Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av JAf Sjodahl, Måndag V22.

Diskussion i 'Diskussion' startad av Affe, 26 maj 2014.

 1. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  Hmm...jaha, då var det dags att ta över staffetpinnen. Mycket, mycket bra och trevlig skrivet, men framförallt så var läsning underhållande, Whedda och Jakob.dala. Och det har varit ett rent nöje med att följa dagens klocka tråd dessa 2 veckor, och det är inte för intet man känner sig rejält skitnödig!

  Jaha...JA! Vem är då denna Una Vida Loca, Mannen, Myten Legenden!

  JO! Jag är en glad gubbe på 48 bast, där bäst före datumet känns utgått för länge sedan, då jag inte kan hålla på med det näst trevliga som finns här i livet, efter våran lite galna och sköna Hobby som vi alla har gemensamt här på forumet.

  Jag pratar så klart om att kunna idrotta, efter år av fotboll i olika divisioner 3,4,5,6,7 tom flertalet år med IFK-Västerås, i junior allsvenskan på 80-talet och med nästan spel i gamla division 1. Ni som har några år på nacken vet om att Div1 var näst högsta serien efter Allsvenskan på den tiden, ishockey junior nivå med VIK-Hockey, innebandy med både ett SM titel som senior och som junior med Tomasgården, då snackar vi tidigt 80-tal, handboll, basket osv. Jag idrottade från och med jag var 6 år tills för två år sedan då hade jag hållit på aktivt med idrott i 40 år, tyvärr sade kroppen stopp, fotled, knä, axel, armbågen alla förslitnings skador och det stoppar mig från att spela , tennis, löpa, spela lång golf m.m. Hrrm...varför pratar jag nu om detta undrar ni när det är klockor jag skall skriva om! Helt ärligt, så har jag ingen aning...

  Tillbaka till saken, har nog alltid haft ett lätt beroende av klockor, då jag fick min första klocka redan som 6-åring till skolstarten av min mor, som var på affärsresa eller semester i Spanien. Det var en skön dykare som jag fortfarande har kvar i samlingen. Detta var i början av 70-talet, och för er unga som inte fattar, så menar jag 1970-tal, är gammal, men inte riktigt så gammal. Genom åren så fick jag flertalet klockor av min älskade mor, och på den vägen är det mitt intresse för klockor.

  Min första klocka någonsin!
  [​IMG]

  Mitt stora intresse kom nog till 1986, gjorde lumpen på F16 i Uppsala som väderbiträde och behövde mig en ny klocka. Vid ledighet och på hemma plan i Västerås, så knallade jag in till klockornas förlovande land Nymans UR på Stora Gatan 26 i Västerås för första gången trots en ringa ålder av 20 år. Pga en skadad handled så hade jag fått senarelagd militärtjänst med ca: 1 år. Detta var en vårdag eller tidig sommar dag 1986 som jag tog stegen in i butiken, som för alltid kommer bli ett avgörande skede för mitt samlande av klockor tror jag. Men det återkommer jag till senare under veckan, så häng med på resan vet jag M´key!

  Är inte lätt att välja ut klockorna som skall få vara med på dagens klocka tråd, då man har ett gäng i sin samling, blir tom ännu svårare när man har klockor som sitter nästan på var mans arm här på forumet. För i jämförelse med wheddas och jakob.dalas klockor, så är man inte i närheten beträffande gamla klassiker. Men....jag skall försöka att få ihop detta på något sätt i alla fall och detta kommer bli huller om buller utan någon som helst röd tråd tror jag, men det återstår och se mina kära vänner.

  Den klocka som jag valt ut att få äran att bli den första jag presenterar i dagens klocka tråd av mig, blir min första lite dyrare klocka, köpt av mig på klockmäster på Vasagatan i Västerås i mitten av 90-talet. Med andra ord flera år senare efter klivet in i klocksamlandet. Känns nästan som det är skämskudde över detta märke av någon kostig anledning, nästan lite likt Breitling. Däremot så har Heuer hög status bland klockfolk och samlare. Själv tycker jag att Tag Heuer gör schyssta klockor, beträffande kvalitén så är jag för lite insatt i detta märke för att kunna ha en synpunkt. Jag gillar 90 tals designen mer på dessa ur, även dom tidiga på 2000 talet är tilltalande en dagens design, vet att jag var väldigt förtjust i deras Y-länk eller vad den nu kallas för, även deras kronografer var snygga, men känner väl att den känslan har svalnat lite av idag.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Lite historia om märket först, Företaget HEUER grundades 1860 av Edouard Heuer i St-Imier, Schweiz.

  Edouard Heuer patenterade sitt första kronograf 1882 och 1887 patenterat en "oscillerande pinion" fortfarande används av stora urmakare av mekaniska kronografer.

  År 1911, Heuer fick ett patent för "Time of Trip", den första kronografen designad för användning i bilar och flygplan, två stora händer monterade från mitten drevet indikerar tidpunkten på dagen, som på en traditionell klocka. En liten par händer, monterad vid den övre delen av ratten (0:00 position) indikerar färdtiden (upp till 12 timmar).
  En toppmonterade krona gör att användaren kan ställa in tiden; en knapp monterad i att kronan fungerar start / stopp / återställningsfunktioner i "varaktighet resa" disk.

  Heuer introducerade sin första armbands kronograf 1914, där kronan var vid klockan 12, eftersom dessa första handledskronografer anpassades från fickkronografer.

  År 1916 introducerade Heuer den "mikroskop", den första stoppur noggrannhet på 1/100 av en sekund. 1916 introducerade mikroskop, det första stoppuret, som skulle mäta hundradelar av en sekund. De olympiska spelen i Antwerpen, Paris och Amsterdam är tidsinställda med signaturinstrument.

  [​IMG] [​IMG]

  Denna modell följdes snart av den "Semikrograph", ett stoppur som erbjuds 1/50 av en sekund timing, samt en delad andra funktionen (som tillåter användaren att bestämma intervallet mellan två tävlande eller händelser).

  År 1932 introducerade "Autavia", en kronograf för bilar och flyg, som skulle bli en viktig linje i varumärket. Även mellan 1935 och 1940 skulle kronografen rikta sig för piloter - och Luftwaffe , som kallas "Flieger".

  I början av 1950-talet, producerade Heuer klockor för den amerikanska återförsäljaren Abercrombie & Fitch . Den "Seafarer" och "Auto-Graph" var unika kronografer som produceras av Heuer att säljas av Abercrombie & Fitch.
  Heuer producerade en version av "Seafarer" till försäljning under namnet Heuer, denna modell som kallas "Mareographe". "Auto-Graph" producerades 1953 och 1954, och innehöll en tachymeterskalan på ratten och en hand som kan förinställas till en viss punkt på skalan. Detta möjliggjorde en rallyförare eller navigatör för att avgöra om bilen var att uppnå önskad takt, över en uppmätt mil. Annonser och litteratur påpekade också att den här handen kan vridas för att räkna golf poäng eller andra evenemang.

  I början av 60-talet, John Glenn blev den tredje amerikanska astronauten, och den första att gå in i omloppsbana med Mercury kapsel. På hans handled, fäst med band, klädd i en kronograf utan att logga tid. Klockan är nu bevarad i Museum of Air and Space i San Diego .

  År 1962 och 1963 respektive presenteras Autavia och Carrera, två av de mest populära signaturmodeller. Merparten av denna tid hade kronograf Valjoux rörelser, men samtidigt i hemlighet utvecklar med Breitling och Hamilton automatisk kaliber, den Calibre 11, som, tillsammans med "El Primero" Zenith, blev den första kronograf kalibern. Automatisk last introducerades 1969 och skulle monteras på Autavia, Carrera och Monaco linjer.

  [​IMG]

  [​IMG]


  Steve McQueen bar en blå Monaco i 1971 års film, Le Mans, denna modell kallas numera för "McQueen Monaco".

  [​IMG]

  Steve McQueen.
  [​IMG]

  År 1974 producerade Heuer en specialversion av den svart uppringda Autavia som erbjöds av Viceroy cigarettföretag, i en särskild kampanj för 88 $. De Viceroy reklam för denna kampanj presenterade racer Parnelli Jones , denna version av Autavia fick att kallas "Viceroy".

  1985 bildades TAG Heuer när TAG ( Techniques d'Avant Garde ), tillverkare av högteknologiska föremål som keramik turboladdare för Formula 1 bilar m.m, köper upp Heuer.

  Måste tilläggas att det är väldigt många kändisar som bär/burit denna klocka enligt Tag Heuer själva, bla; Cristiano Ronaldo, Brad Pitt , Maria Sharapova , Juan Pablo Montoya , Kimi Räikkönen , Uma Thurman , Fernando Alonso , Lewis Hamilton , Therese Johaug, Cameron Diaz , och Walter White m.f.l.


  Ayrton Senna.
  [​IMG]

  Tiger Woods
  [​IMG]


  Tänk att till och med Obama Amerikas presidenten gör det.
  [​IMG]

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Min Tag Heuer är en Automatic 200m för att vara exakt, visst hade jag önskat att det var en Heuer men man kan ju inte ha allt här i världen. Kommer ihåg att jag var väldigt upprymd den dagen när klockan införskaffades. Visserligen fluktades det över andra märken och modeller, men det var denna som passade plånboken bäst när det begav sig. Dessutom så gillade jag loggan som fan på denna klocka.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Vet att jag var några vändor i affären, testade åkte hem, tillbaks igen testa åkte hem osv. Så när dagen "D" var inne, och jag lämnade butiken med min nya klocka på armen, så tror inte jag, att det var jag som var mest glad åt klockan.

  NÄ...jag tippar på att personalen var gladast, för efter alla timmar dom la ner på mig och mina frågor plus alla gånger jag testade klockan på armen så pustade dom nog ut, tack GODE GUD att detta äntligen ha fått sitt slut. Den har varit med om det mesta, massor av idrott, fylleslag under flertalet midsommarfiranden. Massor av bad, duschning och bastu, men går fortfarande helt OK, visst skulle den behöva en tillsyn, för vridringen har slutat klickat, kronan är seg när man skall skruva in den. Att den skulle vara vattentät för tillfället tror jag är lika med NOLL, ZERO, NULL, ZÉRO, CERO, NOLLA!

  Har väl inte så mycket mer att tillägga, än att jag gillar den här klockan, den är snygg både på läder och på länk, den enkla designen gör att den känns aldrig omodern.

  Fakta.

  Märke: Tag Heur
  Refenr: WE2110
  Urverk: Automatiskt
  Caliber: ETA 2824-2.
  Bottenmaterial: Stål
  Strl: 38mm
  Tjocklek: 10,5mm
  Vikt: 62g?
  Glas: safirglas
  Armand: länk eller läderrem, är bara humöret som avgör.
  Bandstift: 20mm

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Tycker den passar nästan bäst på läder.

  I T-shirt!
  [​IMG]

  I skinnpaj!
  [​IMG]

  I bilen!
  [​IMG]

  På bilen!
  [​IMG]

  I Kavaj!
  [​IMG]

  Och på länk.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Så där ja, det var del 1 i dagens klocka tråd av mig Af Sjodahl, det kommer mer så följ med på resan Imorgon också ni som vill, för då kommer jag presentera något som är lite per spännande i klockväg.
   
  Pauledward, Bassman, Kejsaren och 95 andra gillar detta.
 2. Underbar öppning, stort gilla på gamla 90tals TH, dom är påväg tillbaka... :cool:
   
  Affe gillar detta.
 3. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Tack!
  Ser fram emot en trevlig vecka:)
   
  Affe gillar detta.
 4. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Härlig start mr Sjodahl :)
   
  Affe gillar detta.
 5. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.220
  Från:
  Vällingby
  Bra start, en riktig genomkörare. Ser fram emot resten av veckan. Kul med ett märke som jag personligen får för lite uppskattning trots gedigen historia. Tagheuer loggan är riktigt kool!
  Tack
   
  Affe gillar detta.
 6. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.976
  Från:
  Västerort
  Kul läsning! Ser fram emot fortsättning då det finns en del fint i samlingen vad jag förstår.
   
  Affe gillar detta.
 7. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Härlig läsning, ser fram emot den här veckan! :)
   
  Affe gillar detta.
 8. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.909
  Imponerande med ett så välarbetat inlägg! Rolig läsning också.

  Min första "riktiga" klocka var en TAG Heuer så även om jag har vissa betänkligheter mot märket idag så har det en speciell plats i min klockhistoria. Sedan så gillar jag Heuer vintage klockor skarpt (det vill säga innan 1985 när TAG dök up) En riktig Steve McQueen Monaco från 70-talet är grym.
   
  Affe gillar detta.
 9. andheg

  andheg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.100
  Makalöst bra tråd om dig och TagHeuer, grym läsning!!!
   
  Affe gillar detta.
 10. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.106
  Urskön start! Ser fram emot resten av veckan!:):)
   
  Affe gillar detta.
 11. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Trevlig läsning
  Hälsningar från Gurkstan:)
   
  Affe gillar detta.
 12. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.598
  Trevlig öppning Sjödahl, lite historia bakom personen är alltid kul, genomarbetat inlägg om TAG Heuer!
   
  per nordström och Affe gillar detta.
 13. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.273
  Hoppades på att det skulle bli du som tog stafettpinnen denna vecka. Kommer bli underhållande och spännande att se vilka av dina många klockor som får vara med!
   
  Affe gillar detta.
 14. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca


  Tackar!

  Hehe...visst är den, bland dom snyggaste loggorna tycker jag, och jag håller med dig jakob, får alldeles för lite uppskattning!
   
  Pauledward och jakob.dala gillar detta.
 15. Bomier

  Bomier X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.999
  Från:
  Bangkok
  Riktigt roligt, tackar för du tar dig tiden, uppskattas verkligen.
  Nu ser jag fram emot resten av veckan ;)

  Mvh
  Micke
   
  Affe gillar detta.
 16. per nordström

  per nordström Stormtrooper

  Trevlig läsning!
   
  Affe gillar detta.
 17. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.096
  Från:
  Lund
  Riktigt trevlig öppning herr sjodahl. Ska bli kul att följa dig den här veckan!
   
  Affe gillar detta.
 18. Fredrik (Swe)

  Fredrik (Swe) X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.707
  Från:
  Stockholm
  toppeninlägg! Den TH modellserien låg högt på min önskelista på 90-talet!
   
  Affe gillar detta.
 19. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.810
  Från:
  Kina
  Detta är faaaaan bättre än sommar i P1:)

  Till dig Af Sjodahl, det är inte lite det !

  Grym start, finner både dig och dina klockor intressant.

  PS. Jag var också med på 70 talet, lite yngre än du dock ;)
   
  Affe gillar detta.
 20. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.859
  Underbar läsning!! Klockan i sig fick det ju inte direkt att rycka i Baguetten om man säger så;-) Men det fanns ju en massa andra godsaker i tråden. Storartat maestro!!
   
  Affe gillar detta.
 21. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.167
  Från:
  Göteborg
  willbur och Affe gillar detta.
 22. Malakias

  Malakias Friends of KS

  Inlägg:
  419
  Från:
  Vänliga Västmanland
  Härlig öppning Af Sjodahl, mycket intressant om både klockan och dig! Man har ju själv jagat boll en hel del på de där planerna i Västerås... Ser fram emot fortsättningen!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  per nordström och Affe gillar detta.
 23. Holmqvist

  Holmqvist AT-AT driver

  Inlägg:
  5.263
  Från:
  Södraste Sverige
  Kul läsning och en tung start! Tack. :)
   
  Affe gillar detta.
 24. Tommytvigg

  Tommytvigg Stormtrooper

  Inlägg:
  497
  Från:
  Dalarna
  Vilken jävla öppning herr sjödahl!! Säg som det är, du har inte sovit en blund i natt ?;)
  Bra jobbat i allafall. Jag ser fram i mot en fortsatt djupdykning i din låda.

  Mvh Tommy
   
  Affe gillar detta.
 25. Randel

  Randel Y-Wing pilot

  Väldigt trevligt skrivet, jag uppskattar verkligen lite bakgrundsinfo om personen bakom klock-berättelsen, väldigt trevligt :)
   
  Affe gillar detta.
 26. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Mycket trevligt! Hoppas du tar med storyn om din TT-sub! :)
   
  Affe gillar detta.
 27. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Gedigen start! Hatten av hr. Af Sjodahl!
  Ska bli spännande att följa!
   
  Affe gillar detta.
 28. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.549
  Från:
  Malmö.
  Tack! Hærlig læsning. Ser fram emot resten av veckan :)
   
  Affe gillar detta.
 29. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.416
  Från:
  Orten
  Härlig öppning och kul att du valde din Tag:)
  Hoppas på den första i raden av dagens-klocka-filmer i linje med din grymma paketöppningstråd!
   
  Karatekid och Affe gillar detta.
 30. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.935
  Tack för detta Af Sjodahl, kommer bli en grym vecka! :)
   
  Affe gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield