Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av Whedda, fredag v.20

Diskussion i 'Diskussion' startad av Whedda, 16 maj 2014.

 1. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.408
  Fredag – Den fula ankungen som blev en svan!

  Ni börjar nog se ett visst mönster i "Dagens klocka av Whedda" vid det här laget. Återigen blickar vi tillbaka mot samlingens klart flitigast representerade aktör nämligen kronbäraren Rolex.
  Vad som är så fascinerande med just Rolex är att alla verkligen har en åsikt om dem. Oavsett om man gillar strösslade stenar och ädelmetall, nytt och blankt eller gamla bruna, mögliga tavlor är företaget starkast i världen. Min egen kärlek till Rolex är till största delen fokuserad till de äldre modellerna, Klockor som tillverkades med en funktion och ett specifikt användningsområde snarare än som statussymboler. Klockor som prydde handleden på inte bara kändisar och kungligheter utan även proffsdykare, piloter, militärer eller grottforskare. Klockor för hjältar!

  Dagens klocka är en av företagets mest eftertraktade och den klocka jag drömt om att äga sen klockintresset för första gången tog fart. Men in vanlig ordning börjar vi med en tillbakablick...

  [​IMG]

  Rolex hade varit känt sen 1930-talet för att producera välbyggda sportklockor och kronografer men det var framför allt 1963 som någonting kom att förändra företagets produktserie till en av tidernas mest eftertraktade. Rolex lanserade sin första Cosmograph med referensen 6239. Modellen skiljde sig från föregångaren 6238 i det avseendet att den hade register i kontrasterande färg (svart på vitt och vitt på svart) men även att klockans Tachymeterskala hade flyttats från tavlans ytterkant till glasringen i stål.
  Referens 6239 fick också för första gången en skruvad krona vilket gav ökat skydd mot väta men samtidigt kan ses som mindre optimalt då klockan var försedd med ett modifierat manuellt Valjoux 72 verk som döptes till 72B. Modellen hade fortfarande så kallade pumpknappar så vattentätheten kan omöjligt varit optimal.

  Trots att referens 6239 är den officiella starten för Rolex Daytona dök faktiskt inte namnet upp på tavlan förrän något år senare. Faktum är att vid lanseringen 1963 hette faktiskt inte ens klockan Daytona utan Le Mans vilket går att se i tidiga annonser av modellen.

  [​IMG]

  Att företaget valde mellan dessa två namn var föga förvånande då modellen hade en väldigt tydlig marknadsföring mot just Motorsport. Le Mans var det mycket populära 24 timmars race i Frankrike men Rolex valde tillslut att gå in som sponsor av Daytona 500 som hålls i Florida. Många hävdar att anledningen var att man ville fokusera starkare mot den amerikanska marknaden och valde istället att döpa klockan till Daytona.

  [​IMG]

  Samma år (1965) som Rolex officiellt började skriva ut namnet Daytona på tavlan lanserade man en alternativ tavla man valde att kalla "exotic dial". Denna typ är det vi idag kallar Paul Newman och anses vara den mest eftertraktade versionen av vintage Daytonas. Skillnaden mot de vanliga tavlorna var framför allt att de vita var matta och närmast gräddfärgade och hade ett ytterspår i samma färg som registren samt att typsnittet var annorlunda. Dessa tavlor hade de första åren tre färger och inte två med texten "Daytona" och minutmarkeringarna runt tavlan i rött.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Samma år lanserade man även sin första Cosmograph Oyster vilket var referens 6240 som försetts med skruvar på kronografknapparna och en oysterboett vilket gav en överlägsen vattentäthet.
  I slutet av 1960-talet lanserade man syskonet till 6239 nämligen 6241. Klockan var identisk i alla aspekter bortsett från att tachymeterskalan var tillverkad i svart plast. Man hade fortfarande pumpknappar men från referens 6241 var texten Daytona genomgående med på tavlan.

  Vad som gör Vintage Daytonas så otroligt intressanta är till viss del såklart den helt absurda prisutvecklingen de haft. En klocka som under stora delar av sitt liv knappt gick att sälja betingar idag fantasisummor på auktionhusen världen över. Under slutet av 60-talet hade flera konkurrenter börjat leverera automatiska kronografer och i kombination med den quartzkris som uppstod under 70-talet var en manuell, om än välbyggd kronograf inte superintressant. Kombinationen av en begränsad försäljning, ikoniska bärare och en närmast hysterisk efterfrågan som tog fart i slutet på 1980-talet har tagit specifika ex av t ex 6239 som kostade 200$ vid lansering till fantasipriser på över 200 000$ när de säljs på auktion.


  Det finns precis hur mycket information som helst om Daytonan och jag hade kunnat skriva en artikelserie på 7 delar bara om den här modellen men i det här fallet har jag valt att fokusera på framför allt den första referensen av modellen då det är den jag själv äger. Min modell är som sagt en referens 6239 från 1968. Här hade Rolex försett tavlan med texten Daytona över det nedre registret och inuti tickar det uppgraderade Valjoux 722-1.

  [​IMG]

  Modellen har den mattsvarta tavlan med vita index och såldes från början på antingen en nitad 7835 länk eller ett amerikanskt C+I oyster som var en alternativ nitad länk producerad i USA för att undvika tullkostnader från Schweiz.

  [​IMG]

  Klockan jag äger kommer direkt från första ägaren via en professionell säljare i staterna. Tyvärr har den nitade länken uppdaterats till en modern solid 78350 under en service men dessa solida länkar passar förvånansvärt bra till Daytonans lite högre boett och ger en något gedignare känsla på handleden. Skulle jag köpa någon annan länk skulle det vara en nitad amerikansk C+I men det känner jag inte att det är någon brådska med.

  [​IMG]

  Då det är en 6239 kom den med en glasring i stål men jag valde att även investera i en MK1 bezel i svart plast som normalt sitter på 6241 då det är den enda skillnaden mellan referenserna och det ger dig två helt olika klockor. Självklart sparades originalringen om man skulle sälja klockan eller uppskatta en liten förändring.

  [​IMG]

  Storleken på ca 37mm är verkligen perfekt och känslan ligger exakt mellan Datejust och t ex GMT i storlek. Pga att klockan är något högre känns den inte på något sätt för liten men sträcker sig inte heller över hela handleden. En vintage Daytona är en klocka jag drömt om i flera år och när jag fick möjligheten att komma över en var det minst sagt en milstolpe i mitt klockintresse...


  [​IMG]


  Morgondagens klocka tar oss tillbaka till de lite mer avancerade tillverkarna och den stora konkurrenten till gårdagens klockan...
   
  Bassman, Svanis115, Anfield och 86 andra gillar detta.
 2. Top notch som vanligt!
   
  Whedda gillar detta.
 3. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.587
  Vilken vecka, tack för allt!
   
  Whedda gillar detta.
 4. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Fy f-n va´ fint...

  En vintage Daytona, men svart bezel, är mitt mål (?) med klocksamlingen. Fyller 50 om 7 år - då jävlar! ;)
  Kommer terrorisera forumet (som jag tar för givet kommer finna kvar då) med frågor & köphjälp då!

  Tack Whedda återigen för en välkomponerad uppsats & för att du så generöst delar med dig!
  Du förtjänar varenda like du fått i denna serien!
   
  Whedda gillar detta.
 5. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Riktigt bra skrivit! Kul!
   
  Whedda gillar detta.
 6. aljung

  aljung AT-ST driver

  Inlägg:
  1.320
  Från:
  Uppsala
  Grymt bra! Återigen stort tack för att du delar med dig av din minst sagt väl genomtänkta samling.
   
  Whedda gillar detta.
 7. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.364
  Super bra! Tusen tack
   
  Whedda gillar detta.
 8. cab

  cab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.220
  +1!
   
  Whedda gillar detta.
 9. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.104
  Härligt inlägg, återigen. Och klockan......:happyhappy:

  Börjar redan nu bäva för måndagen när man inte har något såhär trevligt att se fram emot...
   
  Whedda gillar detta.
 10. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.156
  Från:
  Göteborg
  Din samling är sjukt bra!

  Har mina aningar om vad morgondagens klocka kan vara... en stor personlig favorit!
   
  Whedda gillar detta.
 11. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Underbart. Du levererar kvalitet i text och ur.
   
  Whedda gillar detta.
 12. keroro

  keroro Y-Wing pilot

  Inlägg:
  679
  Grym läsning som vanligt! Keep it up!
   
  Whedda gillar detta.
 13. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.093
  Alldeles underbart bra! Tack återigen för kvalitativ läsning.
   
  Whedda gillar detta.
 14. ErikGBG

  ErikGBG X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.801
  Gick inte en för 400 000 dollar nu i veckan? Galet!
   
  paradis och Whedda gillar detta.
 15. Adl_Sthlm

  Adl_Sthlm Stormtrooper

  Inlägg:
  463
  Från:
  Solna
  Underbart!
   
  Whedda gillar detta.
 16. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.550
  Från:
  Helsingborg
  Tack! riktigt intressant läsning som vanligt.
   
  Whedda gillar detta.
 17. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.825
  Från:
  Västerås
  Wow, du fortsätter leverera! tack för läsning och upplägg!
   
  Whedda gillar detta.
 18. fredrik!

  fredrik! Stormtrooper

  Inlägg:
  447
  Snygg klocka, bra tidning :)
   
  Whedda gillar detta.
 19. hejo

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Du bara levererar och levererar om och om igen. Du skriver på ett extremt underhållande och informativt
  sätt, sen har du ju en fantastiskt bra smak oxå :) TACK för underhållningen!
   
  Whedda gillar detta.
 20. per nordström

  per nordström Stormtrooper

  Snygg klocka och intressant läsning!
   
  Whedda gillar detta.
 21. aosehus

  aosehus X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.689
  Från:
  Zürich
  Riktigt trevligt. Tack!
   
  Whedda gillar detta.
 22. k0ltrasten

  k0ltrasten Soy un culebra!

  Inlägg:
  6.590
  Mycket bra läsning! Tycker den helt klart är snyggast med plast-bezel!

  :cigar:
   
  Whedda gillar detta.
 23. Fredrik (Swe)

  Fredrik (Swe) X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.679
  Från:
  Stockholm
  Snart får du ge dig ;)
  Grym klocka återigen!
   
  Whedda gillar detta.
 24. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.893
  Från:
  Sthlm
  Strålande igen! Den svarta ringen gör sååå mycket... Snygg!
   
  Whedda gillar detta.
 25. walle77

  walle77 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  761
  Kvalitétsläsning!
   
  Whedda gillar detta.
 26. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.912
  Strukturkapital för KS, Whedda

  Verkligen mervärde! Bra jobbat!

  A
   
  Whedda gillar detta.
 27. Hardy

  Hardy Thug

  Inlägg:
  2.068
  Från:
  och till
  Skulle nog kunna säga att din samling är forumets mest kompletta.

  Tack som fan för fina inlägg!
   
  Whedda gillar detta.
 28. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.886
  Från:
  Kiruna
  Tack så mycket!
   
  Whedda gillar detta.
 29. k0nkas

  k0nkas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.919
  Strålande!
   
  Whedda gillar detta.
 30. You Can Call Me Al

  You Can Call Me Al X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.456
  Lysande! Stort tack!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Whedda gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield