Laddar...
Erikson Urhandel

Dagens klocka av Whedda, lördag v.20

Diskussion i 'Diskussion' startad av Whedda, 17 maj 2014.

 1. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.408
  Lördag – "You never actually own a Patek Philippe, You merely look after it for the next generation."

  Det närmar sig slutet på den här klockserien men fortfarande är det två klockor kvar som skall avhandlas. Idag går vi till branschens kanske högst aktade kommersiella klockföretag och det företag som jag imponeras mest av i klockindustrin.

  Som ni säkert minns från torsdagens text så var Gerald Genta efter succén med Royal Oakens innovativa designspråk klockindustrins hetaste person att arbeta med under 70-talet. Gentas designfilosofi var lika konsekvent som den var briljant. Integrerade länkar, kombinationer av borstade och blanka ytor och med en tilltagen storlek och lövtunn profil.

  [​IMG]

  Bakgrunden till Nautilusen är mycket intressant. Patek Philippe kunde självklart inte ignorera uppmärksamheten konkurrenten AP fått tidigare samma år för deras Royal Oak. Därför bokade familjen Stern (som äger Patek än idag) ett möte på Baselmässan 1972 där de bad Genta att skissa upp ett förslag på hur man skulle kunna göra en värdig utmanare från Patek i kategorin lyxstålsport.
  Sagt och gjort. Designen var typisk Genta och hade även starka seglarinfluenser där klockans glasring påminde om ventilen på ett fartyg. En stor anledning till detta var att Philippe Stern var en stor seglingsentusiast vilket inspirerad Genta i sitt skapande. Tyvärr fick Genta aldrig möjligheten att visa upp sin skiss för Philippe Stern under mässan och valde istället att spara skissen till ett senare tillfälle.

  Dock var det fler än Patek Philippe som var ute efter att hänga med i Gentas designtrend. Senare under 1972 kontaktades den talangfulla formgivaren av Piaget som precis som Patek önskade en egen framgångssaga alá Royal Oak. Genta tog en chansning och visade upp skissen han gjort tidigare samma år för Patek och förklarade sin vision i form av detaljer, färger och material. Det var dock det sistnämnda som blev ett stort problem då Piaget vänligen men bestämt meddelade att man minsann inte tillverkade klockor i något som simpelt som stål...

  Tillbaka till ruta ett för herr Genta kan man undra? Nej för två år senare, 1974 fick han äntligen chansen att träffa Philippe Stern och presentera sitt ursprungliga förslag. Monsieur Stern blev så imponerad av designen att han lät bygga en prototyp av modellen i vitguld. Resultatet blev precis så bra som han hoppats och klockan planerades för att börja tillverkas i stål.

  2 år senare var det dags för lansering 1976 på Baselmässan. Den första referensen hette 3700/1 och hade precis som Royal Oaken en integrerad stållänk med breda bandhorn och en för tiden överdimensionerad storlek. Den tunna profilen var möjlig tack vare samma baskaliber som AP använde (Jaeger LeCoultres lövtunna 920-verk) vilket gjorde att klockan mätte knappa 7.6mm i höjd(!).

  [​IMG]

  Konstruktionen var nästan det mest fascinerande. För att uppnå en acceptabel vattentäthet (50m) fick Nautilus en gångjärnskonstruktion som pressade ihop boetten. Dessa gångjärn är de "öron" som sitter på boettens sidor och ger Nautilusen mycket av sin karaktäristiska charm. Royal Oak hade ett minimalt rutnät i tavlan för struktur och i Nautilus fall valde Genta en ribbad tavla som skiftade mellan svart, grått och blått beroende på ljus.

  3700 fick en liknande kaxig marknadsföringsstrategi i form av ett pris strax över en Calatrava i guld. Modellen såldes genom mer eller mindre hela 80-talet för att sedan fasas ut under tidigt 90-tal. Utöver 3700 fanns bl a 3900 (33mm), 3800 (36mm) och 5800(37mm med glasbaksida). Det var först när modellen fyllde 30 år 2006 som Patek slog på stort och lanserade en ny "Jumbo". Modellen hade förändrats på en rad punkter och fick referensen 5711.

  5800 och 5711 bredvid varandra
  [​IMG]

  Storleken var mer eller mindre den samma men höjden hade ökat något till 8.6mm då Patek valt att producera 5711 med det egna inhouseverket 324sc. Då detta verk har en sekundvisare som Jumbon saknade krävdes ett lite högre glas för att få plats med visaren.

  Fördelarna med sekundvisare är svåra att förneka men gör samtidigt att 5711 nästan bör jämföras mer med Royal Oak 15300 som också har inhouseverk och lite tjockare boett än 15202 Jumbon.

  3700 och 5711 bredvid varandra
  [​IMG]

  När 5711 lanserades på marknaden 2006 var efterfrågan enorm och produktionen väldigt begränsad vilket gjorde att klockan mer eller mindre var omöjlig att få tag på. Många av Pateks återförsäljare hade en väntetid på över 7 år och andra menade att det knappt var värt besväret att skriva upp sig. Detta har gjort att Nautilusen har blivit förmodligen den icke-limiterade klockan i världen som har bäst andrahandsvärde när du kliver ur butiken.
  Faktum är att på många ställen säljs faktiskt begagnade exemplar dyrare än listpris just för tillgången är så begränsad.

  Mitt exemplar är från 2009 och såldes i november på Bo Berggrens i Stockholm. Av en händelse fick Rob Engström in modellen från första ägaren som var ute efter att sälja (och förmodligen köpa nytt i butiken) och undrade om de kunde hjälpa till att förmedla försäljningen. De hade veckorna innan precis sålt en något år äldre 5711 som jag varit riktigt sugen på men missat och när jag såg att de hade en ny inne slog jag till och reserverade den.

  Servicen och bemötandet från Rob Engström var enormt bra trots att de hade lite personlig vinning i situationen och deras urmakare kollade över det invändiga skicket och kunde fastställa att det inte fanns något behov av service på klockan. Klockan var ett helt komplett full set med originalkvitto och t om en Patekslips :)

  [​IMG]

  Vad jag älskar med Nautilusen och jag har gjort sen första gångerna jag såg den är hur den precis som Royal Oak har en helt överjävlig finish. De knivskarpa vinklarna mellan borstade och blanka ytor, den otroligt följsamma och bekväma länken, tavlans havsblå djup och det vackra inhouseverket genom modellens glasbaksida är alla saker som sticker ut och gör modellen så trevlig.

  [​IMG]

  5711 är dessutom en klocka som fungerar utmärkt som en vardagsklocka då den är vattentät till 120 meter och kan följa med in i såväl duschen som poolen. Vad som gjort att jag föredrar 5711 eller den 3700 framför 15202 eller 15300 från AP är pga hur Nautilusen är stor på "rätt sätt" även för män med smalare handleder. Då avståndet mellan bandhornen är betydligt kortare uppfattas inte modellen äta upp handleden på samma sätt som Royal Oak trots att den officiellt mäter ett par millimeter större.

  [​IMG]

  En annan sak som enligt mig är överlägset hos Patek framför t ex AP är den minimala toleransen för gångavvikelse. Jag har ännu inte burit klockan i veckor i streck men den har aldrig diffat mer än +/- 1sek på en vecka. När det kommer till service finns det en annan praktisk fördel och det är att 324sc faktiskt kan servas på plats hos t ex Rob Engström och kostar runt 8000kr vilket är ca 3000kr mindre än jag betalade för servicen av min AP. Både den gamla jumbon från AP och Patek måste annars skickas till Schweiz för kostnadsförslag som kan bli nästan löjligt dyrt. Att Patek även har en policy att ALLTID kunna serva din klocka även i framtida generationer är också en trygghet då det inte råder någon risk för att reservdelar skall ta slut.

  Nautilus må vara en dyr stålklocka men det är tveklöst ett av de bästa köpen jag någonsin gjort och en klocka jag hoppas att en dag lämna vidare till nästa generation. Precis som en Patek förtjänar...

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Imorgon är det sista delen i den här lilla klockserien och vad vore bättre att knyta ihop säcken med än samlingens senaste tillskott som landade i klockboxen i mitten av denna veckan.

   
  INSANE, LordTTK, Ako och 93 andra gillar detta.
 2. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.630
  Från:
  Vallentuna
  En rysligt fin klocka! Tack för läsningen!
   
  B1884 och Whedda gillar detta.
 3. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.971
  Kan inte bli bättre :D
   
  Whedda gillar detta.
 4. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Lika bra skrivet som vanligt, grymt whedda!
   
  Whedda gillar detta.
 5. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.514
  Från:
  Höga Kusten
  Sagolik klocka och som vanligt mycket bra skrivet!

  /Daniel
   
  Whedda gillar detta.
 6. Sullstrom

  Sullstrom AT-ST driver

  Inlägg:
  1.403
  Från:
  Västerås
  Där lärde man sig mycket nytt, tack!
   
  Whedda gillar detta.
 7. k0nkas

  k0nkas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.919
  :)
   
  Whedda gillar detta.
 8. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Tack för en fantastiskt bra text. Känner mig kluven inför klockan. Men att det är en ikon behöver man ju inte tvivla på.
   
  Whedda gillar detta.
 9. Hardy

  Hardy Thug

  Inlägg:
  2.068
  Från:
  och till
  väntar ivrigt på finalen!!
   
  Whedda gillar detta.
 10. Jockinho

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.085
  Från:
  Motala
  Tack Whedda! I mitt tycke en av de finaste klockorna man kan ha, vuxit som bara den på mig senaste åren. Hela segmentet med lyxstålsport (med lite dressig känsla) är både mångsidigt och roligt.
   
  Whedda gillar detta.
 11. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Min Graal, den snyggaste klockan som finns! Oslagbart bra :cigar:
   
  Whedda gillar detta.
 12. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.693
  Trevligt skrivet om, imho, Kungen av allroundklockor.
   
  Whedda gillar detta.
 13. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Grymt som vanligt! :D
   
  Whedda gillar detta.
 14. Onelund

  Onelund X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.112
  Från:
  Småland
  välskrivet igen

  PP har jag faktiskt aldrig klämt på, får bli ändring på det tror jag.
   
  Whedda gillar detta.
 15. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.825
  Från:
  Västerås
  Bravo! Tack än en gång!
   
  Whedda gillar detta.
 16. SenorE

  SenorE Stormtrooper

  Inlägg:
  226
  Sjukt hög nivå på både klockor och text. Trevlig läsning!
   
  Whedda och Randel gillar detta.
 17. Randel

  Randel Y-Wing pilot

  Väldigt trevlig och intressant läsning Whedda! Jag har aldrig varit speciellt sugen på Nautilus tidigare, men den där växer på mig :)
   
  Whedda gillar detta.
 18. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.893
  Från:
  Sthlm
  Löjligt bra vecka hittills :) Supertack för det!
   
  Whedda gillar detta.
 19. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.591
  Fick förmånen att känns på Whedda's nautilus - den var magisk :)

  Trevligt skrivet som vanligt!
   
  Whedda gillar detta.
 20. mullvad_65

  mullvad_65 Rebel soldier

  Inlägg:
  147
  Från:
  ett annat ställe
  Fasen också, jag som hade bestämt mig för en Day-date som present till mig själv när jag fyller jämnt nästa år. Efter det här inser jag att det är en Nautilus jag behöver! Tack för en (som vanligt) välskriven och informativ tråd, nu blir det till att börja leta (tur att jag inte har bråttom)...


  Sent using Tapatalk
   
  Whedda gillar detta.
 21. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.131
  Från:
  烏普薩拉
  Riktigt bra! Tack för intressant läsning :)
   
  Whedda gillar detta.
 22. Underbar dinka och grym läsning!
   
  Whedda gillar detta.
 23. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.842
  Från:
  Småland
  Tackar för en intressant läsning!
   
  Whedda gillar detta.
 24. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Du lyckas verkligen ge alla klockor du skriver om ett djup. Både historiskt och personligt. Hatten av för dig och dina fantastiska klockor.
   
  Whedda gillar detta.
 25. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.156
  Från:
  Göteborg
  Finaste stålklockan på marknaden.
  Som vanligt håller skrivandet högsta klass!
   
  Whedda gillar detta.
 26. Snårtas

  Snårtas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.974
  Från:
  Västerort
  Ser omåttligt trevlig ut! Tack för att du delar med dig.
   
  Whedda gillar detta.
 27. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.093
  Tips Whedda; skriv en klockbok!
   
  Karatekid, WilhelmV, daviden och 2 andra gillar detta.
 28. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.886
  Från:
  Kiruna
  Fantastisk klocka!
   
  Whedda gillar detta.
 29. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.801
  Från:
  Malmö
  Jätte fin klocka ock tack för en intressant läsning...............:) Mycket bra gjort......
   
  Whedda gillar detta.
 30. Jacob

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.680
  Magiskt är ett av detta forums mest överanvända ord. Men att få drömklockorna presenterade på detta sätt dag efter dag ÄR helt magiskt.
  Och en dag kvar att se fram emot! :)

  Tack!
   
  Karatekid och Whedda gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield