Laddar...
Erikson Urhandel

Dagens klocka av Aleks, onsdag v.6

Diskussion i 'Diskussion' startad av aleks, 4 februari 2015.

 1. aleks
  Trådstartare

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.935
  Onsdag - Ikonen

  Rolex Day-Date. Ikonen. En riktig klassiker.

  Klockan figurerade faktiskt i förra årets upplaga av serien så många av er är säkert redan bekanta med den. Klicka här så kommer ni till det inlägget.

  Dagens avsnitt är lite speciellt, ni kommer förstå varför.

  I början på förra sommaren fick jag upp ögonen för en lite udda fågel. Den var tänkt att fungera som min sommarklocka. Det gjorde den också och den var riktigt trevlig. Jag pratar om min gamla Rolex Datejust ref. 1625 en så kallad "Turn-O-Graph"

  [​IMG]

  Turn-O-Graphen införskaffades strax efter att Whedda publicerat sitt inlägg om Day-Daten och var väl egentligen någon form av substitut då det ej fanns tillräckligt med kapital för något i 18k. Vi trivdes ihop och jag var nöjd med Turn-O-Graphen under ett par månader. I mitt tycke en trevlig bekantskap och jag finner den lite roligare än en vanlig Datejust. Skönt sommarstekig med TT och den passade perfekt när man jobbat lite på brännan. Men när sommaren var slut fanns där ingen glöd längre.

  Har man väl testat halvguld så blir man inte precis mindre nyfiken på att testa helguld. Tanken hade funnits under stor del av våren men det fanns andra saker som prioriterades...
  Jag kände också att jag ville löpa linan ut och införskaffa mig länk i samma material som boetten. Ska det va så ska det va ordentligt. Jag visste att head only på läderstronk bara skulle stilla suget ett litet tag innan jag ville komplettera med länk så det var lika bra.

  Wheddas artikel väckte otroliga ha-begär med fina bilder och intressant text. En Day-Date var ju verkligen någonting jag måste införskaffa mig och helst snarast!
  Där och då bestämde jag att en Day-Date skulle pryda min arm till nästa sommar.
  Hösten kom och det stuvades om lite i klocklådan. Lite sparande av månadslöner då jag inte längre pluggade och försäljningar av klockor möjliggjorde att jag redan i December månad började nosa på en DD. Den tidigare omskrivna DDn hade bytt ägare och var nu i vaniljglass ägo.

  Jag blev blev bara mer och mer kär i den för varje bild som postades och jag besökte annonsen från handlaren i USA flera gånger om dagen. I takt med att sparandet växte till sig blev det mer och mer aktuellt. Vaniljglass hintade om försäljning i någon tråd och en PM konversation inleddes. Jag skulle ha den.
  Det tog ett par dagar, vi kom fram till en deal och ungefär två veckor innan jul landade den. Klockan jag trånat efter länge.

  Här är den i all sin prakt.

  [​IMG]

  Kort och gott är det ni ser en Rolex Day-Date ref. 18038 med en boett i 18 karats gulguld och tillhörande presidentlänk i samma material. Klockan är tillverkad 1979 och huserar Rolex cal 3055. Klockan har till skillnad från den äldre referensen 1803 safirglas samt quickset av datum. Klockan sitter väldigt trevligt med sina 36mm och har en skön tyngd.


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]

  Det som fångade mig var tavlan. Jag tycker tavlan är otroligt vacker och ger i kombination med guldet en väldigt trevlig look.
  Jag tror att denna tavla kallas för burlwood, men google blandar och ger. Har sett tavlor liknande min gå under helt andra namn... Under 70/80-talet hade Rolex ett gäng olika trätavlor man kunde välja på: burlwood, birchwood och mahogny. Det finns även en extremt sällsynt sorts trätavla som inte är lackerad som dessa jag precis nämnde. Kostar högst sannolikt huggorm och det florerar inte särskilt många.


  [​IMG]


  [​IMG]
  Lite olika utföranden på Day-Dates, ca 1980

  [​IMG]Huggormstavlan. Grymt cool.

  Presidentlänken är tight och boetten i rätt fint skick där man inte hyvlat allt för mycket guld genom åren men den har fått sig ett par vändor i polermaskinen.


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]

  Något som jag tycker är väldigt intressant och spännande är gravyren på baksidan av klockan. "To Augie from Nancy 12-25-80" pekar mot att det var en julklapp till en viss Augie 1980.


  [​IMG]

  I min paketöppningstråd hintade Zed om vem denne Augie kunde vara. Det verkar som att det är han på bilden nedan, en musiker som har agerat förband till Elvis under 1950-talet. Coolt.


  [​IMG]

  Med allt detta sagt är det en helt fantastisk klocka.

  Men.

  Det funkar helt enkelt inte för mig att bära denna klocka så mycket till vardags som jag hoppats. Detta har lett till att klockan fått väldigt sparsamt med handledstid. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att en sådan vacker klocka ska få tillbringa så mycket tid i en låda. Jag kan heller inte motivera att ha så pass mycket pengar bundet i något jag knappt använder. Klockan är egentligen helt rätt för mig med storlek och utseende men timingen är tyvärr helt off. Jag gav det ett försök, men just nu funkar det inte. Därför har klockan under veckan lämnat min ägo. Sorgligt, men sant.

  Det är inte omöjligt att jag kommer ångra denna försäljning oerhört mycket, det får tiden utvisa. Just nu kändes det dock som rätt beslut att ta.
  Så detta inlägg får ses som en hyllning och ett avsked till en riktigt härlig klassiker som jag garanterat kommer äga igen i framtiden.


  [​IMG]

  Imorgon ska vi kika mer på vad som hamnat i min ägo genom familjen, min morfars gamla klocka av ett fabrikat som inte är allt för vanligt på våra breddgrader.
   
  Igge, David, Anton och 74 andra gillar detta.
 2. Selvedge13

  Selvedge13 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.680
  Från:
  Byn
  En imponerande resa på kort tid, och vi är bara halvvägs på veckan......
   
  aleks gillar detta.
 3. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  3.966
  Från:
  Huvudstaden
  Mycket bra som tidigare dagar!
   
  aleks gillar detta.
 4. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Tack för trevlig läsning.
   
  aleks gillar detta.
 5. mattande

  mattande Post nr 1 miljon? Oui, ce fut moi!

  Inlägg:
  601
  Från:
  Hälsingland
  Så snygg den där! Tack för trevlig läsning!
   
  aleks gillar detta.
 6. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Tack aleks, jag förstår precis hur du resonerar. Vill ha men kan inte använda. Egentligen sorgligt men nu har du prövat på och det är bara att se framåt och gå vidare.
   
  aleks gillar detta.
 7. Ponlarsson

  Ponlarsson AT-ST driver

  Inlägg:
  1.120
  Från:
  Tidaholm
  Så ruskigt fin. Guldet och tavlan skapar en symbios utan dess like. Samtidigt kan jag förstå dig, den sortens klocka är ju inte helt lättburen till vardags på många jobb. Att låta den gå var nog rätt beslut trots allt, även om jag förstår att det kändes tungt.
   
  aleks gillar detta.
 8. Syven

  Syven Y-Wing pilot

  Inlägg:
  924
  Trevlig läsning idag med, tackar.
   
  aleks gillar detta.
 9. san

  san Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Ännu ett välskrivet inlägg. Ser fram emot de två sista i serien.

  Och vilken DD sedan! Makalöst vacker.
   
  aleks gillar detta.
 10. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.678
  Från:
  Stockholm
  Alla tre inlägg hittills har vart riktigt bra! Ser fram emot morgondagens!
   
  aleks gillar detta.
 11. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.141
  Saknar min när jag läste det där. Applåder idag med!
   
  aleks gillar detta.
 12. Taxman

  Taxman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.903
  Lika spännande varje dag att öppna Dagens klocka för att se vilken skönhet som avhandlas. DD är väl inte min personliga favorit men smaken är ju olika. Tack för trevlig läsning!
   
  aleks gillar detta.
 13. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.268
  Vilken vändning historien fick på slutet. Stannar klockan på KS? Hur som, väl skrivet och ser fram emot morgondagen.
   
  Wi och aleks gillar detta.
 14. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Härligt, återigen! Hade missat det där om augie! Kul med lite provians!
   
  aleks gillar detta.
 15. Lowe92

  Lowe92 Rebel soldier

  Inlägg:
  155
  Det är ju helt sjukt vad man blev ännu mer sugen på en Day-Date nu. Får hoppas på att lite stipendier trillar in efter sommaren annars får man nog skjuta upp den drömmen några år till.
   
  aleks gillar detta.
 16. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  Trist att du "behövde" sälja den vidare. Vem är den lyckliga ägaren idag?
   
  aleks gillar detta.
 17. krämbulle

  krämbulle Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.734
  Väl skrivet!

  Hyser samma ambivalenta kärlek till DD - vill, men vågar och kan jag?

  Och huggormstavlan är fantastisk! En av de bästa!
   
  aleks gillar detta.
 18. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Turn-o-graphen är skön! Och trätavlan förstås! Särskilt "huggormen". Helskön! En sån vill jag ha!
   
  aleks gillar detta.
 19. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Tack igen!
   
  aleks gillar detta.
 20. Affe

  Affe Una vida loca

  Underbar läsning, liksom alla bilder aleks! Tack för tiden du lägger ner, har ju erfarenhet av dagens klocka från förra året, så jag vet att det tar en del tid. Håller med dig angående DDn, känner också att det är en klocka som jag kan bara bära varje dag. Därav att klockan oftast bärs bara på fredagarna. Ser framemot morgondagens dagens klocka tråd.
   
  aleks gillar detta.
 21. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.976
  Från:
  Västerort
  Det verkar som att jag har tagit rygg på dig i samlandet :) Halvguld blev helguld. Jag lider med dig som har sålt, samtidigt förstår jag resonemanget.
  Kul att du delar med dig i en härlig blandning av fakta och personliga tankar!
   
  aleks gillar detta.
 22. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.557
  Trevlig läsning!
  Håller helt klart med dig i ditt filemma, att man ibland köpt något man tycker väldigt mycket om, men som av någon anledning inte används så mycket.
  Beslutet att sälja är ofta svårt, men i mitt fall resonerade jag som du...att det inte var värt att ha såpass mycket pengar bundet i något man inte använder så ofta.
   
  aleks gillar detta.
 23. Niklas

  Niklas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.554
  Från:
  Stockholm
  Tack för ännu ett kvalitets inlägg!
   
  aleks gillar detta.
 24. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  wow!
  /j
   
  aleks gillar detta.
 25. Blackmore

  Blackmore Y-Wing pilot

  Inlägg:
  749
  Från:
  Göteborg
  Mäktig klocka! Überskön. Gillar inte guld i vanliga fall, men på DD känns det bara helrätt.
   
  aleks gillar detta.
 26. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  Vilken post! Bra med bredd men trist vändning ;)
  Speciellt intressant att läsa om tavlorna, ballt att du hittade reklamen med de olika..Onyx är klart min favorittavla till DD
   
  aleks gillar detta.
 27. Grymt ! ! ! !
   
  aleks gillar detta.
 28. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.012
  Från:
  Sthlm
  Ännu en härlig post! Stort tack, och ser redan fram emot morgondagens :)
   
  aleks gillar detta.
 29. aleks
  Trådstartare

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.935
  Kvar på forumet!

  Det lär nog avslöjas inom kort skulle jag tro..
   
  Fabian och StarMan gillar detta.
 30. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.155
  Det är kul att läsa om "resan" man gör vid inköp och försäljning. Bra skrivet.
   
  aleks gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield