• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

  Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
  Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

  Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

  Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

  /Hook & Leben

Mazdak

Tantal
Mitt första seriösa klockköp var en Baume et Mercier. Märket har ännu ingen egen tråd på Klocksnack och märket är relativt okänt i Sverige för gemene man. Därför går det att få begagnade Baume et Mercier till mycket överkomliga priser. Jag har gjort lite research och tänkte dela med mig av kort historia och information om detta märke. Skriv gärna era reflektioner om denna klocktillverkare. Vad tror ni är orsaken till att märket är relativt okänt på våra breddgrader? Och rätta mig gärna om jag har fel i något jag skrivit.

HUR DET HELA BÖRJADE
Historien bakom Baume & Mercier började redan 1830 då bröderna Louis-Victor och Celestin Baume öppnade en klockbutik i Les Bois i Schweiziska Jura. Brödernas verksamhet växte snabbt och deras motto var "Acceptera endast perfektion, endast klockor tillverkade av högsta kvalité". Med sin verksamhet skaffade sig bröderna ett välrenommerat namn och tillverkade exceptionella klockor med de senaste innovationerna.

FÖRSTA FILIALEN UTOMLANDS
Efter några år satte bröderna upp en filial till butiken i London, under namnet "Baume Brothers". Filialen kom att växa till en kedja över hela det brittiska imperiet. Men det räckte inte där utan man fortsatte att expandera även till andra länder och blev därmed internationellt erkänd. I slutet av 1800-talet var märket främst känd för sina kronografer och sina grand complications och bröderna vann flertalet priser för sina urverk som uppvisade en exceptionell noggrannhet.

BAUME & MERCIER BLIR TILL
I början av 1900-talet går direktören för bolaget, William Baume, ihop med Paul Mercier och tillsammans bildar de bolaget Baume & Mercier i Geneve 1918. Bolaget blir en av de mest aktiva på sitt område att göra välbalanserade och specialdesignade icke-konventionella armbandsur och man fortsätter att vinna priser och sätta sin prägel på klockvärlden.
baume mercier.jpg

Man förstod tidigt att det är viktigt att följa trender och förnya sig. Under 20-talet tog man därför fram flertalet modeller som riktade sig helt och hållet till kvinnor, deras behov och deras preferenser.
3.jpg
2.jpg

Under 40-talet lade man grund för bolagets filosofi och var man står för idag, nämligen horologiska mästerverk och tidslös elegans.
5.jpg
4.jpg

DET MODERNA BAUME & MERCIER
Baume & Merciers logotyp är det grekiska tecknet Phi, vilket kännetecknar märkets ständiga strävan efter jämvikt och balans (därav namnet på denna tråd). Man har under alla dessa år strävat efter att demonstrera kreativitet och innovation och har flertalet komplikationer som månfas och triple date-kalender i sina klockor. Men märket har också flertalet klockor med simpel och elegant design.
6.jpg

7.jpg
8.jpg

BAUME&MERCIER IDAG
Sedan 1998 ägs bolaget av Richemont Group (före detta Vendome group) och har en rik kollektion med flertalet framgångsrika modeller till överkomliga priser, exempelvis Hampton- och Linea-modellerna. Idag finns följande kollektioner i Baume & Merciers katalog:
 • Classima - Minimal design.
 • Clifton - Urban klocka som matchar det moderna livet med en klassisk design.
 • Hampton - Designade klockor för kvinnor och män.
 • Linea - Eleganta och dynamiska klockor för kvinnor.
 • Promesse - Moderna klockor designade för kvinnor.
 
Topp