Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av Rozzy, lördag v.7

Diskussion i 'Diskussion' startad av Rozzy, 15 februari 2015.

 1. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.149
  Från:
  Stockholm
  Lördag – moderna dressare

  Då jag är tidsoptimist och inte hann få iväg Lördagens klocka till Lördagen blir detta lite konstig text och i fel ordning. Jag har dock inte tid att skriva om, så vi kör! Fredag natt alltså;
  OK, så här ligger det till. Frugan är i bortrest och kommer tillbaka i morgon förmiddag. Nu har jag druckit lite vin, kollat Fångarna på fortet med kidsen och de är även nattade. Lillan spillde ut en 1,5 liters mjölk på köksmattan som nu är tvättad. Tagit mig en Daiquiri. Tog en till för att den första var så god: 1,5 cl sockerlag, 2 cl pressad lime samt 4 cl ljus rom, min nya favorit drink vid sidan av Dry Martini, Vodka Martini, Vodka Gibbson, Vesper Martini (ni vet Bonds dink, lökigt va? men den är riktigt god och jag har skaffat en Kina Lillet), Negroni och Gin Fizz. :cigar:
  Det är sent, fredagen har gått in på lördag, och jag har ställt mig och börjat tillreda en jätte Boeuf Bourguignon som jag skall ge en nordisk vinkling på med tilläggen älgkött och mycket kantareller. Vi får nämligen gäster i morgon eftermiddag (eller tidsteknisk, senare i dag...) då vi skall fira tioåriga bröllopsdagen med bestman, tärna och min bror med familjer. Skall bli trevlig. Min bestman är sedan 25 år vintok (hans galenskap är i paritet med mitt klockintresse, vad är det med oss män?) och vinsamlare och gav oss som bröllopspresent tre fina olika magnumflaskor som skulle avnjutas efter 1år, 5år och 10 år med tilltagande kvalité och som vid dessa tillfällen skulle vara perfekta ur lagringssynpunkt (bra kul present om man vet vad man sysslar med!). Dessutom köpte frugan och jag en Jeroboamflaska riktigt bra skumpa när vi var nere i Champagne nu i somras inför det här tillfället.
  Så... jag hinner inte skriva någon längre uppsats om någon lördagsklocka. Deal with it. Ni får se helgens två dagens klocka som bonus. Dessutom kan jag erkänna att jag tittade fel i kalendern när jag tackade ja till uppdraget och bara hade måndag och halva tisdagen skrivna men ej korrekturrättade inför veckan. Har suttit till halv två varje kväll och idag blir inget undantag... :dead: Frun har varit så lagom road av tilltaget. Hoppas på lite sovmorgon innan barnen måste iväg till stallet. Dessutom, av mina tre klockor i denna genre så har jag ganska nyligen pressenterat två av dem rätt utförligt;

  https://klocksnack.se/threads/schwarz-etienne-en-liten-fin-tillverkare.32350/

  https://klocksnack.se/threads/guld-eberhard-co-extra-fort.34286/

  IMG_1828.JPG

  Schwarz-Etiennen är ju en utformad som en flygkronograf, fast den är mer elegant och dressig tycker jag med den fina urtavlan och de snirkliga siffrorna. Jag kallar den som sagt min power-dressare då den är stor och maffig men ändå sitter som en smäck till kostym. Jag fick den på en riktigt fet alligatorband (original S-E) som jag tycker väldigt mycket om, men jag sprang på ett brunt, "museum" tror jag nyansen kallas, alligatorband som jag kör med för tillfället. Den här liksom mina gamla herrklockor tycker jag fungerar precis lika bra till jeans eller chinos och T-shirt. Som jag skrev i den länkade presentationen så hade jag på mig den vid min yngsta dotters födelse och klockade fruns värkar med flyback funktionen, och det ger mig alltid ett litet leende på läpparna när jag kommer att tänka på det när jag bär uret.
  Eberharden är ju min senaste klocka och den första helguldaren jag äger. Guld är mysigt, det är tungt och klockan värms liksom upp av handleden (guld=bra värmeledningsförmåga). Varken Eberharden eller S-En har någon återförsäljare i Sverige, så klockorna har hittat hit på något sätt då jag köpt dom på auktion här.
  Det återlämnar bara Zenithen kvar, Dagens klocka alltså.

  IMG_1871.JPG

  Zenith Elite Port Royal V Rectangular
  Zenith är ju en fin gammal klocktillverkare grundat 1865. De är kanske mest kända för sina fina urverk som även använts i många andra klockor (framför allt El Primero-verket i bla. förra generationen Rolex Daytona). I min klocka sitter Zeniths Elite verk som är deras trevisare automatverk. Detta är min enda fyrkantiga klocka, och en sådan måste man ju ha. Modellen är en tillbakablick till 20- 30- och 40-talet då kantiga klockor var på modet. Jag tror Cartier var först när de år 1917 när de introducerade sin kantiga Tank som inspirerats av första världskrigets tanks. Jag har skrivit om detta förut; https://klocksnack.se/threads/min-frus-klockor-som-jag-givit-henne-del-3-tanks.24744/
  Detta är väl den enda klockan jag som jag känner att den mest kommer till sitt fullo när klädd i kostym eller kavaj. Den är väldigt elegant och sitter fantastiskt skönt på handleden med dess vällda boett.
  Jag ropade hem den för en billig peng (den såg ut som skit på bilderna). Jag lämnade in den direkt till urmakaren för en fullständig service samt polering, sen var den fin! Det är lite av min grej, köpa slitna eller defekta klockor som sedan fixas till. De blir till små kul projekt och en kvalitetsklocka kan man alltid laga. Med rätta kontakter efter ett antal års klockintresse så blir slutsumman oftast väldigt bra.
  Zenithen kom på länk, en riktigt fin och solid länk, men jag tycker den passar mycket bättre på läder. Tavlan är underbar (enligt urmakaren tung och gjord i mässing (precis som AP Royal Oak mf.) och det kupade safirglasetglaset är antireflexbehandlad (AR). Urmakaren (en oberoende inte AD) berömde klockan för det fina urverket. Han sa att det förvisso inte var så konstigt på ett så fint och exklusiv klocka från en så ansedd tillverkare. Storlek 44x31 och 8,5 mm tjock och 50 m vattentäthet.

  IMG_1870.JPG IMG_1854.JPG IMG_1855.JPG IMG_1858.JPG IMG_1859.JPG IMG_1860.JPG IMG_1851.JPG IMG_1856.JPG IMG_1848.JPG
  IMG_1842.JPG IMG_1847.JPG IMG_1846.JPG IMG_1845.JPG IMG_1843.JPG IMG_1841.JPG

  Andra snygga kantiga klockor är i mitt tycke just Cartier Tank, Girard Perregaux 1945 samt JLC Reverso. Min Zenith är väl min nästan Reverso, även om jag föredrar proportionerna och boettutformning på Zenithen (jag tycker att vanliga Reverson är lite för långsmal).
  Japp, en hastig kort presentation idag. Avslutande söndag med lyxsport genren!
  //Rozzy
   
 2. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.848
  Riktigt stilig!!!
   
  Rozzy gillar detta.
 3. Magnlar

  Magnlar X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.058
  Från:
  Stockholm
  Sjuka fina bilder och klockor. Tack för du delar av dig.
   
  Rozzy gillar detta.
 4. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.979
  Nu ser väntar jag med spänning på lyxsport :)
   
  Rozzy gillar detta.
 5. Rockenfeller

  Rockenfeller Y-Wing pilot

  Inlägg:
  999
  Från:
  Stockholm
  Otroligt bra skrivet hela veckan! Bra samling. Kantiga Zenithen passa mycket bra på struts
   
  Rozzy gillar detta.
 6. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Mycket bra, fina bilder!
   
  Rozzy gillar detta.
 7. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.788
  Trevlig läsning! Riktigt bra bilder o snyggt matchat. Fin klocka oxå! :)
   
  Rozzy gillar detta.
 8. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.598
  Vilken vecka! tack broder.
   
  Rozzy gillar detta.
 9. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.411
  Från:
  Orten
  Tack för ett till kvalitativt inlägg Rozzy!
  Ska bli kul att se hur du toppar veckan:)
  Riktigt snyggt kombinerat med klädsel, tillbehör och band..många jäkligt snygga bilder!
   
  Rozzy gillar detta.
 10. Anders W

  Anders W AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Från:
  Stockholm
  Härlig läsning och fina bilder, tack!
  :)
   
  Rozzy gillar detta.
 11. Affe

  Affe Una vida loca

  Detta är klart värt att vänta på klockbroder Rozzy! Hehe, jag vet, detta tar alldeles för mycket tid när man skall skriva, helst då du också verkar vara en perfektionist och tidsoptimist precis som jag så, men det är ju så det måste bli, annars försvinner känslan, så var det för mig iaf när jag skrev förra året.

  Som vanligt är bilderna grymma, man får verkligen ha begär på klockorna du har med. Den rektangulära Zenithen ser sjukt trevlig ut, måste bara säga att du har väldigt härlig bredd i din samling. Bra jobbat!
   
  Rozzy gillar detta.
 12. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.155
  Mycket fin klocka den där Zenith. Och sitter som en smäck på strutsen. När jag i framtiden skaffar min rektangulära så tror jag nästan att denna väger tungre än Reverson. Mycket på grund av att den inte är riktigt lika dressig.

  Tack för veckans läsning.
   
  Rozzy gillar detta.
 13. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.268
  Tack för detta! Värt att vänta på.
   
  Rozzy gillar detta.
 14. Syven

  Syven Y-Wing pilot

  Inlägg:
  924
  Tackar för dagens.
  Fyrkantigt är alltid snyggt!
   
  Rozzy gillar detta.
 15. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Fin text återigen, ser verkligen fram emot lyxsport! :)
   
  Rozzy gillar detta.
 16. OskarK

  OskarK Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.302
  Återigen mycket trevlig läsning och fina bilder! :) Väntar med spänning på lyxsport!
   
 17. fredrikb

  fredrikb Y-Wing pilot

  Inlägg:
  510
  Riktigt bra inlägg detta (allihop), kul att läsa!

  Du skriver ju att det blivit en grej att leta upp klockor i tveksamt skick och sedan fixa till dem. Har du kvar någon av bilderna på Zenithen från auktionen? Skulle vara kul att se dem och jämföra med de bilder du nu tar av den "upprustade" klockan.
   
 18. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tackar för en skön och bra text, som vanligt denna veckan.
  Kvalitetsinlägg.
   
  Rozzy gillar detta.
 19. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.301
  Från:
  Stockholm
  Du har ett brett spektrum av klockor. Kul! Zenithen är riktigt fin. En doldis.
   
  Rozzy gillar detta.
 20. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.149
  Från:
  Stockholm
  2845668.jpg
  Tack!
  Här har du en länk till auktionen;
  http://www.lauritz.com/sv/auktion/zenith-elite-rectangle-automatic/i2845668/#
   
 21. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.014
  Från:
  Sthlm
  Härligt inlägg igen, även om denna kategori är alldeles meningslös, då du har så mycket härligare vintagedinkor :)
   
  Rozzy gillar detta.
 22. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.540
  Från:
  Höga Kusten
  Grymt bra, tackar!!
   
  Rozzy gillar detta.
 23. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.421
  Underbart! Tack
   
  Rozzy gillar detta.
 24. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Tack!
   
  Rozzy gillar detta.
 25. Johnne

  Johnne Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.142
  Från:
  Nån annanstans
  Riktigt snygg klocka! Välskrivet med grymma bilder! Vad mer kan begära?! Tack och bock
   
  Rozzy gillar detta.
 26. SLEEPY

  SLEEPY Rebel soldier

  Inlägg:
  161
  Från:
  Stockholm
  Tokfint!

  M
   
  Rozzy gillar detta.
 27. Kejsaren

  Kejsaren Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.569
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  Tack!
  Intressant läsning och en trevlig Zenith.
   
  Rozzy gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield