Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av Aurum, lördag v.5

Diskussion i 'Diskussion' startad av Aurum, 2 februari 2013.

 1. Aurum
  Trådstartare

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.095
  Något saknas? Även om mina ostronboettförsedda ur torde tåla en del väta vill man alltid vara på den säkra sidan. Men det måste vara något rejält som klarar det djup som tryckts på tavlan och inte som Limesdinkan som kollapsade väl innan utsatt djup. Det har redan utretts här på forumet men olika djup och märkning duger till olika användningsområden. Ända sedan urgalenskaperna började har fascinationen för en viss dinka varit allt för närvarande.

  Vad sägs då om att förlita sig på en urtillverkare som producerat vattenskyddade ur sedan början av 1900-talet och de salta gubbarna på Comex?

  [​IMG]

  Franska Comex är ett företag som specialiserat sig på dykuppdrag i extrema förhållanden offshore med bl.a. oljeindustrin. Dessa dykare behövde hjälpmedel för att klocka tiden under ytan och planera uppstigningar mm. För detta behövdes ett nytt extremt mekaniskt ur som med råge tålde att spendera längre tider under högt tryck. Vi är på 60-talet och de dykardatorer man har idag var fortfarande långt borta så man fick förlita sig på mekaniska hjälpmedel. 1966 inledde Omega och Comex ett samarbete där ett nytt dykarur utan kompromisser skulle tas fram. Efter fyra år var uret redo att lanserades och det var inte likt något branschen tidigare sett. PLOngeur PROFessionnel (yrkesdykare), Ploprofen!

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Allt arbete under fyra år innebar en hel del kostnader och när uret lanserades kostade det cirka dubbelt så mycket som Rolex närmaste motsvarighet Submarinern. Omegas flaggskepp marknadsfördes mot de professionella dykarna och blev aldrig någon storsäljare. Sedan skulle det visa sig att Comexdykarna inte var så salta så de drog sig ur samarbetet med anledningen att de ville integrera en egenutvecklad heliumventil. Från Omegas håll var det inte intressant då modellen redan var färdig och enligt Omega helt heliumtät. Comexdykarna fick då byta ned sig till Rolex och Doxa för att testa heliumventilerna.

  Vad var det då som tog fyra år att konstruera? Vi kan börja med boetten. Tanken från mitt måndagsur med att minska antalet felkällor när det kommer till vattenläckage applicerades även här, man använder sig inte av ett boettlock utan man kommer endast åt verket framifrån genom glaset. Konstruktionen heter monocoque. En annan viktig aspekt på ett dykarur är vridringen. Dels skall den vara tydlig med självlysande markering. Men sedan är det även viktigt att vridringen inte oavsiktligt vrids då uppstigningstidpunkten är markerad med vridringen. Detta är anledningen till att de flesta vridringar endast kan vridas åt ett håll. På Ploprofen gick man ett steg längre med en mekanism som låster ringens läge. För att kunna vrida ringen måste man trycka in den röda knappen, annars går den ej att vrida.

  [​IMG]

  För att lätt kunna avläsa hur länge man varit nere under vattnet är det minutvisarens läge jämte vridringen som är kritiskt. Därför ritade man en stor och tydlig minutvisare som senare gett namn till typen som idag kallas plongeurvisare. Ikonisk och helt underbar. Färgen är matt och är nästan fluorescerande orange till skillnad från den nya homagen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Även kronan är intressant och av en helt egen konstruktion. Det första man lägger märke till är boetten utformning vik kronan och att kronan sitter på fel sida. Att boetten ser ut som den gör är för att underlätta åtkomsten till kronan. Väl skyddad men ändå utskjuten en bit från vridringen så man kommer åt. Men själva kronan är mycket intressant. Den vanligast orsaken till läckage på dykarur är dåliga packningar i kronan. Problemet ligger i att packningarna i de vanliga skruvkronorna slits då de skruvas samtidigt som de spänns åt. Detta sliter mycket på gummit. Ploprofkronan fungerar på ett annat vis. Den räfflade del man ser är inte en del av själva kronan utan en låsring som spänner in kronan mot boetten. Själva kronan är fyrkantig och den delen man ser längst ut. Resultatet blir att kronan och packningarna inte vrids när de spänns åt och håller därför mycket längre. En konsekvens av denna konstruktion är att kronan endast kan skruvas åt i fyra olika lägen. Men det är inget större problem i och med att kronan kan vridas fritt i uppdragningsläget. Annars hade det blivit knivigt att ställa tiden exakt...

  [​IMG]

  Den sista detaljen är glaset och dess packningar. Det härdade antireflexbehandlade mineralglaset låses med en gängad låsring. Detta glas vilar i sin tur på en ring gjord av plast och metall som hindrar glaset från att tryckas in. Ploprofen är märkt med 600 m på tavlan men klarar större tryck än så. Man genomförde en test ner till det dubbla djupet och boetten klarade det utan läckage men klockan stannade. Det var nämligen så att boetten, glaset men framförallt den ring som håller glaset på plats deformerades så pass att glaset gick emot sekundvisaren och på så vis stannade verket. Om denna ring varit i solid metall hade förmodligen ploprofen klarat än mer tryck. Denna teknik med en metallring är tydligen precis vad DeepSeans konstruktion bygger på.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Yes, detta är Ploprofen. Kompromisslöst byggd för att underlätta dykarnas vardag. Designen är udda, men till varje detalj finns det en förkaring. Jag älskar den för att den är så ful och udda. Det finns ingen klädsel man kan bära till vardags som passar uret så den är alltid fel. Stort plus i min bok. Storleksmässigt fungerar den rätt bra på min 15,5 mm stora handled. Den är nämligen inte särskilt stor där det stör, dvs bandhorn till bandhorn. Att det är som Englund skulle kalla det en grisjävel är en helt annan sak. Toolernas tool får vara en grisjävel, speciellt om den är gammal och repig. Skönt att slippa dessa dussinrollar med...

  Fakta och vissa bilder stulna från: http://www.ploprof.com
   
  frere, Weasel, Whedda och 10 andra gillar detta.
 2. Jockinho

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.159
  Från:
  Motala
  Som vanligt läsvärt :) Och ploprofren är onekligen tool!
   
 3. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.333
  Läsvärt och snyggt, otroligt vad jag lärt mig denna vecka...tackar!
   
 4. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Skräp skräp skräp, vafan Aurum! Du brukar ju vara en stilikon..
   
 5. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.530
  Den här artikelserien är ju sjukt bra. När ploprofen känns som en mainstreamklocka i sammanhanget vet man att det är en kul samling som gås igenom. Tack!
   
 6. Obeedoobe

  Obeedoobe Friends of KS

  Inlägg:
  847
  Från:
  Snåland
  Intressant läsning Aurum :)! Ploppen, en härligt udda dinka.

  Mvh
   
 7. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.881
  Grymt inlägg i vanlig ordning! Ploppen är verkligen proffsdykaren numero uno! :)
   
 8. max

  max Dancing Queen

  Inlägg:
  2.203
  Från:
  Kungsholmen
  Du skämmer verkligen bort oss och sätter ribban för denna serie på en skyhög nivå!
  Stort tack för ytterligare en trevlig artikel, föreslår att du säljer hela serien till en valfri tidning och får den hacka du förtjänar :)
   
 9. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.214
  Från:
  Vällingby
  Så trevlig läsning denna vecka.
  Man tackar : )
  mvh J
   
 10. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Återigen fantastiskt! Den där går inte av för hackor, riktigt tung!
   
 11. DoberMan

  DoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.360
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Tack för spännande läsning Aurum.
   
 12. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.881
  ...här är det nog dina rolexglasögon som gör att du inte ser klart spence...

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 13. Aurum
  Trådstartare

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.095
  Förlåt.
   
  paradis gillar detta.
 14. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Killen har ju världens minsta vad(er)
   
  Karatekid gillar detta.
 15. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.003
  Från:
  Sthlm
  Underbar läsning! Lördagen är räddad :)
   
 16. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002

  :D
   
 17. Gentle_Giant

  Gentle_Giant Stormtrooper

  Inlägg:
  428
  Tack för intressant lördagsunderhållning! Är riktigt sugen på en måste jag säga! :cool:
   
 18. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Riktigt roligt och lärorikt att läsa. Tack!
   
 19. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.832
  Från:
  Helsingborg
  Tack återigen!
  Detta är den långa förklaringen till att jag vade ploppen istf Sea Dweller i tråden där man fick välja mellan Rolex Och Omega i olika kategorier.
   
 20. kalle

  kalle Rebel soldier

  Inlägg:
  115
  Tack för informationen grymt lärorikt. Denna klocka är så jäkla cool vill ha! :D
   
 21. John R

  John R AT-ST driver

  Inlägg:
  1.410
  Tusen tack för underhållande och informativ läsning!

  En underbart rå klocka, grym helt enkelt!

  /John R
   
 22. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.850
  Välskrivet och intressant!

  Dessvärre måste jag i all vänlighet opponera mig mot några av kommentarerna, med stöd i både själva inlägget och en av världens kanske främste PloProf-kännare, Jon Wallis. (Exakt samma diskussion bevittnade jag på plats under en föreläsning i Sydney med just Jon Wallis, arrangerad av farbror Hacko, måste ha varit i mitten av 2010.)

  Det fanns i princip bara en potentiell kund som skulle kunna tänkas använda en PloProf som det verktyg den var byggd att vara, och det var som bekant Comex. Comex valde att inte köpa den färdiga produkten, och resten är, som man brukar säga, historia. (Sea-Dweller-historia, alltså.)

  Om det låg politik, mutor, lysande lobbyverksamhet från Rolex eller en faktisk oro för heliumproblematiken bakom beslutet kommer vi antagligen aldrig veta säkert, men det vi vet är att modellen försvann ur sortimentet efter tio år och att Omega med största sannolikhet inte varit i närheten av att ens tjäna in sin utvecklingskostnad på försäljningen. Vid det laget hade mekaniska klockor blivit helt irrelevanta för professionella dykare.

  Exponeringen klockan ändå fick genom Jacques Cousteau är inte mer intressant ur tool-perspektiv än vad gimmick-resorna för Rolex med Trieste och nu senast Deepsea Challenger är.

  Huruvida den ena lösningen är teknisk överlägsen eller inte, och vilken lösning det i så fall är, är så här i efterhand enbart akademisk, verktygsbrukarna själva valde bort Omega.
   
 23. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Grym kunskap du förmedlar, tack igen!
   
 24. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Underbar läsning! Även om jag själv precis bytt bort min hommage mot en Sub skrattade jag högt åt "Comexdykarna fick byta ned sig till Roxel och Doxa", så är så länge har inte skitnödigheten satt klorna i mig.. Phu! :lol:
   
 25. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.042
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Dagens klocka av Aurum, lördag v.5

  Tack för fin bakfylleläsning! :)
   
 26. Aurum
  Trådstartare

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.095
  Visst, men vad var det du motsatte dig mot? Ploprofen var ingen kommersiell succé och förmodligen inte heller bland dykare. Utan siffror är det svårt att utvärdera utfallet vad de riktigt salta dykarna köpte, men sea dwellern var ju en billigare och var även mer användbar ovanför vattnet. Tror även att Ploprofen var lite överdrivet tool och marknaden för dem var nog mindre än vad som var ekonomisk lönsam. Men visst blev Omega lite tuffare efter lanseringen av Ploprofen?
   
 27. Aurum
  Trådstartare

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.095
  Hehe, hoppades någon skulle lägga märke till och reagera på dissen...
   
 28. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.850
  Det har aldrig varit en en god idé att försöka formulera sig begripligt klockan tre på morgonen efter en lång natt med stort alkoholintag, och igår var uppenbarligen inte något undantag.

  Jag hade alltså inga som helst invändningar mot ditt inlägg, utan snarare mot efterföljande kommentarer.

  Efter två koppar kaffe och en frukostmacka får jag nog medge att det egentligen bara var en enda mening jag hängde upp mig på, nämligen:

  Att PloProf är en speciell skapelse som kanske förtjänade större framgång än den fick förnekar jag inte, och jag kan heller inte förneka att jag haft ett begär att i alla fall få prova en ett tag efter att ha tagit del av Jons smittsamma entusiasm, men som verktyg vid professionellt dykarbete förblir den en parentes.
   
 29. Aurum
  Trådstartare

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.095
  Förstod att det inte var mitt inlägg du syftade på, men förstod bara inte riktigt vad du reagerade på. Att Ploprofen inte var det givna valet för professionella dykare köper jag.
   
 30. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.655
  Från:
  Vallentuna
  Tack för veckans all kvalitativa inlägg! Det är en cool dinka det där!
   
Mårtenssons ur Brookfield