Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av TiE, tisdag v.8

Diskussion i 'Diskussion' startad av TiE, 17 februari 2015.

 1. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  ZENITH El Primero

  Nu kommer berättelserna i lite oordning. Denna klocka köpte jag relativt nyligen efter att ha samlat på mig ett större antal klockor. Men ingen av dem hade inhouseverk och suget efter en klocka som hade det blev bara större och större.

  Som det ofta är, styrs vårt handlande av slumpen. Så denna klocka dök upp framför näsan på mig för ganska precis ett år sedan när jag besökte Nymans i Västerås. De hade lite rea och sålde utgångna modeller till reapris, de så kallade hyllvärmarna. (vilket händer mig ganska ofta, gubben är snål)

  Och denna var bara allt för frestande, för verket i klockan är en klassiker gjort av en klassisk urtillverkare. Så mycket bättre än så här blir det inte, om det inte var för detta med kringkråmet....boetten...urtavlan.....ja, kort sagt tror jag inte klockan lämnar någon oberörd. Många tycker nog att detta är något av det fulaste som gjorts i klockväg och jag kan hålla med när det gäller varianter på modellprogramet, MEN INTE just denna.

  Gjord i stål med sin mörka tavla tycker jag ändå att den ger ett gott helhetsintryck och jag gillar att kunna betrakta ballanshjulets snabba svängningar och drivning av urverket genom tavlans öppning. 36000 slag/h är imponerande.

  Men ska vi ta lite historia först?
  Nu har ju det skrivits mycket utmärkta artiklar om Zenith och El Primero både på detta och andra forum såsom:
  Yonssons: https://klocksnack.se/threads/recension-zenith-el-primero-original-1969.22308/ om sin Zenith El Primero, Original 1969, 38mm som han tyvärr inte har kvar (det är alltså inte orginalet från 1969 utan nyutgåvan döpt efter den)
  Eller varför inte Singulars artikel i Manolo: http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20111005/klockvarldens-25-klassiker-el-primero

  Zenith har tillverkat klockor ända sedan starten 1865 i klockstaden Le Locle i fabriker på samma adress, nämligen 34 rue des Billodes. Genom åren har de också samarbetat med Martel och Universal som alla hade fabriker i samma område. Martel var i huvudsak urverkstillverkare och tog fram kronografurverk som Zenith använde.
  1958 köpte Zenith Martel och 1962 påbörjade man utvecklingen av vad man hoppades skulle bli den första automatiska kronografklockan. Siktet var att den skulle vara klar till jubiléet 1965 men svårigheterna gjorde att det tog ytterligare 4 år och 1969 var den klar för produktion
  Det nya kolumnhjulskronografurverket togs fram i två varianter, ett med datumvisning och ett med datum/dag/månad/månfas. Att tillverka ett El Primeroverk tar i dag 9 månader för 20 urmakare- Den innehåller minst 31 juveler, 280 delar som är gjorda av minst 18 olika metaller. Det krävs 5 till 50 arbetsmoment per komponent och totalt 5500 arbetsmoment

  Den första trion El Primero.

  1-ELPRIMERO.jpg

  Trippelkalender och månfas i modellen kallad Espada. Totalt gjordes 800 Espadas.

  2-Espada.JPG

  Mellan 1969 och 1975 togs det fram och producerades 18 olika modeller med en total produktion på 32.000 klockor. 1972 köptes Zenith watches av Zenith Radio Company. När så kvartsklockornas framgång gjorde att efterfrågan och lönsamheten för de mekaniska klockorna dök, så beordrade huvudbolaget Zenith watches att sluta produktionen av mekaniska klockor, stänga Martelfabriken och skrota verktygen.

  Men andra klocktillverkare som tex Ebel köpte El Primeroverk ur Zeniths lager och de mekaniska klockorna blev åter eftertraktade, så Zenith startade tillverkningen igen 1985, detta eftersom Charles Vermot hade gömt undan verktygen och ritningarna. Till 2010 hade över 600.000 El Primeroverk tillverkats.

  Urverket med datumvisning hade referensen 3019PHC(69-75) 40.0 (1985) och från 1986 blev det 400. Urverket med tripelkalender/månfas var 3019PHF (69-75) 41.0 (1985) och från 1986: 410.

  Att Rolex använde El Primero-verket i Daytonan från mitten av 80-talet till ca 2000 är väl allmänt känt för alla här på KS. De tog dock ner frekvensen från 36000 bph till 28800 bph.

  Från att Zenith anslöts till LVMH-gruppen har El Primero-verken främst reserverats för gruppens klockmärken Zenith, TAG Heuer och Louis Vuitton. Men innan dess har åtminstone 20 olika klockmärken använt verket.

  Några exempel på olika modeller:
  Zenith Rainbow El Primero, tillverkades mellan 1992-1999 såsom en sportklocka inspirerad av den tävlingsseglingsbåt som 1934 byggdes för att vinna Americas Cup. Den tillverkades med antingen dykarring, vattentät till 100m eller Tachymeterring, vattentät till 50m. Alla med skruvad krona och skruvade tidtagningsknappar. Tre sekundärtavlor och datum mellan 4 och 5.

  3-Rainbow.png


  Vi har också Chronomastermodellen som oftast bygger på 410-verket med tripelkalender och månfas. En modell som åter finns på programmet i en modell på 42 mm- Detta ex är dock från 2000:

  4-chronomaster.jpg

  2010 kom så den klocka som jag egentligen helst skulle vilja äga av alla El Primeromodeller som finns, nämligen Striking Tenth.
  Här har Zenith kompletterat verket med 11 komponenter för att kunna nyttja dess höga frekvens med 10 svängningar per sekund till att lättare kunna avläsa tidtagningen till just en tiondels sekund. Kronografens centrumvisare gör varvet på 10 sekunder i stället för 60 sekunder vilket ger en lätt avläsning ner på 10:dels sekunden när du stoppar visaren. Eftersom det är detta man vill mäta, dvs korta tider, har man bytt sekundärtavlan som normalt visar timmar till en som räknar tidtagningens hela sekunder. I en vanlig kronograf orkar fjäder driva alla funktionerna med den automatiska uppdragningen men i detta verk tar kronografen så mycket kraft att klockan stannar om den får gå för länge. Det är alltså inte meningen att man skall mäta timmar med kronografen. Sedan finns det olika uppfattning om hur länge den klarar att gå utan att sacka.
  Denna klocka mäter 42 mm.

  5-Striking 10th .png

  Ska vi då aldrig komma till min klocka? Jo, det börjar bli dags snart.
  När Thierry Nataf utsågs som VD 2001 genomförde han en rad förändringar i modellprogrammet som han ansåg var tama och föråldrade. En rad nya och utmanande modeller togs fram och prissättningen sköt i höjden. Den mest extrema var nog denna serie:
  Zenith's Defy Xtreme Open El Primero . En dykarklocka som togs fram med nya material såsom titanium. Klockan klarar 1000m, men snygg var den inte.

  6-zenith defy-xtreme-2.png

  Den något mindre utmanande men sportiga serien Defy Classic kom 2006 med 4 modeller varav två kronografer, en klassisk kronograf med de tre sekundärtavlorna och datum och en med öppning i tavlan visande urverket samt gångreservvisning och en sekundärtavla för minuter. Båda modellerna kom med mörk respektive ljus tavla. Dessutom presenterades två modeller baserade på Elite-verket, dvs inga kronografer.
  Klockan skulle vända sig till den sportiga människan med sportbilen i garaget, yachten i marinan eller privatplanet i hangaren. Prissättningen följde denna idé. Timingen var kanske inte den bäst, eftersom det sammanföll med ekonomikrisen. Suget efter dessa klockor blev inte det förväntade. Produktionen slutade någonstans 2012.

  Och det är här någonstans som jag stöter på ett exemplar i Nymans monter i Västerås 2014. Den har då legat osåld ett tag så vi kan väl säga att priset plötsligt var det rätta och möjligheten att nu få äga en El Primero-klocka blev för stor att motstå. Det är en fantastisk kvalitetskänsla i klockan. T ex uppdragningen av fjädern sker helt ljudlöst och utan större motstånd, att skruva in/ut krona och kronografknapparnas låsringar är smidigt, allt löper med precision. Alla detaljer är perfekta i sitt utförande. Den stora klockan på 46,5 mm har stålarmbandet fäst mot klockan så att det kraftiga armbandet ända smiter åt kring min tunna handled på ett väldigt bekvämt och naturligt vis. Baksidan har safirglas som visar det utsökta Primero-verket som bara mäter 30 mm så här kan man se hur kraftig boetten är.
  Många kan tycka att detta är en kollos till klocka men faktum är att jag trivs med den och trots att man skulle kunna tro att den borde väcka uppseende så får jag inte speciellt många (snarare inga) kommentarer när jag bär den.

  DSC_0193.JPG

  DSC_0174.JPG


  DSC_0199.JPG

  DSC_0195.JPG

  DSC_0178.JPG

  DSC_0201.JPG

  DSC_0202.JPG

  DSC_0179.JPG

  DSC_0220.JPG

  Här följer klockans specifikationer som jag lånat på nätet. Ni får ta dem på engelska!
  Caliber
  El Primero 4021 SC, Automatic chronograph movement with harmonic plate
  13'' caliber. Diameter 30 mm. Height : 7.75 mm. 248 components.
  Chronograph bridge, balance & pallet cocks in shock-absorbing Zenithium Z+
  Incabloc® anti-shock device, 36'000 vibrations per hour
  Power reserve over 50 hours, 39 jewels
  Measures short time intervals to a 10th of a second
  Automatic winding in both directions
  Central rotor on ball bearings, Full tungsten oscillating weight with guilloché pattern
  Functions
  Hours and minutes in the center. Small seconds-hand at 9 o'clock with a 3-branched hand
  Power reserve indicator from hour axis. Central seconds-hand, 30-minute counter at 3 o'clock
  Case
  Brushed stainless steel case. Diameter: 46.5 mm
  Screw-in push buttons with specific guilloche pattern. Screw-in crown engraved with ZENITH star
  Graduated unidirectional rotating bezel, with stainless steel decorative screw-heads & satin-finished cone-shaped indexes. Transparent sapphire case back, Screw-in case back
  Water-resistance up to 300 meters
  Dial
  Silver or black fully guilloché dial. Opening at 10 o'clock revealing heart of 4021 SC El Primero caliber
  Applied rhodium numerals and indexes
  Crystal
  Sapphire glass, 3 mm thick, with anti-reflective coating on both sides
  Hands
  Rhodium-plated faceted luminous hands with white Superluminova inserts
  Hour & minute "skeleton" rhodium hands
  Bracelet
  Brushed stainless steel bracelet with unique pattern that echoes the dial guilloché, and brushed stainless steel triple folded clasp

  Det blev kanske lite väl mycket text det här. Lovar att det blir mindre längre fram (kanske). Men som avslutning runt Zenith kan vi konstatera att 10 år efter att Thierry Nataf som VD satte sitt formspråk på bolaget ersattes han med Jean-Frédéric Dufour som tog bolaget tillbaka till rötterna, sänkte priserna med 30% och vände trenden till framgång. Så framgångsrikt att han värvades över till Rolex och nu har ersatts av Aldo Magada.

  I morgon blir det något helt annat, det lovar jag. Inte en kronograf så långt ögat når.
   
  Margarinkungen, Jonte73, K-S och 41 andra gillar detta.
 2. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Riktigt bra Tobbe, tack för info.
   
  TiE gillar detta.
 3. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.853
  Den där får ju nästan min PO chrono att verka lika liten och smidig som jag hävdar att den är!!
  Tack Tobbe:)
   
  TiE gillar detta.
 4. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.424
  Riktigt bra! Tack
   
  TiE gillar detta.
 5. Rockenfeller

  Rockenfeller Y-Wing pilot

  Inlägg:
  999
  Från:
  Stockholm
  Bra skrivet! Riktigt fet den där Zenithen!
   
  TiE gillar detta.
 6. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.678
  Från:
  Stockholm
  Ett monster!
   
  TiE gillar detta.
 7. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Lite skum tavla, men snyggt urverk! ;-)
  Grym klocka oavsett!
   
  TiE gillar detta.
 8. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.718
  Härligt inlägg!
  En kommentar ang Striking 10th (som jag också tycker är riktigt cool) är att den röda centralvisaren har en rätt speciell gång, hoppar och far som bara den när kronografen är igång. Ger ett lätt stressat intryck :) Har lite svårt att bestämma mig för om jag gillar det eller inte... Oavsett en riktigt trevlig klocka!
   
  TiE gillar detta.
 9. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Grymt fin, udda klocka som jag har ett minne av från ett GTG i gamla stan förra året (där du köpte din Movado från Robs välgörenhetsauktion)! Minglet nere i källaren hade precis börjat och jag fick denna jäkla koloss i handen. Jag trodde det rörde sig om en skämtklocka, tills jag tog på mig den. Utseendet kan man ha synpunkter på (jag personligen tycker den är fet), men inte kvalitén i bygget! :)
   
  TiE gillar detta.
 10. Kejsaren

  Kejsaren Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.569
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  Oj!
  Intressant läsning. Mycket info man inte kände till. Kul!
   
  TiE gillar detta.
 11. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.020
  Från:
  Sthlm
  Tack för intressant och fullspäckat inlägg! Brutal kompromisslös klocka det där! Vad är munnen för något, power reserve, eller? Och vad är det för vindkraftspropeller som sticker ut genom hålet? Stort tack även till dig Fabian, som väl styr detta, så vi andra kan njuta av dessa grymma inlägg :)
   
  Fabian och TiE gillar detta.
 12. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Munnen har du tolkat rätt och propellern är sekundvisaren...;););)
   
  theargonaut gillar detta.
 13. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  El Primero - kan det bli bättre? måste väl ändå ses som urmakarporr.

  grattis till en finfin klocka och kul att kuna förverkliga drömmar!
   
  TiE gillar detta.
 14. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.944
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tackar för inlägget.
  Jösses vilken pjäs till klocka, fet var nog ett bra ord där. ;)
   
  TiE gillar detta.
 15. joca

  joca X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.176
  Från:
  Stockholm
  Tack för trevlig läsning och udda klocka!
   
  TiE gillar detta.
 16. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.157
  Från:
  Stockholm
  Bra inlägg Tobbe! Intressant historia om företaget. Jag kommer ihåg att jag såg klockan på din arm på stora GTGn i våras men missade klämma på den, synd!
  Speciell och kaxig!
  Väldigt bra bilder dessutom, har du tagit fram stora kameran eller fått hjälp?
   
  TiE gillar detta.
 17. Anders W

  Anders W AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Från:
  Stockholm
  Ös på du bara, du behöver inte försöka hålla texten kort! Roligare med mkt att läsa!
  :)
   
  TiE gillar detta.
 18. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.220
  Från:
  Vällingby
  Älskar ljudet av el primerons 36000.
  Tack för att du delar med dig :)
   
  TiE gillar detta.
 19. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.976
  Från:
  Västerort
  Grym puck Tobbe! Rätt upp i nättaket :)

  Index är otroliga IRL och länken som ett kassaskåp. Tack för en fin post!
   
  TiE gillar detta.
 20. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.981
  Inköp av macroobjektiv till nikonkameran!
   
  Rozzy gillar detta.
 21. Beech

  Beech Stormtrooper

  Inlägg:
  210
  Från:
  Norrland
  Harremin vilken fet klocka! Tackar för trevlig läsning och ser fram mot nästa del. Kör hårt med textlängden förresten, ju mer ju bättre ;)
   
  TiE gillar detta.
 22. Den där är riktigt cool, en udda fågel helt klart! bra jobbat Tobbe!!!
   
  TiE gillar detta.
 23. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Härligt Tobbe misstänkte att det vad daga för el primero, nu längtar jag återigen efter min el primero (som återigen är på garantiåtgärd) och där har vi nackdelen med verket, de är delikata och svåra att serva men ack så fina!!
   
  TiE gillar detta.
 24. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.935
  Tack för historielektionen! Bra start på veckan för övrigt, keep it up Tobbe!
   
  TiE gillar detta.
 25. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.724
  Från:
  Stockholm
  Najs, tack för trevlig läsning!
   
  TiE gillar detta.
 26. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.540
  Från:
  Höga Kusten
  Kvalitetsinlägg!!!
  Tackar:)
   
  TiE gillar detta.
 27. Affe

  Affe Una vida loca

  Tobbe, klapp, klapp klapp...Tobbe, klapp, klapp klapp! Zenithen från Nymans är verkligen grym, du har gjort det igen, bra skrivet och trevliga bilder, fast dom är ju inte lika bra som aleks och Rozzys förstås :D, MoaHahaha!
   
  TiE gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield