/story! Hatten av!

  Ser redan fram mot morgondagen!
   
  Affe gillar detta.
 28. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.587
  Kul, visste faktiskt inte om att du hade en IWC 3251, men man lär sig något nytt varje dag, tack för ännu ett fint inlägg!
   
  Affe gillar detta.
 29. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tackar!

  Hehe...ja man lär så länge man lever, och visst gör dom fantastiska klockor. Vet att du har minst 2 IWC klockor iaf.
   
  Omen gillar detta.
 30. BOTL

  BOTL Y-Wing pilot

  Inlägg:
  810
  Från:
  Gefle
  Fantastiskt läsvärd och tack för den höga kvaliteten dina inlägg håller.


  Ben Bockbrännarbolmers
   
  Affe gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield