Laddar...
Erikson Urhandel

Dagens klocka av Whedda, tisdag v.20

Diskussion i 'Diskussion' startad av Whedda, 13 maj 2014.

 1. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Tisdag – Sportklockan som kom att bli en av tidernas mest ikoniska dressur.

  Jag vet att sen sekunden jag blev sådär oroväckande intresserad av klockor har en kostymklocka varit min stora favorit...

  Patek Philippe Calatrava i all ära men trots att modellen mer eller mindre definierade hur en kostymklocka skulle se ut har den rena estetiken inte varit tillräckligt spännande för att motivera det ganska signifikativa pris dessa faktiskt betingar i såväl nytt som begagnat utförande. Nä min favorit var en annan modell, från en annan av de mest framträdande urverksleverantörerna och klocktillverkarna i den Schweiziska industrin. Ett företag som lyckats med bedriften att både erbjuda prisvärda klassiker såväl som några av branschens mest avancerade modeller. Jag talar förstås om Jaeger LeCoultre och klockan som står i fokus idag är den ikoniska Reverson. För att förstå vad som lockat fram detta romantiska skimmer över modellen bör man känna till lite av dess ursprung.

  Idén till Reverson lades till grund 1930 i brittiska kolonierna i Indien där hästpolo var en mycket populär sport. Sporten var till skillnad mot vad många tror ganska våldsam och det var inte ovanligt att dåtidens ganska känsliga klockor fick stryka med efter att glaset krossats av en svingande klubba. Det var affärskollegorna Cesar de Trey och Jacques LeCoultre som insåg att det fanns en efterfrågan och stor potential i en klocka vars glas kunde skyddas mot stötar från utsidan genom att vändas inåt. Med hjälp av ingenjören René-Alfred Chauvot utvecklade man vad som kom att bli världens första Reverso under våren 1931.

  Konstruktionen var briljant. Genom att placera den rektangulära boetten i en vagga av stål där boetten enkelt kunde glida i sidled tack vare ett spår i boettens sidor kl 12 och 6. När klockan skjutits i sidled kunde den således flippas över för att sedan fästas med baksidan utåt.

  [​IMG]

  Kom ihåg att detta var en tid långt före Submariners, Seikos och stryktåliga beaters. Storleken på uren var måttligt tilltagna och likväl som sporten klockan producerats för andades modellen osviktande elegans. Trots att det faktiskt rör sig om en av världens första specifika sportklockor. Historien slutar såklart inte där och hade Reverson endast blivit populär hos Polospelare hade den nog knappast varit en av historiens största ikoner.

  [​IMG]

  Populariteten spred sig även från sportens utövare till sportens besökare samt fler och fler filmstjärnor började dyka upp med en Jaeger LeCoultre Reverso på handleden (inte helt olikt populäriteten hos Rolex Sportmodeller ungefär 30-40 år senare). Trots detta var det en tuff period som skulle gå modellen till mötes och Jaeger LeCoultre bestämde sig för att skrota modellen under 1940-talet. Hade det inte varit för en tillfällighet att man fann en rad gamla boetter i företagets fabriker under 1970-talet och bestämde sig för att förse dessa med verk vilket blev en stor succé hade märket förmodligen inte återlanserat modellen i mitten av 80-talet.

  [​IMG]

  Vad som först och främst lockade mig med modellen är såklart dess spännande sportarv och finurliga ingenjörskonst men även den närmast perfekt utformade Art Deco boetten. Problemet var bara att originalstorleken; Classique är med moderna mått mätt väldigt liten.

  Missförstå mig inte här...Jag själv förespråkar absolut inte större klockor och har inte heller handlederna att bära upp dem. Men Classique är till och med för liten för mig. Som tur är hade Jaeger LeCoultre 1991 lanserat en ny modell som gick under namnet Grande Taille. Man hade biffat upp boetten en smula i såväl höjd som bredd och längd till ca 26x42mm med en höjd på ca 10mm. Klockan hade även försetts med det mekaniska inhouseverket 822 och fick för första gången en subsekundvisare klockan 6.

  Originalet dvs Classique hade likt Royal Oak och Nautilus ingen sekundvisare alls. Även om jag inte hade provat Grande Taille vid denna tidpunkt var jag helt övertygad om att det var rätt val. Vad som stod som nästa hinder var ju det ganska höga nypriset på ca 55 000kr. Då jag aldrig varit och aldrig lär bli en förkämpe för nytt framför gammalt föll valet på en välbevarad liten Reverso GT från 2006 av referensen 270.862. Modellen dök upp hos en grekisk handlare och efter några snabba mail om där såväl pris som skicket diskuterades samt en 12 månaders garanti utfärdades var betalningen gjord och klockan på väg mot Sverige med Fedex.

  [​IMG]

  Resultatet var över förväntan. Modellen sitter i mina ögon perfekt på även lite tunnare handleder och är trots sin eleganta utformning väldigt mångsidig. På tillverkarens originalband i struts får man en sportig men sofistikerad klocka som fungerar utmärkt till lediga bomullsbyxor, shorts eller varför inte t-shirt under sommaren.

  [​IMG]

  Monterar man istället på ett exklusivt band i svart alligator eller stingrocka får man en av världens vassaste smokingklockor. Och om någon av en anledning kommer fram för att (felaktigt) påtala att man minsann inte bär klocka till smoking med motiveringen – "Man ska inte bry sig om tiden när man är på fest" flippar du således bara runt boetten ett halvt varv, exponerar det ingraverade långfingret på bakboetten och tackar för visat intresse...

  [​IMG]

  [​IMG]

  Morgondagens klocka ur samlingen blir något helt annat...
   
  bbits, Crispie, Aquastaren och 122 andra gillar detta.
 2. Bawkins

  Bawkins Stormtrooper

  Inlägg:
  443
  Hurra! Ännu ett grymt inlägg. Fantastisk dinka. Står högt på önskelistan. :)
   
  Whedda gillar detta.
 3. k0nkas

  k0nkas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.923
  Grymt!
   
  Whedda gillar detta.
 4. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.937
  Från:
  O
  Har väntat hela dan på den tråden, och jag blev inte besviken. Kanonbra skrivet!
   
  Whedda gillar detta.
 5. Totte

  Totte Y-Wing pilot

  Inlägg:
  896
  Från:
  Skåne
  Underbar läsning! Tack :)
   
  Whedda gillar detta.
 6. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  Tack Andreas för ännu en bra post. Sådana här inlägg berikar verkligen forumet! Kul att du får med modellens historia och din personliga relation till klockan samtidigt som du gör det relativt kortfattat.

  Kände inte till att JLC skrotade Reverson under 40-talet. Det innebär alltså att det inte tillverkades några reversos i överhuvudtaget under 50 till 70-talet, men vet du om de tidigare tillverkade fortfarande såldes under samma tid? Har för mig att jag nyligen såg en annons på en Reverso från 60-talet.

  Btw, rocka sitter nog bäst enligt mig!
   
  Omen och Whedda gillar detta.
 7. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Snyggt! Riktigt rolig läsning.
   
  Whedda gillar detta.
 8. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.655
  Från:
  Vallentuna
  Go läsning! Tack för det!
   
  Whedda gillar detta.
 9. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.934
  Tack igen! En Reverso ska definitivt vara i min ägo någon gång.
   
  Whedda gillar detta.
 10. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Lite osäker här för jag vet att modellen lades ner i samband med andra världskriget men annons nr 2 är från 1940. Det är mycket möjligt att de såldes ett tag till. Officiellt återlanserades modellen 1984.
   
  Wii gillar detta.
 11. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  Mycket intressant och alltid kul att lära sig något nytt. Bra jobbat!
   
  Whedda gillar detta.
 12. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.162
  Från:
  Göteborg
  Grym kvalité! Fortsätt så!
   
  Whedda gillar detta.
 13. Alltid bra att ha en Reservo i samlingen! Tackar för ännu ett riktigt bra inlägg
   
  Whedda gillar detta.
 14. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Så jäkla trevligt att läsa sånt här. Tack så mycket!
   
  Whedda gillar detta.
 15. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Tack Whedda för ännu en mycket trevlig post! Jag har aldrig varit intresserad av en Reservo men jag måste säga att jag blev lite sugen på en nu :nailbiting:
   
  Whedda gillar detta.
 16. Holmqvist

  Holmqvist AT-AT driver

  Inlägg:
  5.251
  Från:
  Södraste Sverige
  Hållet med.. Suger börjar väckas djupt inom en.. :)
   
  Whedda gillar detta.
 17. You Can Call Me Al

  You Can Call Me Al X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.459
  Tack igen! Wow alltså!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Whedda gillar detta.
 18. Onelund

  Onelund X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.112
  Från:
  Småland
  intressant läsning, dessutom väldigt trevliga bilder.

  tack för du tar dig tid
   
  Whedda gillar detta.
 19. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.598
  Reverson är helt klart ett ur jag kommer att bära någon gång och tack för ännu ett kvalitetsinlägg signerat Whedda !
   
  Whedda gillar detta.
 20. Mkarlsson

  Mkarlsson Y-Wing pilot

  Inlägg:
  751
  Från:
  Östersund
  Där lärde man sig något. Kul och informativt, det där med långfingret hade vart lite kul:rolleyes:
   
  Whedda gillar detta.
 21. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  "Och om någon av en anledning kommer fram för att (felaktigt) påtala att man minsann inte bär klocka till smoking med motiveringen – "Man ska inte bry sig om tiden när man är på fest" flippar du således bara runt boetten ett halvt varv, exponerar det ingraverade långfingret på bakboetten och tackar för visat intresse..."

  Kanske årets citat, grymt skrivit igen!
   
  Whedda gillar detta.
 22. Anden

  Anden Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
  Från:
  Lund
  Ännu ett kvalitetsinlägg, detta har man väntat på hela dagen! Oerhört informativt och vilka bilder sen!
   
  Whedda gillar detta.
 23. Skolläraren

  Skolläraren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  869
  Ännu en härligt berättelse. Jag tycker att Classiquen, trots sina små mått, verkar vara en fantastisk klocka som står med på listan över ur man vill köpa. Dög det åt brittiska polospelare i Indien så borde det duga åt mig.

  Tack så mycket och jag ser fram emot morgondagens läsning.
   
  Affe och Whedda gillar detta.
 24. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Bra inlägg Whedda!
   
  Whedda gillar detta.
 25. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Du fortsätter att prestera enligt högsta nivå. Riktigt riktigt bra! Intressant läsning och trevliga bilder!
   
  Whedda gillar detta.
 26. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.003
  Från:
  Sthlm
  Fantastiskt skönt inlägg, BRAVO! Gillar tvisten/flippen på slutet :) Kanon!
   
  Whedda gillar detta.
 27. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.599
  Vajjert - latent sugen på en GT (klockan alltså)....
   
  Whedda gillar detta.
 28. Jensab

  Jensab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.145
  Från:
  Stockholm
  Perfekt, helt perfekt!
  Tack för trevligt reportage.
  /j
   
  Whedda gillar detta.
 29. Selvedge13

  Selvedge13 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.676
  Från:
  Byn
  Grymt, men får nog inte läsa mer! Kommer att bli dyrt! Reverson är fantastisk!
   
  Whedda gillar detta.
 30. Ryttaren

  Ryttaren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.826
  Från:
  Västerås
  Mycket bra! Längtar till onsdagsklockan!
   
  Whedda gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield