Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av TiE, måndag v.8

Diskussion i 'Diskussion' startad av TiE, 16 februari 2015.

 1. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.978
  BREITLING

  Såsom Aleks och Rozzy levererat under gångna två veckorna känns det tungt att komma efter dessa herrar. Och inte klarar jag av att ta lika bra foton. Men jag kör min stil så får vi se vad det blir av det.

  Jag måste naturligtvis börja min serie med Breitling- vad annars?
  Problemet med en sån här serie med trådar om specifika klockor är ju att man troligen redan skrivit både det en och andra om dem här på forumet.
  Till exempel har jag skrivit om mitt samlande av Breitling här: https://klocksnack.se/threads/att-samla-breitling.11413/

  Rozzy skrev så här 2011 som inlägg på Singulars artikel om Navitimern:
  "Navitimern är snygg och en ikon. Resten av Breitlings sortiment har jag svårare för - de känns ofta för pråliga, för mycket helt enkelt.
  Breitling känns också som märket som tilltalar någon som skall köpa sig sin första dyra klocka men som inte kan så mycket om klockor och alternativ. Billigare än Rolex men "ser" dyrare ut, mer lull-lull for the bucks. Något man kan skryta med. "
  Sjutton vad jag plötsligt kände igen mig i den beskrivningen. Runt 2008 insåg jag att jag ville ha en bättre klocka och jag tror det var Breitlings inblandning i diverse flygtävlingar som gjorde att jag fokuserade på märket. Duktigt reklamfolk hos Breitling.
  Sedan var det bara slumpen som gjorde att första klockan blev en tvåtons Chrono Cockpit.

  Det kan ju också vara lämpligt att börja min serie berättelser med den enda vintageklockan jag tänker skriva om. Jag har fler men denna är den enda som får äran. Eventuellt avslutar jag veckan med en kavalkad på de andra, får se.
  Men ska vi nu gräva ner oss i en speciell klocka så är ju alternativen Chronomaten eller
  Navitimern och då väljer jag Navitimern (eftersom det är en sådan jag äger). Nu har det skrivits mycket om denna ikon och några källor redovisas sist, och det gör ju att det finns en hel del material att ta fakta ifrån.
  Man kan ju konstatera hur viktigt det är med att bevara dokumentation/arkivering för framtida sökbarhet. Allt för mycket kastas och framför allt vid konkurser. Så verkar vara fallet med Breitlings dokumentarkiv. Därför är historien om första Navtimern höljd i viss dimma och utsatt för spekulationer.

  Breitling hade utvecklat Chronomaten med räknesticka redan på 40-talet och det verkar som en fortsatt utveckling, troligen i samarbete med AOPA (the Aircraft Owners and Pilots Association) i USA, ledde fram till den första Navitimern 1954. Att produktionen skulle ha börjat redan 1952 är troligen en missuppfattning.
  Klockan är alltså en kronograf med tre små sekundärtavlor, en för normal sekundvisning, en för minuträkning och en för timräkning. Minuttavlan hade de extra tydliga markeringarna vid de tre första 3-minuterna, dvs 3, 6 och 9, vilket skall ha haft att göra med amerikanska televerkets samtalstaxa. Förutom den logaritmiska räkneskalan var tavlan försedd med fler skalor nödvändiga för pilotens beräkningar.

  På tavlan satt förutom beteckningen Navitimer även AOPA's logga. Namnet Navitimer kommer förresten från sammanslagning av orden Navigation och Timer, klockans tänkta användningsområden.
  Hjärtat i klockan var ett Valjoux 72 -verk

  Detta är bilder på en klocka från 1955 med Valjoux 72
  Navitimer 55.JPG

  Navitimer 55-6.JPG

  Någon gång under 1955 byttes verket ut mot Venus 178. Referensen 806 stämplades på baksidan, vilket inte de tidigare klockorna hade. Detta gör att de tidiga klockorna med Valjoux-verket är oerhört eftertraktade. Det finns dessutom några få med Valjouxverk och ref 806 som därmed är ännu värdefullare.

  Från 1957 var det Wakmann Watch Corporation som importerade och distribuerade Breitling i USA och de stämplade sina importerade urverk med koden WOG

  De första klockorna "Generation 1" hade svarta sekundärtavlor men 1963 ändrades de till vita, "Generation 2"
  Man kan också se en utveckling i ringens kantning. Den skulle ju vara greppvänlig för att underlätta hanteringen, antagligen med handskar på. Tydligen var det svårt att komma fram till vad som var bäst, eller så fick produktionsteknink och kostnad styra. De första hade en kant som liknade runda ris-pärlor (se bilden ovan), 1959-1960 övergick man till liknande men större pärlor, sedan ändrades designen 1964 till kugghjul i tredje utgåvan vilket även den 4:e varianten hade, men något simplare utförande och ringen var högre.
  Min klocka från 1966 har den 4:e varianten av ring.
  Ett fåtal klockor finns som har generation 2's vita sekundärtavlor men fortfarande 2:a variantens ring med ris-pärlor.

  Nav-gen 2b.jpg

  Det skedde också en övergång från AOPA-märkningen på urtavlan till Bretlings märkning med två flygplanskroppar under 1964. Men båda fanns antagligen parallellt ett tag med AOPA på de klockor som köptes via föreningen.
  Under 60-talet skedde också en övergång till större vita sekundärtavlor.

  1962 kom Cosmonaute med 24-timmarsvisning, framtagen till Scott Carpenters rymdfärd med Aurora 7.

  1962-Cosmo-600.jpg

  1969 kom Chrono-Matic, den automatiska kronografen med microrotor, kaliber 11. Den var resultatet av samarbetet mellan Heuer, Breitling-Leonidas, Dubois-Depraz and Buren, som resulterade i att de slog Zenith med att presentera den första automatiska kronografen. (då tar vi inte med Seiko i den tävlingen).

  chronomatic.jpg

  Det råder lite olika uppgifter om när Navitimern försågs med datumvisning. Kan ha varit redan 1967. Den hade då datumfönster mellan 4 och 5 och fick referensen 7806 och hade Valjoux 7740 -verk. Den hade också stora vita sekundärtavlor. Men man kan också konstatera att Chrono-maticen på bilden ovan har datum vid 6.

  Nav-7806-600.jpg

  I början på 70-talet försökte man hänga på kvartsutvecklingen och tog fram några modeller med LED och LCD-tavlor.
  Sedan klarade inte Breitling konkurrensen från kvartsklockorna utan bolagsnamnet såldes 1979 till Ernest Schneider som då bildade Breitling SA och startade om företaget. Han fick även rättigheterna till namnet Navitimer men rättigheterna till att tillverka och eller montera ref 806 hade sålts till Sinn och Ollech & Wajs. Breitling hade slutat tillverka 806 och 809 (Cosmonaute) redan 1972.

  Jag tänkte dock stanna historieberättandet här. Bretling tog naturligtvis upp tillverkningen av Navitimern igen baserat på bla ETA-verk innan de 2010 introducerade det egna inhouseverket i klockan, men det är de gamla vintage-klockorna som intresserar mest.

  Så en sådan har hägrat ända sedan mitt intresse för klockor väcktes. Främst följde jag försäljningarna på Ebay-uk. Oftast drog de iväg i pris mer än vad jag var beredd att betala, så ett inköp fick vänta. Under tiden köptes annat i stället.
  Sommaren 2013 råkade jag så söka på Navitimer på TTT och där dök det upp ett exemplar som siegel haft liggande till försäljning ett tag. Efter mailkontakt bestämde vi att träffas i Stockholm, hemma hos honom, för en koll. Och naturligtvis var klockan precis så underbar som jag hade förväntat, eller egentligen ännu bättre för både tavlan och glaset var i det närmaste felfria. Visarna är väl troligen bytta då de har en annan lumemassa än indexen.
  Nu visade det sig att siegel hade en kompis som var på jakt efter en LONGINES MASTER CHRONOGRAPH MOONPHASE, precis en sådan som jag hade på armen just då. Efter ett snabbt telefonsamtal var killen där och granskade min klocka. Allt slutade med att vi några dagar senare snurrade runt klockor och pengar så att Navitimern hamnade i min ägo.
  Tyvärr inga papper på klockan men däremot fick jag med ett nato och två original Breitling skinarmband med spänne.

  Klockan daterar 1966. Verket är Venus 178, och märkningen syns delvis på foto.
  Eftersom jag är dålig på att översätta den engelska specifikationen på verket tar jag den rakt av:

  Lever movement, steam wind, seconds bit with sekond hand, column wheel chronograph with carrying arm, 1/5 second, 30-minute register and hour counter. Diameter 31 mm,
  18000bph. 17 juvels. Incabloc shock protection.
  Klockan mäter 41 mm och är försett med välvt plexiglas för att underlätta avläsningen på skalorna utefter ytterkanten. Bandbredd 22 mm.

  Och här följer en kavalkad med lite nya bilder på min klocka:

  DSC_0203.JPG

  DSC_0204.JPG

  DSC_0208.JPG

  DSC_0210.JPG

  DSC_0213.JPG

  DSC_0215.JPG

  DSC_0217.JPG

  DSC_0218.JPG

  IMG_6742.JPG

  IMG_3631.jpg

  Navitimer insida 178.jpg

  Sa viss att jag skulle redovisa lite andra artiklar så vi kan ju lista följande:
  Vi har Singulars utmärkta artikel i Manolo http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20110701/klockvarldens-25-klockklassiker-breitling-navitimer
  Kurt Broendum har skrivit sin historia på fler forum, bl a:
  http://www.watchlife.com/DesktopDefault.aspx?tabid=144
  På WUS har altro skrivit http://forums.watchuseek.com/f39/br...-history-most-famous-breitling-all-25057.html

  I morgon tar vi en av konkurrenterna till första automatiska kronografen
   
  DrDre, ZtaFfaN, Cameltotem och 78 andra gillar detta.
 2. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.976
  Från:
  Västerort
  Kul och informativt inlägg Tobbe! Den är ju en riktig goding och jag tror det var den första riktiga vintageklockan jag fick hålla i min hand på en GTG i Västerås 2013. Vilken värld som öppnade sig!
  Ser fram emot resten av veckan!
   
  TiE gillar detta.
 3. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.895
  Från:
  Tayrona
  Bra skrivet!
   
  TiE gillar detta.
 4. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.260
  Heja TiE ! Kommer bli en bra vecka detta med förhoppningsvis lite udda klockor. Har alltid fascinerats av Navitimern med dess oändliga skalor, undrar hur ofta de användes back in the days?
   
  TiE gillar detta.
 5. Pistol_Pete

  Pistol_Pete Y-Wing pilot

  Inlägg:
  822
  Från:
  Världsmedborgare
  Fin början på veckan, ser fram emot resten!
   
  TiE gillar detta.
 6. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Härligt Tobbe! Kul att få lära sig lite om Breitling.
  Tackar.
   
  TiE gillar detta.
 7. Dixie

  Dixie X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.766
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Fan va drillat Tobbe!!! Gillart, ser fram emot resten av veckan.
   
  TiE gillar detta.
 8. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  Fy faan vad ni levererar grabbar!
  Tack för denna, ska bli kul att följa i veckan.
  /j
   
  TiE gillar detta.
 9. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.139
  Från:
  Stockholm
  Det var väl bra bilder du tagit också Tobbe! Bra start! Referensinlägg för en Navitimer!
  Blev först lite generad när du citerade mig! :D
   
  TiE gillar detta.
 10. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.826
  Från:
  Västerås
  Härligt! Vadå kan inte ta bra foton, var ju hur grymma som helst!
   
  TiE gillar detta.
 11. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.814
  Från:
  Stockholm
  Bra start på veckan! Grattis till en fin klocka! Härligt att Breitling får kärlek :)
   
  Eurenius och TiE gillar detta.
 12. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  Koppla på självförtroendet nu TiE! Du kan mer än vad du tror... Riktigt intressant text. Tack för idag!
   
  TiE gillar detta.
 13. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.739
  Från:
  Kina
  Grymt !
   
  TiE gillar detta.
 14. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.839
  Tack Tobbe! En Navitimer från 63 med de ljusa subdialsen vore inte så dumt..;-)
   
  TiE gillar detta.
 15. Selvedge13

  Selvedge13 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.676
  Från:
  Byn
  Starkt jobbat, och intressant läsning! Tack!
   
  TiE gillar detta.
 16. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Utmärkt! :)
   
  TiE gillar detta.
 17. Niklas

  Niklas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.554
  Från:
  Stockholm
  Vilken härlig läsning :)
  Ser fram emot resten av veckan!
  Tack
   
  TiE gillar detta.
 18. Kejsaren

  Kejsaren Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.569
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  Härligt. Vintage breitling är väldigt trevligt. Nya blir lätt för mycket.
  Ser fram emot även denna vecka.
   
  TiE gillar detta.
 19. SLEEPY

  SLEEPY Rebel soldier

  Inlägg:
  161
  Från:
  Stockholm
  Schysst inlägg och intressant läsning!

  M
   
  TiE gillar detta.
 20. Mcgregor

  Mcgregor X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.529
  Bra start på veckan och dina bilder var grymt bra!
   
  TiE gillar detta.
 21. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.404
  Från:
  Orten
  Snyggt Tobbe!
  Riktigt bra start på veckan, tack för ett mkt läsvärt inlägg:)
  Kul variation och bredd på dagens klocka i år igen, jäkligt kul!
   
  TiE gillar detta.
 22. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.942
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Snygg jobbat, gillar inledningen på din vecka och väntar med spänning på resten.

  Tack och bock.
   
  TiE gillar detta.
 23. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Trevligt!

  Tror inte jag har tänkt så mycket på Breitlings olika logotyper, som nu.

  Fortsätt i din stil! :)

  Mvh A
   
  TiE gillar detta.
 24. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.934
  Tack för ett informativt inlägg Tobbe! Har fruktansvärt dålig koll på Breitling men där finns en hel del vintagegodis.
   
  TiE gillar detta.
 25. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Underbart skrivet om en mycket trevlig klockmodell. En sån vill man bara ha, nämligen :)
   
  TiE gillar detta.
 26. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.003
  Från:
  Sthlm
  Stort tack för härligt inlägg! Absolut inget att skämmas för, varken gällande info eller bilder! Men varför börja med det bästa (enda vintage?!) ;)
   
  TiE gillar detta.
 27. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.322
  Från:
  Stockholm
  Snyggt! Breitling börjar växa för mig :)
   
  TiE gillar detta.
 28. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Mycket trevligt inlägg, fantastiskt att den klockan är från '66 :wideyed: Den är ju i ett grymt skick!
   
  TiE gillar detta.
 29. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.979
  Trevlig läsning :) Tror Navitimer är min favorit Bratte :)
   
  TiE gillar detta.
 30. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.978
  Kunde inte göra annat än att börja med det bästa........:cool:
   
  theargonaut gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield